enty.enty 23.05.23, 18:04 w mieszkaniu. Może coś gołębie przyniosły na parapet i wlazło przez okno? Co to jest?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
silenta Re: Co to jest za owad? Chodziło po ścianie, 23.05.23, 18:23 W tej rozdzielczości to wygląda jak znamię na skórze. Odpowiedz Link Zgłoś
geigo Re: Co to jest za owad? Chodziło po ścianie, 23.05.23, 18:39 Niestety wygląda na pluskwę. Odpowiedz Link Zgłoś
enty.enty Re: Co to jest za owad? Chodziło po ścianie, 23.05.23, 18:44 geigo napisała: > Niestety wygląda na pluskwę. To chyba jest pluskwa. Czy mogły ją przynieść gołębie ( często stoją na parapecie) ? Skąd się wzięła? Mieszkanie nie należy do mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Co to jest za owad? Chodziło po ścianie, 23.05.23, 19:09 Mój były mąż miał na oknie gniazda jaskółek, po sezonie wymienił okna, ale stare zostawił w jednym pokoju w mieszkaniu, obrzeżki, które żerowały na jaskółkach, rozeszły mu się po mieszkaniu i gryzły. Dopiero jak wywalił stare okna i wprowadził rytuał czystościowy bardziej rygorystycznie, obrzeżki się wyniosły czy wymarły. A już nawet i sąsiadka mu przyszła na skargę, że ma toto w mieszkaniu, bo przeszło od niego. Odpowiedz Link Zgłoś
enty.enty Re: Co to jest za owad? Chodziło po ścianie, 23.05.23, 19:16 Też mam 2 gniazda jaskółek Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Co to jest za owad? Chodziło po ścianie, 23.05.23, 20:18 No to już wiesz, skąd to. Odpowiedz Link Zgłoś
geigo Re: Co to jest za owad? Chodziło po ścianie, 23.05.23, 20:37 Jeżeli masz w pobliżu ptasie gniazda, to rzeczywiście może być pluskwa jaskółcza. Z tego zdjęcia nie da się ocenić, który to gatunek, potrzebne byłoby w miarę ostre zbliżenie. Ale jaskółcza (Oeciacus hirundinis) jest nieco mniejsza od pluskwy ludzkiej, pokryta gęstszym owłosieniem i niespecjalnie zainteresowana żerowaniem na ludziach. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Co to jest za owad? Chodziło po ścianie, 23.05.23, 18:46 Pluskwa chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Co to jest za owad? Chodziło po ścianie, 23.05.23, 19:05 Chyba pluskwa. Mogła przyjść od sąsiadów. Współczuję. Pozbycie się tego to koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
sandy_cheeks Re: Co to jest za owad? Chodziło po ścianie, 23.05.23, 19:21 Imo też pluskwa. Mieliśmy kiedyś, strasznie trudno się pozbyć niestety… Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Co to jest za owad? Chodziło po ścianie, 23.05.23, 22:08 Chyba pluskwa. Pluskwy bardzo łatwo przynieść do domu, np z hotelu czy kina. Ostatnio wskoczyliśmy z pluskwami, nie widziałam ich ma żywo. Jedyną oznaką ich obecności był pogryziony młodszy syn i mąż (ja i starszy syn nic - zero ugryzień). Kupiłam na allegro środek na pluskwy (do zamgławiania) i każdy pokój po kolei zamławialiśmy. Po 6 tygodniach trzeba było powtórzyć. Chyba pomogło. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Co to jest za owad? Chodziło po ścianie, 23.05.23, 22:09 fibi00 napisała: > Os > tatnio wskoczyliśmy z pluskwami, *walczyliśmy z pluskwami Odpowiedz Link Zgłoś