Dodaj do ulubionych

Świadectwo energetyczne- skąd wziąć?

20.05.23, 16:08
Wyczytałam ostatnio, że jak ktoś ma mieszkanie na wynajem, to musi mieć świadectwo energetyczne. Tylko powiedzcie mi, czy to dotyczy tego konkretnego mieszkania czy całego budynku, w którym znajduje się lokal?
Moim najemcom- kończy się umowa we wrześniu, czy przy przedłużaniu jej będę musiała im przedstawić takie świadectwo?
I wreszcie- skąd je wziąć? Widziałam na grupach nieruchomości na fb, że ludzie szukają- ale nikt nie wie kto je wystawia?
Obserwuj wątek
    • ardzuna Re: Świadectwo energetyczne- skąd wziąć? 20.05.23, 16:10
      Mieszkania.
    • kk345 Re: Świadectwo energetyczne- skąd wziąć? 20.05.23, 16:17
      Skoro nikt nie wie, to znaczy że nikt nie wpisał hasła w gugla i nie zauważył,że reklamuje się już kilkadziesiąt firm, które he wystawiają?
      • fogito Re: Świadectwo energetyczne- skąd wziąć? 20.05.23, 17:46
        Ja sprzedaje mieszkanie. Administracja wypełniała taki druk od firmy, która świadectwo wystawia.
    • mysiaapysia Re: Świadectwo energetyczne- skąd wziąć? 20.05.23, 16:33
      Najpierw sprawdź, czy Twój budynek ma mniej niż 10 lat i czy deweloper przy umowach sprzedaży lokali przedstawił świadectwo dla całego budynku. Takie świadectwo jest ważne 10 lat. Jeśli budynek starszy, to zlecasz zrobienie świadectwa dla swojego lokalu. Guglujesz osobę z urpawnieniami najlepiej w swojej okolicy, płacisz i masz świadectwo dla lokalu ważne 10 lat.
      • clara.burgund Re: Świadectwo energetyczne- skąd wziąć? 20.05.23, 17:21
        mysiaapysia napisała:

> Najpierw sprawdź, czy Twój budynek ma mniej niż 10 lat i czy deweloper przy umo
        > wach sprzedaży lokali przedstawił świadectwo dla całego budynku. Takie świadect
        > wo jest ważne 10 lat. Jeśli budynek starszy, to zlecasz zrobienie świadectwa dl
        > a swojego lokalu. Guglujesz osobę z urpawnieniami najlepiej w swojej okolicy, p
        > łacisz i masz świadectwo dla lokalu ważne 10 lat.

To stara kamienica z lat 50.
        • mysiaapysia Re: Świadectwo energetyczne- skąd wziąć? 20.05.23, 17:42
          W takim razie sama zlecasz świadectwo dla swojego lokalu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka