Dodaj do ulubionych

Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowych?

27.05.23, 00:45
Dużo ostatnio podróżujemy. Zatrzymujemy się w różnych domach, u znajomych, rodziny. Obserwujemy różne zwyczaje domowe, w kuchni i nie tylko i zaczynam mieć przezabawne obserwacje, widizelismy domy do absurdu pedantyczne oraz takie jakby puorun strzelil, wiadomo kazdy ma jakies przyzwyczajenia. Ale niektóre rzeczy mnie autentycznie wkurzają.

- moja mama ma fefnascie tysięcy ściereczek kuchennych, ale żadna, żadna! nie chlonie wody. Jakieś gówniane są i ręce można wycierac i wycierać i nadal są mokre. Wkurza mnie to strasznie.

- mama używa jakiegoś badziewnego płynu do mycia naczyń, wszystko tłuste, niedomyte. Nie widzi w ogóle problemu. W każdym innym zakresie pedantka do kwadratu.

- u znajomych, masakrycznie tepe noże. Myślałam e zwatpie. Dlaczego ludzie nie ostrza noży!?

- u jedbej znajomej dostaliśmy bure za wyrzucenie pieluchy do kosza łazienkowego zamiast do kubła w kuchni. Druga znajoma poprosiła o niewyrzucanie pieluchy do kosza w kuchni, tylko do tego łazienkowego. Nosz kuźwa... I jak tu byc nieuciazliwym gosciem?

- w trzech gospodarstwach gospodynie myją naczynia przed włożeniem do zmywarki. Wg mnie szaleństwo.

- jedna w zmywarce myje tylko talerze, kubki, szklanki. Garnki, patelnie, sztućce myje ręcznie... jaki sens?

To tak na szybko. Przyznam że wiele zwyczajów powoduje u mnie opad szczęki. A niekiedy wkurzam się. Ciekawe jakie moje zwyczaje denerwują ludzi...
Obserwuj wątek
    • raphidophora_tetrasperma Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 00:55
      Jeśli jestem gościem, to się dostosowuję do zwyczajów gospodarzy. Jeśli zwyczaje mi nie odpowiadają, idę do hotelu. Proste.
      • brenya78 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 01:07
        Nie napisałam że się nie dostosowuje. A jakże, że śpiewem na ustach kroiłam obiad tymi tępymi nożami, wycierałam ręce w te ściereczki, pokornie znosiłam uwagi o pieluchach. Ale wkurzam się w środku. Bo co to do cholerny za problem naostrzy noże, kupić dobra ścierkę do rąk albo jaka różnica gdzie wyrzuce pieluchę.
        I faktycznie, doszliśmy oboje do wniosku że hyba albo my już starzy, albo co always zwyczajnie trudne te wizyty czasami się stają.
        • raphidophora_tetrasperma Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 01:16
          Na Twoim miejscu zaoszczędziłabym sobie trudu wspólnego dzielenia przestrzeni i wynajęła niezależne lokum. Spotkać się i pogadać można zawsze w kawiarni.
        • eriu Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 02:24
          To trzeba było iść jeść do knajpy zamiast kroić tymi tępymi nożami. Po co się wkurzać. Tak samo spać w hotelach.

Jeśli mam być szczera to w tyłku Ci się poprzewracało. Zaoszczędziłaś kupę kasy na podróżowaniu śpiąc i jedząc u rodziny i znajomych a zamiast być im wdzięczna to siedzisz i wymyślasz co Ci się w ich domach nie podobało. No coś tu jest ewidentnie nie tak.
          • mama-ola Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 09:25
            Przecież nie wymyśla im, tylko obgaduje anonimowo.
            • chatgris01 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 09:44
              Przeciez nie bylo o wymyslaniu IM.
          • brenya78 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 09:46
            "To trzeba było iść jeść do knajpy zamiast kroić tymi tępymi nożami. Po co się wkurzać. Tak samo spać w hotelach."

Tylko ze to trzeba najpierw wiedzieć, że tak będzie, nie sądzisz?
            • arwena_111 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 10:51
              Najprościej założyć od razu, że mieszkanie u kogoś będzie uciążliwe - bo inne zasady i inne przyzwyczajenia. Dlatego hotele/pensjonaty są najlepsze.
            • simply_z Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 11:48
              Jestes bezczelna po prostu.
            • jednoraz0w0 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 12:04
              > Tylko ze to trzeba najpierw wiedzieć, że tak będzie, nie sądzisz?

Wiesz jeśli cię wkurza że gospodarze nie chcą pieluchy w jakimś koszu tylko w konkretnym innym to możesz śmiało założyć, ze w każdym domu będzie cię coś wkurzać.
              • mgla_jedwabna Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 17:53
                Jeśli gospodarze mają konkretne życzenia co do pieluch, to przyjmując gości z dzieckiem mogą wcześniej poprosić o wyrzucanie ich do konkretnego kosza zamiast robić burę po fakcie.
                • little_fish Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 18:10
                  Może nie wiedzieli, że dziecko jeszcze używa pieluch. Ktoś wspomniał o czterolatce.
                  • mgla_jedwabna Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 29.05.23, 18:05
                    Jak pisałam, to nie wiedziałam, że chodzi o czterolatkę.
                • jakis.login Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 18:15
                  mgla_jedwabna napisała:

> Jeśli gospodarze mają konkretne życzenia co do pieluch, to przyjmując gości z d
                  > zieckiem mogą wcześniej poprosić o wyrzucanie ich do konkretnego kosza zamiast
                  > robić burę po fakcie.

Mogło im zwyczajnie nie przyjść do głowy, ze czterolatek leje w pieluchy.
                  • brenya78 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 18:19
                    "Mogło im zwyczajnie nie przyjść do głowy, ze czterolatek leje w pieluchy."

Serio ludzie którzy sami mają dzieci zapomnieli co to jest jedną na dobę zasikana pielucha żeby mieli na jej widok w śmieciach dostawać apoplelsji? Przyznam że do głowy by mi nie przyszło.
                    • dominika9933 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 19:13
                      No właśnie, wyrzuciłabym te pieluchy do właściwego kosza po odwiedzinach gości i do głowy by mi nie przyszło, żeby ich strofować.
                    • black.emma Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 28.05.23, 11:07
                      Większość ludzi jednak nie miewa do czynienia z nieodpieluchowanym czterolatkiem, nie rozumiem czemu się dziwisz. Mogłaś wykazać minimum kultury i wywalić tę pieluchę do osobnego worka.
          • mallard Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 29.05.23, 10:47
            eriu napisała:

> To trzeba było iść jeść do knajpy zamiast kroić tymi tępymi nożami. Po co się w
            > kurzać. Tak samo spać w hotelach.
            >
            > Jeśli mam być szczera to w tyłku Ci się poprzewracało. Zaoszczędziłaś kupę kasy
            > na podróżowaniu śpiąc i jedząc u rodziny i znajomych a zamiast być im wdzięczn
            > a to siedzisz i wymyślasz co Ci się w ich domach nie podobało. No coś tu jest e
            > widentnie nie tak.
            >

Ematki i ich rady z dupy...
      • alewcale Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 16:17
        Popieram smile
      • mallard Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 29.05.23, 10:45
        raphidophora_tetrasperma napisał(a):

> Jeśli jestem gościem, to się dostosowuję do zwyczajów gospodarzy. Jeśli zwyczaj
        > e mi nie odpowiadają, idę do hotelu. Proste.

