Dodaj do ulubionych

Jestescie team pioro/dlugopis, czy klawiatura?

21.05.23, 20:52
Pisanie odreczne niemal zanika. Ja wczesniej duzo odrecznie pisalam. Nieskromnie, sle szczerze powiem, ze mam bardzo ladne, czytelne pismo. Terapeuta namowil mnie na powrot do pisania pamietnika na papierze, piorem. I wrocila dawna milosc do recznego pisania. Znow sie reka wyrobila. Dzis starsza pani zerkala ukradkiem jak robie zapiski. W koncu nie wytrzymala i stwierdzila, ze dawno juz nie widziala, by ktos uzywal piora i bardzo jej sie to podoba. Zauwazylam tez, ze urzednicy bardzo lubia odreczne starannie wykonane pisma. Nie raz otrzymalam z tego tytulu komplement. Wiec na fali tego na komputerze pisze teraz tylko to, co zostaje wyslane mailem lub taki jest wymog. Sprawia mi radosc pisanie odreczne i widze, ze innym tez. Oook zdarza sie, ze trzeba pare razy od nowa zaczynac, ale coz. Pioro dodaje jeszcze elegancji (takie moje zdanie), ale uznaje tylko czarny atrament.
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Jestescie team pioro/dlugopis, czy klawiatura 21.05.23, 21:00
      lubie, szczegolnie pisac piorem (mam nawet niezla kolekcje, gdzies w czelusciach szuflad tongue_out) ale nie mam kompletnie okazji, preferuje wylacznie ciemnofioletowy atrament i piora z tloczkami

ale lubie tez dobre dlugopisy, tych uzywam czesciej, mam ulubionego, dyzurnego torebkowego, srebrnego parkera i niebieski wklad (jak juz sie podpisuje jakies dokumenty to wymagany jest niebieski kolor)
      • mysiulek08 Re: Jestescie team pioro/dlugopis, czy klawiatura 21.05.23, 21:20
        a i jednym i drugim pisze jak 'kura pazurem', choc piorem bardziej sie staram tongue_out
    • kotejka Re: Jestescie team pioro/dlugopis, czy klawiatura 21.05.23, 21:04
      Potrafię i jedno i drugie
      Nieam z niczym problemu
      Każdy ze sposobow aktywuje inne funkcje w mozgu
      Piszac odręcznie nigdy nie robię błędów
      Na klawiaturze nagminnie sadzę literowki
    • miss_fahrenheit Re: Jestescie team pioro/dlugopis, czy klawiatura 21.05.23, 21:05
      Team rysik.
      • andallthat_jazz Re: Jestescie team pioro/dlugopis, czy klawiatura 21.05.23, 21:13
        A tez uzywalam, lubie. 🙂
    • laurielle Re: Jestescie team pioro/dlugopis, czy klawiatura 21.05.23, 21:21
      Uwielbiam brush pen. Pisanie odreczne mnie uspokaja.
    • madame_edith Re: Jestescie team pioro/dlugopis, czy klawiatura 21.05.23, 21:23
      Kiedyś pisałam ładnie, teraz kompletnie mi zanikła ta umiejętność, bazgrole tak, że sama się ledwo odczytuję.
      Bardzo team komputer
    • aguar Re: Jestescie team pioro/dlugopis, czy klawiatura 21.05.23, 21:26
      Nie cierpię pisać ręcznie. Jak mam jakieś dokumenty papierowe do wypełnienia, to jestem w stanie je zeskanować, żeby wypisać na kompie. Ręcznie tylko podpis.
    • b.bujak Re: Jestescie team pioro/dlugopis, czy klawiatura 21.05.23, 21:36
      w pracy wszędzie chodzę z zeszycikiem i na bieżąco zapisuję wszelkie informacje, robię szkice - najlepiej się sprawdza ołówek, w praktyce optymalnym narzędziem pracy jest długopis "multi" z ołówkiem (najlepsze są z Japonii);
      moje notatki umiem odczytać tylko ja sama (i to nie zawszesmile; oprócz tego, że pismo niezbyt zgrabne to jeszcze mieszam języki i używam tajnych skrótów smile dla mnie sa bezcenne - przerabiam dużą ilość danych, głównie liczbowych, do niektórych informacji trzeba wracać po paru tygodniach / miesiącach
    • berdebul Re: Jestescie team pioro/dlugopis, czy klawiatura 21.05.23, 21:40
      Pióro, w dodatku z kolorowymi atramentami (turkus, butelkowa zieleń, biskupi fiolet). Raz jeden profesor powiedział ze nie będzie sprawdzał pracy (biskupi fiolet). tongue_out
      Ostatnio więcej piszę na ReMarkable, ale pióro tez jest w użyciu.
    • taje Re: Jestescie team pioro/dlugopis, czy klawiatura 21.05.23, 22:30
      Ołówek.
      • nowa.kalzedonia Re: Jestescie team pioro/dlugopis, czy klawiatura 21.05.23, 22:33
        A co to jest ta drużyna?
        • taje Re: Jestescie team pioro/dlugopis, czy klawiatura 21.05.23, 22:44
          Jaka znowu drużyna?
    • tokyocat Re: Jestescie team pioro/dlugopis, czy klawiatura 22.05.23, 01:30
      Ja bardzo lubie pisac. Notuje wszystko na zebraniach i szkoleniach. Lubie pisac na tablicy 😀😀😀
    • ga-ti Re: Jestescie team pioro/dlugopis, czy klawiatura 22.05.23, 01:50
      Wszelkie oficjalne i pracowe to już prawie wyłącznie na komputerze. Ale notatki lubię odręcznie, zapisuję, notuję, planuję, robię rysuneczki, strzałeczki, podkreślenia. Na komputerze nie potrafię tak "myśleć".

Piszę tak sobie, raczej brzydko, choć jak się postaram to wychodzi ok. Piszę długopisem lub ołówkiem, piórem nie potrafię.
    • panna.nasturcja Re: Jestescie team pioro/dlugopis, czy klawiatura 22.05.23, 02:28
      Uwielbiam pisać piórem i piszę codziennie natomiast w życiu nie uwierzę w urzędników, którzy wolą dokumenty wypełnione ręcznie od tych maszynowych, takie zwierzę nie istnieje.
      • andallthat_jazz Re: Jestescie team pioro/dlugopis, czy klawiatura 22.05.23, 07:28
        Istnieje, oj istnieje. Pisalam tak podanie do odpowiednika ZUS i Pani na rozmowie pozniejszej az sama do tego nawiazala i skomplementowala. Pisalalam listy motywacyjne oraz cv do szkol i profesor na rozmowie kwalifikacyjnej stwierdzila, ze jej sie to bardzo w oczy rzucilo i spodobalo. Odpisywalam na list ze skarbowki i pozniej dzwonilam, zeby dowiedziec sie, czy moje wyjasnienia im wystarczaja, pan szperajac w korespondencji i czytajac na szybko moj list pochwalil styl pisma. To trzy przyklady, ktore wryly mi sie w pamiec. Tak wiec z moich doswiadczen lubia, jesli nie pisane na kolanie i poplamionym papierze, w dodatku nieczytelne. Ja sie przykladam, uzywam papieru listowego lub ozdobnego (czerpany, naturalny z trawy - ten nie tylko wyglada, ale tez pachnie). Widac, ze sie przylozylam i chyba to sie podoba. A ja mam radosc, jak ktos to zauwazy. Samo pisanie mnie tez odpreza. Dokumenty do wypelnienia obrabiam w pdf oczywiscie (chyba, ze na miejscu mam wypelnic), ale listy, wnioski, zapytania juz w przewazajacej czesci odrecznie.
        • eriu Re: Jestescie team pioro/dlugopis, czy klawiatura 22.05.23, 08:02
          Składasz pisma do ZUSu na najdroższym możliwym papierze papierze po ok. 5 zł za kartkę A4? I piszesz je po kilka razy aż będą napisane bezbłędnie.

Papieru czerpanego nie da się zrobić z trawy. Do produkcji papieru potrzebna jest celuloza. I papier czerpany nawet z dodatkami jak płatki kwiatów po prostu nie pachnie szczególnie. To papier i pachnie jak papier. I już uwierzę w to, że urzędnicy docenią kawałki traw na piśmie, pomarszczoną kartkę z nierównymi brzegami. Mnóstwo by stwierdziło, że dostało pismo napisane na jakimś odpadzie.

paperconcept.pl/pl/papiery-dekoracyjne/53131-papier-czerpany-kalander-cebula-i-trawa-len-a4.html?gclid=CjwKCAjwgqejBhBAEiwAuWHioI16UI7kKGrqwrjxcnjHKhTz6RUuGbu41w92EiLDhSuGFAoQFle7yxoC5IIQAvD_BwE

Kolejne fantasmagorie i tyle.
          • po_godzinach_11 Re: Jestescie team pioro/dlugopis, czy klawiatura 22.05.23, 08:17
            Ona nie napisała, że piszę do ZUS u na czerpanym papierze.
            Nie napisała również, że papier czerpany to papier z trawy.
            • eriu Re: Jestescie team pioro/dlugopis, czy klawiatura 22.05.23, 10:33
              Ale wiesz, że ona pisze bzdury? Bo ona pisze „ czerpany, naturalny z trawy - ten nie tylko wyglada, ale tez pachnie”. Jeśli to zrozumiesz jako 2 rodzaje najpierw czerpany a potem jako drugi z trawy to nie da się zrobić papieru z trawy. To nie jest możliwe. Po prostu. Do produkcji papieru niezbędna jest celuloza. Papier możesz wyprodukować z lnu, bawełny, z konopii siewnej ale nie z trawy. Trawy można jedynie dodać do papki celulozy, którą będziesz odciskać na prasie żeby uzyskać arkusz papieru czerpanego.
    • bene_gesserit Re: Jestescie team pioro/dlugopis, czy klawiatura 22.05.23, 07:39
      Jeśli mam coś dłuższego napisać, to mysle klawiatura i komputerem. Notatki robię długopisem, snobowanie napióra przeszło mi z wiekiem dojrzewania, na długopis, srebrnego Parkera - kiedy stwierdziłam, że normalne żelpenowe długopisy są o wiele wygodniejsze.
    • shellyanna Re: Jestescie team pioro/dlugopis, czy klawiatura 22.05.23, 08:11
      Pamiętnik pisze długopisem. Ale tylko dlatego, ze łatwiej mi ukryć pamiętnik, niż plik w kompie.
      Wole klawiaturę. Piszę wtedy szybciej.
    • po_godzinach_11 Re: Jestescie team pioro/dlugopis, czy klawiatura 22.05.23, 08:20
      Pióro lub długopis oraz zeszyt lub notes.
      Moją praca polega również na rysowaniu i notowaniu.
    • sferoplast Re: Jestescie team pioro/dlugopis, czy klawiatura 22.05.23, 18:25
      Zdecydowanie wolę pisać odręcznie.
    • gulcia77 Re: Jestescie team pioro/dlugopis, czy klawiatura 22.05.23, 18:34
      Dużo piszę ręcznie. Pióro mam Parkera, a atrament tylko w kolorze royal blue. Mam ładne pismo, wolałabym tej umiejętności nie stracić. Poza tym mój kalendarz to fajna pamiątka. Mam wszystkie, od drugiego roku studiów. Mój młody je czasem przegląda. Twierdzi, że to skarbnica wiedzy o mnie.
    • alpepe Re: Jestescie team pioro/dlugopis, czy klawiatura 22.05.23, 18:36
      Ja to w ogóle przemyśliwam nad wyrobieniem sobie pieczątki faksymile, bo mój podpis wygląda coraz gorzej i nie potrafię się już nawet ładnie podpisać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka