jomarch
26.05.23, 14:12
Kto nie obchodzi Dnia Matki i nie składa życzeń własnej matce, bo w ogóle się z nią nie kontaktuje (zakładając, że ona żyje)? Znane mi są takie dwa przypadki. Pierwszy - po wyprowadzeniu się z domu znajoma ucięła kontakt z rodzicami (w tle jakaś tragedia ze śmiercią siostry). Drugi - znajomy ma na tyle poważny konflikt, że od kilku lat nie kontaktuje się z matką (z ojcem też). Jest to smutne, ale z drugiej strony uważam, że lepsze to, niż zachowanie formy i składanie życzeń "na odczepnego", dla świętego spokoju czy czystego sumienia..
A zupełnie nie na temat, ale przy okazji przypomniało mi się jak to co roku 26. maja składałam życzenia i dawałam prezent "przyszywanej" cioci (sąsiadce i przyjaciółce mamy) z okazji Dnia Cioci. Jej dziecko zmarło, była samotna, a ja ją bardzo lubiłam, często do niej chodziłam i dopóki mieszkałam w rodzinnym mieście, to zawsze coś dla niej wymyślałam. Spędzałyśmy często ten dzień razem we trójkę, ja, ona i moja mama. Było fajnie. Niestety "ciocia" już nie żyje.