Dodaj do ulubionych

Czemu tak się dzieje?

22.05.23, 11:30
Dlaczego ciągle wchodzę w relacje z ludźmi dla których wyjątkowo ważny jest mój wygląd? Jaki to jest schemat i czemu tak się dzieje? Większość moich partnerów takich było, mimo że w żadnym związku nie był to układ on ma status finansowy więc oczekuje reprezentacyjnej kobiety, sama się na to pisałam więc muszę być jego dekoracją. Zawsze było wręcz odwrotnie, wiązałam się z bardzo zwykłymi facetami, bez pieniędzy, nie byli specjalnie przystojni, za to zawsze warunkiem dobrego traktowania mnie był mój wygląd, on, dostawałam głaski gdy o siebie dbałam i byłam traktowana kiepsko gdy tego nie robiłam. Dlaczego powielam taki schemat w relacjach? Temat który mnie nie opuszcza, nie wiem co takiego mam w sobie, mam ochotę palnąć sobie w łeb bo zdrowa, normalna partnerska relacja chyba mi się nie przydarzy.
Obserwuj wątek
    • malia Re: Czemu tak się dzieje? 22.05.23, 13:48
      Napisz jakoś dokładniej. Co to dokładnie znaczy, że jesteś traktowana kiepsko? Że cię nikt nie chwali i daje komplementów, czy o cos innego chodzi
      • fifi-00 Re: Czemu tak się dzieje? 22.05.23, 14:07
        Nie chodzi o brak komplementów tylko o specyficzne nie miłe traktowanie, to nie jest normalne, tak jakby moim obowiązkiem było dobrze wyglądać, powinnam się z obowiązku wywiązywać a jak nie to atmosfera nie będzie dobra, bo tego się ode mnie oczekuje, ciągle ten sam schemat.
        • jdylag75 Re: Czemu tak się dzieje? 22.05.23, 14:24
          Ktoś Ci to mówi wprost czy czujesz niemiłe fluidy i domyślasz się, że chodzi o Twój mniej zadbany wygląd?
          Te oczekiwania sa artykułowane czy dorozumiane?
        • malia Re: Czemu tak się dzieje? 22.05.23, 14:46
          może mało domyślna jestem, ale nie wiem jakie to specyficzne traktowanie.
          • kafana Re: Czemu tak się dzieje? 22.05.23, 15:00
            A co sobie tak trudno wyobrazić grymas i obraza za niepomalowane paznokcie, dres zamiast kiecki itd. Np.
            • kubek0802 Re: Czemu tak się dzieje? 22.05.23, 15:03
              No trudno szczerze mówiąc.
            • azalee Re: Czemu tak się dzieje? 22.05.23, 15:08
              Tak, nie umiem sobie wyobrazic obrazy o niepomalowane paznokcie 🙄
            • jdylag75 Re: Czemu tak się dzieje? 22.05.23, 15:11
              Mnie trudno sobie wyobrazić, że wątkodajka potrafi bezbłednie połaczyć gniewne sapanie, albo fochy z niedostatkami w nastaraniu.
              Kiedy mój chłop chodzi jak gradowa chmura w pierwszej chwili domniemuję, ze w jego pracy coś się wydarzyło...
              • arthwen Re: Czemu tak się dzieje? 16.06.23, 13:10
                A ja po prostu pytam wink
            • malia Re: Czemu tak się dzieje? 22.05.23, 15:14
              No trudno, mam te niepomalowane paznokcie i co? On robi grymas, to pytam co mu się dzieje, bo za . nic nie połączę tego z paznokciami.
              • malia Re: Czemu tak się dzieje? 22.05.23, 15:28
                no ok, już wiem, czy to nie ty jesteś tą osobą, która co jakiś czas zakłada wątki pt mąż mnie docenia tylko nastaraną? bo byłby już czas przywyknąc, albo doprowadzić do ładu, albo kopnąć w zadek
        • shellyanna Re: Czemu tak się dzieje? 16.06.23, 13:18
          Jest taki typ facetów, którzy sami sobą niewiele reprezentują i budują swoje poczucie wartości kosztem wpędzania innych w kompleksy.

Taki typ zawsze wynajdzie i Ciebie coś, co powinnaś poprawić. To nie ma z Tobą nic wspólnego. To jego niskie poczucie wartości.
    • by Re: Czemu tak się dzieje? 22.05.23, 13:57
      Pogadaj o tym z ludźmi, którzy znają te mechanizmy (psychoterapeutą?)
    • majenkirr Re: Czemu tak się dzieje? 22.05.23, 14:33
      Ja mam lepsza historie - kiedyś jeden na pierwszej (!) randce powiedział mi, ze jestem za ładna, bo ładne dziewczyny to tylko problemy big_grin. On sam przy dobrych wiatrach był 5/10, a ja głupia cały rok z nim potem "chodziłam" uncertain
      • andallthat_jazz Re: Czemu tak się dzieje? 22.05.23, 14:40
        Przypomnialo mi sie, jak poszlismy raz z pierwszym ex na piwo wieczorem. Siedzimy, gadamy. Podchodzi dziadek z sasiedniego stolika i wypala do meza: "Chlopie odpusc sobie, to nie twoja liga. Bedzie Cie zdradzac i na koniec zostawi". Milo mu nie bylo. 🙄 Pozniej okazalo sie, ze to on doprawial mi rogi i chcial sie rozstac na koniec. 😂🤪
      • kubek0802 Re: Czemu tak się dzieje? 22.05.23, 14:40
        Może zaczynasz znajomość z wysokiego C jeżeli chodzi o nastaranie, a wiadomo że ciągle tak nie będzie i potem jakieś niedociągnięcia w relacji tym tłumaczysz.
        • motyllica Re: Czemu tak się dzieje? 22.05.23, 15:14
          może jest tak zrobiona, że później jak nie jest to facet odczuwa swego rodzaju dysonans?

• majenkirr Re: Czemu tak się dzieje? 22.05.23, 15:53
            Kochana, ja od 30 lat jestem zrobiona. Może głupio wg ematkowych standardow, ale zrobiona 😌
      • ggrr.ruu Re: Czemu tak się dzieje? 22.05.23, 16:32
        Mój na szczęście już były teść dokładnie tak argumentował, dlaczego jego syn dobrze wybrał big_grin Bo jak wiadomo z ładnej miski się nie najesz...
      • jednoraz0w0 Re: Czemu tak się dzieje? 15.06.23, 17:14
        majenkirr napisała:

> Ja mam lepsza historie - kiedyś jeden na pierwszej (!) randce powiedział mi, ze
        > jestem za ładna, bo ładne dziewczyny to tylko problemy big_grin. On sam przy dobrych
        > wiatrach był 5/10, a ja głupia cały rok z nim potem "chodziłam" uncertain
        >
        Nie no dobrze, chodziłaś z nim żeby go ukarać i sprawić mu problemy.
    • marianna211272 Re: Czemu tak się dzieje? 22.05.23, 15:51
      kiedys gdzies czytalalam czy moze sluchalam o takim mechanizmie ze jakoby kobiety czy tam osoba zalaca sie sama go wywoluje.Przy pierwszych spotkaniach slowem sposobem ubierania sie malowania daje przekaz ze taka wlasnie wazna jest powierzchownosc i automatycznie wybierana jest przez mezczyzn ktorzy tego nastarania wymagaja.Tam bylo tez o kobietach zrobionych chirurgicznie i po tych zabiegach bylo wielkie zdziwienie ze tylko pewien okresliony typ mezczyzn sie nimi interesuje ( poprawki byly spore nie jakis maly zabieg zeby spowolnic proces starzenia)
    • zaspasniegowa Re: Czemu tak się dzieje? 22.05.23, 15:56
      Partnerska relacja się nie przydarza. Ją się stwarza
    • pytajacakinga Re: Czemu tak się dzieje? 22.05.23, 16:06
      Wiem o co ci chodzi kiedys mialam jednego takiego faceta ale pozniej sif nie powtarzalo wiec nie wiem djaczego tobie tak sie trafia.
      Ten moj nigdy dla niego nie bylam idealna zawsze sie do czegosxfochowsl a to paznokcie za krotkie a to kolor mogl by byc inny.Wkurzyl mnie totalnie jak wyzbal że podobaja mu sid zielone oczy kiedy ja mam niebieskie wtedy zrozumialam że nie warto starac sie dla palanta.
    • lu_na_be Re: Czemu tak się dzieje? 22.05.23, 16:11
      Bo może dla Ciebie też jest ważny wygląd?
    • bistian Re: Czemu tak się dzieje? 22.05.23, 18:02
      fifi-00 napisała:

> Dlaczego ciągle wchodzę w relacje z ludźmi dla których wyjątkowo ważny jest mój
      > wygląd? Jaki to jest schemat i czemu tak się dzieje? Większość moich partnerów
      > takich było, mimo że w żadnym związku nie był to układ on ma status finansowy
      > więc oczekuje reprezentacyjnej kobiety, sama się na to pisałam więc muszę być
      > jego dekoracją.

Widocznie również dla Ciebie, wygląd jest bardzo ważny. Chłopaki kombinują, że dobrze wyglądasz, jesteś ozdobą i zawsze tak będzie. To jest duży problem, ponieważ kobieta nieumalowana, ubrana w dresy do ogrodu, powinna być równie apetyczna, interesująca, atrakcyjna jako partner do dyskusji, czy jako towarzysz do obiadu i parter do spaceru. Źle wybierasz, to, że ktoś Cię komplementuje, nie oznacza, że musisz się z tą osobą bratać. Odpuść, wybieraj osoby, które Tobie pasują, nie warto iść za ciosem, bo to jest kanał
      • malia Re: Czemu tak się dzieje? 22.05.23, 18:05
        ale ona pisze o mężu, jego już wybrała
        • bistian Re: Czemu tak się dzieje? 22.05.23, 18:41
          malia napisała:

> ale ona pisze o mężu, jego już wybrała

Ale pisała o większych doświadczeniach, dłuższym planie.
          Mąż nie jest niezmienialny, jasne, że jest ryzyko, że nie trafi się w sensownym czasie, ktoś bliższy ideałowi, ale spróbować zawsze warto.
          Jakoś nie wyobrażam sobie sytuacji, gdy żona w worku pokutnym, bez makijażu, szpilek i świetnej fryzury, wzbudza potrzebę wyartykułowania, żeby coś z sobą zrobiła.
    • kozica111 Re: Czemu tak się dzieje? 22.05.23, 18:35
      Bo masz problemy z d...?
    • szara.myszka.555 Re: Czemu tak się dzieje? 22.05.23, 18:47
      Mam chyba deja-vu, bo coś podobnego (takiego samego?) czytałam jakieś 2 lata temu... Niestety nie chce mi się robić dochodzenia.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Czemu tak się dzieje? 22.05.23, 19:08
      Może ty to tak widzisz, a może podswiadomie zwracasz uwagę tylko na facetów którzy mówia ci komplementy, zawsze na pierwsze spotkania idziesz "zrobiona" na gwiazdę filmową, na profilu tylko focie te naj, naj, naj.
      • fifi-00 Re: Czemu tak się dzieje? 15.06.23, 14:54
        Wyjaśnienie jakie dostałam od psychologa mnie podłamało.
        Powiedział mi coś mniej więcej takiego, że to dla mnie samej wygląd musi być bardzo ważny. Dlatego ludzie nie widzą we mnie innych rzeczy. Niekoniecznie nie mam ciekawych cech osobowości czy charakteru, pasji ale nie umiem tego pokazać. Czyli nie ma we mnie dla innych nic bardziej interesującego niż wygląd? Dołujące.
        • bulzemba Re: Czemu tak się dzieje? 15.06.23, 16:52
          Nie to że nie ma. Nie potrafisz "sprzedać" nic poza wyglądem.
        • alpepe Re: Czemu tak się dzieje? 15.06.23, 16:59
          Nie zrozumiałaś, co ci powiedział. Ty sama sądzisz, że nie ma w tobie nic ciekawszego niż wygląd.
        • kanna Re: Czemu tak się dzieje? 15.06.23, 17:00
          Masz róże cechy, ale najbardziej znaczący dla Ciebie jest wygląd. Pewnie słyszałaś w domu, ze dziewczynka ma być śliczna i o siebie dbać i teraz - jako dorosła kobieta - ciągle to realizujesz.
    • klaramara33 Re: Czemu tak się dzieje? 15.06.23, 17:31
      Dla facetów hetero zawsze wygląd będzie najważniejszy u partnerki. Już tak jest ale to nie oznacza, że ona ma być super laska i że charakter nie jest ważny.
      • fifi-00 Re: Czemu tak się dzieje? 16.06.23, 12:39
        Tak ale mogą inaczej odbierać daną kobietę.
        Sytuacja która dała mi najbardziej do myślenia to gdy ten sam facet nie patrzył na kobietę przez pryzmat jej fizyczności więc nie widział defektów które widocznie wpływają na wygląd, miała progenie. Podczas gdy mój wygląd był przez niego oceniany szczegółowo i krytykowany, gdybym ja miała wadę zgryzu to by mi ten facet sugerował operację i krytykował.
        • alpepe Re: Czemu tak się dzieje? 16.06.23, 13:06
          Może mu się progenia u tej innej kobiety podobała. Nie pamiętam, która to wada zgryzu, ale taka Anja Rubik ma wadę zgryzu, taka Keira Knightley ma wadę zgryzu i uchodzą za bardzo atrakcyjne kobiety i niejedna bez wady zgryzu chętnie by się z nimi zamieniła, a i mężczyznom ta wada u tych konkretnych kobiet pewnie nie przeszkadza, wyjmujemy z naszych rozważań ortodontów i logopedów wink
          • fifi-00 Re: Czemu tak się dzieje? 16.06.23, 13:25
            Nie ponieważ to nie była modelka, facet zupełnie inaczej na nią patrzył i tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka