Dodaj do ulubionych

Co to jest za owad? Chodziło po ścianie,

23.05.23, 18:04
w mieszkaniu.
Może coś gołębie przyniosły na parapet i wlazło przez okno?
Co to jest??
Obserwuj wątek
    • silenta Re: Co to jest za owad? Chodziło po ścianie, 23.05.23, 18:23
      W tej rozdzielczości to wygląda jak znamię na skórze.
    • geigo Re: Co to jest za owad? Chodziło po ścianie, 23.05.23, 18:39
      Niestety wygląda na pluskwę.
      • enty.enty Re: Co to jest za owad? Chodziło po ścianie, 23.05.23, 18:44
        geigo napisała:

> Niestety wygląda na pluskwę.

To chyba jest pluskwa.
        Czy mogły ją przynieść gołębie ( często stoją na parapecie) ? Skąd się wzięła?
        Mieszkanie nie należy do mnie.
        • alpepe Re: Co to jest za owad? Chodziło po ścianie, 23.05.23, 19:09
          Mój były mąż miał na oknie gniazda jaskółek, po sezonie wymienił okna, ale stare zostawił w jednym pokoju w mieszkaniu, obrzeżki, które żerowały na jaskółkach, rozeszły mu się po mieszkaniu i gryzły. Dopiero jak wywalił stare okna i wprowadził rytuał czystościowy bardziej rygorystycznie, obrzeżki się wyniosły czy wymarły. A już nawet i sąsiadka mu przyszła na skargę, że ma toto w mieszkaniu, bo przeszło od niego.
          • enty.enty Re: Co to jest za owad? Chodziło po ścianie, 23.05.23, 19:16
            Też mam 2 gniazda jaskółek
            • alpepe Re: Co to jest za owad? Chodziło po ścianie, 23.05.23, 20:18
              No to już wiesz, skąd to.
            • geigo Re: Co to jest za owad? Chodziło po ścianie, 23.05.23, 20:37
              Jeżeli masz w pobliżu ptasie gniazda, to rzeczywiście może być pluskwa jaskółcza. Z tego zdjęcia nie da się ocenić, który to gatunek, potrzebne byłoby w miarę ostre zbliżenie. Ale jaskółcza (Oeciacus hirundinis) jest nieco mniejsza od pluskwy ludzkiej, pokryta gęstszym owłosieniem i niespecjalnie zainteresowana żerowaniem na ludziach.
    • szarmszejk123 Re: Co to jest za owad? Chodziło po ścianie, 23.05.23, 18:46
      Pluskwa chyba.
    • tilijka123 Re: Co to jest za owad? Chodziło po ścianie, 23.05.23, 19:05
      Chyba pluskwa. Mogła przyjść od sąsiadów.
      Współczuję. Pozbycie się tego to koszmar.
    • sandy_cheeks Re: Co to jest za owad? Chodziło po ścianie, 23.05.23, 19:21
      Imo też pluskwa. Mieliśmy kiedyś, strasznie trudno się pozbyć niestety…
    • fibi00 Re: Co to jest za owad? Chodziło po ścianie, 23.05.23, 22:08
      Chyba pluskwa. Pluskwy bardzo łatwo przynieść do domu, np z hotelu czy kina. Ostatnio wskoczyliśmy z pluskwami, nie widziałam ich ma żywo. Jedyną oznaką ich obecności był pogryziony młodszy syn i mąż (ja i starszy syn nic - zero ugryzień). Kupiłam na allegro środek na pluskwy (do zamgławiania) i każdy pokój po kolei zamławialiśmy. Po 6 tygodniach trzeba było powtórzyć. Chyba pomogło.
      • fibi00 Re: Co to jest za owad? Chodziło po ścianie, 23.05.23, 22:09
        fibi00 napisała:

> Os
        > tatnio wskoczyliśmy z pluskwami,

*walczyliśmy z pluskwami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka