Dodaj do ulubionych

Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec?

21.05.23, 11:15
Pytanie do tych, co dużo w ziemi grzebią.
Tak mi chodzi po głowie od wielu lat, że powinnam się zaszczepić, ale ciągle mi nie po drodze, a szczepiona była w dzieciństwie, bo potem nigdy żadnych wielkich ran nie miałam, więc do lekarza z niczym nie trafiłam nigdy i nie było okazji zastrzyku przypominającego dostać.
A w ogrodzie, jak to w ogrodzie, ciągle jakieś zadrapania, ręce poskrobane, drzazgi powbijane, skórki pozadzierane, palce popękane, jak za dużo w ziemią mają kontaktu.
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 21.05.23, 11:19
      Bralas pod uwage dlugie rekawice orgrodnicze takie do lokci?
      • princesswhitewolf Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 21.05.23, 11:20
        I nie ze mam cos przeciwko szczepieniu na tezec ale ja ciagle cos robie w ogrodzie i nie jestem podralana bo raz ze wsadzam na siebie odpowiednie ubranie a dwa rekawice do lokci
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 21.05.23, 11:38
          Jak wytrzymać w 30 stopniach w szczelnych rękawicach do łokcia przez 6-8 godzin??
          • princesswhitewolf Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 21.05.23, 12:35
            Ale ty zawodowo ze zapytam? Tzn nie musisz odpowiadac bo jak zawodowo to nie wiem co poradzic i na pewno bym sie zaszczepila.

Bo ja sie ogrodnictwem hobbystycznie zajmuje rano w weekendy albo wieczorem. Nigdy w dzien.
            • mamtrzykotyidwato5 Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 21.05.23, 21:56
              Nie, nie zawodowo, ale ja mam ogród użytkowy, a nie trawniczek z tujami dookoła.
              Drzewa, krzaki, warzywa, kwiaty - jest co robić, dwa foliaki stoją, teraz szklarnię buduję, bo stara się rozsypała jakiś czas temu i grządki podwyższone, bo mi mąż z budowy desek nazwoził. Zwoził z zamiarem, że je potnie i będzie w piecu palił drewnem, żeby gaz oszczędzać, ale tak się ochoczo do tego cięcia i palenia zabierał, że ja w międzyczasie wpadłam na pomysł porobienia podwyższonych grządek z tych desek, no i sobie te grządki powolutku robię, żebym się na stare lata schylać nie musiała sadząc sałatę. Ale jest z tym ogrom roboty. Jak już wszystko będzie gotowe, to tyle pracy nie będzie potrzeba.
              • princesswhitewolf Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 22.05.23, 00:12
                No ja tez nie mam trawnika z tujami. Wsadzilam z przodu tuje ale mi zgnily. Nie ten klimat.

O salata u mnie to tylko w szklanym inspekcie bo inaczej zezra je te swinie, te wredne slimory
                • mamtrzykotyidwato5 Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 22.05.23, 01:32
                  Ja ślimory zbieram po każdym deszczu i mam porozkładane styropiany i deski, pod którymi się chętnie gromadzą. Generalnie ich mało, ale i tak za dużo (dzisiaj pod styropianem na kompoście zebrałam prawie 50, potem wsadziłam sadzonki na dwie nieduże grządki i jak znowu zajrzałam pod styropian, to kolejne 30 tam siedziało). Jak mi ostatnio krwawnik zeżarły, który podobno je odstrasza, to się wkurzyłam i zakupiłam trutkę, ale jeszcze jej nie użyłam, bo jakoś mam opory nawet przed tą ekologiczną, która podobno ma nikomu nie szkodzić, tylko ślimakom łysym.
                  Ja mam jeszcze inne szkodniki: wiewiórki - ostatnio mi sadzonki koleusa z doniczek powykopywały, tylko 5 się udało uratować i na grządkach ciągle kopią, ale takie cudne są, że im wybaczam. Myślałam nawet, żeby im domek na orzechu powiesić, ale to chyba głupi pomysł, bo jak mi się tu całe stado zadomowi, to wszystko będę miała powykopywane.
                  • princesswhitewolf Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 22.05.23, 08:47
                    Wiewiorki tu orzechy tez zakopuja, kopaczami sa tu nornice ktore potrafia rozwalic cala grzadke ale naprawde najgorsze i wredne sa tutaj slimory.

Ja stosuje wool pellets , nie wiem jak to po polsku ale jest to z welny i obsypuje sie rosline. Działa bo slimory nie zzeraja wtedy rosliny
                    • mamtrzykotyidwato5 Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 22.05.23, 09:14
                      Ale ja mam setki roślin i rosną miejscami w dużym zagęszczeniu, musiałabym tony tej wełny rozsypać.
                      • princesswhitewolf Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 22.05.23, 10:15
                        Ale nie kazda rosline zra. One maja swoje bardzo precyzyjne preferencje. Salate zra a rukoli nie tkna. Trzesa sie na widok salaty. Pomidory- tylko mlode, potem juz nie sa dla nich atrakcyjne. Itd
                      • princesswhitewolf Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 22.05.23, 10:18
                        Kwiatow i roslin ozdobnych tu nie tykaja. No ale to nasze rodzime slimory..wasze moga miec inne gusta.

Oh zapomnialabym. Z ozdobnych to wszystkie hosty mi zzarly. Wiec nuz nie hoduje. Przegralam z slimorami
                        • mamtrzykotyidwato5 Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 22.05.23, 20:27
                          Moje ślimory uwielbiają krwawnik, dalie, aksamitki, tulipany, nachyłki, jeżówki, fiołki, astry, ale tylko jednoroczne, a z warzyw to najlepiej im wchodzi rzodkiewka, fasola, ogórki i dynie.
    • emateczka Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 21.05.23, 11:21
      Doszczepiono mnie przy okazji rozbitej głowy, więc jakoś samo wyszło.. wink
    • sueellen Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 21.05.23, 11:30
      Monty Don w prawdzie zaleca wsadzanie gołych rąk w ziemię, ale ja cenię sobie czyste paznokcie. Dlatego mam wiele par porządnych rękawic które używam do różnych prac.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 21.05.23, 11:44
        Nie wsadzam na ogół gołych rąk do ziemi, ale ziemia jednak przez rękawice przełazi, a jak jest mokro, to rękawice przemakają i całe ręce i tak są w błocie. W porządnych, szczelnych rękawicach to sobie można 3 kwiatki przesadzić, ale kilka godzin nie da się w takich wytrzymać.
        • sueellen Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 21.05.23, 15:51
          Dlatego mam wiele różnych rękawic do różnych prac.
          • szmytka1 Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 21.05.23, 18:32
            A ja w rękawicach nie umiem, brak czucia, nieprzyjemnie mi jakoś i w ogóle bezrekawicowa jestem do prac manualnych
      • hanusinamama Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 21.05.23, 16:59
        Miałam rękawice jak sobie przeciełam palec nożycami do trawy. Na szczescie byłam zaszczepiona na tężec, Rękawice nie chronią przed wszystkim.
    • eriu Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 21.05.23, 11:37
      Tak. Mam ważne szczepienie, bo miałam wypadek. Lekarz mi mówił żeby uważać z ziemią. Szczepienie na tężec jest ważne 10 lat. Przeczytaj sobie o chorobie i rozważ czy lepiej się po prostu zaszczepić czy nie i zobaczyć co będzie: www.doz.pl/czytelnia/a214-Tezec__objawy_i_leczenie._Jak_wyglada_profilaktyka_tezca
    • ayelen40 Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 21.05.23, 11:47
      Raz na 10 lat należy odświeżyć szczepienie di per te i tak, I tak.
      • eglantine Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 21.05.23, 12:20
        O tak, również ze względu na krztusiec. Przeszłam kilka lat temu i najgorszemu wrogowi nie życzę.
    • kropkacom Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 21.05.23, 11:49
      Jestem regularnie doszczepiana na tężec. Jak wszyscy tu.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 21.05.23, 11:56
        Wszyscy tu, to znaczy gdzie?
      • majenkirr Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 21.05.23, 14:01
        My też, chociaż w ziemi mało grzebiemy.
    • niemcyy Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 21.05.23, 12:17
      Nie grzebie duzo w ziemi, ale mam odswiezone mniej niz 10 lat temu. Tężec jest malo fajny.
    • sliwka_fioletowa Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 21.05.23, 12:41
      Tak, kilka lat temu zranilam się różą w nogę i poszło zakażenie, wtedy dostałam całą serię zastrzyków na tężec. Sama z siebie wcześniej się nie wybrałam na szczepienie 😉
    • solarpowerprincess Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 21.05.23, 13:29
      Grzebie w ziemi bez rękawic i nie doszczepiałam się.
    • kub-ma Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 21.05.23, 14:30
      Rzadko grzebię w ziemi, ale rok temu zaszczepiłam się, bo ostatnie szczepienie miałam w wieku 19 lat, czyli bardzo bardzo dawno temu smile
    • wrotek0 Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 21.05.23, 14:58
      Nie szczepię się. Przy okazji urazów z przerwaniem ciągłości tkanek podają nie szczepionkę a surowicę. Nie wiem, jak długo działa.
      • ayelen40 Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 21.05.23, 15:00
        Z każdym zadrapaniem biegniesz po surowicę?
      • memphis90 Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 21.05.23, 15:12
        Surowicę podaje się wyłącznie przy wysokim ryzyku zakażenia tężcem, nie przy każdej rance. Surowicę podaje się łącznie z dawką przypominającą szczepień lub zaczyna się cykl szczepień podstawowych (jeśli ktoś nie był szczepiony w przeszłości). Surowica to obce białko, niosące ryzyko wstrząsu przy podaniu - tym preparatem się nie szasta na lewo i prawo. Przy niskim ryzyku podaje się wyłącznie dawkę przypominającą szczepionki.
    • memphis90 Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 21.05.23, 15:14
      Mam dawki przypominające na bieżąco - ostatnią to akurat dostałam po brzydkim zranieniu jakimś pordzewiałym drutem - mam teraz jakieś 2-3 lata do kolejnej dawki.
    • asfiksja Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 21.05.23, 15:54
      Tak, mam aktualne szczepienie na tężec.
    • kozica111 Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 21.05.23, 18:03
      Tak, co 10 lat, niestety znam przypadek gdy kobieta zakuła się kolcem agrestu i zmarła na tężec, wiec nie ryzykuję.
    • dyzurny_troll_forum Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 21.05.23, 22:12
      mamtrzykotyidwato5 napisała:

> Pytanie do tych, co dużo w ziemi grzebią.

Nie grzebię w ziemi prawie wcale a aktualne szczepienie na tężec posiadam.

Poza oczywiście faktem, że jestem antyszczepem, bo nie chciałem brać udziału w eksperymencie medycznym.
    • koronka2012 Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 21.05.23, 22:14
      Szczepię się nie ze względu na ogrodnictwo, a wyjazdy.
      Doszczepiałam się teraz w marcu, po 10 latach od poprzedniej dawki.
    • ardzuna Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 21.05.23, 22:20
      Nie grzebię dużo a doszczepiam się.
    • ladymercury Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 22.05.23, 08:01
      Tak, ja się zaszczepiłam. Tężec jest szczepionka skorelowaną, w pakiecie z błonicą i krztuścem. Więc mam 3 w 1.
    • kotejka Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 22.05.23, 12:24
      a wiecie ze nawet o tym nie pomyslalam, bylam szczepiona 30 lat temu
      zadzwonilam do mojego poz i powiedzieli ze nie szczepia doroslych profilaktycznie, dopiero po skaleczeniu lekarz zlleca
      • koronka2012 Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 22.05.23, 23:39
        Bzdura. Wystarczy zapłacić. Doszczepiałam się 2 miesiące temu - łącznie z Błonicą i Krztuścem.
    • hosta_73 Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 22.05.23, 14:32
      Nie i nikt kogo znam nie szczepił się dodatkowo ponad to co w dzieciństwie. Ale teraz zaczęłam się zastanawiać, może jednak warto by było...
      • koronka2012 Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 22.05.23, 23:41
        Żaden z twoich znajomych nie podróżuje..? Bo większość moich się szczepi, to jest standard przy wyjazdach poza Europę
        • hosta_73 Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 23.05.23, 13:22
          Podróżują, ale nigdy nie słyszałam by się dodatkowo szczepili.
          Poza jedną osobą, która wyjeżdżała na kilka miesięcy do Meksyku, która miała kilka szczepionek (pewnie tężec też).
    • andaba Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 22.05.23, 21:22
      Nie, ostatnie miałam w podstawówce, bo na to w wieku 19 lat nie poszłam.
      Wprawdzie tężec jest straszny, ale chyba na szczęście dość rzadki, może mnie ominie (tak jak omija tych wszystkich, nieszczepionych od dziesięcioleci, innych rolników i ogrodników).
    • auksencja15 Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 23.05.23, 12:48
      Tak, bo podróżuje sporo.
    • sylwiastka Re: Ogrodniczki, czy szczepicie sie na tężec? 23.05.23, 13:25
      tak, mialam pakiet tezec, blonnica, ksztusiec w 5 lat temu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka