Dodaj do ulubionych

Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowych

20.05.23, 20:14
nie ma windy?
Aby wejść na 3 piętro musisz pokonać 63 schody...
A wnieś sobie lodówkę, sofę, szafę...
Co za kretyni projektują te bloki?
I tak siedzę na dudzie, a mam do kupienia jeszcze spożywkę - i nie chce mi się dudy ruszyć uncertain
Obserwuj wątek
    • biala_ladecka Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 20.05.23, 20:18
      Cóż, pokonywanie 63 schodów dotyczy tylko 1/4 mieszkańców bloku. Rachunek ekonomiczny.
    • mgla_jedwabna Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 20.05.23, 20:18
      Bo taniej jest nie budować windy, a przepisy nakazują budowanie z windą dopiero, jak jest 5 pięter bodajże.
      • iwles Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 08:29

Od 4 pieter. Kiedyś było powyżej 4, teraz jest powyżej 3.
      • bene_gesserit Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 09:54
        Eksploatacja budynku bez windy też jest tansza. A w takim Paryżu czy Londynie ludzie się zabijają o wynajem piątego bez windy.
    • bistian Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 20.05.23, 20:20
      enty.enty napisała:

> nie ma windy?

W takich nie ma obowiązku, tak jest w przepisach, więc jest taniej i mniej pracy przy konserwacji.

§ 54. [Dźwig osobowy]
      1.
      Budynek użyteczności publicznej, budynek mieszkalny wielorodzinny, budynek zamieszkania zbiorowego, z wyłączeniem budynków zamieszkania zbiorowego na terenach zamkniętych, oraz każdy inny budynek mający najwyższą kondygnację z pomieszczeniami przeznaczonymi na pobyt więcej niż 50 osób, w których różnica poziomów posadzek pomiędzy pierwszą a najwyższą kondygnacją nadziemną, niestanowiącą drugiego poziomu w mieszkaniu dwupoziomowym, przekracza 9,5 m, a także mający dwie lub więcej kondygnacji nadziemnych budynek opieki zdrowotnej i budynek opieki społecznej, należy wyposażyć w dźwig osobowy.

z dnia 12 kwietnia 2002 r.
      w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie
    • kamin Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 20.05.23, 20:28
      Mieszkam na trzecim. Lodówki i sofy wnoszą dostawcy - zwykle we dwóch. Normalne zakupy, wnoszenie niemowlaka czy śpiącego dwulatka nie sprawiają mi trudności, wręcz jestem zadowolona, bo mało się ruszam na co dzień. Jedynie w zaawansowanej ciąży musiałam odpoczywać na schodach.
      • szmytka1 Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 20.05.23, 21:32
        Lodówek juznie wnoszą, mają podnośnik htdrauliczny pneumatyczny, którym sterują smartfonem i on stopień po stopniu wtarguje sprzęt, a Pan idzie z tyłu i klika w apce
        • gryzelda71 Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 20.05.23, 22:32
          Powaznie?
          • kubek0802 Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 06:51
            Poważnie. W sylwestra padła nam pralka i trochę przeżywałam jak oni zniosą te starą bo chyba 100kilo ważyła. A tu myk nowa na podnośniku wjechała.
        • awf-33 Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 09:13
          szmytka1 napisała:

> Lodówek juznie wnoszą, mają podnośnik htdrauliczny pneumatyczny, którym sterują
          > smartfonem i on stopień po stopniu wtarguje sprzęt, a Pan idzie z tyłu i klika
          > w apce

Jasne, skoro u szmytki tak jest, to znaczy - standard.
          Sorki, ale nie.f
          • pade Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 09:24
            U mnie też tak jest. Nikt już nie dźwiga lodówki na plecach.
            • szmytka1 Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 09:52
              Nie ma tyłu pakerów chętnych do targania pralek na 3 piętro i sieciom sklepow lepiej opłaca się zakup podnośników niż szukanie wciąż i wciąż nowych tragazy. I szybciej są w stanie opedzic te dostawy i sprawniej. 1.5 roku temu ostatnie agd kupowałam to chłopaczek jak trzcinka tym sterowal, gdzie ten dzieciak by mi wtargal tak wysoko pralke. Poprzednio kiedyś kupiłam sprzęt, opłaciłam.usluge wniesienia a dla.odmiany przyjechał dziadunio ledwo na nogach. Wózkiem podciągnął.mi.pod blok i tam.zostawil mówiąc, że jak.sobie wyobrażam, że on wniesie, nie ma pomonika a usługę.moge sobie zareklamowac. Wkurw klientów tego dnia zapewne był wielki, a sieci konkurować czymś muszą, więc sprawna dostawa też ważna. Świat idzie do.przodu 😁
              • bistian Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 21:33
                szmytka1 napisała:

> Nie ma tyłu pakerów chętnych do targania pralek na 3 piętro i sieciom sklepow l
                > epiej opłaca się zakup podnośników niż szukanie wciąż i wciąż nowych tragazy. I
                > szybciej są w stanie opedzic te dostawy i sprawniej. 1.5 roku temu ostatnie ag
                > d kupowałam to chłopaczek jak trzcinka tym sterowal, gdzie ten dzieciak by mi w
                > targal tak wysoko pralke.

Sam wciągałem sprzęt na wyższe piętro, samodzielnie, piszę dla jasności.
                Problemem nie jest ciężar sprzętu, ale raczej niewygoda związana z kanciastym kształtem paczki.
                Dałem radę samodzielnie, więc się da. Trzeba pomyśleć zawczasu, jak to zrobić i co przygotować w tym celu?
            • bene_gesserit Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 09:57
              pade napisała:

> U mnie też tak jest. Nikt już nie dźwiga lodówki na plecach.

Fatalnie! Żaden z antyfeministow nie będzie mógł już cedzić, że 'feminizm kończy się wtedy, kiedy trzeba wniesc lodówkę na piąte piętro'.

Upadł jeden z ostatnich bastionów Prawdziwej Męskości, proszę i chwilę milczenia.
              • pade Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 11:26
                big_grin
          • szmytka1 Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 09:42
            Nie no tylko wyjątkowo do szmytki ogólnopolska sieć agd wysłała takimsprzexior. Żal im szmytki żeby się nie martwiła o panów tragazy i taki wyjątek dla niej zrobili. Reszta Polski nie ma.co liczyć na takie specjalne traktowanie. Na codzień podnośnik czy jak to się zwie jest głęboko schowany w magazynie i tylko dla.takich specjalnych klientów jak szmytka pozwalają go użyć...
          • emateczka Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 13:35
            U mnie też tak wnosili (zachodniopomorskie, więc żadna wielka cywilizacja 😂) Rtv euro agd to było.
        • atojaxxl Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 09:53
          Potwierdzam, w ubiegłym roku kupowałam lodówkę i kuchenkę, czekaliśmy w kilka osób, że pomożemy a tu myk... i po kolei lodówka - stara do wywozu, kuchenka - stara do wywozu, 10 minut i po wszystkim. Nawet ręki nie przyłożyliśmy. A pracownik był jeden smile I ten podnośnik "chodzący" po schodach.
      • koronka2012 Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 22:25
        Nie no jasne to targanie ciężarów po schodach to czysta przyjemność 😂
        • chatgris01 Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 23:12
          A kregoslup i kolana jak to kochaja! cool
    • klaramara33 Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 20.05.23, 20:48
      U mnie jest bo wózkowni nie ma.
    • s12345s Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 20.05.23, 21:35
      Już teraz musi być winda, jak blok ma trzy piętra.
    • net.sandra Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 20.05.23, 21:46
      Mieszkałam na czwartym bez windy
      • bistian Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 20.05.23, 22:42
        net.sandra napisała:

> Mieszkałam na czwartym bez windy

Może dobudowane dodatkowe piętro do starego budynku albo jakieś zmiany planów już w trakcie, ale to przy starej zabudowie
        • arthwen Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 00:59
          Nie, 4 piętrowe w standardzie nie posiadały windy. Teraz się przepisy zmieniły, ale kiedyś wymagana była od 5 piętra.
          Dlatego większosć bloków z lat 70-90 to albo bloki 3- i 4-piętrowe, albo już 10- i w górę.
        • net.sandra Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 08:06
          Nie, normalne bloki z lat 70 tych
      • maslova Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 09:16
        net.sandra napisała:

> Mieszkałam na czwartym bez windy

Ja w takim mieszkam
      • berdebul Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 21:29
        Ja tez. Wyprowadziłam się do parterowego domu. Nie mam ani jednego schodka. Nic. Wszystko poziom zero. Wszystko.
    • heca7 Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 20.05.23, 22:25
      W wielu blokach dwu i trzypiętrowych są windy. Szczególnie tych bardziej wypasionych. Poza tym bloki te mają garaże podziemne więc z drugiego piętra robi się de facto trzecie gdyby tak iść po schodach...
      • antykaa Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 20.05.23, 22:39
        Utrzymanie bloku z winda jest trochę droższe - wspominana już konserwacja ale także energia elektryczna plus koszt wymiany windy po powiedzmy 20-30 latach.
    • mia_mia Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 20.05.23, 22:40
      Winda nie znika z dnia na dzień, tylko nie ma jej od początku, czyli przed kupieniem lub wynajęciem wiadomo jaka jest sytuacja.
      • ogorkowa1377 Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 22.05.23, 10:26
        Ale o tym to trzeba pomyśleć przed kupnem mieszkania. Niestety część ogranicza się chyba tylko do oglądania wizualizacji. A potem zdziwienie, że schody, że okna na ulicę, że okolica nie taka.
    • mania_222 Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 20.05.23, 22:43
      Ja mam 96 stopni na 4 piętro, ale to przedwojenna poniemiecka kamienica. Muszę odpoczywać w połowie wysokości i bez tchu wchodzę wreszcie do mieszkania.
      • engine8t Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 01:23
        Zamien sobie na nizsze pietro?
        • mania_222 Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 21:01
          Wykluczone! To adaptacja poddasza z dużą powierzchnią. Sama budowałam i mieszka się świetnie, tylko to wchodzenie coraz trudniejsze z wiekiem.
    • demono2004 Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 20.05.23, 22:44
      Stare czy nowe budownictwo? W nowych na ogół są juz windy w trzypięrtowych blokach.
      • enty.enty Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 12:27
        Z lat 2009 - 2010
    • 71tosia Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 20.05.23, 22:53
      Koszt instalacji windy to kilkaset tysiecy złotych, Jezeli winda jest zewnętrzna (często to jedyna mozliwosc) w zewnetrznym dobudowanym szybie to i koszt utrzymania jest ogromy (szyb trzeba ogrzewać). Jak wiele wspólnot mieszkaniowych stać na taki wydatek? Większość wspólnot w starszych domach ma problem z utrzymaniem dzielących instalacji w budynku o windach nawet nie ma co marzyć.
    • panna.nasturcja Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 20.05.23, 22:55
      Bo jest taniej, naprawdę tak trudno na to wpaść?
      Zamów zakupy z dostawą.
    • engine8t Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 01:22
      z tego samego powodu co zwykle domach sie wind nie instaluje?
    • eriu Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 01:56
      Kup sobie wózeczek z systemem kółek do wjeżdżania na schody.

Bardzo dużo oszczędzasz na utrzymaniu nie mając windy.
      • koronka2012 Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 22:28
        Niech no sprawdzę - koszt windy w czynszu to 12 zł od osoby. Faktycznie duża oszczednosc 😂
        • novembre Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 22.05.23, 15:48
          To eksploatacja, a gdzie zakup?
          • koronka2012 Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 22.05.23, 23:26
            Ale zakup czego? mieszkania? Nie widzę absolutnie żadnej korelacji pomiędzy windą albo jej brakiem a ceną. Może deweloper to odczuwa kosztowo, ale nie kupujący
            • emateczka Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 23.05.23, 19:03
              Haha, dobre 😂
              Deweloper tak z dobrego serca te windy dodaje...
        • emateczka Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 22.05.23, 18:25
          A ile masz mieszkań w bloku? Bo inaczej rozkładają się koszty na 30 mieszkań, a inaczej na 9....
          • koronka2012 Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 22.05.23, 23:25
            Przecież czynszu nie liczy się osobno dla każdego bloku. W całej spółdzielni stawki były takie same, A bloki różne, w jednym jest 10 mieszkań na piętrze, w drugim trzy, a w moim starym dwa
            • emateczka Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 23.05.23, 19:46
              U mnie każdy blok jest osobna wspólnotą. Wiem że to chore, ale tak jest. Wyobraź sobie, że nie cały świat działa tak, jak Twoje osiedle...

U mojej mamy w bloku jest 35 mieszkań, w mnie chyba 12. Serio, nie widzisz różnicy w kosztach eksploatacji windy?
    • zlota-klamka Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 05:07
      Mieszkam na 3 piętrze, wcześniej mieszkałam na 4. Bez windy oczywiście i nie ma żadnego problemu. Nawet nie wchodzę, ale wbiegam sobie po schodach, z zakupami również. Fajna codzienna aktywność fizyczna, która zapobiega zdziadzieniu w młodym wieku. Pralki, lodówki czy szaf nie kupuje się co tydzień, a jak się kupuje, to panowie normalnie wnoszą
      • laura.palmer Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 08:27
        Zgadzam się, to świetna aktywność. Mieszkam na czwartym piętrze budynku z lat 70-tych. Sąsiedzi z przeciwka oraz z trzeciego piętra to starsi ludzie 70-90 lat i w sumie wszyscy są jeszcze w naprawdę dobrej formie jak na swój wiek. Nawet ten 90-latek daje jeszcze radę wejść po schodach, oczywiście powoli, ale wchodzi i nawet wciąga wózeczek z zakupami. Sama mieszkałam kilka lat w budynku z windą i dość szybko dorobiłam się oponki na brzuchu, musiałam łazić na fitness. Tu nie mam tego problemu.
    • imponderabilia22 Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 05:33
      Widziały gały co brały.
      • enty.enty Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 12:28
        imponderabilia22 napisała:

> Widziały gały co brały.

Na szczęście to nie moje smile
    • volta2 Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 06:12
      U mnie była winda w 3 piętrowym bloku.kwrsfia ceny z metra i załatwione
    • mama-ola Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 06:49
      Moja znajoma mieszkała na czwartym w starym budownictwie, wysokość kondygnacji chyba z 3,5 metra miała. Ciężko mi się do niej wchodziło, wysiłek skutkujący prawie że zakwasami. Za to znajoma była szczuplutka i kondycję miała świetną. Bardzo sobie to chwaliła, taki codzienny fitness gratis.
      • maslova Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 09:22
        Moja koleżanka też miała takie mieszkanie, dodam tylko, że opalane węglem. Wnoszenie tych wiader po tylu schodach to był porządny trening siłowy + cardio 😏
        Ja zresztą też mieszkałam w kamienicy na trzecim piętrze, i też węgiel nosiłam przez kilka lat 😊
      • koronka2012 Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 22:30
        To żaden fitness tylko zwykła uciążliwość.
    • iberka Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 07:29
      To zależy od dewelopera, bo niektórzy robią
    • iberka Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 07:31
      P.S. kupione online dotrze nawet na 4-te czy 5-te bez windy (mieszkałam tak) - dostawcy mają wózki automatyczne i nie dźwigają przecież chyba, że januszexy wink
      • mava1 Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 22.05.23, 09:08
        >dostawcy mają wózki automatyczne i nie dźwigają przecież chyba, że januszexy wink

u mnie co jakis czas słychać dostawców, jak targają wózki z zakupami na wyższe pietra. Gruchot niesie sie po całej klatce schodowej - ostanio gdzies w okolicy 7.00.
        I nie, nie sa to "januszexy" tylko duze sieci handlowe bo innych w okolicy nie ma.
    • maslova Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 09:37
      > tak siedzę na dudzie, a mam do kupienia jeszcze spożywkę - i nie chce mi się dudy ruszyć uncertain

No trochę to Ci się w dudzie poprzewracało...
    • bene_gesserit Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 09:51
      Niedawno odkładałam apartamenty dwupiętrowe. Jednym z aegumentów, żeby kupić, były szybkobiezne windy. Aż mnie korciło, żeby zapytać, ile sekund dziennie oszczędza się dzięki tej szybkobieznosci.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 21:07
      Bo za windę placilabys 50 zl od mieszkania.
      • koronka2012 Re: Napiszcie mi, dlaczego w blokach trzypiętrowy 21.05.23, 22:51
        W starej spółdzielni jest 13 zł od osoby, w obecnym mieszkaniu jest to wliczone w cenę eksploatacji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka