Dodaj do ulubionych

Gofrownica i przywierające gofry pomocy

21.05.23, 23:16
Moja ukochana gofrownica dezal, po ponad 3 latach idealnego działania i częstego użytkowania, nagle zaczęła przypalac gofry. Teraz przywierają już właściwie za każdym razem. Ciasto zawsze to samo.
Kupić nowa czy da się ja jakoś naprawić? Oczywiście dbałam i myłam… poratujcie radą bo mi to ustrojstwo śniadania weekendowe ratowało 🙏🏽 macie jakkes sprawdzone sposoby?
Obserwuj wątek
    • kanna Re: Gofrownica i przywierające gofry pomocy 21.05.23, 23:22
      Powłoka się zdarła uncertain
    • mysiulek08 Re: Gofrownica i przywierające gofry pomocy 22.05.23, 00:01
      powloka sie chyba zuzyla/przepalila, jesli nie masz ubytkow/odprydkow/ zadrapan to sprobuj przed pierwszym pieczeniem posmarowac plytki olejem, lekko, pedzelkiem i do ciasta dodaj roztopione maslo ( jesli dodajesz i tak, to daj ciut wiecej)
    • eliszka25 Re: Gofrownica i przywierające gofry pomocy 22.05.23, 00:26
      Najprawdopodobniej powłoka się „zużyła”. Mam taką jedną patelnię. Najmniejszego śladu zadrapania, a od pewnego czasu wszystko się do niej zaczęło przyklejać.

Ja przy smażeniu gofrów zawsze smaruję gofrownicę olejem. Przed wlaniem ciasta przelatuję na szybko pędzelkiem zmoczonym w oleju. Nigdy mi się gofry nie przyklejają.
      • obrus_w_paski Re: Gofrownica i przywierające gofry pomocy 22.05.23, 21:25
        No przez trzy lata nic nie przywieralo az do terazsad
        • eliszka25 Re: Gofrownica i przywierające gofry pomocy 22.05.23, 21:38
          To tak jak z moją patelnią. Zaczęło przywierać i już. Wypróbuj patent ze smarowaniem gofrownicy. Może to coś da.
          • long_week Re: Gofrownica i przywierające gofry pomocy 22.05.23, 21:45
            Niestety, moja Dezal tak samo się zachowuje. Kilka lat ok, a teraz gofry przywierają i ciasto się rozdziela przy jej otwieraniu. Niestety, smarowanie olejem nie pomaga, tłuszcz w cieście tez. Chyba czeka nas zakup nowej.
            • obrus_w_paski Re: Gofrownica i przywierające gofry pomocy 22.05.23, 22:34
              Zaczęłam smarować olejem w zeszły weekend i tez nic. Szukam już nowego dezala, ale jak mam co 3 lata zmieniać to kiepska zabawa
              • mysiulek08 Re: Gofrownica i przywierające gofry pomocy 22.05.23, 23:20
                na allegro widzialam 😊

bedac w PL kupilam gofrownice MPM, dziala juz prawie 5rok, 1300w, jesli dobrze pamietam
              • astramastra Re: Gofrownica i przywierające gofry pomocy 23.05.23, 13:32
                kup mpm, mam juz 2 lata i świetna. Nie robię wprawdzie gofrów co tydzień wink, ale często w użyciu.
                • obrus_w_paski Re: Gofrownica i przywierające gofry pomocy 23.05.23, 21:28
                  Właśnie znalazłam rachunek za dezel z 2020. Wtedy gofrownica kosztowała 299zl. Dziś ten sam model (czyli ponad 3 lata starszy) kosztuje 499💪🏽
                  • danaide2.0 Re: Gofrownica i przywierające gofry pomocy 23.05.23, 22:04
                    Silvercrest z Lidla, 1200W, obecnie w promo 69,90.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka