Dodaj do ulubionych

Warszawianki, pamietacie?

25.05.23, 06:15
Te plakaty uzasadniające konieczność podwyżek opłaty za wywóz śmieci?

Ile to miasto musi dopłacać?
Że zmieniły się warunki i miasto nie może już dopłacać do tego interesu? (Co jest nieprawdą).

Okazuje się, że powstała nadwyżka 180 mln złotych... Czyli jednak podwyżki były zawyżone.
I nie, nie będzie obniżki opłaty. Nadwyżka zostanie przeznaczona na gospodarkę odpadami w latach 2023-25 (na nic innego nie można tej nadwyżki przeznaczyć).

Czekam na kolejne podwyżki wink
Obserwuj wątek
    • kotejka Re: Warszawianki, pamietacie? 25.05.23, 06:25
      Ile płacicie za śmieci w stolicy? Ja za 5 osobowa rodzinę 15O zł 🙆
      • kochamruskieileniwe Re: Warszawianki, pamietacie? 25.05.23, 06:36
        Od metra kwadratowego. W domach jednorodzinnych od domu 107zl, obowiązują zniżki KDR.
        Mnie wkurza ta sytuacja wobec łapówkarstwa związanego z ustawianiem przetargu na wywóz odpadów (sekretarz miasta w to zamieszany, poprzednio był jednym z ministrów...)
        • arwena_111 Re: Warszawianki, pamietacie? 25.05.23, 10:45
          od mieszkania - 85 zł.
          Wcześniej 12,74 za 1m/3 wody - i to było jedno wielkie złodziejstwo.
      • yannefer Re: Warszawianki, pamietacie? 25.05.23, 07:33
        To nie tak źle, ja pod Wrocławiem za 4 osoby place 160 zł
        • lu_na_be Re: Warszawianki, pamietacie? 25.05.23, 10:04
          Moja mama za jedną osobę w Warszawie płaci 107 zł, więc tylko niektórzy wychodzą na tym dobrze.
    • chococaffe Re: Warszawianki, pamietacie? 25.05.23, 07:04
      Ja pamiętam, że chyba od roku rząd ogranicza przekazywanie środków gminom i samorządy mają teraz mniej pieniędzy.
      • kochamruskieileniwe Re: Warszawianki, pamietacie? 25.05.23, 07:19
        A co ma rząd do uschwalonej przez Radę Miasta opłaty za wywóz odpadów?
        Nie wolno krytykowac obecnych władz miasta, tylko slepo im przyklaskiwac, mimo polityki prowadzonej na niekorzyśc mieszkańców? Bo, są z innej opcji niż rząd?
        Popadasz w paranoję.
        • chococaffe Re: Warszawianki, pamietacie? 25.05.23, 08:32
          Rząd ma dużo do budżetu miasta jeżeli zabiera pieniądze a każe finansować te same działania.
        • chococaffe Re: Warszawianki, pamietacie? 25.05.23, 08:35
          P.s. oczywiście, że można krytykować co się chce (ja nie pisze, że popadasz w paranoję krytykując bardzo jednostronnie). Ja tylko przypominam kontekst. Miłego dnia.
          • kochamruskieileniwe Re: Warszawianki, pamietacie? 25.05.23, 08:43
            ale wiesz jak działa ustawa o gospodarce odpadami? i rozporzadzenia dotyczące jej finansowania?
    • bywalec2023 Re: Warszawianki, pamietacie? 25.05.23, 07:33
      A to dziady
      U nas ponad 30 za osobę
    • lu_na_be Re: Warszawianki, pamietacie? 25.05.23, 10:02
      No nie dziwię się. Moja mama emerytka mieszkająca w domu w Warszawie płaci za odpady więcej niż mieszkająca obok w podobnym domu rodzina 7 osobowa (rodzice, czworo dzieci i babcia) - bo oni mają jeszcze zniżkę KDR. Oczywiście nie muszę dodawać, że mama płaci za odpady o wiele więcej niż przed zmianami, kiedy było liczone od osoby. Takich osób u niej na osiedlu jest więcej - domy w dużej mierze zasiedlone przez starsze małżeństwa lub częściej nawet już tylko wdowa/wdowiec.
      • arwena_111 Re: Warszawianki, pamietacie? 25.05.23, 10:57
        Wszyscy płacą więcej niż jak były liczone od osoby
    • szafireczek Re: Warszawianki, pamietacie? 25.05.23, 10:57
      Nie mniej jednak - przynajmniej u nas - częstotliwość zabierania odpadów - jest doskonała. I to nie jest tak, że tych śmieci jest symboliczna wielkość z jednego gospodarstwa.
      • kochamruskieileniwe Re: Warszawianki, pamietacie? 25.05.23, 11:17
        No ja, zwłaszcza w lecie podczas upałów, jestem średnio zadowolona. Zmieszane raz na dwa tygodnie, segregowane raz na miesiąc. Zimą nie ma to znaczenia, ale w upały i owszem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka