Dodaj do ulubionych

Sałatka, która dobę wytrzyma, i będzie dobrze

24.05.23, 18:19
...wyglądać
Mogę ją zrobić w czwartek wieczorem. W piątek rano zabrać do pracy i tam umieścić w lodówce. Wieczorem mam spotkanie towarzyskie. Z racji tego, że wszyscy łącznie z gospodynią będą po pracy, każdy ma przynieść coś do jedzenia.
Najlepiej by to przeżyło ciasto, ale spotkanie jest w większości babskie, nie chcą o 20 jeść (samych) ciast (cześć i tak pewnie przyniesie). Zatem sałatka. Jaka, żeby było i smacznie, i estetycznie?
Obserwuj wątek
    • ayelen40 Re: Sałatka, która dobę wytrzyma, i będzie dobrze 24.05.23, 18:23
      Ja tak robiłam warzywną, a majonez dałam dopiero w pracy. Ale to w zimę było, jakoś bardziej pasowała.
    • mysiulek08 Re: Sałatka, która dobę wytrzyma, i będzie dobrze 24.05.23, 18:27
      humus zrob i do tego warzywa np papryka, ogorek, marchewka pokrojone w 'slupki' zeby mozna bylo humus nabierac
      • mysiulek08 Re: Sałatka, która dobę wytrzyma, i będzie dobrze 24.05.23, 18:29
        moze nicejska? (jajka dodasz przed podaniem)
        cezar? grzanki i sos tez przed podaniem
    • alex_vause35 Re: Sałatka, która dobę wytrzyma, i będzie dobrze 24.05.23, 18:28
      Tabouleh. Ona jest lepsza, jak postoi.
      Tradycyjna jarzynowa.
      • mysiulek08 Re: Sałatka, która dobę wytrzyma, i będzie dobrze 24.05.23, 18:30
        ostatnie co bym tknela na takiej imprezie to klasyczna jarzynowa, ale to ja
        • emateczka Re: Sałatka, która dobę wytrzyma, i będzie dobrze 24.05.23, 18:52
          Ja bym się rzuciła pierwsza, w sumie mogłabym nie jeść nic innego 😂
          • mysiulek08 Re: Sałatka, która dobę wytrzyma, i będzie dobrze 24.05.23, 19:51
            na zrobiona 'wlasnymi recami' i owszem, moge jesc i trzy dni
    • berdebul Re: Sałatka, która dobę wytrzyma, i będzie dobrze 24.05.23, 18:34
      Perskie oliwki www.unicornsinthekitchen.com/marinated-olives-walnuts-zeytoon-parvardeh/
      Im dłużej leżą tym lepsze.
      Hummus, pasta z pestek słonecznika + warzywa.
      • mysiulek08 Re: Sałatka, która dobę wytrzyma, i będzie dobrze 24.05.23, 18:39
        Berdebul! te oliwki swietnie wygladaja! ja wprawdzie fanem nie jestem, ale wspoldomownicy tak a mam spory zapas oliwek, wiec wlaczam do menu domowego

😘
        • berdebul Re: Sałatka, która dobę wytrzyma, i będzie dobrze 25.05.23, 10:38
          Są pyszne. W ogóle perska kuchnia jest super - lody szafranowe, albo herbata z szafranem, ryz zapiekany z ziemniakami. Mhmmm, miałam szefową Irankę, która lubiła karmić. 😁
          • bazia_morska Re: Sałatka, która dobę wytrzyma, i będzie dobrze 25.05.23, 13:33
            Mam słoiczek szafranu w domu prosto z pola wink juz guglam przepisy!
    • mia_mia Re: Sałatka, która dobę wytrzyma, i będzie dobrze 24.05.23, 18:36
      W zasadzie każda, jeśli nie dodasz sosu, majonezu czy co tam jest w przepisie. Zamiast ciasta możesz też zabrać tartę.
      • memphis90 Re: Sałatka, która dobę wytrzyma, i będzie dobrze 24.05.23, 18:47
        Tartę na wytrawno, tudzież kiszkę!
    • asia_i_p Re: Sałatka, która dobę wytrzyma, i będzie dobrze 24.05.23, 18:42
      Z pieczonych warzyw (marchewka, papryka, cukinia, cebula słodka), kuskusa, ogórka i fety. Tylko weź nie Favitę, tylko taką twardą fetę, nawet biedronkową. Sos albo z oryginalnego przepisu (cytryna, oliwa, kolendra i chyba odrobina musztardy) albo grecki sałatkowy Knorra. Sos można dodać w ostatniej chwili, ale chyba można i wcześniej, bo tam się nie ma co rozciapciać.
    • mama-ola Re: Sałatka, która dobę wytrzyma, i będzie dobrze 24.05.23, 18:46
      Dzięki, podoba mi się wiele z Waszych pomysłów! Super.
    • zonkli Re: Sałatka, która dobę wytrzyma, i będzie dobrze 24.05.23, 18:57
      śledzie wink
      feta z brokułem
      mini wrapy z kurczakiem a sosy osobno

www.swojskiejedzonko.com/2020/11/tort-saatkowy-hit-kazdej-imprezy.html

www.swojskiejedzonko.com/2018/03/rolada-z-szynki-idealna-przekaska-na.html
      do sałatek z zieleniną mozesz wziąc składniki pocięte, w osobnych naczyniach sos osobno i na miejscu wymieszać

• jednoraz0w0 Re: Sałatka, która dobę wytrzyma, i będzie dobrze 25.05.23, 13:30
        zonkli napisała:

> śledzie wink

> do sałatek z zieleniną mozesz wziąc składniki pocięte, w osobnych naczyniach so
        > s osobno i na miejscu wymieszać
        >
        Trochę może być słabo przynieść kilka naczyń do wspólnej pracowej lodówki, chyba ze duża i zawsze jest w niej miejsce, ale jest na to sposób, sałatka do góry nogami, czyli w jednym naczyniu, ale na dół najmokrzejsze j najcięższe składniki a zielenina na samej gorze i tak trzymać do podania a potem przełożyć wszystko naraz do miski (otworzyć, zamiast zakrętki miska do gory nogami, odwrócić) i kolejność się zamieni.
    • zonkli Re: Sałatka, która dobę wytrzyma, i będzie dobrze 24.05.23, 19:00
      poprostupycha.com.pl/przepis/salatka-gyros/

gyros, jeśli ułożysz warstwy, będzie w zimnie i nie będziesz mieszać, to tez powinna być ok.
    • zonkli Re: Sałatka, która dobę wytrzyma, i będzie dobrze 24.05.23, 19:08
      labonita.pl/salatka-z-rukola-burakiem-feta-i-slonecznikiem/

a mając przygotowane składniki taką zrobisz na miejscu

-
      ale ja bym chyba wolała w twojej sytuacji upiec jakieś małe pizzerinki albo paszteciki ze szpinakiuem lub tartę..

• magda.z.bagien Re: Sałatka, która dobę wytrzyma, i będzie dobrze 24.05.23, 19:10
      Klasyka, czyli sałatka Stonehenge
    • dorota.konowrocka Re: Sałatka, która dobę wytrzyma, i będzie dobrze 24.05.23, 20:03
      Jedno opakowanie twarogu wędzonego (biedronka albo lidl na przykład) podrobić w palcach, dwa pomidory malinowe w kostkę, dwie czerwone cebulki w kosteczkę, sól, pieprz, oliwa, wszystko wymieszać. Kocham miłością wielką i jem na okrągło. Robię sobie na przykład wieczorem, cześć zjadam na kolację z kawałkiem chleba, resztę wkładam do lodówki, rano biorę sobie do pudełka do pracy, zjadam na lunch. Wytrzyma spokojnie i dwa dni, dalej ładnie wygląda i jest przepyszna i zdrowa.
    • szmytka1 Re: Sałatka, która dobę wytrzyma, i będzie dobrze 24.05.23, 21:25
      Z makaronów gwiazdeczek.malutkich, kukurydzy, papryki i kurczaka w jakichś tam.przyprawaxh. mąż robi, na drugi dzień dopiero mi smakuje, jak się wszystko przegryzie. Zjadłabym, muszę mu.powiedziec niech zrobi
    • laurels2 Re: Sałatka, która dobę wytrzyma, i będzie dobrze 25.05.23, 05:08
      A musi być sałatka? Jak będzie wino, to najlepsze co możesz przynieść to charcuterie board.
      www.fannetasticfood.com/small-charcuterie-board/
      • jakis.login Re: Sałatka, która dobę wytrzyma, i będzie dobrze 25.05.23, 13:02
        laurels2 napisał(a):

> A musi być sałatka? Jak będzie wino, to najlepsze co możesz przynieść to charcu
        > terie board.
        > www.fannetasticfood.com/small-charcuterie-board/

Poza tematem - zastanawia mnie, jaką wolę wykonała gastronomia, że coś, co było zwykłym półmiskiem z przekąskami urosło do rangi niemal sztuki big_grin big_grin big_grin W dodatku po 5 minutach wygląda, jakby ryły tam dziki.
        • laurels2 Re: Sałatka, która dobę wytrzyma, i będzie dobrze 25.05.23, 21:25
          Zgadza się, niby półmisek z przekąskami ale jednak w odświeżonej formie. Jadłam tak pyszne sery, których pewnie w życiu bym normalnie nie kupiła. Do wina super sprawa.
    • ichi51e Re: Sałatka, która dobę wytrzyma, i będzie dobrze 25.05.23, 10:51
      Dla mnie tabbuleh - po tym czasie dopiero będzie smaczna
      • alex_vause35 Re: Sałatka, która dobę wytrzyma, i będzie dobrze 25.05.23, 16:34
        👍👍👍
    • majaa Re: Sałatka, która dobę wytrzyma, i będzie dobrze 25.05.23, 12:13
      Dobę w lodówce to w zasadzie każda wytrzyma, nawet ta ze świeżych warzyw, tyle że do niej sos weź osobno i dodaj dopiero na miejscu.
    • princy-mincy Re: Sałatka, która dobę wytrzyma, i będzie dobrze 25.05.23, 13:24
      Zrob salatke typu gyros- podsmaz mieso, ostudz, na to pokrojony w kostke odsaczony ogorek konserwowy (niektorzy mieszaja go z kukurydza), sos do gyrosa (mozna pomieszac ketchup z majonezem) i na gore pokrojona kapusta pekinska. Ukladasz warstwami w przezroczystej misce.

Inna propozycja- hummus i warzywa w slupki zeby mozna bylo nimi nabierac- marchew, ogorek itp
    • wena-suela Re: Sałatka, która dobę wytrzyma, i będzie dobrze 25.05.23, 16:22
      Do wina wolałabym sery, suszone wędliny, oliwki. Albo zabierz naczosy z domowa salsą: pomidory w kostkę, chilli (bird's eye), cebula, czosnek, limonka, mnóstwo kolendry i kumin. Awokado możesz dodać na miejscu.
      • jednoraz0w0 Re: Sałatka, która dobę wytrzyma, i będzie dobrze 25.05.23, 16:25
        Są ludzie którzy nie znoszą kolendry.
        • angazetka Re: Sałatka, która dobę wytrzyma, i będzie dobrze 25.05.23, 18:35
          Podobnie jak wszystkiego innego...
          • jednoraz0w0 Re: Sałatka, która dobę wytrzyma, i będzie dobrze 25.05.23, 18:48
            Nie, nie. Z kolendrą jest specyficznie, część ludzi wyczuwa w niej smak mydła. Ja sama miałam taki epizod po covidzie, całe lata jadłam kolendrę i lubiłam, miała taki specyficzny posmaczek ale dla mnie taka była jej uroda i nie nazwałabym go mydłem. I nagle któregoś dnia wzięłam do ust sałatkę z kolendrą i to aż komiczne było, bo to miało dla mnie taki smak jakby mi ją ktoś z szamponem dokładnie wymieszał. No tak jak myjesz głowę i niechcący weźmiesz łyk szamponu do ust. I niektórzy tak mają ze to czują cały czas, to ponoć od jakiegoś genu zależy.
            • szarmszejk123 Re: Sałatka, która dobę wytrzyma, i będzie dobrze 25.05.23, 18:56
              Ja tak mam. Nawet minimalna ilość kolendry ( ale tylko zielonej, ziarna są do przejścia) rujnuje kompletnie całe danie.
      • mysiulek08 Re: Sałatka, która dobę wytrzyma, i będzie dobrze 25.05.23, 16:37
        do lazienki bym nie zdazyla wyczuwczy kumin
    • mama-ola Re: Sałatka, która dobę wytrzyma, i będzie dobrze 25.05.23, 18:56
      Robię tabouleh, jakby kto pytał smile Chciałam tę z grillowanymi warzywami, ale t będzie szybciej.
      Dziękuję serdecznie wszystkim. Inne pomysły też kiedyś wykorzystam, bo spodobały mi się chyba wszystkie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka