Dodaj do ulubionych

Rośliny na balkon przyjazne kotom

20.05.23, 17:09
Chciałabym kupić sobie rośliny na balkon, ale żeby nie zaszkodziły kotom - raczej nie kwiaty i zioła, ale coś „krzakowatego” jak tuja, cyprys - i żeby to było coś całorocznego. Balkon jest nasłoneczniony (pd-zach).
Co poleca ematka?
Obserwuj wątek
    • riskylea Re: Rośliny na balkon przyjazne kotom 20.05.23, 19:03
      Matki nie mają kotów, balkonów i roślin?
    • heca7 Re: Rośliny na balkon przyjazne kotom 20.05.23, 19:19
      Ja mam ogród i nigdy nie wybierałam roślin pod kocim kątem. Ale moje koty od chwili kupienia w małych doniczkach darzą uwielbieniem trawę , żółtą hakonechloa. Dobrze, że to wytrzymała roślina bo, szczególnie wiosną kiedy pędy są młode oba koty siedzą w niej i rąbią na potęgę.
      • riskylea Re: Rośliny na balkon przyjazne kotom 20.05.23, 20:23
        Dzięki 🙂 Wyobraziłam sobie koty kupione w małych doniczkach 😁 idę zapytać wujka gugla co to za roślina.
        • heca7 Re: Rośliny na balkon przyjazne kotom 20.05.23, 20:50
          Te rośliny są przyjazne kotom. I większość z nich z powodzeniem można hodować na balkonie wink
          rumianek
          gerbera
          aster
          nagietek
          aksamitka
          bratek
          ogórecznik lekarski
          szałwia lekarska
          szałwia omszona
          mięta
          cynia
          niecierpek
          chaber pospolity
          krwawnik pospolity
          jaśmin
          barwinek pospolity
          werbena
          rozchodnik
          nasturcja
          malwa
          słonecznik
          • eliszka25 Re: Rośliny na balkon przyjazne kotom 20.05.23, 21:05
            Ja jeszcze dodam, że mięta na balkonie w doniczce świetnie rośnie. Ja swoją mam chyba z 5 lat już w tej samej donicy. Na zimę obcinam, owijam donicę, żeby nie przemarzła, a wiosną znów mięta odbija.
          • riskylea Re: Rośliny na balkon przyjazne kotom 20.05.23, 21:18
            Tylko że to są kwiaty/zioła, a ja chciałabym coś większego. Chociaż jaśmin kusi, a szałwia omszona jest piękna.
            • heca7 Re: Rośliny na balkon przyjazne kotom 20.05.23, 21:34
              Słonecznik jest duży wink i malwa. Mięta też potrafi wyrosnac wysoko.
    • magia Re: Rośliny na balkon przyjazne kotom 20.05.23, 21:28
      najleoiej kup rośliny, ktore nie maja zadnych owocow, to koty nie rusza. Do tego saj im cos co je przyciągnie: dowolna trawa ozdobna no. trzcinnik, bo qiosna rusza najwczesniej, albo polzimozielona sesleria jesienna. Z kwiatków moje koty uwielbiaja kocimietke - podgryzaja i wyleguja sie, ale trzeba trafic na kombinacje kota i odmoany kocimiętki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka