Dodaj do ulubionych

Odrywacie w sklepie liście z kalafiora?

21.05.23, 20:32
Żeby zmniejszyć koszt ?
W sumie 10 zł za kupę niepotrzebnych klientowi liści to trochę dużo...

www.money.pl/gospodarka/kalafior-bez-lisci-tanszy-o-10-zl-biedronka-odpowiada-klientowi-6899707263662976a.html
Obserwuj wątek
    • liliawodna222 Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 21.05.23, 20:38
      Do głowy by mi to nie przyszło.
    • skumbrie Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 21.05.23, 20:39
      Nie, odrywam za to ogonki papryki wink

www.tiktok.com/@katarzyna_bosacka/video/7193286634844982534
    • emateczka Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 21.05.23, 20:40
      Nie, u mnie kalafiory są na sztuki wink
    • brenya78 Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 21.05.23, 20:41
      Tak. Ziemniaki też obieram przed kupnem.
      • biala_ladecka Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 21.05.23, 21:24
        Łoooo to ja się wycwaniłam, bo kupuję już obrane wink
    • chococaffe Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 21.05.23, 20:41
      Sprzedawca zawsze mnie się pyta czy oberwać czy nie.
      • mallard Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 22.05.23, 08:25
        chococaffe napisała:

> Sprzedawca zawsze mnie się pyta

Czyli kogo w końcu pyta?
    • mysiulek08 Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 21.05.23, 20:47
      nie, sa sprzedawane na sztuki ale
      na targu sprzedawca odcina liscie, chyba, ze ktos chce z liscmi
      w warzywniaku sa juz bez lisci (leza w lodowce)
      w markecie nie kupuje, bo sa zwiniete w folie
    • iberka Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 21.05.23, 20:47
      U mnie kalafior nie jest na wagę więc po co?
      • niemcyy Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 21.05.23, 21:02
        Zeby ich nie targac do domu, a stamtad wynosic do smieci.
        • stasi1 Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 21.05.23, 21:10
          Ale tutaj chodziło o to aby za nie nie płacić
          • niemcyy Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 21.05.23, 21:26
            Iberka pytala, po co obrywac, jesli i tak sie za nie nie placi smile
            • stasi1 Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 25.05.23, 23:55
              W szczególe tak ale ogólnie było że za liście się gdzieś płaci
    • aagnes Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 21.05.23, 20:48
      Nigdy nie kupiłam kalafiora na kilogramy, innych warzyw nie obrywam, nie obieram. Ale ostatnio kupowalam kosmicznie drogie (jak dla mnie) truskawki i babka wysypała z Lubianki do torebki a tam z 10 zielonych truskawek, wyjelam je, i z kilograma zostało 67 dkg wiec mnie już przestaje dziwić ze ludzie nie chcą być robieni wszedzie w balona.
      • babcia47 Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 21.05.23, 20:54
        Zielone czy białe? Kiedyś zbierałam truskawki i o świcie zbieraliśmy takie które były 2lasnie białe czasem z lekkim sumieniem. Po kilku godzinach pod wpływem ciepła i światła wszystkie robiły się jednolicue czerwone zaczynając od tych na wierzchu . Sama byłam zdziwiona jak szybko idzie im to dojrzewanie
        • kk345 Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 22.05.23, 08:34
          >Sama byłam zdziwiona jak szybko idzie im to dojrzewanie

Truskawki musiały być równie zdumione, bo to akurat są owoce, które już nie dojrzewają po zerwaniu.
          Pomyliłaś z pomidorami?
    • malaperspektywa Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 21.05.23, 20:51
      Obrywam ogonki od pomidorów malinowych, bo jak kupuję kilka to mi robią dziury i mam podziabane pomidory zanim doniosę do domu. Potem pleśnieją.
    • alba27 Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 21.05.23, 21:00
      Ja te większe obrywam, ale nie chodzi o koszt, bo kalafiora raczej w sezonie jadamy, ale po co mam przynosić te liście do domu skoro zaraz i tak je wyrzucę do śmietnika 😉
    • dwa_kubki_herbaty Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 21.05.23, 21:01
      A kalafiory nie są ma sztuki?
      • kanna Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 21.05.23, 22:18
        Zależy smile i tak, i tak.
      • vessss Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 21.05.23, 22:40
        Jak są małe to na sztuki, jak duże to na kg🙄
      • kaki11 Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 22.05.23, 00:38
        Różnie smile u mnie na targu zawsze na sztuki. A w marketach widuję raz takie raz takie.
    • feniks_z_popiolu Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 21.05.23, 21:03
      Kalafiory kupuję na sztuki. Liście więc nie mają wpływu na cenę. Na ogół proszę o oderwanie.
    • laura.palmer Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 21.05.23, 21:05
      Jak mogę (bo cena za sztukę), to obrywam co się da. Mieszkam w bloku bez windy i uważam za bezcelowe targać te liście na górę po to, by potem je znosić do śmieci.
    • taniarada Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 21.05.23, 21:06
      W Biedronie jest na wagę ,a liście tyle co kawior .Więc wybór jest jasny .Cyk i liści nie ma 😉
    • szmytka1 Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 21.05.23, 21:07
      Nie, bo nie lubię kalafiora 🤪 Młodej kapuście na sztuki odrywam jak jakies odstają mocno, bo.mi.miejsce w torbie zajmuje, a ja zawsze przeladowana

Nie odrywam yez ogonków z banana ani papryki
    • ritual2019 Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 21.05.23, 21:17
      Nie bo nie sa na wage a na sztuki.
    • lu_na_be Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 21.05.23, 21:27
      W moim sklepie - po pierwsze produkty typu kalafior, kapusta są na sztuki, rzodkiewki na pęczki. Po drugie pod skrzynkami z produktem stoją puste przeznaczone właśnie na oberwane liście. Po trzecie - tak, zawsze w takiej sytuacji obrywam, żeby nie taszczyć do domu. Nawet na bazarku pytają mnie zawsze czy oberwać liście przed zapakowaniem.
      Natomiast nigdy nie przyszłoby mi do głowy, by w ten sposób obniżać cenę zakupu.
    • mayaalex Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 21.05.23, 21:53
      obrywam bo te liscie do niczego nie sa mi potrzebne, tylko generuja dodatkowe ilosci smieci. Kalafiory u mnie na sztuki.
    • koronka2012 Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 21.05.23, 22:20
      Nie wiem w jaki sposób miałoby to zmniejszyć koszty skoro kalafior jest na sztuki… nie przypominam sobie żebym wiedziała cenę za kg
      • maslova Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 21.05.23, 22:27
        koronka2012 napisała:

> Nie wiem w jaki sposób miałoby to zmniejszyć koszty skoro kalafior jest na sztu
        > ki…

To wbrew pozorom bardzo proste: wystarczy, że przeczytasz artykuł zalinkowany w poście założycielskim i wtedy się dowiesz.
      • kaki11 Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 22.05.23, 00:36
        Zależy gdzie kupujesz. W lidlu i biedronce kalafiory bardzo często są na kilogramy. Nie jestem pewna jak w tej chwili, ale jeszcze z miesiąc temu były. Nawet chyba ktoś o tym pisał na ematce smile
    • mikams75 Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 21.05.23, 22:44
      zaluje, ze u mnie sprzedaja bez lisci, bo przyprawione i upieczone sa pyszne.
      • beznickova Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 22.05.23, 00:46
        Dasz przepis? smile
        • mikams75 Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 22.05.23, 11:19
          www.jadlonomia.com/przepisy/pieczony-kalafior-z-ciecierzyca/

tak doprawione mozesz upiec jakiekolwiek warzywa w proporcjach jakich chcesz a liscie kalafiora wychodza w tym rewelacyjne i bardzo zaluje, ze u mnie to tylko jakies resztki z lisci sa do dostania.
          • beznickova Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 22.05.23, 18:35
            O, dzięki wielkie, spróbuję na pewno! smile
    • semihora Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 21.05.23, 23:17
      Po prostu w ogóle nie kupuję kalafiorów - to skutecznie zmniejsza koszt wink
    • balbina1710 Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 21.05.23, 23:33
      Tak. Jajka wyciagam ze skorupek - do niczego nie potrzebuje skorupek. Orzechy chodze kupowac z dziadkiem do orzechow i luskam- bo co mi te lupiny niby?
      • taje Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 26.05.23, 00:12
        Awokado i kiwi też od razu by się przydało obrać ze skórki. I banany koniecznie! A za obranie ze skórki imbiru, cebuli i czosnku to wręcz wyściskam ze szczęścia.
    • pepsi.only Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 21.05.23, 23:37
      Nie odrywam, bo te liście przydają się - kalafior nie obsycha, i liście zjadają świnki morskie i kury tez lubią.
      Obrywam ogony od papryki 😛
    • kaki11 Re: Odrywacie w sklepie liście z kalafiora? 22.05.23, 00:35
      Nie odrywam, chociaż jeśli już kupuję kalafiora na kilogramy to sprawdzam jego wygląd, i pewnie wybiorę ten w którym więcej główki a mniej liścia. Natomiast takie rzeczy są w marketach, a że w sezonie warzywa kupuję na targu a tam sprzedają na główki to zwykle nie mam tego dylematu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka