Dodaj do ulubionych

Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wrażliwe

26.05.23, 20:35
Rzucił mi się w oczy plakat „O psie który jeździł koleja”. Reklamują go jako historie przyjaźni z happy endem.
Ani żadnej przyjaźni nie wspominam w tej książce ani happy endu. Odchodzą niesmiertelni… Tylko czekać na pana Kleksa (><wink
Obserwuj wątek
    • arthwen Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 26.05.23, 20:42
      Ee, jak to przyjaźni nie pamiętasz? Happy endu to nie, ale przyjaźni?
    • dreg13 Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 26.05.23, 20:45
      Nie będzie smutnego zakończenia bajki o psie, za to są wiadomości od koleżanek i kolegów z Ukrainy, którzy wrócili. Nie będzie psa, ale jest o tym, że codziennie są alarmy bombowe i że śpią w schronach. BOMBY lecą na głowy koleżanek i kolegów. Za chwilę być może któryś z kolegów zamilknie i już nic nie napisze (tego się codziennie boję). Ale nie będzie psa…

I wiem, wiem, nic nie możemy zrobić, ale kurczę - mimo wszystko…
      • triss_merigold6 Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 08:10
        A co ma piernik do wiatraka? Może bez przesady z tym wciskaniem okołoukrainskich wzruszeń w każdy temat.
        • ggrr.ruu Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 08:18
          Dla Ciebie dozwolone są tylko okołoukraińskeo fobie, dlatego się tak wzmożyłaś od razu. Jak tam, prasówka z polskiej patologii już zrobiona? Bo ostatnio kolejne patusy znęcający się nad dziećmi i sąsiedzi tłumaczący: bo chlali, chlali widzieliśmy jak pijani chodzą. Ale żodyn nie ruszył siły, żeby z tym coś zrobić, bo przecież chlańsko normalne. Ale nie, polska patologia nigdy się nie tłumaczy w ten sposób
          • triss_merigold6 Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 08:27
            Ichi założyła wątek o cenzurowaniu i fałszowaniu literatury w imię wydumek poppsychologow, a nie o wojennym PTSD.
            W swojej eleganckiej i czystej bance aż tak bliskich kontaktów z pijąca patolą nie mam, tyle co z pierwszych stron portali i forum. Zaznaczam "pierwszych".
            • kandyzowana3x Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 08:33
              Przecież tu nie o wydumki psychologów chodzi ale o sprzedaż filmu familijnego.
            • evening.vibes Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 10:25
              triss_merigold6 napisała:
              > Ichi założyła wątek o cenzurowaniu i fałszowaniu literatury w imię wydumek popp
              > sychologow, a nie o wojennym PTSD.

A dyskutantka porównała to co informacji, które mamy na co dzień. To się nazywa refleksja wystarczy do niej mieć parę komórek mózgowych.

• triss_merigold6 Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 10:55
                To tak jakby do kolacji w restauracji czytać "Głód" Caparrosa.
        • dreg13 Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 10:16
          Wez sie k*rwa triss odpierol. Ja wiem, że ty masz wrażliwość kartofla, ale ze az tak?
          Konkretnie wczoraj przeczytalam te wiadomosc na klasowym whatsappie.
          To jest lektura klasy 3? No to u dzieci raptem o dwa lata starszych. A wiadomość od dziecka, które znam i które bywało u mnie często w domu. I które nie wiem, czy jeszcze napisze, czy nie. Czy przeżyje, czy nie. I miałam emocjonalny hardkor w domu, i u starszej, i u młodszych.
          A tu wjeżdża, że trzeba poprawiać „Psa…”, bo smutny.
          Brak słów na to, jakim jesteś emocjonalnym pustakiem.
          • triss_merigold6 Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 10:19
            A po co dzielisz się tym w wątku o filmie familijnym i książce?
            Nie wiem dlaczego nie chronisz dzieci przed takimi informacjami, ale to Twój wybór.
            • evening.vibes Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 10:23
              > Nie wiem dlaczego nie chronisz dzieci przed takimi informacjami, ale to Twój wy
              > bór.

'Chronisz'? Chyba tylko totalne debile nie wiedzą co się dzieje.
              • dreg13 Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 14:12
                Triss peron tak faleko odjechał, że chronić to musiałabym przed nią. I pewnie przed jej potomstwem, dopóki utrzymują z nią kontakty (już niedługo, to modelowy przykład matki, którą się odcina).
          • stephanie.plum Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 14:31
            przyjaciel mojego syna Zachar wrócił z mamą na Ukrainę w lipcu zeszłego roku.

z zimną premedytacją ucięłam kontakt (między chłopakami). ze strachu. bo może przyjść taki dzień, gdy go już nie będzie.
            • ichi51e Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 15:24
              No to akurat głupie na maksa.
              • stephanie.plum Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 15:41
                może, ale to moja decyzja.
                tak samo, jak jej decyzją (zrozumiałą) był powrót do ojczyzny .

wszystko jest do odkręcenia, póki co. na szczęście.
          • ichi51e Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 15:30
            Ale jaki to ma związek z tym ze Psa co jeździł koleja przerobili? Tym bardziej należałoby nie przerabiać.
            • livia.kalina Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 16:56
              ale widziałaś film? Wiesz na czym polega "przerabianie"?
      • stephanie.plum Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 14:27
        to jest rzeczywistość.

w świecie rzeczywistym bywa, też, że czyjaś mama choruje na raka, albo że komuś umrze malutki braciszek.
        ktoś już nigdy nie będzie chodził. albo widział.

w świecie rzeczywistym usiłujemy odratować zwierzaka potrąconego na drodze, i to nie zawsze się udaje.

odchodzi nasz kot, nasz pies.

książka to co innego. ja zawsze NIENAWIDZIŁAM tych ze smutnym zakończeniem, mało tego w życiu mamy?
        • dreg13 Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 14:41
          A mało mamy książek? Koniecznie trzeba brać stare i stare poprawiać?
          • stephanie.plum Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 15:37
            nie, to chory pomysł.

ja raczej o Twoich odniesieniach do wojny pisałam...
    • angazetka Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 26.05.23, 20:46
      Pana Kleksa i tak nienawidzę, może mnie tylko miło zaskoczyć tongue_out
      A poprawianie klasyki to było w reklamie, że "żyli długo i szczęśliwie w Weronie".
      • ichi51e Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 26.05.23, 22:58
        Pan Kleks książka jest świetny - weź go przeczytaj ze świadomością ze powstaje w 1944 roku i w kontekście kultury żydowskiej (pan Kleks jako golem zobiony prze doktora Paj Chi Wo) do tego jeszcze jak się poczyta o życiu Brzechwy to już w ogóle! fkn.tvp.pl/66138993/pan-kleks-wojna-i-milosc
    • alex_vause35 Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 08:06
      Przypomina mi to redagowanie przeszłości wciąż od nowa w 1984.
    • triss_merigold6 Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 08:13
      Och, i dlatego warto mieć w domu papierowe wydania klasyki w wersjach sprzed czasu poprawności politycznej.
      "Rok 1984" Orwella zawsze aktualne przesłanie i nie wolno być smutnym- "Nowy wspaniały świat" Huxleya.
      • semihora Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 13:36
        Histeryczka 🤣
      • angazetka Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 13:58
        Ale wiesz, że Orwell był lewakiem, prawda? big_grin
      • alex_vause35 Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 14:22
        The same.
    • chococaffe Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 08:24
      Ja miałam poważny problem z "klasyką" ponieważ na rynku było mnóstwo badziewia, napisanego (=przetłumaczonego) w sposób skandalicznie beznadziejny. Nazwiska tłumacza nawet nie było, może to jakiś prototyp google translate tłumaczył. I to tłumaczył jakieś wersje skrócone, pozmieniane (aby było szubcjiej i krócej bo papier kosztuje itd) O błędach ortograficznych już nie wspominam. Za to tanich , brzydkich ilustracji obsypanych brokatem mnóstwo. Dlatego wiele klasycznych utworów, bajek albo sama opowiadałam "z głowy" albo wykopywałam jakieś stare wydania.
      • triss_merigold6 Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 08:29
        Ale owe shitowe przeslodzone produkty wydawnicze nie trafiały do szkół jako lektura.
        • kandyzowana3x Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 08:37
          Imo " o psie..." Lektura powinno przestać już być dawno, dawno. Niezależnie od zakończenia.
          • triss_merigold6 Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 08:43
            Może, nie upieram się, że ta książka powinna być w zestawie lektura po wsze czasy, co nie zmienia faktu, że fałszowanie literatury w imię jakichś durnych teoryjek to zbrodnia przeciwko prawdzie.
            • chococaffe Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 08:45
              ale jesteś pewna , że została sfałszowana?
            • lauren6 Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 09:41
              Matkobosko to tylko książka o psie. Wymyślona historia, którą twórcy filmu postanowili nieco zmienić.
              Prezentujesz oburz, jakby ktoś oskarżał Polaków o holokaust.
              • triss_merigold6 Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 09:53
                Przecież mogli zrobić kolejny z zyliona pogodnych filmów familijnych z motywem podróżującego psa i nikt by się nie czepiał. Autorom był potrzebny rozpoznawalny tytuł i skojarzenie z konkretną książką.
              • asia_i_p Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 10:23
                No nie jest wymyślona. Pies istniał, nazywał sie Lampo, jeździł pociągami i zginął potrącony przez pociąg, pomnik istnieje. NIe jestem tylko pewna, czy motyw ratowania dziecka nie jest dodany.
              • m_incubo Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 11:19
                Jaka wymyślona, przecież to jest historia o prawdziwym psie.
        • chococaffe Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 08:39
          Swoją drogą. Co z prawami autorskimi - autor zmarł w 1969 czyli nie minęło 70 lat i utwór nie znajduje się w domenie publicznej. Na jakiej podstawie ktoś zmienił treśc utworu i kogo podano jako autora?
          • leosia-wspaniala Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 09:04
            big_grin
          • evening.vibes Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 10:26
            chococaffe napisała:
            > Swoją drogą. Co z prawami autorskimi - autor zmarł w 1969 czyli nie minęło 70 l
            > at i utwór nie znajduje się w domenie publicznej. Na jakiej podstawie ktoś zmi
            > enił treśc utworu i kogo podano jako autora?

Zapewne kupili prawa do ekranizacji i zrobili film 'na motywach powieści'.
      • ichi51e Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 08:30
        o tak a najlepszy jest "pamiętnik czarnego noska" który uwspółcześniono i wyciągnięto z kontekstu epoki...
        • memphis90 Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 08:44
          Jak dla mnie Czarny Nosek w orginale to była ramota nie do przejścia, te wszystkie: a co to? Pstryczek co zapala lampę, a tu kapu, kap, woda z rurki kapie… Ojoooooj, mis się pomoczyl!
          • asia_i_p Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 10:25
            A ja uwielbiam. Za inną skalę patrzenia, no i to jest taka trochę "Czarodziejska podróż" - opowieść dla dzieci z miasta, jak wyglądają różne regiony ich kraju i życie w nich.
      • triss_merigold6 Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 08:33
        Moje dzieci miały klasyczne utwory w starszych wersjach, książkowych. Bajki - filmy Disneya też poznały w klasycznej interpretacji, w której taka mała syrenka była prześliczna szczupłą dziewczyną.
        • lauren6 Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 09:37
          O nowej małej syrence można napisać wiele, ale nie to, że jest gruba. Fatfobia już ostro wali ci w dekiel.
          • triss_merigold6 Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 09:58
            Jest brzydką czarną dziewczyną z dziwacznym rozstawem oczu, gruba nie jest, ale to kwestia czasu.
            • lauren6 Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 10:20
              To po co ta uwaga o ślicznej szczupłej dziewczynie?
              Po pierwsze stara Arielka nie jest żadną "dziewczyną", tylko animacją. Syreny, fantastycznej postaci.
              Po drugie po co ta sugestia, że postać z najnowszego filmu Disneya jest gruba, choć nie jest?

Fobia na punkcie singielek już ci przeszła, fajnie. Za to czytając to forum coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że twój stary musi rooochać otyłą Ukrainkę. Niestety za obrabianie twojego konkubenta nie deportują jej, co musi cię strasznie uwierać.
              • triss_merigold6 Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 10:56
                🤣
              • ggrr.ruu Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 10:59
                Start jak stary, on już chyba roochał wszystko co żyje, ale syn... Temat triggeruje Triss wyjątkowo mocno
                • triss_merigold6 Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 11:02
                  Mój syn nie jest zainteresowany Ukrainkami ani w ogóle paniami ze Wschodu.
                  • ggrr.ruu Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 11:10
                    Bo jak wiadomo 18-latek odczuwa potrzebę szczerego zwierzania się matce z upodobań i szczegółów życia seksualnego big_grin To zadziwiające, jak Twój cynizm przeradza się w porażającą naiwność gdy chodzi o własne dzieci
                  • lauren6 Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 11:15
                    Jak na tak doświadczoną kobietę masz dziwne pojęcie na temat męskiej seksualności jeśli uważasz, że popęd kieruje się stronami świata 🤣
            • angazetka Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 13:59
              Triss, przekraczasz granice żenady.
          • semihora Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 13:38
            >>>Fatfobia już ostro wali ci w dekiel.

Generalnie dużo różnych problemów da się u niej zauważyć. A z wiekiem jest coraz gorzej...
        • evening.vibes Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 10:28
          > w której taka mała syrenka
          > była prześliczna szczupłą dziewczyną.

I najważniejszym celem życiowym twojej córki wdrukowanym przez matkę będzie być 'szczupłą i śliczną'. Wiemy.
          • triss_merigold6 Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 10:53
            Nie, to tylko element, prozdrowotny zresztą. Śliczna nie musi być, nie jest księżniczką Disneya.
        • ggrr.ruu Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 10:58
          Przesłodzona syrenka Disneya nijak się ma do klasycznej wersji baśni, to jest dokładnie to co krytykujesz
    • andaba Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 08:30
      Akurat w "O psie, który jeździł koleją" to sama chętnie zmieniłabym zakończenie.
      • shellyanna Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 09:28
        Ja tez. Ostatnio najmłodsze dziecko przerabialo. Czytaliśmy razem. Na końcu puściłam taką ryksę, że mnie dziecko musiało pocieszać 🥹
    • chococaffe Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 08:40
      ichi- jesteś pewna, że utwór został zmieniony czy to tylko głupia reklama>
      • iwles Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 09:00

Niestety, wersja filmowa zmieniona

kultura.gazeta.pl/kultura/7,114438,29745188,przez-te-lekture-plakalismy-wszyscy-w-filmie-bedzie-inne-zakonczenie.html
        • lauren6 Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 09:38
          Dlaczego niestety?
          • iwles Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 10:05

Ja wiem, że to wizja reżysera, ale jak dzieci zapamiętają takie zakończenie, to czytając w szkole lekturę, przeżyją bardziej.
    • turzyca Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 08:47
      W "Ani czy Mani" w nowym wydaniu (tym wydanym jako lektura szkolna, z audiobookiem Fronczewskiego) jest pominięty kawałek dialogu - gdy pierwszy raz Mania plecie Ani warkocze, Ania się wierci, Mania ją upomina i pyta się, czy w domu jej nie dyscyplinują podczas czesania. Ania mówi, że jej tata nie ma głowy, żeby trzepać jej spodnie, dlatego też jest takim rozpuszczonym bachorem, Mania kwituje, że do tego nie trzeba głowy tylko jednej wolnej ręki. I ten cały kawałek wyleciał. Co niszczy klamrę narracyjną.
      Cenzurę wyłapało moje wówczas pięcioletnie dziecko, które uwielbiało tę książkę, a gdy tata nie miał czasu czytać oryginału, to słuchało płyty. Co ciekawe ten eufemizm wcale nie był czytelny, ja w tym wieku aluzję załapałam, mimo że mnie nigdy nie bito. Mieliśmy całkiem długą rozmowę o standardach wychowania, o zmianie cywilizacyjnej jeśli chodzi o rozwody, a przecież Kästner jak na swoje czasy był postępowy, np. w scenie kuchennej Marianna nie bije "Mani" mimo konkretnych zniszczeń, które przy napiętym budżecie na pewno nie przeszły niezauważone. Ale żeby pokazać Mariannę jako empatyczną matkę, musiał najpierw zaznaczyć, że ona umie prawidłowo wychować dziecko.
    • iwles Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 09:08

Ale książki nikt nie poprawia.
      Chodzi o luźna adaptacje filmowa. Często reżyserzy wprowadzają swoje zmiany.
      • chococaffe Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 09:11
        Ach, to o film chodzi. Myślałam, że o książkę.
        • chococaffe Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 09:14
          p.s. czyli chodzi mniej więcej o związek Andersena z Disneyem a nie poprawaki literatury.
    • asia_i_p Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 10:20
      E tam, dzeci sobie same poprawiają.

Moja siostra krążyła na palcach wokól synka czytającego "O psie, który jeździł koleją", szykując się, żeby pocieszać i utulać. Skończył, odłożył, nic nie mówi, ona myśli, że się dziecko straumatyzowało na amen, no i pyta "I jak, podobało ci się?" "Fajne" "Trochę smutne na końcu, prawda?" "E tam, pociąg go potrącił, chyba sobie łapę złamał czy coś, ale ogólnie to mu się nic nie stalo". Siostra przełknęła i zabrała się za uświadamianie, żeby nie dotarło do niego w klasie w środku lekcji...
    • cegehana Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 12:54
      Nie dzieci są wrażliwe tylko dorośli skłonni do nadkontrolowania każdego aspektu życia. A film to nie książka - to osobny, nowy utwór, tylko inspirowany starą książką, w której nikt nic nie zmienił i nie cenzurowal.
      • livia.kalina Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 19:11
        >A film to nie książka - to osobny, nowy utwór, tylko inspirowany starą książką, w której nikt nic nie zmienił i nie cenzurowal.

Dokładnie. Właśnie przed chwilą wyświetlił mi się post u Krystyny Jandy ze wspomnieniem z filmu "Kochankowie mojej mamy". Film (zresztą świetny) jest na podstawie książki "Najważniejszy dzień w życiu" (jeszcze lepszej). Film i książka mają dokładnie odwrotne zakończenia bo to dwa zupełnie rozłączne dzieła a nie "cenzura".
    • livia.kalina Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 14:47
      Pies, który jeździł koleją to pół biedy ale w dzieciństwie zobaczyłam film "Biały bim, czarne ucho" to była dla mnie autentyczna trauma. To film dla dzieci, puszczany był w ramach teleranka czy innego pasma dla dzieci. Wszystkie dzieci na podwórku płakały. Teraz bym sie w życiu nie odważyła zobaczyć tego po raz drugi, w życiu bym dzieciom nie pokazała.
      Nie widzę sensu takiego epatowania okrucieństwem dzieci. Życie codzienne dostarcza go w zupełności w wystarczającej ilości.
    • renciarka Re: Poprawianie klasyki czyli dzieci dzisiaj wraż 27.05.23, 17:11
      Jak Was czytam, to mi się kojarzy spektakl tv "W Nieparyżu i gdzie indziej" - tam funkcjonowała odsmucalnia publiczna, która wypożyczała tylko książki, z których powyrywano wszystkie smutne strony 😉 ale nie polecam oglądać wrażliwym, bo spektakl kończy się wojną i nawet występuje tam tyran - choć raczej młodociany, to baardzo podobny do Putina...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka