eagle.eagle 24.05.23, 19:10 Potrzebuję ubezpieczenia na wyjazd, Europa . Macie jakieś doświadczenia, którą firmę omijać , na co zwracać uwagę ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaczka_w_wisniach Re: Ubezpieczenie turystyczne - jakieś rady ? 24.05.23, 19:28 Uniqa - zapłaciłam i mi do dziś nie przysłali polisy. Zorientowałam się po powrocie Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Ubezpieczenie turystyczne - jakieś rady ? 24.05.23, 19:35 Ja mogę polecić Allianz, ale z innymi znajomi też nie mieli problemów. Jeśli zamierzasz wypić drinka wieczorem to zdecydowanie szukaj ofert dopuszczających taką możliwość. Oprócz ubezpieczenia „zdrowotnego” sprawdź co innego i w jakich kwotach obejmuje polisa (oc, kradzieże, pobyt rodziny i inne dodatki) Odpowiedz Link Zgłoś
zielonazaba9999 Re: Ubezpieczenie turystyczne - jakieś rady ? 24.05.23, 20:00 W przypadku ubezpieczenia medycznego zwróć uwagę, żeby obejmowało ewentualny transport medyczny do kraju i (odpukać) sprowadzenie zwłok - bo tego EKUZ nie obejmuje a koszty idą w tysiące. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Ubezpieczenie turystyczne - jakieś rady ? 24.05.23, 20:42 Dokupiłam kolejne ubezpieczenie, które ma sprowadzenie zwłok. Lepiej dmuchać na zimne. Mało która firma ma to w swoim katalogu. Nie mam od zdarzeń pod wpływem alkoholu, my mało pijemy a i trzeciego ubezpieczenia już nie będę kupować . Odpowiedz Link Zgłoś
zazou123 Re: Ubezpieczenie turystyczne - jakieś rady ? 24.05.23, 22:36 Raczej każde ubezpieczenie turystyczne ma transport zwłok. To taki Basic usług assistance. Są 2-3 firmy które organizują usługi pomocowe na świecie i z nimi poszczególne Towarzystwa podpisują umowy o swiadczenie usług. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Ubezpieczenie turystyczne - jakieś rady ? 25.05.23, 07:13 zazou123 napisała: > Raczej każde ubezpieczenie turystyczne ma transport zwłok. To taki Basic usług > assistance. Są 2-3 firmy które organizują usługi pomocowe na świecie i z nimi > poszczególne Towarzystwa podpisują umowy o swiadczenie usług. W żadnym, w który patrzyłam nie było to wyszczególnione. Dopiero jak specjalnie wygooglowalam to dopiero mi wskoczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Ubezpieczenie turystyczne - jakieś rady ? 25.05.23, 08:37 zazou123 napisała: > Raczej każde ubezpieczenie turystyczne ma transport zwłok. To taki Basic usług > assistance. Jest, do limitu sumy ubezpieczenia... I potem okazuje się, ze ubezpieczenie na 30 tysięcy złotych nie ma prawa wystarczyć na wcześniejsze leczenia i potem koszty repatriacji zwłok np. z Egiptu i rodzina organizuje zrzutkę. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Ubezpieczenie turystyczne - jakieś rady ? 25.05.23, 07:53 Nikt się nie będzie pytać czy mało czy dużo pijecie tylko czy w chwili zdarzenia byliście trzeźwi, a to akurat jest dla firmy najprostszy sposób do zakwestionowania wypłaty świadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Ubezpieczenie turystyczne - jakieś rady ? 25.05.23, 07:59 W tym przypadku mało nie znaczy że np pijemy kieliszek czy dwa, tylko że mnie nawet po 1 lampce wina potrafi boleć głowa pół dnia więc praktycznie nie piję wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Ubezpieczenie turystyczne - jakieś rady ? 24.05.23, 22:06 I sprawdź kwotę, na jaką masz leczenie, bo często wydaje się, ze 10 czy 30 tysięcy euro to majątek, a to kwota, która błyskawicznie stopnieje na zagranicznym SORze czy OIOMIe. Oczywiście ma ogromne znaczenie, czy to Unia, czy już nie Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Ubezpieczenie turystyczne - jakieś rady ? 25.05.23, 07:16 Mam dwa ubezpieczenia, w jednym 80 tys euro w drugim 300 tys euro. Unia już tym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Ubezpieczenie turystyczne - jakieś rady ? 24.05.23, 20:20 od lat kupuję ubezpieczenie turystyczne w PZU, na szczęście nie musiałam korzystać, więc też trudno mi powiedzieć jak w praktyce działają Ale mając u nich, również od lat, ubezpieczenie samochodu, muszę przyznać, że nie mogę złego słowa powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Ubezpieczenie turystyczne - jakieś rady ? 24.05.23, 21:43 W pzu się ubezpieczam na wyjazdy, bo mam tam fajnego agenta, który odbiera telefon.Dosyla w nocy o pólnocy co potrzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Ubezpieczenie turystyczne - jakieś rady ? 24.05.23, 21:53 "Bezpieczny powrót" - obowiązuje przez cały rok, obejmuje sporty ekstremalne oraz koszt akcji ratunkowych w górach. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Ubezpieczenie turystyczne - jakieś rady ? 24.05.23, 22:04 Najlepsze warunki turystyczno-medyczne ma Warta, PZU wykłada się na ważnych szczegółach: zakres leczenia i kwota odpowiedzialności, transport medyczny, odległości do holowania auta (śmiesznie małe) i takie tam. Niestety spora część tych kwestii wychodzi dopiero w trakcie, kiedy realnie potrzebuje się pomocy Odpowiedz Link Zgłoś
zazou123 Re: Ubezpieczenie turystyczne - jakieś rady ? 24.05.23, 22:37 Holowanie auta przy ubezpieczeniu kosztów leczEnia? Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Ubezpieczenie turystyczne - jakieś rady ? 25.05.23, 08:30 Przeczytaj jeszcze raz mój post. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Ubezpieczenie turystyczne - jakieś rady ? 25.05.23, 11:15 Polecam: Warta i Generali. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Ubezpieczenie turystyczne - jakieś rady ? 25.05.23, 11:34 Kiedyś hobbystycznie powczytywałam się w OWU ubezpieczeń turystycznych i wyszło mi, że jedyne co warto ubezpieczać to: koszty leczenia (w krajach bez EKUZ), koszty transportu medycznego (/zwłok) i koszty akcji ratunkowej. O transporcie medycznym było wyżej ale warto też pamiętać, że koszty akcji ratunkowej (typu przewiezienie do szpitala helikopterem, poszukiwania w górach*) często ubezpieczane są osobno a kiedy stanowią część SU i wtedy warto mieć ją odpowiednio wysoką. Reszta to ma takie obdarowania, że raczej i tak nic nie dostaniesz. Np. ubezpieczenie kradzieży bagaży z samochodu jest tylko jak samochód stoi na strzeżonym parkingu a kradzieży torebki tylko jak jest wynikiem rabunku, rozumianego jako napad z bronią w ręku (zwykłe podbiegł i wyrwał się nie liczy). * przy czym chodzenie po szlakach turystycznych nie jest sportem ekstremalnym Odpowiedz Link Zgłoś
auksencja15 Re: Ubezpieczenie turystyczne - jakieś rady ? 25.05.23, 17:15 Zwykle przeszukuje pare dni przed wyjazdem i wybieram to co mi najbardziej pasuje do danego wyjazdu, fajnie jakby obejmowało tez covid (teraz już mniej, ale rok cy dwa temu to było dość ważne) Wybieram tez wysokie kwoty ubezpieczenia, np do USA ubezpieczyłam się w ichniejszej firmie na 1,5mln dolarów. Wole dmuchać na zimne, a ubezpieczenia dostępne w PL proponowały jakieś śmieszne kwoty. Odpowiedz Link Zgłoś