Dodaj do ulubionych

Opatrunek na zębie- miała któraś?

22.05.23, 20:26
Dziś byłam u dentysty, bo przez cały weekend mierzyłam się z okropnym bólem zęba. Bolało spod korony. Co się dziś okazało i co wykazał rentgen, ząb pod koroną jest już martwy, dookoła jest stan zapalny, ropa itd ( stąd ten ból). Lekarz poprzez koronę dostał się do środka i założył opatrunek na zębie. Sam zabieg nie bolał, bo był w znieczuleniu- ale koszmar zaczął się po. Ból był nie do zniesienia, w domu zasłabłam. Wzięłam coś przeciwbólowego, przeszło. Za dwa tygodnie zaczynam leczenie kanałowe. Dziewczyny, czy to normalne tak straszny ból po założeniu opatrunku? Lekarz mnie przekonywał, że może boleć- bo on podrażnił te chorą tkankę. Czy Was też tak bolało?
Obserwuj wątek
    • zerlinda Re: Opatrunek na zębie- miała któraś? 22.05.23, 20:42
      Niestety tak. Ale powinno powoli przechodzić. Ząb póki co jest u mnie uratowany. Ale tak mnie bolało, że chciałam, żeby dr mi go wyrwał. Nawet nie wiedziałam, że tak może boleć ząb. Ale sama sobie byłam winna bo nie poszłam od razu gdy zaczął boleć.
      • clara.burgund Re: Opatrunek na zębie- miała któraś? 22.05.23, 22:04
        zerlinda napisała:

> Niestety tak. Ale powinno powoli przechodzić. Ząb póki co jest u mnie uratowany
        > . Ale tak mnie bolało, że chciałam, żeby dr mi go wyrwał. Nawet nie wiedziałam,
        > że tak może boleć ząb. Ale sama sobie byłam winna bo nie poszłam od razu gdy z
        > aczął boleć.

No to ja pobiegłam od razu. Ale u mnie stan zapalny zrobił się kilka lat temu i nie dawał znać o sobie. Dopiero teraz wybuchnął. Na szczęście ból już przeszedł, jeszcze jedynie dziąsło jest wrażliwe.
    • koronka2012 Re: Opatrunek na zębie- miała któraś? 22.05.23, 23:31
      Weź Dexak, jest bez recepty i świetnie działa na bóle kości i leczy stany zapalne
    • mrs.solis Re: Opatrunek na zębie- miała któraś? 23.05.23, 02:07
      Mojego meza bolalo pare dni i sie uspokoilo. Bierzesz leki przeciwbolowe , bo co innego mozesz zrobic. Mam nadzieje, ze dentysta przepisal cintez antybiotyk. Maz mial dokladnie ta sama sytuacje co ty, wszystko skonczylo sie dobrze.
    • ayelen40 Re: Opatrunek na zębie- miała któraś? 23.05.23, 07:28
      Przecież w obumarłym zębie należy wyczyścić korzenie, czyli zdjąć koronę?
      • clara.burgund Re: Opatrunek na zębie- miała któraś? 23.05.23, 11:09
        ayelen40 napisała:

> Przecież w obumarłym zębie należy wyczyścić korzenie, czyli zdjąć koronę?

Lekarz dostał się przez koronę, wywiercił maleńką dziurkę. Leczenie kanałowe zaczynam za 2 tyg. Co w tym dziwnego?
        • ayelen40 Re: Opatrunek na zębie- miała któraś? 23.05.23, 13:27
          Jak się dostał, to ok. Grunt, by korzenie dobrze wyczyścił. Rtg było?
          • clara.burgund Re: Opatrunek na zębie- miała któraś? 23.05.23, 14:10
            ayelen40 napisała:

> Jak się dostał, to ok. Grunt, by korzenie dobrze wyczyścił. Rtg było?

Tak oczywiście, że był. Od razu na zdjęciu było widać stan zapalny.
    • ritual2019 Re: Opatrunek na zębie- miała któraś? 23.05.23, 07:31
      Spojrzalam na date tego watku.. nie wierze.
      • clara.burgund Re: Opatrunek na zębie- miała któraś? 23.05.23, 11:10
        ritual2019 napisał(a):

> Spojrzalam na date tego watku.. nie wierze.

A co w tym wątku dziwnego?
        • ritual2019 Re: Opatrunek na zębie- miała któraś? 23.05.23, 11:21
          Postepowanie twojego dentysty. Jaki opatrunek na zebie? Co to w ogole jest? Zamiast wiercic w zebie zaleca sie antybiotyk, oczywiscie Rtg a potem leczenie. Dostalas antybiotyk?
          • mamtrzykotyidwato5 Re: Opatrunek na zębie- miała któraś? 23.05.23, 11:44
            Opatrunek, który będzie leczył stan zapalny.
          • clara.burgund Re: Opatrunek na zębie- miała któraś? 23.05.23, 12:35
            ritual2019 napisał(a):

> Postepowanie twojego dentysty. Jaki opatrunek na zebie? Co to w ogole jest? Za
            > miast wiercic w zebie zaleca sie antybiotyk, oczywiscie Rtg a potem leczenie. D
            > ostalas antybiotyk?

A Ty, jak rozumiem jesteś dentystką? big_grinD Nawet laik nie pisałby takich bredni o leczeniu antybiotykiem chorego zęba. Ząb trzeba było otworzyć, oczyścić, zdezynfekować i założyć opatrunek, aby do rozpoczęcia leczenia kanałowego uśmierzyć ból. Poczytaj sobie w necie, a potem się popisuj.
            • ayelen40 Re: Opatrunek na zębie- miała któraś? 23.05.23, 13:28
              Nie no antybiotyk też nieraz jest konieczny. Dodatkowo do czyszczenia.
            • ritual2019 Re: Opatrunek na zębie- miała któraś? 23.05.23, 13:39
              Dentysci konowaly. Jak ten opatrunek ma leczyc? Czym? Jesli masz rope czyli infekcje to tam sa baketrie a te leczy sie antybiotykiem. Na wizycie rtg, antybiotyk a po 2-3 tygodniach leczenie.
              • ritual2019 Re: Opatrunek na zębie- miała któraś? 23.05.23, 13:39
                Nie dziwie sie ze zab boli. Nawet u dentysty sredniowiecze
              • ayelen40 Re: Opatrunek na zębie- miała któraś? 23.05.23, 13:55
                Może to po prostu lekarstwo z antybiotykiem.
                • ritual2019 Re: Opatrunek na zębie- miała któraś? 23.05.23, 14:43
                  Zart?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka