Dodaj do ulubionych

Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć?

25.05.23, 13:22
Właśnie po 5 dluuuuuugich latach lecimy do domu na wakacje. Planuje przywieźć trochę drobnych upominków dla rodziny oraz bliskich przyjaciół. Teoretycznie wiem co lubią moi najbliżsi, ale pewnie takie rzeczy mogą kupić WSZĘDZIE. Zależy mi na tym, żeby byly to rzeczy mało gabarytowe i dostępne tylko i wyłącznie w Chinach. Każda prośba o podpowiedz kończy się albo NIC, albo NIE WIEM. Ja jednak chciałabym wręczyć jakieś praktyczne drobnostki bo wiem, ze mimo wszystko obdarowani się ucieszą.
No i pytanie: co takiego chciałybyście dostać co można kupić tylko i wyłącznie w danym kraju ?
Póki co nabylam chińskie popularne tutaj herbaty i zestawy do ich parzenia - te które kupiłam sa charakterystyczne (ponoć ) dla konkretnej prowincji. Ale zastanawiam się czy takie rzeczy ( np chińska herbata ) są jednak dostępne gdzieś w zakamarkach chińskiej tandety.
Ja wiem, ze macie fajne pomysły 🤨
Obserwuj wątek
    • jkl13 Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 13:30
      Pierwsze co mi przyszło do głowy, to herbata smile A potem jedwab. I porcelana, ale tutaj nie jestem pewna. Mam cudowny porcelanowy zestaw od babci, która była w Chinach w latach 70-tych. Taki ryżowy, blekitno-bialy, delikatny i prześwitujący. Czy takie jeszcze produkują i czy będziesz miała je możliwość przywieźć, to nie wiem...
      • jkl13 Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 13:31
        Ps. Czasem fakt,że coś można kupić wszędzie mimo wszystko przebija to,że został przywieziony prosto z Chin przez bliską osobę. Moja siostra przywiozła mi z Wietnamu talerze do sushi. I co z tego,że podobne można dostać u nas. Są od niej, taszczone w plecaku przez pół globu i dlatego wyjątkowe i specjalne.
    • bi_scotti Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 13:35
      Moi znajomi Chinese-Canadians przywoza najczesciej fancy chopsticks i bizuterie z jade jako takie "ogolne" souvenirs; dla swoich najblizszych to wiem, ze raczej przyprawy i okreslone local/folk ubrania ale to pewnie nie dla Twoich najblizszych wink Problem w tym, ze u nas w Chinatown mozna de fcto kupic "wszystko", co tylko mozna sobie zamarzyc/wyobrazic wiec sam gift to bardziej gest pamieci niz cos extra exotic smile Milej podrozy do PL! Cheers.
    • snakelilith Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 13:44
      Herbaty z Chin osobiście bym nie chciała. Bałabym sę, że skażona pestycydami, choć pewnie można dostać też ekologiczną. Ale miłe prezenty z Chin to dla mnie:
      - jedwabne apaszki, z azjatyckimi wzorami, w fantazyjnych kolorach. Przygarnęłabym taką ze smokiem.
      - porcelanowe figurki, a szczególnie kota machającego łapą.
      - biżuteria z perłami albo jade.
      - jakieś papierowe lampiony do składania. Ładnie wyglądają latem na balkonie albo w ogródku
      - papierowe, albo tekstylne wachlarze. Przydają się w upały.
      - ładne pałeczki do jedzenia. Uważam to za fajny gadżet.
      • ga-ti Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 13:52
        O tak, pałeczki, takie ładniusie, z malowanymi wzorkami. I może małe miseczki na sos sojowy (brakuje mi takich wink ).

Może przyprawy, sosy, jakieś lokalne słodycze, jeśli znasz dobrze obdarowywanych to może specyficzny rodzaj ryżu, czy jakieś świerszcze wink
      • shumarii Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 14:04
        Cudownie , dokupilam pałeczki i miseczki. Dziękuje !
        Kupiłam siostrze i mamie bieżnik na stół z azjatyckimi wzorami- takie typowe na chiński nowy rok
        • panna.nasturcja Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 23:53
          Snake przypomniała mi, że wachlarze z Chin, takie w grubego papieru, to to najlepsza rzecz jaką mąz stamtąd przywiózł, gdybym wiedziała, że tak będzie kazałabym mu przywieźć z 50 smile
      • princesswhitewolf Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 15:21
        >porcelanowe figurki, a szczególnie kota machającego łapą.

Nie wierze
        • alpepe Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 15:28
          Bo to chyba Mako, japoński kot, nie?
          • princesswhitewolf Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 15:31
            ...No troche tak jakby z Pragi przywiezc magnes na lodowke z Krakowem...
          • snakelilith Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 16:07
            Jak już to maneki-neko i jest znany oprócz Japonii, także w Chinach, w Tajlandii i na Tajwanie. Ignorantka princeska znowu jest niedoinformowana. Najładniejszego widziałam zresztą u mnie w chińskiej restauracji.
            • princesswhitewolf Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 16:53
              " Wszechwiedzaca" Snake kiedys dostanie nobla w sciemnianiu i kreceniu by zatuszowac swoja ignorancje. Chyba glupole jej tylko wierza.

Pien sie dalej - smieszna wtedy jestes

• snakelilith Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 17:13
                Ziew. Weź leki, bo znowu ci się pogarsza.
      • samaasma Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 17:39
        Papierowe Lampiony serio?

Ja bym się obraziła

Apaszka ze smokiem to bym pomyślała że ktoś mi próbuje wcisnąć jakiś nieudany prezent

Papierowy wachlarz- też bym się obraziła

Lepiej nic nie wręczać niż jakieś kiczowate rzeczy za 1 €
      • mysiulek08 Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 18:31
        oczywiscie, ze mozna dostac z kontrolowanych upraw, tylko nie jest to tania zabawa

indyjskie, afrykanskie, tureckie sa czesciej z pestycydami niz chinskie
        • snakelilith Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 19:26
          Ponieważ herbata często jest zanieczyszczona, ja kupuję i piję tylko z kontrolowanych upraw. Moim zdaniem warto, gdy herbaty pije się dużo, tak jak ja. Jednak jedna przypadkowa filiżanka do spróbowania nikogo nie zabije. W końcu chodzi o prezent, mały gest, a nie o uzupełnienie komuś zapasów.
          • samaasma Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 19:34
            Ale przecież w Zagłębiu ruhry jest zła woda więc problemem jest picie takiej wody z obszaru przemysłowego a nie jakiś listek herbaty w tej wodzie nawet nie wiem jakby był zanieczyszczony
    • alpepe Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 13:49
      Mój były mąż przywoził mi słodycze, to były takie dziwne ciągnące się cukierki, coś pośredniego między kisielem a marshmallow. Coś mi świta, że były tam zielone żabki na opakowaniu, ale nie wiem. Generalnie uwielbiałam takie coś niezbyt słodkie i nie do dostania w Polsce, tak sądzę. One były obsypane czymś białym, nie wiem, czy cukrem pudrem.
      • alpepe Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 13:53
        A i jakbyś miała międzylądowanie w Dausze /Doha, to jeszcze obkup się pyszną baklavą. Strasznie droga, ale barachło od Turków i Arabów w Berlinie nie dostaje temu do pięt.
        Wiem, pytałaś o praktyczne prezenty. Te są praktyczne, zje się i nie zawalają miejsca, a wspomnienia są.
      • shumarii Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 13:58
        Chyba wiem o jakie chodzi. Czasami coś podobnego serwują nam w stołówce . Nasze maja w środku słodka pastę z czerwonej fasoli.
        • alpepe Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 13:59
          Oj, chyba faktycznie to te. W Europie raczej nie spotkasz.
          • kochamruskieileniwe Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 14:11
            Ok. Z pastą z fasoli uważaj. Niektórzy źle na nią reagują 🤮
            • shumarii Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 14:16
              Ja akurat uwielbiam . Jedna z niewielu chińskich rzeczy które moge zjeść
              • kochamruskieileniwe Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 14:29
                Ja nie mogę. Ale tonie kwesta smaku a reakcji żołądka.
                Niekiedy po cukinii i bakłażanów tym fioletowym też mam podobną reakcję
          • kasiamat00 Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 26.05.23, 09:50
            Ciastka z pasta z fasoli? Kazdy azjatycki sklepik ma to paskudztwo, w wyborze wiekszym niz herbaty. A mochi ma kazda szanujaca sie japonska(wa) knajpa.
            • mikams75 Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 27.05.23, 08:06
              Niby ma, niby mozna wszedzie kupic ale jednak wiekszosc nie kupuje i nie poznaje tego smaku jesli nie ma konkretnej okazji.
      • pocieszka Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 19:19
        alpepe napisała:

> Mój były mąż przywoził mi słodycze, to były takie dziwne ciągnące się cukierki,
        > coś pośredniego między kisielem a marshmallow. Coś mi świta, że były tam zielo
        > ne żabki na opakowaniu, ale nie wiem. Generalnie uwielbiałam takie coś niezbyt
        > słodkie i nie do dostania w Polsce, tak sądzę. One były obsypane czymś białym,
        > nie wiem, czy cukrem pudrem.
        >
        Czy to były mochi? One są z ryżu, i takie właśnie ciągnące, i opsypane na biało.

• alpepe Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 19:46
          Różne mi przywoził, bo był kilka razy, nie pamiętam, coś w tym stylu pewnie też.
        • chococaffe Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 19:59
          Znam i lubięsmile (znam z Warszawy, w Chinach nie byłam)
    • woman_in_love Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 13:55
      wszystko i tak produkują w Chinach, a potem można to kupić na Alliexpress

ale może działa sztuki da się przemycić, typu porcelana Ming
      • shumarii Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 14:07
        No myślałam, właśnie żeby każdemu wazę z dynastii Ming obdarować.

No wszystko produkują w Chinach, ale nie wszystko jednak można kupić na ALi
    • imponderabilia22 Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 13:59
      Rękodzieło, słodycze, alkohol, przyprawy, jakieś tekstylia takie typowo ich nie - ręcznik, obrus, apaszka. No i magnesy, zakładki do książek.
      • szybki-lisek Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 18:19
        Chińczycy nie produkują dobrego alkoholu - nie na nasz gust, ich jest delikatnie mówiąc dziwaczny w smaku i bardzo drogi. Można kilka puszek najpopularniejszego piwa Tsingtao, ale on też bywa dostępny w Polsce w marketach.
        Przyprawy to tak, zawsze coś przyłożę. Perłowa biżuteria, coś z jedwabiu (kupowałam sobie nawet jedwab na metry)
        Teraz jak pojadę to kupię sobie sukienkę qipao, kwintesencja Chin😀
        • kochamruskieileniwe Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 18:29
          A ja kupowalam chiński spirytus za grosze. Dosłownie. Na wagę. Waga była starożytna - taka jak lata temu w warzywniakach do ważenia ziemniaków...😁 Fakt. Na głębokiej prowincji to było.
          Chińskie wino było okropne. Ale ja nie lubię wina..
    • szafireczek Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 14:01
      biżuteria z perłami, jedwabne drobiazgi - np. oprócz apaszek, krawatów i szali - zakładki do książek, czapeczki na czajnik do herbaty, ładne pałeczki, gadżety z motywem królikiem (Rok Królika), kosmetyki z zieloną herbatą, ciasteczka księżycowe, małe wachlarze chińskie...
    • evening.vibes Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 14:08
      Ja bym się ucieszyła z przypraw, szczególnie mieszanek charakterystycznych dla lokalnej kuchni. Takie, po których rzeczywiście można poznać 'tamte smaki'.
      • shumarii Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 14:15
        Myśle, ze raczej byś się rozczarowała. Ja uwielbiałam chińska kuchnie, dopóki się tu nie przeprowadziłam. Ta chińszczyzna , która serwują nam w Europie w NICZYM nie przypomina prawdziwej chińskiej kuchni. Coś strasznego 🥹
        • kochamruskieileniwe Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 14:31
          Chińska kuchnia??? Kocham.
          Chociaż szanghajska najmniej mi pasowała.

Ps. Może wiesz gdzie szukać przepisu na wiewiórczy ogon ? Tak ponacinać specjalnie ryba. Tak nazwę chińska przetłumaczyli mi Chińczycy, ale nie do końca imufam w tym zakresie..
        • arthwen Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 14:32
          Mój mąż w byl w Szanghaju, ciągali go tam codziennie po różnych knajpach i mówił, że dobre było wink Ale może wybierali takie lokale "pod europejczyków", nie wiem wink
          Ale szwagierka do czasu pandemii co roku miała tournee po Chinach z orkiestrą, chyba z 5 razy była i też nigdy nie narzekała na jedzenie, a jezdzili troszeczkę po Chinach z tymi koncertami.
          • shumarii Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 14:54
            Przykładowe śniadanie hiltonowe. Z tego talerza tylko zielenina była zjadliwa. Kiełbaska wieprzowa chyba w życiu świni nie widziała. Makaron ryżowy był na tle tłusty, ze nawet kubek herbaty nie pomógł pozbyć się tłuszczu z otwory gębowego.
            Chyba wiem jaka to ryba. Tutaj często serwują ja w koreańskich knajpach i powinnam mieć gdzieś zdjęcie bo kilka razy ja jedliśmy. Ale podpytań chińskich koleżanek o przepis
            • kochamruskieileniwe Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 15:02
              Hoteloweu żarciu mówię nie... Ja lubię te uliczne lub poziom wyżej. Te codzienne Chińczyków. Lub tedobre chiński, specjalizujące się w jakichś daniach...
            • kochamruskieileniwe Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 15:03
              Dzięki. Podytaj... Ona taka poskręcana fajnie...
              • shumarii Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 15:22
                O taką rybę chodzi ? Dokładnie takie serwują w koreańskich.ryba podawana jest na sizziling plates ( nie pamietam polskiej nazwy ) Sos jest zaskakująco przepyszny, a obsługa systematycznie dolewa do niego wody z czajnika 😉
                • kochamruskieileniwe Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 18:03
                  Chyba nie. Ona była podawana samodzielnie. Raczej w coś rodzaju panierce. Sam wygląd był ozdobą.

Ale ta i sos też mnie interesują! Podaj proszę chociaż nazwę, by wiedzieć czego szukać.

Ten"wiewiórczy ogon" to ponoć specjalność dr szanghajska Ale ci moiChinczycy nie za bardzo kuchenni...
                  • kochamruskieileniwe Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 18:04
                    Tzn zjeść lubią, ależ daleka od gotowania. Wolą mieć podane
                    • bi_scotti Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 18:58
                      Just for you smile

Squirrel fish (Chinese: 松鼠鱖魚; pinyin: sōngshǔ guìyú) is a well-known dish in Jiangsu cuisine, originally from Suzhou. It is prepared by deboning and carving a mandarin fish into an ornamental shape similar to a squirrel, and then deep-frying it in batter before dousing it in sweet and sour sauce.

Nie kwestia ryby tylko podania/ksztaltu/presentation. Cheers.
                      • kochamruskieileniwe Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 19:15
                        O to to! Wiedziała, że nie mogę ufać pod tym względem moim Chińczykom. Pomylili Szanghaj z Sozhou. Niby blisko, ale...😁

Dzięki raz jeszcze.

Ale o te z koreańskiej knajpy też proszę.
                        • bi_scotti Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 19:30
                          Ja mam znajomego, ktory sie urodzil, wychowal i wiele, wiele lat zyl w Hong Kong by przyemigrowac do Toronto w 1997 roku z wiadomych powodow. Dopiero zamieszkawszy w TO, zaintersowal sie Chinese mainland cuisine - najpierw nawiedzajac dziesiatki (setki?) Chinese knajp w tzw. GTA (Greater Toronto Area), Vancouver, Montreal, New York, SF i gdzie sie dalo w naszym kraju, na naszym continent, a potem wedrujac po ... mainland China smile Gdy mam ochote na "cos chinskiego", wysylam text z opisem na co mam smak i dostaje liste local restaurants, ktore on uwaza za warte wizyty na zadany temat big_grin Jeszcze mnie nigdy nie zwiodl. Niestety pan sie juz troszke postarzal i nie wiem czy jeszcze bedzie podrozowal do Chin szczegolnie, ze uklady Chinese-Canadian ostatnio mocno kiepskie etc. Life.
            • arthwen Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 15:22
              To mąż jadł raczej takie rzeczy:
    • kochamruskieileniwe Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 14:10
      Jedwabny material w swastyki. Ale te chnskie.
      Przepraszam powstrzymać się nie mogłam, Bodo dzisiaj pluję sobie w brodé, że nie kupiłam.
      • szafireczek Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 14:12
        to buddyjska, tylko zaadaptowana - pieczęć serca Buddy - ogólnie tam - symbol szczęściasmile
    • arthwen Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 14:28
      Wiesz, żyjemy w czasach globalizacji i powszechnego dostępu do różnych dóbr, więc generalnie to wszystko można kupić wszędzie wink Ale przecież nie o to chodzi - oryginalna herbata przywieziona przez ciotkę z Chin to co innego niż ta sama oryginalna herbata zamówiona na ebayu czy aliexpressie wink Więc nie kombinuj za bardzo, tylko kup to co w Chinach jest dostępne i z czego obdarowany się ucieszy. Nie musi to być dostępne tylko na jednym małym straganiku na targu w Kasaxiang, który prowadzi stary Chińczyk, który nie ogarnia internetu i nie ma opcji, żeby sprzedawał gdzieś poza swoim straganem wink
    • trudneslowa Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 15:11
      Kosmetyki i jedzenie/słodycze. Lubię też kiczowate kubki z nazwami miejsc, które odwiedziłam.
      Nie chciałabym niczego w chińskiej estetyce, żadnych szali czy porcelany.
    • berdebul Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 15:13
      Herbata, jadeit - figurki, biżuteria, breloczki do kluczy, bransoletki wyplatane przez mnichów (zazwyczaj przy świątyniach są sklepiki, dochód idzie na utrzymanie świątyni).
    • majenkirr Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 15:16
      Byle nie magnesy na lodowkę ani otwieracze do piwa wink.

Wspomniane tu piękne pałeczki można kupić w każdym tj Maxx, jak najbardziej made in China.
      • bi_scotti Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 15:24
        majenkirr napisała:

> Wspomniane tu piękne pałeczki można kupić w każdym tj Maxx, jak najbardziej mad
        > e in China.
        >

Of course, wszystko mozna kupic wszedzize wink Szczegolnie gdy, jak wspomnialam, ma sie kilka Chinatowns "za rogiem" ale jak napisala Arthwen - najwazniejsza jest STORY smile To, ze ja dla Ciebie te chopsticks w uliczce takiej to a takiej zaraz po burzy od kobiety z 3 zebami kupilam w srode przed poludniem i to byly jedyne takie chopsticks z wzorem, ktory mi przypomnial nasze wspolne obiady w barze mlecznym przed 40 laty ... wink C'mon, pamiec i czulosc sie licza, eh big_grin Cheers.
        • majenkirr Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 17:19
          Ale to Shumarii ma te wspomnienia, nie obdarowana kuzynka wink.
          Tak, jestem dziś bardzo negatywnie nastawiona big_grin.
          • bi_scotti Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 18:06
            Moze dim sum na lepszy nastroj? tongue_out
            Byl taki film (many moons ago) Paulie - tam facet mowi "I'm Russian, I love long stories" ... ja choc nie Russian, tez love long stories wiec gdy dostaje gifts/souvernirs/czule przywiezione dust-collectors czy inne tam magnets, najbardziej sobie cenie STORIES - gdzie kupili, dlaczego, co sie wydarzylo przy okazji etc. Wazonik z Miami czy skarpetki z Madrid nabieraja zupelnie innej wartosci gdy jest story wink No bo w sumie wszak te wszystkie przedmioty i tak wszyscy mozemy sobie wszedzie sami nabyc, tylko komu wtedy opowiadac story? wink Milego dnia! Cheers.
    • natalyaxx Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 15:28
      Nic, serio wink chyba, że jakieś słodycze albo inne rzeczy, które można skonsumować, herbata spoko. Miałam pływającego Ojca i mam uraz do pamiątek z podróży, sama niczego nie kupuję, nawet magnesów, z reguły te prezenty to same durnostojki. Dlatego prezenty spożywcze - super, reszta - dziękuję.
    • agniesia331 Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 15:29
      Ja z Tajlandii i Japonii dostawałam takie fajne kimona do chodzenia na plażę lub po domu w lato. Dostałam też piękne obrazki z tkaniny i bluzkę z Wietnamu. ZZ zwietnamu kolega nam przywoził świetne słodycze.tami e ciągnące cukierki od siostry z Kaponii mam porcelanę ale to ciężkie do wiezienia
      • agniesia331 Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 15:30
        A i wachlarze piekne jako ozdobą na sviane w kolorze sypialnismile
    • brittaanna Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 15:54
      Z Chin zestaw obowiązkowy to zawsze oolong, ciasteczka ala szarlotka z ananasem, kurcze nie pamiętam nazwy, takie bardzo kruche i w środku masa z ananasa, kocham,, zawsze i każdą ilość, apaszki jedwabne, dla gotujących sos sojowy z małą ilością soli, sos rybny itp, chipsy krewetkowe, gadżety kuchenne, kredki akwarelowe były hitem. Ale ciacha najlepsze,
      • magia Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 19:40
        sos sojowy low salt, sos rybny i chipsy kupisz w PL w kazdym supermarkecie, po co to wozić
        • long_week Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 26.05.23, 09:57
          Czekoladki i kwiaty tez można sobie samemu kupić w dowolnej kwiaciarni czy sklepie, a cieszy , gdy ktoś nam je podaruje. Chyba, że to klasyczna emama, lepiej nic nie dawać, bo się obrazi z powodu prezentu.
          • magia Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 26.05.23, 10:07
            no ale sosy i chipsy to sa jakby powszednie rzeczy. Czekoladki czy kwiaty daja wrażenie odświętnosci.
      • berdebul Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 23:26
        Ciacha z ananasem to chyba bardziej tajwańskie. suspicious
    • andallthat_jazz Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 16:54
      Ja bym chciala dostac ladny parasol przeciwsloneczny (tak sie mowi?) 🙂
      • dominika9933 Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 17:18
        U nas zwyczajowo przywozimy sobie jakieś rzeczy jedzeniowe (przyprawy, słodycze, kawę, herbatę), wiemy co kto lubi. Teraz można już praktycznie wszystko kupić, jak nie stacjonarnie to przez internet, ale prezent to prezentsmile. Na pewno bliscy ucieszą się z tego co kupisz.
    • arwena_111 Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 17:32
      Moi rodzice od wnuka z Chin dostali herbatę zieloną i jaśminową. Podobną wcześniej od chrześniaka mojego taty.

Podobno smakowały lepiej niż te co można dostać w Polsce. Moja mama specjalnie prosiła o tę herbatę, jak syn jechał do Chin.
    • samaasma Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 17:41
      Herbata bez sensu bo na pewno dziwnie smakuje tak samo jakieś miseczki do co do kupiłaś
      pogoniła bym kogoś kto by mi takie rzeczy wręczał

natomiast najbezpieczniejszym prezentem słodycze No ale takie w stylu bardziej europejskim żeby miały jakiś akceptowane smak

Jakaś bombonierka czy coś w puszce np. jakimiś chińskim rysunkami byłoby super
    • mizantropka_20 Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 18:06
      Ja bym poprosiła o stuletnie jajka
    • mysiulek08 Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 18:27
      ja zdecydowanie herbate! czarna, najchetniej yunnan smile

popatrz co ma w ofercie typu prezentowego dragonteahouse, moze cos cie natchnie smile
      • mysiulek08 Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 18:37
        i jedwab, apaszke, poszewke na jasiek (swietnie robi na wlosy i twarz smile)
    • babcia47 Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 18:30
      Zamiast herbaty wolałabym jakis trawy drobiazg z pocelany, laki, jadelitu. Nie wiem jak to sie ma cenowo. Wazne by nie przypominalo zwykłej chińszczyzna tylko raczej coś typu rękodzielnictwo. Jak sądzę jest do nabycia bo pewnie ktoś się bawi w takie rzeczy A w dużym kraju niekoniecznie musi być nastawione tylko na turystów. Jeżeli masz czas możesz poszukać i nie zrujnować się finansowo.
      • babcia47 Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 18:32
        Trwały drobiazg.
    • magia Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 19:38
      noe wiem czy ktos juz zaproponowal, ale zegarki. Te chinskie podroby sa podobno dokladniejsze niż szwajcarskie oryginaly.
    • magia Re: Prezenty z konkretnego kraju. Co przywieźć? 25.05.23, 19:42
      akcesoria poprawiające feng shui domu i ogrodu, czyli jakies dzwonki, krysztalowe kule itd

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka