Dodaj do ulubionych

Jaki krem z masłem shea?

23.05.23, 07:24
Do twarzy, masło shea robi mi doskonale na paszczę 😉 Czasem smaruję się czystym masłem shea, ale na dłuższą metę jest za ciężkie.Nacomi znam, polecicie coś innego?Ma być na noc, więc musi być treściwy.
Obserwuj wątek
    • elinborg Re: Jaki krem z masłem shea? 23.05.23, 07:46
      Mocno odzywczy jest Polny warkocz z tarczycą bajkalską. Tylko nie wiem, czy nie będzie za ciężkie dla Ciebie, sprawdź skład. Mnie bardzo służy, cerę mam, czy raczej miałam mieszaną, w tej chwili wysuszoną, ten krem (w sumie nazywa się mazidło, bo to taka mieszanka olejów) genialnie natłuszcza i wygładza.
    • marszawka Re: Jaki krem z masłem shea? 23.05.23, 13:23
      Ten jest fajny. Dobrze natłuszcza.
      • pasquda77 Re: Jaki krem z masłem shea? 23.05.23, 14:45
        Napisałam, że nacomi znam 😉
    • chococaffe Re: Jaki krem z masłem shea? 23.05.23, 14:55
      Nie jest to polecenie kremu ale systemu (jeżeli zalezy Ci na dużej ilości tego masła w kremie). Kiedy moja cera najadła się po kokardę różnych fajnych maseł/olejów, zaczęłam je stosować jako maseczkę: 1-2 w tygodniu. Szczodrze (ale bez przesady) nakładałam a po 15 minutach chusteczka wchałaniała resztki.

p.s. polecam też odmianę nilotica - jest przyjemniesza i łatwiejsza w obsłudze.
    • snakelilith Re: Jaki krem z masłem shea? 23.05.23, 15:02
      Ma być do skóry suchej? To Dr. Scheller Odżywczy kremowy balsam z ostem. Masło shea jest na pierwszym miejscu po wodzie. Krem bez alkoholu. Ja używam na noc i na dzień.
      www.ecco-verde.pl/dr-scheller/odzywczy-kremowy-balsam-z-ostem

Swoją drogą, też uwielbiam masło shea. By odberać mu trochę tej woskowej ciężkości możesz zmieszać z lżejszym olejem. Ja biorę arganowy, albo konopny.
      W tym celu rozgrzewasz lekko 50g masła shea (w kąpieli wodnej) i dodajesz około 30ml oleju. Można dodać 1-2 kropli witaminy E i kilka kropli ulubionego olejku eterycznego, ale nie za dużo, ja daję maksymalnie 5 kropli lawendowego, ale takiego, który można używać do kosmetyków, nie zapachowego do lamp z drogerii. Czasem dodaję do tego też 5 ml oleju z rokitnika.
      Zamieszać, wlać do szklanego słoika, włożyć do lodówki do stężenia, ale potem można trzymać poza lodówką. Balsam ma cudownie kremową konsystencję, lepiej się rozprowadza od czystego masła shea i można smarować tym całe ciało.
      • pasquda77 Re: Jaki krem z masłem shea? 23.05.23, 15:14
        Dzięki, ten krem kupię stacjonarnie w De?W jakim sklepie?
        • snakelilith Re: Jaki krem z masłem shea? 23.05.23, 15:58
          pasquda77 napisała:

> Dzięki, ten krem kupię stacjonarnie w De?W jakim sklepie?

W Rossmannie (8,99 euro) oraz w drogerii Müller (8,95 euro). W DM akurat tego nie mają.
          Ja kupuję online w aptece apotal. Choć czasem czeka się u nich kilka dni dłużej na paczkę, to ceny mają niższe (aktualnie 7,16 euro). Kilka dni temu zamawiałam następną porcję, więc sprawdzałam ceny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka