Dodaj do ulubionych

Wózek na drodze rowerowej

26.05.23, 07:49
Czy wózek (dziecięcy albo inwalidzki) może poruszać się po drodze rowerowej? Spotkałem się z tym ze jest chodnik podzielony na 2 części rozdzielone kolorem ale i rodzajem nawierzchni. Na jednej stronie jest szara cześć piesza z kostką brukową typu polbruk behaton (w Poznaniu mówi się na to pozbruk) z dużą tzw fazą a na drugiej różowej jest kostka bez fazy, po której znacznie łatwiej jechać nie tylko rowerom ale i wszelkim innym pojazdom, bo nie skaczą koła. Zauważyłem ze jak ktos wjechał wózkiem na te gładka rowerowa stronę to zaraz jakis rowerzysta wyskakiwał z ryjem, ze to droga rowerowa, tylko dla rowerów bla bla bla. Mnie juz kwestia wózka nie dotyczy ale jakbym był operatorem wózka który taki wózek pcha to bym sie wkurzył. Przecież takie gładkie drogi są wymyślone dla tego żeby kołom było łatwiej (nie buduje sie juz chodników z gładkiego asfaltu jak za komuny tylko kostkę), moim zdaniem powinni moc z tego korzystać nie tylko rowerowe święte rozpędzone krowy.
Obserwuj wątek
    • iwles Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 08:01

Nie zna się przepisów, co bywalec?
      Tylko nie mów, że masz prawo jazdy!
      • bywalec2023 Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 08:03
        Znam przepisy woman in love. Ale przepisy można zmieniac. W końcu wózeczek to jest pierwszy rower dla małego rowerzysty albo rowerzystki który nie umie jeszcze samemu jechać na rowerze.
        • iwles Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 08:06

Czyli kierujesz się tylko i wyłącznie przepisami, które obowiązywały cie przy egzaminie na prawo jazdy?
          Aha.
          Nie siadaj za kółkiem. Jesteś potencjalnym kierowca-zabojcą, z bardzo dużym prawdopodobieństwem.
          • bywalec2023 Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 08:08
            Wypraszam sobie takie teksty. Nie rob na innych woman projekcji ze swoich bledow życiowych.
            • iwles Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 08:11

🤣🤣🤣

Skoro zapoznawanie się ze zmianami przepisów przerasta cie, to nie wychodź z domu.
              • bywalec2023 Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 08:14
                Napisałem ze przepisy można zmieniac. A ty woman nie zrozumialas. Właśnie zmienmy to by wszelkie pojazdy niesamochodowe mogły jechać drogami rowerowymi! Kto jest za?
                • asia.sthm Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 08:23
                  Bywalec, bijesz wlasne rekordy bezmyslnosci. Medale ktos ci przydziela?
                • iwles Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 08:23
                  bywalec2023 napisał:

> Napisałem ze przepisy można zmieniac.

I dlatego pytasz, czy wózek inwalidzki, albo dziecięcy, może jechać ścieżka rowerową?

Oj, durny ty, durny.
                  • taniarada Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 10:01
                    Bo on jak dziecko z przedszkola .Skuter inwalidzki już tak .
                • pitupitt Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 13:06
                  Weź rozbieg i stuknij baranka...
            • taniarada Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 10:03
              bywalec2023 napisał:

> Wypraszam sobie takie teksty. Nie rob na innych woman projekcji ze swoich bledo
              > w życiowych.
              Całkowicie Ci się myli co może jeździć na ścieżce rowerowej i osoby z którymi gadasz .
        • eriu Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 08:10
          A jak rowerzysta wjedzie w wózek dziecięcy to kto będzie za to odpowiadał? Osoba, która prowadzi ten wózek czy rowerzysta? Przecież dziecko w starciu z rowerem nie ma szansy. Umrzeć może. Widziałam sytuację, że babka jechała sobie wózkiem, na którym siedziała łącznie 3 dzieci (jedno małe, dwójka większych uczepiona). Kobieta ledwo ewidentne manewrowali tym wózkiem a jechała po ścieżce rowerowej w miejscu, gdzie jest dobra droga rowerowa i rowerzyści szybko jeżdżą.
          • bywalec2023 Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 08:15
            Tak jak w przypadku samochodow: winny jest ten kto wjedzie z powodu niezachowania odpowiedniej odleglosci. Ścieżka rowerowa to nie jest wg mnie cos co powinno umożliwiać jechanie na ślepo, nieuważnie i zbyt szybko.
            • eriu Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 08:38
              Za tamowanie ruchu z powodu jazdy ze zbyt niską prędkością też dostaniesz mandat.
              • bywalec2023 Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 08:43
                o widzę, że agresywny rowerzysta się odzywa
              • 1012ja Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 10:21
                Serio? Na ścieżce rowerowej?
        • snajper55 Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 09:50
          bywalec2023 napisał:

> Znam przepisy woman in love. Ale przepisy można zmieniac. W końcu wózeczek to j
          > est pierwszy rower dla małego rowerzysty albo rowerzystki który nie umie jeszcz
          > e samemu jechać na rowerze.

Wózeczek to jest pierwszy samochód dla małego kierowcy, który jeszcze nie umie prowadzić samochodu. Tak więc wózki powinny jeździć jezdnią.

S.
        • suki-z-godzin Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 11:02
          bywalec2023 napisał:

> W końcu wózeczek to jest pierwszy rower

tak ezbyszku, oczywiście, wózek to rower.
        • seaview Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 17:47
          bywalec2023 napisał:

> W końcu wózeczek to jest pierwszy rower dla
          > małego rowerzysty albo rowerzystki który nie
          > umie jeszcze samemu jechać na rowerze.

Trolling, nie można być aż tak durnym...
          • mondaymorning1987 Re: Wózek na drodze rowerowej 29.05.23, 16:22
            Oj można niestety😀
      • blasckbird13 Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 09:02
        iwles napisała:

>
        > Nie zna się przepisów, co bywalec?
        > Tylko nie mów, że masz prawo jazdy!

Ja nie znam.
        Wytłumacz mi, proszę.
        • pitupitt Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 13:13
          Łoooo, alter ego bywalca się uaktywniło...
    • eriu Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 08:04
      Nie, nie jest dla wózków. Droga rowerowa jest dla rowerów. Tak samo nie jest dla rolkarzy czy osób na deskach.

Godzi o kwestie bezpieczeństwa. Osoby inne niż na rowerze blokują ruch.
      • kamin Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 08:06
        Co więcej po drogach dla rowerów zasuwaja elektryczne hulajnogi.
        • little_fish Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 08:48
          A to akurat chyba w zgodzie z przepisami.
          • bywalec2023 Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 09:12
            little_fish napisała:

> A to akurat chyba w zgodzie z przepisami.
            ?
            • iwles Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 10:25

Czyli jednak bywalec nie znasz przepisów.
              • bywalec2023 Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 10:32
                Odkąd to woman przejmujesz się przepisami? smile
                • iwles Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 10:38

To nie do mnie, ale odpowiem: zawsze, kiedy widzę przed sobą idiotów.
                • taniarada Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 12:06
                  bywalec2023 napisał:

> Odkąd to woman przejmujesz się przepisami? smile
                  Woman to całkowicie inna osoba .Była kiedyś moderatorka na FK .Tu dyskutujesz z inną kobietą . Wystarczy wrzucić w Google do czego służy ścieżka rowerowa i kto może po niej jeździć. Ja pierniczę jaki Ty jesteś uparty .
      • bywalec2023 Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 08:07
        To chodzi ci o kwestie bezpieczeństwa czy o blokowanie ruchu (czyli żeby zrobić dobrze rowerzystom kosztem wszystkich innych)? 😀
        • eriu Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 08:12
          Jak chcemy mieć lepsze powietrze i co za tym idzie zdrowsze dzieciaki i nas samych to się nie ma co śmiać z tego blokowania. Po ścierkach rowerowych ma się po prostu normalnie jeździć żeby ludzie się przesiadali z aut.
        • tromedlov Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 08:35
          Halo halo, jakie "dobrze"?
          Wózek na DRODZE ROWEROWEJ
          Wózek=rower?
          Bo ma kółka?
          To może i furmanka? Też ma kółka? I dlaczego furmanką czy koniem nie można po autostradzie, ma kółka przecież. Aaaa, żeby zrobić dobrze samochodom kosztem innych?
    • gryzelda71 Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 08:33
      W sumie jak jest chodnik z kostki i jezdnia gładka, to wygodniej ten wozeknpchac jezdnia co nie? Ale jakoś nie wjeżdżają hmmmm.
    • aguar Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 08:42
      Moim zdaniem nie jest dla wózków dziecięcych, ani inwalidzkich pchanych przez kogoś, bo pieszy nie ma prawa tam łazić, a też tempo takich wózków nie przekracza tempa pieszego. Natomiast inwalida sam na wózku np. trenujący do jakichś zawodów specjalnych, jak najbardziej ma prawo.
      • manon.lescaut4 Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 09:18
        A co ze skutkami dla niepełnosprawnych? Nie wiem jak się je w Polsce nazywa, a Anglii mobility scooter, bardzo popularne. Wydaje mi się, ze ścieżka rowerowa do dobre miejsce dla nich.
        • aguar Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 09:40
          Zgadzam się. W Polsce mało popularne. Przynajmniej w mojej okolicy.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 08:45
      Ja bym była za tym, żeby zmienić te durne chodniki. Kto wymyślił te fazy i po co? I dlaczego wciąż to świństwo układają?
      U nas matki z wózkami chodzą po jedni, bo po chodniku to dziecko się telepie, jakby na wytrząsarce leżało. A spróbuj po tym z walizką na kółkach pojechać, to całe osiedle słyszy, że idziesz, a ciebie uszy bolą od terkotania. Na szczęście na osiedlu, na którym mieszkam, jezdnia od zawsze służyła do chodzenia, więc nikt się temu nie dziwi.
      To samo porobili w parku, nie da się tam pospacerować z wózkiem, bo się dziecku mózg uszkodzi od wytrząsania.
    • po_godzinach_1 Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 08:52
      Zdaje się, że ci, którzy decydują o układaniu chodników z fazą nie pomyśleli o tym, że będą się po nich poruszać jakieś wózki, czy to dziecinne, czy to inwalidzkie.
    • mgla_jedwabna Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 08:57
      Ja takim kretynom mówię: jak usiądziesz na tym okrakiem i zapedałujesz, to możesz tkwić na ścieżce.

Szczytem głupoty wykazała się pewna paniusia, która ustawiła wózek w poprzek drogi dla rowerów, sama stanęła na trawie obok i zajęła się rozmawianiem przez telefon, drugą ręką bujając wózek, ale odwrócona tyłem do niego i do DDR. Droga nieco meandrowała, a zaraz obok były ekrany dźwiękowe, czyli wyjeżdżasz zza zakrętu, a tu znienacka przeszkoda.

Wyjeżdżam sobie zza zakrętu, a tu wózek. Krzyknęłam "uwaga!", żebyście widzieli tę panikę, z jaką durna baba usiłowała przeciągnąć wózek jedną ręką na trawnik... A i tak miała sporo szczęścia, że nie trafiło na kolarza jadącego w sportowym tempie, bo z wózka zostałyby resztki, a geny kretynki nie miałyby szansy być przekazane dalej.

Nie, Droga Dla Rowerów to nie jest "chodnik dla idiotów z ustrojstwem na kółkach".
      • eriu Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 09:27
        To jest po prostu narażanie dziecka na niebezpieczeństwo. Paragrafy na to są.
    • ggrr.ruu Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 09:26
      Proponuję wjechać na jezdnię, też jest gładka, a koła to koła, taki wózek to jak samochód prawie. Rodzic wchodzący z wózkiem na ddr to idiotą który naraża swoje dziecko.
    • triismegistos Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 09:34
      Kiedy bardzo pragniesz aborcji, ale jest ona niezgodna z twoimi poglądami wystarczy wrzucić bombelka pod rozpędzony pojazd 🤣
      • cojapaczem Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 09:44
        big_grin
      • seaview Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 17:48
        Od dawna mam taką teorię. 😁
    • asiairma Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 10:11
      Z ulicy z gładkim asfaltem też powinni móc korzystać nie tylko samochodowe święte rozpędzone krowy. I autostrady!
    • hukers Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 10:44
      bywalec2023 napisał:

Na jednej stronie jest szara cześć piesza z kostką br
      > ukową typu polbruk behaton (w Poznaniu mówi się na to pozbruk) z dużą tzw fazą
      > a na drugiej różowej jest kostka bez fazy

Widać, że inżynier pisał.
      A może i magister.
      • bywalec2023 Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 11:19
        hukers napisał:

> Widać, że inżynier pisał.
        > A może i magister.

A ty Hukers dziś bedziesz na fazie czy dziś bez fazy?
        • hukers Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 11:45
          bywalec2023 napisał:

> hukers napisał:
          >
          > > Widać, że inżynier pisał.
          > > A może i magister.
          >
          > A ty Hukers dziś bedziesz na fazie czy dziś bez fazy?

Cały weekend bez fazy, bo niestety moja małżonka Zofia wyjeżdża szkolić i będę jedynym opiekunem rodziny.
          W sumie w niedzielę wieczorem pewnie coś dziubniemy jedynie.
          • bywalec2023 Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 11:50
            hukers napisał:

> Cały weekend bez fazy, bo niestety moja małżonka Zofia wyjeżdża szkolić i będę
            > jedynym opiekunem rodziny.
            > W sumie w niedzielę wieczorem pewnie coś dziubniemy jedynie.

Ale córy przeca pełnoletnie? Czy trzeba aż tak pilnować?
            • hukers Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 11:57
              bywalec2023 napisał:

> Ale córy przeca pełnoletnie? Czy trzeba aż tak pilnować?

Młodsza jeszcze niepełnoletnia, a wybiera się na imprezę i dzisiaj i jutro.
              Muszę zachować czujność.
              • bywalec2023 Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 12:36
                hukers napisał:

> Młodsza jeszcze niepełnoletnia, a wybiera się na imprezę i dzisiaj i jutro.
                > Muszę zachować czujność.

Niepełnoletnia i na imprezę? To chyba tylko z tatą?
                • hukers Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 12:40
                  bywalec2023 napisał:

> hukers napisał:
                  >
                  > > Młodsza jeszcze niepełnoletnia, a wybiera się na imprezę i dzisiaj i jutr
                  > o.
                  > > Muszę zachować czujność.
                  >
                  > Niepełnoletnia i na imprezę? To chyba tylko z tatą?

Taaaa.
                  Z tatą...
                • suki-z-godzin Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 14:11
                  - A co robi twój stary w wolnym czasie?
                  - Siedzi na forum emama

Matkojedyno, jak to krindżowo brzmi - czemu robicie to swoim bachorkom?
      • pitupitt Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 13:16
        Chyba niżynier...
    • mid.week Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 10:46
      Na jezdni jest jeszcze gładziej i szerzej.
    • ichi51e Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 10:47
      A jak masz obcasy to na asfalcie wygodniej niż na płytach chodnikowych!
      • mid.week Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 11:41
        ichi51e napisała:

> A jak masz obcasy to na asfalcie wygodniej niż na płytach chodnikowych!
        >

Z wyjątkiem lata kiedy to obcas tonie w rozgrzanym asfalcie
    • thea19 Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 11:51
      debil jesteś. Idź dalej i wleź z wózkiem na jezdnię, co się święte krowy będą panoszyć same. Od razu na autostradę!
      • gryzelda71 Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 11:58
        Jak kupi se rower zmieni zdanie.
        • pitupitt Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 13:09
          O ile se kupi... 🤣
      • bywalec2023 Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 23:51
        thea19 napisała:

> debil jesteś. Idź dalej i wleź z wózkiem na jezdnię, co się święte krowy będą p
        > anoszyć same. Od razu na autostradę!

Nie wyzywaj mnie. Ja Cie od debili nie wyzywam.
        • triismegistos Re: Wózek na drodze rowerowej 27.05.23, 12:18
          To nie wyzwiska, to diagnoza 😉
          • thea19 Re: Wózek na drodze rowerowej 27.05.23, 12:32
            lowju
    • pitupitt Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 13:03
      "w Poznaniu mówi się na to pozbruk" - całkowicie niesłusznie🤦. Poznaniacy jak to poznaniacy, nawet gdański Polbruk przywłaszczą...
      • bywalec2023 Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 13:39
        pitupitt napisała:

> "w Poznaniu mówi się na to pozbruk" - całkowicie niesłusznie🤦. Poznaniacy jak
        > to poznaniacy, nawet gdański Polbruk przywłaszczą...

Oj wyobraźni zabrakło. Koło Poznania mieści się firma Pozbruk to poznaniaki mówią pozbruk a w Warszawie od lat 90 kostkę produkowała firma Bauma - wiec Warszawiacy mówią na to „kostka Bauma”. W Gdańsku nie macie specjalnie czym chwalić, nawet pogody nie macie smile
        • pitupitt Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 13:54
          Ło matko bosko, ale mi dowaliłeś... Wyobraźni to tobie misiaczku brakuje, co pięknie udowadnia ten wątek. Poza tym nie muszę wiedzieć, co wy tam macie w tej waszej pyrlandii, poznański bucu. Pierwsze słyszę o jakimś tam pozbruku. Nie jesteście pępkiem świata. A poza tym nie jestem z Gdańska, także pudło!
    • pitupitt Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 13:08
      Słowo klucz PRĘDKOŚĆ, geniuszu. Zaświtało czy rozrysować kredeczkami na dużym formacie?
      • sarah_black38 Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 13:31
        Mało kto o tym wie, że dzieci poniżej 10 r.ż. powinny się poruszać po chodniku na rowerze. A u nas na ścieżce rowerowej urocze dwulatki na różowych hulajnogach, matki z wózkami, piesi łażący po ścieżkach i jeszcze oburzeni za zwróconą uwagę bo chodnik przecież obok itp, itd...

www.prawodrogowe.pl/informacje/ekspert-wyjasnia/dziecko-na-sciezce-rowerowej
        • thea19 Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 22:12
          Wyszła Ci logiczna bzdura. Dziecko do lat 10 jadąc rowerem powinno korzystać z chodnika.
    • anorektycznazdzira Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 13:32
      Jak cię czytam, to się zastanawiam czy ktoś ci płaci za robienie z siebie debila. Ta opcja wydaje się coraz bardziej prawdopodobna.
    • cojapaczem Re: Wózek na drodze rowerowej 26.05.23, 14:41
      na takiej nowiutkiej autostradzie to się fajnie wózkiem jedzie
    • mondaymorning1987 Re: Wózek na drodze rowerowej 29.05.23, 16:17
      Ależ Ty nie lubisz tych rowerzystów, jad sie wylewa😀tak samo biegaczy....jakoś kompleks, czy co?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka