Dodaj do ulubionych

Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow

25.05.23, 15:26
Z mojego doswiadczenia z Austrii to szparagi i fasolka z bulka tarta. Szparagi w tej wersji nawet nazywaja sie "po polsku". W restauracji czasem dostaniesz, ale zachwytu brak (a ja uwielbiam). Ogorkowa i kapusniak to tez dla wielu "no go". Bigos wyowoluje skrajne emocje (albo kochaja, albo nie sa w stanie sprobowac). Jak raz zrobilam sobie w ramach zachcianki makaron z bialym serem i smalcem i skwarkami, to ex zrobil sie zielony na twarzy (ale to danie budzi tez w Polsce kontrowersje). Hardcorow jak czernina u mnie sie nie jadlo, wiec pewnie sama bym nie tknela (a kaszanke lubie i Austriacy robia genialna). Wiecej kontrowersji chyba nie ma (nie zauwazylam), bo kuchnie raczej podobne. U Was?
Obserwuj wątek
    • andallthat_jazz Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 15:28
      Nielubiane. Sorry 🙄
    • alpepe Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 15:33
      Z kapuśniakiem z kiszonej kapusty to różnie, mój partner, jak już opanuje odrazę wynikającą ze specyficznego zapachu, je z chęcią. A ogórkową, taką, jaką ja robię, uwielbiają wszyscy, ale u mnie w ogórkowej jest miejsce na ziemniaki, kiszone obrane ogórki, koperek i śmietanę, żadne tam marchewki i inne warzywa. Mój partner nawet popełnił świętokradztwo i zrobil sobie ogórkową z klopsikami i był zadowolony z siebie, ale generalnie to jemy prawilnie.
      • andallthat_jazz Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 15:43
        Robie jak ty, tylko bez koperku. Zodyn nie chcial jesc, nawet sprobowac. Ale to dla mnie dobrze, bo ogorki kiszone dostawalam od kolezanki i mialam cala ogorkowa dla siebie. Ja za to dawalam jej koper z ogrodu do kiszenia, no tu takich cudow w warzywniaku nie kupisz.
        • alpepe Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 15:54
          Jak tylko jakieś dzieci niemieckie przypadkiem wpadły do córki, jak była ogórkowa, wszystkie zjadały w całości, choć ostrzegałam, że może nie smakować i nie muszą się zmuszać. Do matki partnera pojechaliśmy z produktami i zrobiliśmy na miejscu zupę, jej tam brakowało ziemniaków, ale zjadła z apetytem. Przyjaciel mojej córki starszej też lubi bardzo.
          • babcia47 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 16:44
            Ogórkowa bez ziemniaków? Hmmm ja nawet do tej z ryżem dodaję. Nie rozumiem też zup bez marchewki i innych warzyw choć te inne zazwyczaj tak drobno kroję lub ścieramy na tarce ze są praktycznie niewyczuwalne A swoją porcję błonnika i witamin dają. Z drugiej strony ja z tych co zupa ma być do jedzenia a nie do picia chyba, ze czysta a przecieranych kremów nie toleruję. Przy kwaśnych zapach ogórki lub kiszoną kapustę gotuje, duszę z masłem osobno i dodaje gdy bulion z jarzynami jest ugotowany bo kwas nie pozwala ich ugotowac do odpowiedniej miekkosci .
            • andallthat_jazz Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 16:56
              Ogorkowa z ryzem???? Brrrr.... Pomidorowa z ryzem to juz barbarzynstwo, ogorkowej sobie nie wyobrazam...
              • nowa.kalzedonia Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 19:21
                Dlaczego barbarzyństwo?
                • andallthat_jazz Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 16:48
                  Bo smakuje jak packa.🙄 W pomidorowej ma byc smak pomidorow. Mskaron daje rade, bo nie pcha sie przed szereg. Ryz robi z dobrej zupy packe dla bezzebnych. Dominuje, klei i wkurza. Ogorkowej nigdy nie widzialam z ryzem. Pewnie bym sie nad talerzem z zalu poplakala. Tylko ziemniory. Osobno gotowane. Drobna kostka. Dodane na koniec. Nawet makaron nie ma wstepu do ogorkowej. 🙄
              • ayelen40 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 07:23
                Moja mama lubi rosół z ryżem, na szczęście nas nim nie raczy.
                • szarmszejk123 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 07:31
                  Fuuj, moja babcia nazywała to "ryżanka" i niestety mnie tym raczyła. 🤮
            • hosta_73 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 17:01
              "Ogórkowa bez ziemniaków? Hmmm ja nawet do tej z ryżem dodaję."

U mnie jak coś jest z ryżem to już nie z ziemniakami. Jedynie w krupniku są i ziemniaki i kasza.
            • alpepe Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 18:44
              W sensie, że za mało ziemniaków.
            • brenya78 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 20:48
              Witaminy w zupie, he he 😀
            • ayelen40 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 07:22
              Ogórkowa z ryżem 😳
      • ayelen40 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 07:21
        Prawilnie to u mnie bez śmietany.
    • bi_scotti Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 15:43
      Ptasie Mleczko - ze wzgledu na nazwe (w tlumaczeniu nie do zaakceptowania) tudziez dla wielu z powodu marshmallows w srodku. Znam bardzo niewielu nie-Polakow, ktorzy sa chetni na Ptasie Mleczko, chocby sprobowac wink No i przez wiele lat zsiadle mleko, ale odkad Kefir jest w kazdym sklepie, some will try rowniez zsiadle mleko choc zeby takie sobie miec to trzeba podjac pewne wysilki, bo wiadomo - tak normalnie to wszedzie pasteurized milk, eh uncertain Cheers.
      • andallthat_jazz Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 15:46
        Moj pierwszy ex prawie zemdlal z wrazenia jak mu doslownie przetlumaczylam barszcz z uszkami i zobaczyl te "uszka" w krwistoczerwonym barszczu. Odmowil zdecydowanie wspolpracy. 😂
      • ritual2019 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 15:48
        Zsiadle mleko dla mnie jest najohydniejsza rzecza, pamietam to z dziecinstwa, juz widok, konsystencja i zapach powodowaly u mnie wynioty.
        Ale zgadzam sie co do ptasiego mleczka.
        • zonkli Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 20:35
          Nie wiesz co dobre.. Zsiadłe mleko z młodą śmietanką prosto z garnka plus młode ziemniaki posypane pokrojoną zieloną cebulką.... palce lizać!
          • babcia47 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 22:14
            Nom, u mojej babci w czasie żniw napełniamy się talerze świeżo wydłużonym mlekiem bez zbierania śmietany i każdy talerz nakrywalo lubianą ściereczką by nic do talerza nie wypadało. Do popołudnia, w upale robiło się z tego zsiadłe mleko avwłasciwie taki sernik o prawie stałej konsystencji który można było jeść łyżką. Do tego po powrocie z pola gotowała się młode ziemniaczki które na koniec były kraszone roztopionym masłem i siekanym koperkiem. Nic więcej nie trzeba było do szczęścia i by ciężko było wstać od stołu bo brzuch był pełen a podniebienie zaspokojone. W czasie gdy moje nastolatki były nie do wyjaśnienia to właśnie młode ziemniaki, jajka sadzone, marchewka z groszkiem opruszona i kubek zsiadlego mleka sprawiały, ze do kolacji byli pełni po kokardkę choć inaczej już po 2 godzinach zaczynało się buszowanie za przekąską
          • ritual2019 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 07:19
            zonkli napisała:

> Nie wiesz co dobre.. Zsiadłe mleko z młodą śmietanką prosto z garnka plus młod
            > e ziemniaki posypane pokrojoną zieloną cebulką.... palce lizać!

Napisalam dla mnie jest najohydniejsza rzecza, zawsze bylo, jest i bedzie. Wymiotawalam a nie tyllo mdlilo mnie na widok i zapach tego goowna.
      • arthwen Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 16:00
        Mój mąż ostatnio zabrał Ptasie mleczko specjalnie jak jechał do Cardiff - zostało pożarte tongue_out Ale może Walijczycy są mniej wybredni, nie wiem big_grin
        Tzn mówił, że jak kiedyś rozmawiali o słodyczach to byli trochę zszokowani nazwą, ale może przetrawili, bo wiedzieli wcześniej, że przywiezie jak będzie jechał wink
      • bruy-ere Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 16:16
        Mój mąż tony Ptasiego Mleczka zawozi dla zagranicznych kontrahentów, jest rozchwytywane, wręcz boje się odbywają o nie. Zdecydowany nr 1 wśród prezentów z Polski.
        • bi_scotti Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 16:20
          Dokad on je tak wozi? Ptasie Mleczko widzielismy nawet w sklepie przy stepie w Mongolii (obok polskich jams, kiszonych ogorkow, cukierkow etc.) - it's evrywhere - nie ma potrzeby sie o nie bic! big_grin Cheers.
          • bruy-ere Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 17:48
            Rumunia, Bułgaria, Serbia.
            Nawet jeśli tam jest, to i tak - jak podejrzewam - lubią dostać wink
      • taje Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 17:49
        Moi znajomi Francuzi też odmówili konsumpcji ptasiego mleczka. Podobno wygląda i smakuje jak pianka z majonezu.
        • 1maja1 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 18:06
          Tez nie rozumiem zachwytu nad ptasim mleczkiem. Nie znosze od dziecka wlasnie ze wzgledu na ta dziwna konsystencje😅
      • pocieszka Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 19:07
        bi_scotti napisała:

> Ptasie Mleczko - ze wzgledu na nazwe (w tlumaczeniu nie do zaakceptowania) tudz
        > iez dla wielu z powodu marshmallows w srodku. Znam bardzo niewielu nie-Polakow,
        > ktorzy sa chetni na Ptasie Mleczko, chocby sprobowac wink
        >
        A to ciekawe, bo w Irlandii sobie chwalą. Wiem, że siostra do Indii też wiozła i zniknęło w mgnieniu oka. Za to nie przypominam sobie, żeby którykolwiek znajomy Irlandczyk zapałał miłością do żurku.
    • laura.palmer Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 15:46
      Nie spotkałam jeszcze obcokrajowca, który by lubił polskie obiady na słodko, typu makaron z truskawkami albo pierogi z serem i cukrem czy jakieś racuchy. Tzn lubić to może i lubią (poza makaronem bo to zawsze budzi zdziwienie), ale nie na lunch/ obiad. Inna rzecz, że dla mnie również słodki obiad jest niezjadliwy.
      • andallthat_jazz Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 15:48
        Chlodnik z wisni doslownie cedzilam miedzy zebami. Bleeee 🤢
      • ritual2019 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 15:49
        Dla mnie takie wynalazki byly dziwne nawet gdy jeszcze mieszkalam w Pl. W moim domu sie nie robilo.
        • laura.palmer Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 15:52
          U mnie niestety tak, nawet placki ziemniaczane posypywano cukrem. 🤮
          • mysiulek08 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 15:59
            placki ziemniaczane z cukrem jadam ale to jest jedyna opcja 'obiadu na slodko'
            moja zmora byly zupy owocowe u jednej z ciotek (element naplywowy do rodziny 😂)
            • malia Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 16:19
              o tak, wiśniowa ze śmietaną i z makaronem rosołowym bleeeeeee
              • senin1 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 20:37
                bo do wisniowej zw smietana podaje sie mlode zieniaki z maslem i koperkiem.No i musi byc lekko posolona, a nie tylko slodka.

Ale sie rozmarzylam ...
                • konsta-is-me Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 22:17
                  Słona wiśniowa ??
                  O czym ty mówisz ?
                  Słodkie zupy owocowe lubię ( mus ze śmietaną) ale pierwsze słyszę o słonej z ziemniaczkami ??
                • elenelda Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 18:32
                  senin1 napisała:

> bo do wisniowej zw smietana podaje sie mlode zieniaki z maslem i koperkiem.No i
                  > musi byc lekko posolona, a nie tylko slodka.
                  >
                  > Ale sie rozmarzylam ...

O matko i córko! Słabo mi…
                • arthwen Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 20:17
                  o fuj.
              • ewenny58 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 16:16
                100/100
          • magia Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 17:30
            przecież to jest absolutnie przepyszne!
            • simply_z Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 20:37
              Jezu cooo?
              • magia Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 11:11
                placki ziemniaczane posypane cukrem po usmazeniu smile
                • chatgris01 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 13:18
                  magia napisała:

> placki ziemniaczane posypane cukrem po usmazeniu smile

Zboczenstwo! surprised
                  • ewenny58 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 16:17
                    mój ślubny tylko tak je
                    • ayelen40 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 16:21
                      Z cukrem i śmietaną 😋
                      • chatgris01 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 16:29
                        I cebula tez w nich jest? cool
                        • magia Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 17:31
                          cebula tez jest, ale ja juz nie daje czosnku
                    • panna.nasturcja Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 27.05.23, 19:37
                      Mój też. Gdybym się chciała z nim rozwodzić to podam jako powód!
                      • arthwen Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 27.05.23, 22:40
                        Tyllko najpierw zrób wywiad jakie placki lubi sędzia... żeby ci przypadkiem nie przywalił twojej winy wink
                  • elenelda Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 18:33
                    chatgris01 napisała:

> magia napisała:
                    >
                    > > placki ziemniaczane posypane cukrem po usmazeniu smile
                    >
                    > Zboczenstwo! surprised
                    >

I to jest dobre podsumowanie.
                    • angazetka Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 19:35
                      Cukier do placków ziemniaczanych jest jedyną słuszną opcją.
                      • bi_scotti Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 20:28
                        angazetka napisała:

> Cukier do placków ziemniaczanych jest jedyną słuszną opcją.
                        >

Well, a co powiesz na smietane z cukrem? Albo placki ziemniaczane ze smietana & maple syrup? Ewentualnie smietana & powidla sliwkowe? I'm game big_grin Cheers.
                        • magia Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 22:46
                          kazda opcja dopuszczalna, zwlasza ze smietana i cukrem smile
      • snakelilith Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 15:58
        Mój niemiecki mąż kocha racuchy. Może jeść na obiad. Makaronem z cukrem i twarogiem też nie pogardził, ale on lubi w ogóle słodkie, więc także rzeczy go nie zrażają. Jednak nie lubi wchodzić do polskiego sklepu i będąc w Polsce też czasem kręci nosem, bo jego zdaniem wszystko śmierdzi wędzonką.
        • szarmszejk123 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 16:00
          Tak, problem wędzonki miał też mój mąż:p
          • bene_gesserit Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 16:04
            Ja też mam problem wędzonki. I w ogóle smiedzenia mięsem w mięsnych. Odrzuca mnie na pięć metrów
            • snakelilith Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 16:19
              bene_gesserit napisała:

> Ja też mam problem wędzonki. I w ogóle smiedzenia mięsem w mięsnych. Odrzuca mn
              > ie na pięć metrów
              >

To by cię odrzuciło w moim polskim sklepie. Mają tam stoisko ze świeżym mięsem i wędlinami, i ten zapach wędzonki nawet dla mnie jest tam zbyt mocny. Mają tam też całkiem fajne świeże ciasta na blachach, ale nie mogą się przemóc by coś tam kupić, bo jestem pewna, że ta wędzonka w powietrzu przeżarła już wszystko, także sernik i ciasta z owocami.
              • babcia47 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 16:55
                Obecnie przynoszący się zapach jedzonko nie ma nic wspólnego najczęściej z wędzonym faktycznie wedlinami bo jest " czysta chemia" . Ja tak mam z sztucznym i dominującym aromatem waniliowym który bardzo często niszczy smak i zapach wielu słodyczy w tym wspomnianego wyzej ptasiego mleczka ktore kiedys uwielbiałam. Cóż znak naszych czasów
                • tromedlov Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 18:55
                  O siostro, nie cierpię większości sklepowych słodyczy, ciast i ciastek właśnie za ten ohydny zapach waniliny (bo przecież nie wanilii). I dziwi mnie, że w większości przepisów występuje wanilia.
        • babcia47 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 16:50
          Dziwne bo jeszcze w czasach mrówka Niemcy u nas zaopatrywali się w wędliny bo ich mdłe A często zalatywały rybą. Najczęściej kupowali właśnie wędzone, suszone, myśliwskie z jalowcem i czosnkiem. Teraz z moich obserwacji jest podobnie bo często są klientami w sklepach przygranicznych. Nawet gdy im się nie opłaca z powodu kursu walut to po niektóre produkty przyjeżdżają
          • snakelilith Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 17:27
            babcia47 napisała:

> Dziwne bo jeszcze w czasach mrówka Niemcy u nas zaopatrywali się w wędliny bo i
            > ch mdłe

Nie wiem co to byli za Niemcy, ale akurat szwarcwaldzka szynka bynajmniej do mdłych nie należy. Niemcy nie są też "wurstowo" jednolitym krajem, w każdym regionie są jakieś inne specjalności, mniej lub bardziej delikatne w smaku. Mój teść pochodzący z Nadrenii, a mieszkający od lat już we Frankonii za każdym gdy nas w NRW odwiedza, kupuje u nas specjalny rodzaj kiełbasy, która u niego wprawdzie też jest, ale on twierdzi, że robią ją tam "źle" i dają do niej za dużo soli. Więc nie neguję, że gdzieś tam przy granicy są też wielbiciele polskiej kiełbasy.
            A ja się chyba odzwyczaiłam, bo mama pakuje mi zawsze jakieś suche kabanosy i by zrobić mi dobrze kupuje te dobrego gatunku, a mnie się po tym dramatycznie odbija, ale ja w ogóle nie jadam już zbyt wiele wędliny. Polskiej kiełbasy nie kupuję w polskim sklepie wcale.

• konsta-is-me Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 20:40
              Mój bawarski ex chlopak uwielbial biała polska kiełbasę i zabierał zawsze spory zapas, dziwiąc się ,czemu jej nie eksportujemy.
              Ale jak czytam wątek ,to wiem dlaczego- bo prawie wszystko co polskie ble, który "cudzoziemiec " by to jadł, bleee.
              • snakelilith Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 22:03
                Nie podniecaj się tak. Podobno niemiecką specjalnością jest golonka, a mój niemiecki mąż jej nie jada, bo mu nie smakuje.
                • ayelen40 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 07:35
                  Golonka to w Bawarii.
              • ritual2019 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 07:23
                konsta-is-me napisała:

> Mój bawarski ex chlopak uwielbial biała polska kiełbasę i zabierał zawsze spory
                > zapas, dziwiąc się ,czemu jej nie eksportujemy.

Moze dlatego ze to sa pojedyncze osoby.
      • bene_gesserit Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 16:06
        Solidaryzuje się. W rodzinnym domu się tak nie jadło, nie jestem tego w stanie zrozumieć jaki dorosła.
        Co innego np naleśniki z serem na kolację, albo placki z jabłkami.
      • bi_scotti Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 16:09
        True. Znajoma Japanese-Canadian nawet sluchac nie chciala o tym, ze istnieje ryz z jablkami i cynamonem na slodko big_grin Blasphemy tongue_out Cheers.
      • konsta-is-me Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 16:24
        Mój Austriak kocha wielką miłością wszelkie mączne na słodko.
        Makaron z truskawkami jest długo wyczekiwany i dopytuje się kiedy, to samo wszystkie słodkie pierogi, knedle naleśniki itp.
        W ogóle wszystko mu smakuje i wszystko lubi, jedynie kapusta kiszona nie wzbudziła wielkiego entuzjazmu ale zjadł.
        Mam wrażenie,że to samo Polacy uważają że "makaron z truskawkami" to jakieś straszne świętokradztwo , bo jak to, makaron przecież należy do Włochów i można go jeść wyłącznie z parmezanem.
        • bi_scotti Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 16:30
          konsta-is-me napisała:

> kapusta kiszona nie wzbudziła wielkiego entuzjazmu ale zjadł.

Ja mam wrazenie, ze odkad kimchi stalo sie popularne & w ogole mnostwo sie mowi o wartosci wszelkich kiszonek to i nasza swojska kapusta kiszona nagle zyskala na popularnosci i zaczela byc bardziej valued big_grin Cheers.
        • andallthat_jazz Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 16:31
          U mnie jadlo sie tylko makaron zapiekany z jablkami i cynamonem. U truskawkami nie znam, ale pewnie nie bylabym zachwycona, bo pierogow z truskawkami niecierpie, ale z jagodami uwielbiam. Truskawki u mnie jadlo sie rozciapane ze smietana i cukrem do tego chalka z maslem. I to byl obiad.
          • magia Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 17:33
            u mnoe jest wersji musu, truskawki blendujesz z jogurtem i cukrem na gesto, i polewasz tym ugotowany zimny makaron, pyszne smile
            • andallthat_jazz Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 17:41
              A tak to bym sie skusila. 😅 Myslalam, ze jak w pierogach te truskawki sa gotowane i przybieraja kolor i smak szmaty od podlogi. 🙄
              • konsta-is-me Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 20:42
                Heh?
                Nie jadłaś nigdy makaronu z truskawkami na zimno ?
                Pierogi z rozgotowanyni truskawkami to nieporozumienie, też bym nie zjadła.
                • ayelen40 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 07:37
                  Ja jadłam ostatni raz ponad 40 lat temu w przedszkolu.
                  • magia Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 11:10
                    U mnie w sezonie truskawkowym to prawie codzienne jedzenie smile
        • laura.palmer Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 07:57
          konsta-is-me napisała:

> Mam wrażenie,że to samo Polacy uważają że "makaron z truskawkami" to jakieś straszne świętokradztwo , bo jak to, makaron przecież należy do Włochów i można go jeść wyłącznie z parmezanem.

Śmieszna jesteś. Makaron w większości polskich domów podaje się chyba w każdej możliwej konfiguracji. Wersja z owocami i cukrem jest niezjadliwa, sorry.
          • arthwen Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 20:20
            Niektórzy uwielbiają, więc jak najbardziej zjadliwa - dla niektórych wink
            Dla mnie niezjadliwe są pierogi ruskie i z dwojga złego to wolałabym już makaron z owocami i cukrem.
        • kk345 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 28.05.23, 10:10
          konsta-is-me napisała:

> Mój Austri
          > W ogóle wszystko mu smakuje i wszystko lubi, jedynie kapusta kiszona nie wzbudz
          > iła wielkiego entuzjazmu ale zjadł.

Przecież Austriacy znają kiszoną kapustę...aż do Francji dotarła dawno temu.
      • mid.week Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 07:24
        laura.palmer napisała:

ale nie n
        > a lunch/ obiad. Inna rzecz, że dla mnie również słodki obiad jest niezjadliwy.

Próbowałaś zmienic nazwę posiłku na inną?
        • laura.palmer Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 07:41
          W sensie, mam ciepły posiłek koło 14:00 nazwać śniadaniem lub podwieczorkiem? Nie zadziała. 🤷‍♀️
          • mid.week Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 07:45
            No, mniej wiecej. Albo w ogóle ich nie nazywac? Wczoraj pierszy posilek zjadlam ok 11, drugi ok 18. Nie mam pojecia jak sie nazywały, bylam taka glodna ze zjadlabym slone/slodkie/gorzkie/kwasne/cokolwiek
            • laura.palmer Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 07:51
              Odpada, w ciągu dnia muszę zjeść konkretny, niesłodki posiłek. Słodkie dopuszczam na śniadanie (a i to tylko na wakacjach) lub ew. jakiś podwieczorek.
        • z_lasu Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 16:02
          > Próbowałaś zmienic nazwę posiłku na inną?

Nazwę można zmienić, ale wtedy pozostaje otwarte pytanie "to co dzisiaj na obiad?"
          • arthwen Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 20:21
            Dzisiaj na obiad był podwieczorek big_grin
    • mysiulek08 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 15:55
      znajomi lokalsi jedza ( i lubia) i bigos i barszcz czerwony ( o 'czerwona dobra zupe' to nawet sie dopominaja)

ogorkowej/kapusniaku gosciom nie gotowalam ale raz gosc zalapal sie na flaczki, poprosil o dokladke, wiedzac co je ( poprodukt dostepny nawet w markecie)

najmniejsze 'wziecie' mial chleb zytni na zakwasie, za ciezki, za wyrazisty

ps
      makaron z bialym serem i skwarkami mnie rowniez przyprawial o mdlosci a byl przysmakiem mojego taty,to juz wolalam czernine
      • andallthat_jazz Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 15:58
        Ja zrobilam sobie tu po latach jakos z sentymentu. I zjadlam mala porcje, bo sama nie dalam rady wiecej zjesc. Cos mnie pamiec kulinarna zawiodla w tym temacie. 😂🤦‍♀️
        • babcia47 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 17:00
          Bo to musi być boczuś wędzony i zezłocona cebulka a ser kwaskowy w sporych grudkach dodany tuż przed wymieszanej i podaniem na talerze albo wręcz dopiero na talerzu, przynajmniej tak to pamietam z dziecinstwa i az mi slinka pociekła wiec chyba w tygodniu bedzie to jedno z dan obiadowych
          • mysiulek08 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 18:00
            nie, nie i nie! nigdy pierogi ruskie nie mialy wielkiego wziecia, w domu rozdzinnym takze, to juz wolalam na slodko z serem
      • szarmszejk123 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 15:59
        Barszcz czerwony i ukraiński to ulubione zupy mojego męża, a on zanim nie przyjechał do Polski nigdy nie miał buraka w ustach:p
        • mysiulek08 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 16:01
          i jeszcze buraczki takie obiadowe na slodkokwasno tez lubia, ukrainski tez ma wziecie, zima szczegolnie
          • szarmszejk123 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 16:03
            Tak, buraczki takie z jabłkiem też.
        • babcia47 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 17:05
          A dodaj do tego jeszcze wyłuskane ziarna bobu. Moja rodzina z Wołynia i wiosną barszcz ukraiński bez młodego bobu się nie liczył. Młodego bo nie trzeba to było obierać. Teraz można dostać puszkowy ale wymaga usunięcia łupinki. Do mrożonego nie mogę się przekonać. W ostateczności dodaje białą fasolę najlepiej dużego jasia. Z drugiej strony gdy chodzi o barszcz ukraiński to co gospodyni to przepis 😏
          • mysiulek08 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 18:02
            daje fasole jas (swiezy bob ma inne zastosowanie) ale jak pamietam to sypne 'czipsow' z bobu
            • babcia47 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 18:53
              W przepisie mojej babci młody bób był obowiązkowy ale to na początku lata. Potem trzeba to było osobno ugotować i wyłuskać z łupinek. Smak niezapomniany. Jako małe dziecię w czasie wedrowek po wsi, bo do 8 roku zycia spedzalam u babci 4-6 miesięcy, wpadalo sie do tzw ogrodu czyli kawalka pola za domem wyrywalo marchewkę, otrzepywalo z ziemi o nogawkę spodni i chrupalo cieszac sie slodkoscią warzywa, podobnie z mlodym groszkiem cukrowym a te pachnące pomidory... mmmm . Słodycze dla dzieci były rarytasem, cukru nie używali sietyle co teraz i do wszystkiego więc czyli się naturalny smak warzyw i owoców. Kalarepka, nawet papierowki które teraz wydają się kwaśne A poziomki z lasu, jarzyny, maliny. Sam miód
              • bene_gesserit Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 18:14
                Mam takie same wspomnienia z wieloletnich wakacji w naszym wiejskim domu. Chodziliśmy cała wsią dzieciaków na orzechy do lasu, jagody, poziomki, jeżyny albo owoce róży późnym latem,. Marchewka, bób, kukurydza, papryka - z grządek za domem. Świeże, bo właśnie rwane.

Ech, do dziś wspominam, jak leżę pod krzakiem, wybieram najdorodniejsze maliny i pożeram, takie ciepłe od słońca.
      • kafana Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 07:42
        Nie wiem co w tym makaronie kontrowersyjnego - blisko tym smakom to ruskich, carbonary czy haluszkow.
        U mnie się nie jadło ale brzmi znacznie zjadliwiej niż zupa wisniowa z makaronem smile
        • po_godzinach_1 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 07:45
          kafana napisała:

> Nie wiem co w tym makaronie kontrowersyjnego - blisko tym smakom to ruskich, ca
          > rbonary czy haluszkow.
          > U mnie się nie jadło ale brzmi znacznie zjadliwiej niż zupa wisniowa z makarone
          > m smile

Też nie wiem co w tym kontrowersyjnego.
          Bardzo lubię makaron odsmażany na boczku na rumiano, obficie posypany kwaśnym twarogiem.
          to chyba potrawa, która ma rodowód na wschodzie. Myśliwski w której swojej książce o niej pisze we wspomnieniach z dzieciństwa.
          • bene_gesserit Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 18:16
            To chyba po prostu potrawa biedaków. Kasza gryczana z serem albo makaron z serem. Kilka tanich, dostępnych w wiejskim domu składników i obiad gotowy.
            • chatgris01 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 18:26
              A propos potraw biedakow, to moj tato wlasnie czyta "Chlopki" i sie ucieszyl ze znalezionej tam informacji, ze jedzona przez niego w dziecinstwie "polewka" to maka gotowana na serwatce (bo nie zapamietal skladnikow i zdarzalo mu sie nad tym zastanawiac, a spytac juz nie mial kogo).
            • tanebo001 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 18:30
              Jak pizza
    • szarmszejk123 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 15:58
      Mój mąż jedyne, czego nie tknie, to górki kiszone. Wszystko inne je, czasem na swój sposób ( gołąbki i pierogi z mięsem posypuję tartym parmezanem), ale nie wybrzydza.
      • szarmszejk123 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 16:06
        A przepraszam, śledzia też nie ruszy i patrzył na mnie z obrzydzeniem jak się zajadałam śledziami po holendersku ze znajomymi na jakimś wiejskim festynie :p
        • bi_scotti Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 16:12
          szarmszejk123 napisał(a):

> A przepraszam, śledzia też nie ruszy i patrzył na mnie z obrzydzeniem jak się z
          > ajadałam śledziami po holendersku ze znajomymi na jakimś wiejskim festynie :p

Sledz to ciekawa sprawa - rodzinni Dutch-Americans sledzie "po holendersku" jedza radosnie & w duzych ilosciach ale wszelkie inne opcje typu "po kaszubsku" czy "po zydowslu" czy jakkolwiek inaczej - definitely NO & NEE! wink Funny people wink Cheers.
          • szarmszejk123 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 16:22
            Cóż, tradycji kulinarnych, poza tym śledziem, bitterballen i czekoladową posypką jedzoną na wacianym chlebie z masłem to oni tu za bardzo nie mają:p
            Wszystko inne sobie pożyczyli a to z Indonezji a to skądś:p
            Ale z moich doświadczeń wynika, że raczej chętnie próbują nowych rzeczy i większość im smakuje :p
            • bi_scotti Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 16:24
              Me like stroopwafel - kupuje czasem w local Dutch store - my guilty pleasure, szczegolnie z maple syrup wink Cheers.
              • szarmszejk123 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 16:26
                Przekąskami się w ciąży i nie tknelam od tego czasu :p
                Za to lubię takie coś, co na Wielkanoc sprzedają - marcepan zawinięty w ciasto francuskie :p mąż zawsze to w pracy dostaje a lubię tylko ja:p
                • szarmszejk123 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 16:26
                  Przejadlam się w ciąży*
              • gulcia77 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 16:35
                Mój młody potrafi zjeść każdą ilość stroopwafel. Od kiedy odkrył, że są w Aldi, to sam się oferuje, że na zakupy skoczy. 😁
                • arthwen Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 25.05.23, 16:39
                  W Lidlu też są. Też lubię big_grin
                • panna.nasturcja Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 27.05.23, 19:48
                  I po co ja ten post przeczytałam, po co? Ale może nie mam żadnego aldi w pobliżu smile
                  • arthwen Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 27.05.23, 22:41
                    Ale Lidla z pewnością masz tongue_out
              • boogiecat Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 20:03
                bi_scotti napisała:

> Me like stroopwafel - kupuje czasem w local Dutch store - my guilty pleasure, s
                > zczegolnie z maple syrup wink

Uwielbiam tego strupwafla!!! Kupuje Biorga z miodem, nie mam cos kurde holenderskiego sklepu, w zyciu nie widzialam czegos takiego we Fr🤔
                • bi_scotti Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 20:26
                  boogiecat napisała:

> nie mam cos kurde holenderskiego sklepu, w zyciu nie widzialam czegos takiego we Fr🤔

Moze u Ciebie sie nazywa "Néerlandais" wink Szukajcie a znajdziecie big_grin Cheers.
                  • boogiecat Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 20:41
                    Same online. Tylko paryska prawdziwa i bardzo elegancka, swieze wafle za 2 E sztuka, kurde pojde kiedys sprobowac.
                    • boogiecat Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 20:42
                      Jednak zupelnie nie rozumiem jak taki interes moze przezyc😀
                      • bi_scotti Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 21:06
                        Eeee ... to "moj" Dutch store jest bardzo przasny, ulokowany w bardzo takiej ... blue-collar okolicy - tam u Ciebie to fancy-shmancy - za wysokie progi na bi_scotcie nogi big_grin Yeah ... Elegancja-Francja wink Cheers.
                        • boogiecat Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 26.05.23, 22:27
                          A ja wole twoj, ma tysiac razy wiekszy urok niz to paryskie sztucznawe cudo. Tylko te swieze wafle mnie kreca😛
                • mysiulek08 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 27.05.23, 01:43
                  st1rupwafle pieke wlaslonorecznie, tylko zamiast maple syropu idzie kajmak albo namiastka klonowego czyli czyste zlo w postaci syropu kukurydzianego o smaku maslanym 🤣
                  • bi_scotti Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 27.05.23, 01:52
                    Opowiedz mi o kajmaku, please smile Widze w Polish store i zawsze zapominam poprosic o te ciut na sprobowanie - ja chyba nigdy w zyciu nie jadlam kajmaku (kajmaka? jak sie to odmienia?) surprised Czego mam oczekiwac? Z czym sie to je (procz stroopwafle wink)? Talk to me, moze w koncu kupie i nowy swiat sie dla mnie otworzy big_grin Cheers.
                    • magia Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 27.05.23, 03:40
                      kajmak smakuje jak miekki karmel. Ja daje najczesciej do sernika zamiast cukru, ale tez jako nadzienie do nalesnikow, po zmiksowaniu z maslem jako kremowa warstwa tortu, do nadzewania tartaletek, do polewania lodów. Mozna jeść łyżka prosto z puszki.
                      • mysiulek08 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 27.05.23, 03:53
                        nie do konca, karmel jest tylko z cukru lub z niewielka iloscia wody

z karmelu robi sie sos karmelowy (smietanka i maslo) i to mozna uznac za kajmak
                    • mysiulek08 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 27.05.23, 03:50
                      kajmak to w skrocie.. krowka albo toffi smile

dulce de leche, manjar, robi sie mleka i curku gotujac tak dlugo az zrobi sie gesta bezowa (mniej lub bardziej) gesta masa

najlatwiej zeby nie stac nad garnkiem (latwo sie przypala) gotuje sie puszke (zamknieta!) w garnku (puszka musi byc solidnie pod woda) przez 2-3h

popatrz u siebie w sklepach wlasnie pod nazwa 'dulce de leche'

en.wikipedia.org/wiki/Dulce_de_leche
                    • mysiulek08 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 27.05.23, 03:54
                      o takie cos

www.walmart.ca/en/ip/Eagle-Brand-Dulce-De-Leche-Sweetened-Condensed-Milk-300mL/6000196549098

znasz na pewno smile
                      • chatgris01 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 27.05.23, 09:33
                        Albo confiture de lait (caramel milk jam)

https://th.bing.com/th/id/OIP.L3Wf4h2yMTcoVylN5JkJUQAAAA?pid=ImgDet&rs=1
                        • snakelilith Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 27.05.23, 12:35
                          chatgris01 napisała:

> Albo confiture de lait (caramel milk jam)

To od Bonne Maman smakuje jednak trochę inaczej niż kajmak ze słodzonego mleka. Jest bardziej karmelowe, znaczy, smakuje mocno przepalonym cukrem, przypuszczam, że do tej masy dodaje się karmel później i to dosyć dużo. Dla mnie jest ten karmel zbyt dominujący. Już prawie gorzki. Konsystencja nie jest też kremowa, a bardziej budyniowa.
                          Ja gotuję kajmak sama. W Niemczech najlepiej nadaje się do tego słodzone mleko z puszki Milchmädchen marki Nestle. Podobno nikomu jeszcze nie wybuchło, w odróżnieniu od innych marek. wink Ale kajmak jest także w sklepach z żywnością polską, oraz.... rosyjską.
                          • bene_gesserit Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 27.05.23, 13:34
                            Bonne Maman ma w składzie dobry stary syrop glukozowy. I pektyny.

Też gotuję sama. Nigdy nic nie wybuchło, trzeba tylko pilnować, zeby woda się nie wygotowała i otwierać zimne.
                            • chatgris01 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 27.05.23, 13:50
                              Confiture de lait sa i innych marek, Bonne Maman podalam tylko jako przyklad (BTW, w dzemach z owocow, a przynajmniej w tych, ktore kupuje, nie maja zadnych syropow, sam cukier).
                              • snakelilith Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 27.05.23, 14:04
                                Akurat ten syrop glukozowy w Bonne Maman mi nie przeszkadza. Glukozowy to nie fruktozowy. Ale tak jak lubię konfitury tej marki (są faktycznie z cukrem), tak ten mleczny karmel smakowo uważam za słaby. Do tego ta pektynowa konsystencja jest trochę dziwna. Ale takich kajmakowych mazideł jest trochę na rynku. W Hiszpanii też są popularne jako dulce de leche.
                                • mysiulek08 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 27.05.23, 18:05
                                  najlepszy jaki jadlam i czasami kupuje jak nie chce mi sie gotowac puszki albo nie mam to ten z
                                  Tiptree

a jak chcesz konfitury bez cukru, tylko z pektyna z winogron to St. Dalfour sa swietnie a szczegolnie czarna czeresnia
                            • arthwen Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 27.05.23, 22:43
                              Ja też gotuję sama, nic mi nie wybucha, bo nie gotuję puszek, tylko jak należy prawdziwe mleko z cukrem wink
                              • mysiulek08 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 27.05.23, 22:53
                                mnie sie juz chce wink a i wybor manjar'ow mam wielki
                          • magia Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 27.05.23, 19:28
                            dla mnie tacod BM jest ni jadalne, wlasnie przez ta glutowata konsystenecje.
                            Zdecydowanie wole albo sama ugotowac puszke mleka albo kupic gotowca np. Helio.
                            Prosty sklad, konystencja kremowa
                    • panna.nasturcja Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 27.05.23, 19:50
                      Bi, lubisz krówki? Kajmak będzie podobny w smaku.
                  • szarmszejk123 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 27.05.23, 15:58
                    W oryginalnych stroopwafel jest coś w rodzaju karmelu. Kładzie się wafla na gorącym kubku kawy albo herbaty i toto się rozpuszcza i robi ciągnace .
                    • mysiulek08 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 27.05.23, 17:51
                      nie upieram sie smile oryginalu nie jadlam, opieram sie tylko na netowych przepisach
                      • bi_scotti Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 27.05.23, 20:23
                        OK, dulce de leche no problem, ale w polskim sklepie kajmak sprzedaja na wage w dziale z cheeses, ten kajmak jest bialy ... well ... bialawy - smakuje jak krowka? Chyba jutro podjade i w koncu kupie, bo mnie ciekawosc zezre zanim ... sama zezre troche kajmaku? kajmaka? no idea jak z ta odmiana uncertain Dzieki, dam znac gdy sprobuje wink Cheers.
                        • mysiulek08 Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 27.05.23, 20:32
                          moze byc bialawy jak bedzie krocej gotowany, np z dodatkiem mleka w proszku albo mocna produkcja przemyslowa z dodatkami

popros o sklad, ma byc mleko i cukier czasami jest dodatek sody oczyszczonej
                        • bene_gesserit Re: Polskie dania nie lubiane przez obcokrajowcow 27.05.23, 22:17
                          Kajmak ma dwa znaczenia w kulinariach.
                          Jedno to słodka masa z gotowanego mleka z cukrem - tradycyjnie gotowanej na wolnym ogniu, współcześnie bardzo często robiona ze słodzonego mleka kondensowanego, gotowana w puszkach. Pierwsza masa po zastygnięciu jest krucha, krystalizuje się. Druga ma gładką, kremową konsystencję.

Drugi produkt o tej samej nazwie to to, o czym piszesz ty, Biscotti - balkański kremowy ser ze śmietany (także z dodatkiem mleka bawolego) konserwowanej w solance.
                          To dwa różne produkty! Kajmak z działu z serami nie ma nic wspólnego z karmelizowaną słodyczą kajmaku, którego używa się w cukiernictwie.

U ciebie, biscotti, na pewno jest duce de leche w puszkach w supermarkecie. To potwornie słodka masa - ktoś tu pisał, że 'do wyjadania z puszki' - nie da się, mało kogo nie zemdli po pierwszej łyżeczce. To jest dobre z czymś - np można to dodać do bitej śmietany/masła i używać jako kremu, jednej z warstw tortu (warto wtedy do innych warstw użyć kwaśnego dzemu albo kremu z kawą).