Zauważyłaś sperma, że odpowiadasz nie na temat?
    • alexa0011 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 00:56
      U znajomych, syf. Nie bałagan, lecz syf. Przychodzę, piję drinka , ogarniam wspólnie, siadam, a następnym razem jest syf jeszcze większy. To chyba depresja, bo ja nie jestem czyscioszka i zaczynam się zastanawiać.
    • dominika9933 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 00:56
      Nigdy nie denerwują mnie zwyczaje ludzi w ich domach. Czasem dziwią, zadziwiają wręcz, ale to ich domy, staram się podporządkować. Ja jestem pedantka, mam nawet lekką (mam nadzieję, że lekkąsmile, nerwicę natręctw (równo powieszone ręczniki, kubki w jedną stronę, kolorystycznie wszystko rozmieszczone, takie tamsmile, ale nigdy nie zwracam uwagi gościom, po prostu sama to sobie poprawiam, tak, żeby nie zauważyli.
      • magia Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 01:11
        i myslisz, ze nikt nie zauwazy kubkow ustawionych w jedną stronę? smile
        • dominika9933 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 01:42
          Wszyscy wiedzą, że tak mamsmile. A ręczniczki do rąk już nawet sami odwieszaja równosmile. Ale nigdy nie robiłam z tego problemu. To jest moje przyzwyczajenie, a gość to gość, przyjmuję go do domu i chcę, żeby czuł się komfortowo.
      • mae224 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 06:30
        Nic mnie tak nie wkurzało, jak moja teściowa przestawiająca moje buty na inne miejsce (u niej w domu), bardziej pasujące wg niej. O jakieś 30 cm w prawo, w lewo, byle równo.
        • dominika9933 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 07:58
          A nie, bez przesady, ze mną nie jest tak źlesmile. Jak pisałam, bardzo lubię gości, goście też lubią do mnie przychodzić, i chcę żeby czuli się komfortowo. Ten porządek robię, i mam zawsze (tak, co do centymetra), jak już sobie pójdąsmile. A butów nie rozbierają raczejsmile
          • dominika9933 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 17:03
            Nie zdejmują butów, oczywiściesmile. Choć też nie rozbierają.
        • kachaa17 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 08:18
          Mija też tak robiła ale np. Odwracała przodem do tyłu. Zawsze moje buty były poprawiane.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 01:06
      A czemu by mnie miało wkurzać cokolwiek w cudzych gospodarstwach domowych??
      Niech sobie każdy żyje, jak mu pasuje. Mnie nic do tego.
      • brenya78 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 01:09
        Ale serio nie wkurzaloby cie krojenie pół godziny piersi z kurczaka, ziemniaków, warzyw tepym nożem? No to ja jednak mam niski próg 😀
        • jednoraz0w0 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 01:28
          Poszłabym do sklepu z nożami i kupiła gospodarzom jakiś przyzwoity nóż w podziękowaniu za gościnę.
          • brenya78 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 09:41
            "Poszłabym do sklepu z nożami i kupiła gospodarzom jakiś przyzwoity nóż w podziękowaniu za gościnę."

Ja nie. Bo wg mnie to zachowanie z gatunku "passive agressive".
            • mid.week Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 11:56
              brenya78 napisała:

> "Poszłabym do sklepu z nożami i kupiła gospodarzom jakiś przyzwoity nóż w podzi
              > ękowaniu za gościnę."
              >
              > Ja nie. Bo wg mnie to zachowanie z gatunku "passive agressive".

Jezdzij z nozami zatem, jak szef kuchni.
        • iwles Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 06:47
          brenya78 napisała:

> Ale serio nie wkurzaloby cie krojenie pół godziny piersi z kurczaka, ziemniaków
          > , warzyw tepym nożem? No to ja jednak mam niski próg 😀

Spytałabym, gdzie mają ostrzałkę. Po prostu.

• grey_delphinum Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 08:40
            No właśnie ja też.
            • m_incubo Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 11:29
              A ja nie, bo nie chciałabym ich wprawiać w zaklopotanie.
              Jak jestem gościem, to nie daję po sobie poznać, że coś mi przeszkadza (typu tępy nóż, nie otwarte okno), nawet jeśli przeszkadza.
              U mamy co innego, jestem jak u siebie i wtedy wymieniam sobie nóż na ostry albo sama idę po ostrzałkę.
          • brenya78 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 09:43
            "Spytałabym, gdzie mają ostrzałkę. Po prostu"

Wg mnie byłby to duży nietakt po prostu - bo po pierwsze nie moja sprawa że noże tepe, a widac ze sa nieostrzone od lat, po drugie może tak lubią, po trzecie jako gość nie będę na wejściu instruować kogoś co ma źle w domu i co powinien naprawić.
            • sueellen Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 10:14
              Noże tak na szybko można naostrzyć na ceramicznym kubku nawet więc kiedy gospodarz wyjdzie, można go cichaczem przypatrzyć w 20 ruchów bez ostrzałki. Nie jest to trwałe ale na jedno krojenie starczy.
              • tromedlov Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 10:18
                Zajebiście. Najlepiej naostrzyć tak, żeby gospodarz sobie palec odciął. Tak właśnie zrobiła matka mojej koleżanki. Koleżanka manualnie dupa i dlatego ma tępe noże. Matka koleżanki jej po cichu noże zaostrzyła i koleżanka teraz nie ma czucia w jednym palcu.
                • panna.nasturcja Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 10:42
                  Otóż to. Moja matka mogłaby się wykrwawić. Jak można zrobić coś tak głupiego?
                • brenya78 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 10:44
                  "Najlepiej naostrzyć tak, żeby gospodarz sobie palec odciął. Tak właśnie zrobiła matka mojej koleżanki. Koleżanka manualnie dupa i dlatego ma tępe noże. Matka koleżanki jej po cichu noże zaostrzyła i koleżanka teraz nie ma czucia w jednym palcu."

Dokładnie.
                  Przypomniałaś mi coś w ten deseń. Teściowa ostrzy takie małe noże, które normalnie służą do smarowania masłem, badz do zwyjlego jedzebia widelcem i nozem. Wiadomo, te noze normalnie nie maja byc ostre. Jak moja corka miala dwa lata uczyla sie juz jest widelcem I nozem wiec doatawala takie do jejedzeniaI u teściowej też jej dałam, nieswiadomoa ze ostre jak żyleta. I ona tak patrzyła jak moje dziecko bierze to do buzi i nic nie powiedziała, dopiero po chwili, ze moze jednak zabrac jej ten nóż. Dobrze że się dziecko nie pocięlo. To zdecydowanie najbardziej wkurzająca rzecz która się mi przydarzyla w gościach.
                • 152kk Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 10:55
                  Ale macie problemywink mnie nigdy nic nie przeszkadza, bo jeśli jestem gościem - to nie robię obiadu u kogoś. A jak robię obiad to dostosowuję otoczenie tak, żebym mogła to zrobić komfortowo. Bo już wtedy nie czuje się jak gość tylko chwilowy domownik. Gdybym nie mogła sprawnie ukroic czegoś to bym poprosiła o naostrzenie lub sama naostrzyla, informując, że to zrobiłam. To żaden nietakt tylko najprostsze rozwiązanie. Jakby stalym mieszkancom moje dzialania przeszkadzaly to tez moga to powiedziec i ustalimy kompromis albo - jak sie nie da- to się rozejdziemy w zgodzie (ja do hotelu, oni u siebie). Najgorzej to wkurzać się w duchu, ale nic nie powiedzieć.
                  • brenya78 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 11:12
                    ". Gdybym nie mogła sprawnie ukroic czegoś to bym poprosiła o naostrzenie lub sama naostrzyla, informując, że to zrobiłam. To żaden nietakt tylko najprostsze rozwiązanie."

Nie zgadzam sie. Skoro ktoś ma tepe noże to zakładam że takie właśnie CHCE mieć i nietaktem jest zwracać komuś uwagę na to że noże są tepe.
                  • panna.nasturcja Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 12:18
                    Naostrzenie noży u kogoś bez pytania to nie jest nietakt tylko chamstwo.
                    Noże mam takie, jakich potrzebuję i nie życzę sobie by były ostre bardziej niż są.
                    • 152kk Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 29.05.23, 15:20
                      No cóż, pozostaniemy przy swoich zdaniach.
                      Ale to nie ja mam problem, że wkurzają mnie cudze zwyczaje, tylko watkodajka. Nie mam też żadnych sygnałów ze strony goszczących mnie osób, że moja szczerosc w sytuacj, gdy czuję się niekomfortowo, jest uwazana za chamstwo. Zatem w sumie nie mam żadnego powodu, żeby swoje podejście zmieniać - bo mnie i wszystkim wokół jest tak dobrze.
                      Ale watkodajka też może robic jak chce - wkurzac się w duchu, obmawiać znajomych na forum i zachowywać pozory, że wszystko ok.
                • jednoraz0w0 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 12:06
                  E? Najłatwiej sobie rozjebać palec na tępym nożu przecież.
                  • mgla_jedwabna Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 17:56
                    Ostry nóż jest bezpieczniejszy niż tępy, ale pid warunkiem, że WIESZ, że jest ostry.
                    • jednoraz0w0 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 19:10
                      tak, ale zakładam, że nie ostrzono by go ukradkiem, pod osłoną nocy. Raczej pewnie poprzedziłoby je pytanie „macie ostrzałkę do noży?”
              • panna.nasturcja Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 10:41
                Oszalałaś? Może gospodarz ma jakiś powód dla którego noże mają taką a nie inną ostrość, moja matka na przykład ma powód i jest on medyczny, ostrząc jej noże bez jej wiedzy naraziłabyś jej życie.
                Czy ty w ogóle jesteś normalna?
              • laura.palmer Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 10:50
                sueellen napisała:

> Noże tak na szybko można naostrzyć na ceramicznym kubku nawet więc kiedy gospodarz wyjdzie, można go cichaczem przypatrzyć w 20 ruchów bez ostrzałki.

Poyebało? Ktoś potem weźmie ten nóż pewien, że nie jest ostry i sobie krzywdę zrobi. Nie daj boże jakiś dzieciak.
                • 152kk Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 11:00
                  Ale to już spytanie, czy można naostrzyć / poinformowanie, że nie umiem pokroić nienaostrzonym, jest zakazane? Kulturalne jest wkurzanie się w duchu, a szczera komunikacja to brak kultury? No to ja żyje sobie spokojnie niekulturalnie, ale i bez takich problemów smile
                  • brenya78 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 11:18
                    "Ale to już spytanie, czy można naostrzyć / poinformowanie, że nie umiem pokroić nienaostrzonym, jest zakazane? "

Wg mnie tak. Bo jest to wytkniecie komus czegos. Lubisz jak ktos przychodzi ci do domu I informuje: o noze masz tepe, a zle wstawiqsz naczynia do zmywarki, o drzwi ci skrzypia, srubki masz tu niedokrecone...,,?
                    Dla mnie to brak wychowania.
                    • mgla_jedwabna Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 18:01
                      Jeśli gospodarz oczekuje od gościa zachowań typowych dla domownika, np. prac kuchennych, w tym krojenia, to nie ma prawa się obrażać za bycie poproszonym z kolei o ostrzałkę bądź naostrzenie noża. Gdyby ode mnie jako gościa oczekiwano, że przyjmę wszystko z uśmiechem, i nie powiem nic poza kurtuazyjnymi zachwytami, to usiadłabym za stołem, założyła ręce i ograniczyła się do przyjmowania i uśmiechania.
                  • bene_gesserit Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 14:09
                    152kk napisała:

> Ale to już spytanie, czy można naostrzyć / poinformowanie, że nie umiem pokroić
                    > nienaostrzonym, jest zakazane? Kulturalne jest wkurzanie się w duchu, a szczer
                    > a komunikacja to brak kultury? No to ja żyje sobie spokojnie niekulturalnie, al
                    > e i bez takich problemów smile

To znaczy gościsz u kogoś i spokojnie informujesz, że fryzura pani domu nie odpowiada ci estetycznie, ziemniaki są niedogotowane, więc niech może jeszcze je pogotują, a mydło w ubikacji jest tanie i obawiasz się o stan skóry swoich rąk? Łał.
                    • mid.week Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 14:12
                      bene_gesserit napisała:

> 152kk napisała:
                      >
                      > > Ale to już spytanie, czy można naostrzyć / poinformowanie, że nie umiem p
                      > okroić
                      > > nienaostrzonym, jest zakazane? Kulturalne jest wkurzanie się w duchu, a
                      > szczer
                      > > a komunikacja to brak kultury? No to ja żyje sobie spokojnie niekulturaln
                      > ie, al
                      > > e i bez takich problemów smile
                      >
                      > To znaczy gościsz u kogoś i spokojnie informujesz, że fryzura pani domu[
                      > i] nie odpowiada ci estetycznie[/i], ziemniaki są niedogotowane, więc niech moż
                      > e jeszcze je pogotują, a mydło w ubikacji jest tanie i obawiasz się o stan skór
                      > y swoich rąk? Łał.
                      >
                      >

Masz pocisk lepszy niz porsche - od pytania o ostrzałkę do krytyki fryzury pani domu w 5 sekund.
                    • 152kk Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 29.05.23, 15:23
                      Cha cha chasmile
                      Żadna z wymienionych rzeczy mi nie przeszkadza (moze poza ziemniakami - ale tylko jesli bylyby calkiem surowe - to bym powiedziala, surowymi mozna sie zatruć smile. Dlaczego zatem mialaby o nich mówić gospodarzom?
                • volta2 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 13:25
                  u mnie jak tylko syn dostaje zlecenie pokrojenie mięsa do obiadu, to zaczyna od naostrzenia noża. dla mnie jest wystarczająco ostry a dla niego nigdy. pierwszy raz był dla mnie po czymś takim niebezpieczny, teraz jak kroję i czuję, że ostrzejszy jest to pierwsza myśl jest taka, czy syn wczoraj czegoś nie miał przyrządzać obiadowo.
                  u kogoś bym nie ostrzyła bez pytania
            • evening.vibes Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 10:37
              brenya78 napisała:
              > "Spytałabym, gdzie mają ostrzałkę. Po prostu"
              >
              > Wg mnie byłby to duży nietakt po prostu

Ale obrabianie im d..y na forum już jest kulturalne? big_grin
              • mania_222 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 28.05.23, 00:12
                To jest forum i nikt nie podaje danych, więc nie jest to 'obrabianie im d..y na forum'.
                Jak inaczej opisać jakąś sytuację? Prośba o opinię anonimowej osoby o anonimowych znajomych.
                Przesadzasz @evening.vibes
            • ardzuna Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 11:41
              brenya78 napisała:

> "Spytałabym, gdzie mają ostrzałkę. Po prostu"
              >
              > Wg mnie byłby to duży nietakt po prostu - bo po pierwsze nie moja sprawa że noż
              > e tepe, a widac ze sa nieostrzone od lat, po drugie może tak lubią, po trzecie
              > jako gość nie będę na wejściu instruować kogoś co ma źle w domu i co powinien n
              > aprawić.

Jeśli poziom bliskości między nami a gospodarzami jest na tyle wysoki, że u nich w domu coś kroimy, to jest również na tyle wysoki, że techniczna rozmowa o ostrzałce również powinna być dla nich i dla nas do zniesienia. To nie wstyd mieć nienaostrzone noże, ludzie nie ostrzą z przeróżnych przyczyn i albo ci będą wdzięczni, że przy okazji wizyty im noże naostrzysz, albo wytłumaczą ci, że mają tępe noże z jakiegoś uzasadnionego powodu. Byleby tylko ta rozmowa nie odbywała się z twojej strony w tonie zawstydzania, wytykania i instruowania kogoś, że ma coś źle w domu - czyli nie reformujesz gospodarzy, a stwarzasz sobie lepsze warunki do tego, co akurat robisz - a wszystko będzie dobrze.
              • brenya78 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 12:02
                "że techniczna rozmowa o ostrzałce również powinna być dla nich i dla nas do zniesienia. "

No jednak nie zgadzam się...
                • ardzuna Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 13:24
                  A ja się nie zgadzam z twoim niezgadzaniem.
          • marta.graca Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 10:45
            A gdyby mieli bałagan, to zapytasz, gdzie mają mopa i rzucisz się do sprzątania? 🙈
            • 152kk Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 11:09
              To nie to samo, co krojenie tępym nożem. Mnie cudzy bałagan nie przeszkadza bo dlaczego niby mialby? Jakby jednak chodziło nie tylko o bałagan, ale i było tak brudno, żeby mu to przeszkadzało, to bym się spotykała z tymi ludźmi wyłącznie poza ich domem. Jakbym przyszła pierwszy raz i mnie zbrzydził brud, to bym się po prostu po paru minutach pożegnała i następnym razem nie godziła na spotkania u nich w domu. Wyjatek: starszy czlonek najblizszej rodziny, ktory juz nie ogarnia (np. matka/ojciec). W tym przypadku rzeczywiscie bym sama sprzatala lub wynajela kogos. Ale to nie tylko dla swojego komfortu, ale i dla dobra tej osoby.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 09:01
          Nie gotuję po ludziach, a jak bym musiała, to bym sobie nóż naostrzyła. To jakiś problem naostrzyć nóż?
          • brenya78 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 09:44
            "Spytałabym, gdzie mają ostrzałkę. Po prostu"

Myślę że nawet bardzo spory jesli nienma sie ostrzałki...
            • silenta Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 09:51
              Nie umiesz naostrzyć noża o nóż?
              • brenya78 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 10:31
                "Nie umiesz naostrzyć noża o nóż?"

Nie znałam tej metody. Poza tym nie czuje sie uprawniona do uszczęśliwiania kogoś ostrymi nozami, ktorych byc moze nie chce.
        • chatgris01 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 10:44
          Korsykanskim zwyczajem nalezy miec zawsze przy sobie wlasny ostry noz i problem solved tongue_out
        • magia Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 13:31
          a moze wysyarczylo poprosic o ostrzalke. Chyba kazdy ma jakas w domu
    • bi_scotti Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 01:43
      Dwie rzeczy przychodza mi do glowy:
      1. robilam project z coworker i za ktoryms razem z jakichs tam wzgledow spotkalysmy sie u niej w domu - syf byl taki, ze brzydzilam sie skorzystac z lazienki - ja naprawde duzo brudu & balaganu w zyciu widzialam ale "to" bylo simply unbelievable - mature couple, well off a mialam obawy, ze sie przykleje do stolu uncertain podobno pani do sprzatania przychodzi raz na tydzien - hard to believe
      2. kumpel ma zwyczaj gotowania przy gosciach - to ma byc takie cute & bonding surprised on po swojej stronie, goscie po swojej, kazdy dostaje jakas marchewe czy inna green onion do pokrojenia, kieliszek wina, jest rozmowa, muzyczka w tle & to ma byc tak cool, bo mamy sie czuc jak "u siebie w domu" - to be honest, I hate it - po pierwsze nie lubie domowego jedzenia, po drugie nie lubie gotowac, po trzecie lubie sie czuc jak gosc gdy jestem gosciem wink Kumpel jest fajny facet & ogolnie bardzo sie lubimy wiec tylko czasem cos sobie zazartuje czy pozwole na lekki sarcasm gdy mam cos tam posiekac - najbardziej lubie go odwiedzac gdy sie umawiamy, ze bedzie piwo & ordered pizza big_grin
      Poza tym I'm okay z czymkolwiek u innych ludzi w domach - czasem sie zdziwie ale staram sie nie nabzdyczac wewnetrznie z powodu czyichs specific customs. Live and let live, eh smile Cheers.
      • al_sahra Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 04:51
        bi_scotti napisała:

> po pierwsze nie lubie domowego jedzenia

W tej sytuacji przyjmowanie zaproszenia na domową kolację jest mało rozsądne smile.
        • karotka_plus Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 09:12
          Też mnie to zastanowiło. Z ciekawości - w takim razie co jadasz skoro nie lubisz domowego jedzenia? Catering? Na wynos? W lokalach? Dieta pudełkowa?
        • bi_scotti Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 13:10
          Dla towarzystwa dal sie Cygan powiesic, czyz nie? wink Nothing/nobody's perfect - przyjmujemy znajomych (i oni nas) z dobrodziejestwem inwentarza. Life.
          • brenya78 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 13:39
            "Dla towarzystwa dal sie Cygan powiesic, czyz nie? wink Nothing/nobody's perfect - przyjmujemy znajomych (i oni nas) z dobrodziejestwem inwentarza. Life."

Otóż to. Dlatego jeździmy, cieszymy się że nas zapraszają, a czasem serdecznie poobgadujemy swoje i ich zwyczaje, mając świadomość że sami nie jesteśmy perfekcyjni, ani jako goście, ani jako gospodarze.
            • simply_z Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 14:10
              To mile, ze zdecydowalas sie opisac to w internecie. Poprosze o fotki.
            • bi_scotti Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 17:39
              Agree 100%. I dlatego nie bardzo rozumiem glosy oburzenia na Ciebie - zalozycielke watku. Znajomych czy relatives mozna bardzo lubic/kochac, odwiedzac z przyjemnoscia, byc odwiedzanym przez nich z uber radoscia a wciaz/jednak/mimo wszystko sobie czasem o sobie wzajemnie poplotkowac, podziwic sie temu, co ematce nie dziwne tongue_out , ot pogadac o zyciu i ludziach - normalna sprawa ... pogawedzimy sobie nieco, kart zapytamy co nas czeka, starzy znajomi skads przyleca, moze sie uda nie narzekac ... wink Lub Marylka ... gadu, gadu, gadu, gadu, gadu noca, gadu, gadu, gadu, gadu, gadu w dzien .. Life.
      • fogito Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 09:24
        A ja nienawidzę jedzenia w restauracjach, bo podają shit. Nawet jak wyglada apetycznie to i tak potem boli mnie brzuch.
        • panna.nasturcja Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 10:45
          Jadaj w lepszych restauracjach.
          • fogito Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 28.05.23, 09:00
            Jadam w najlepszych albo wcale. Efekt ten sam. Jedzenie w restauracji zawsze jest gorsze jakościowo niż zrobione w domu. Ja gotuje zdrowo i potem w czasie różnych podróży cierpię.
            • laura.palmer Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 28.05.23, 10:52
              To pewnie jakaś forma nerwicy. Nie znam nikogo, kto cierpiałby na bóle brzucha po każdym posiłku w dobrej restauracji.
            • brenya78 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 28.05.23, 11:24
              "Jadam w najlepszych albo wcale."

I te najlepsze kupują tańsze jedzenie? Cos sie kupy nie trzyma.
              Zgadzam sie, ze to jakas fobia/nerwica raczej. Bo nawet jesli tansze to jeszcze się nie spotkałam z tym żeby od tańszego jedzenia bolał brzuch...
              • rosapulchra-0 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 28.05.23, 16:28
                To fogito. Może kiedyś ją poznasz wink
            • brenya78 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 28.05.23, 11:27
              "Jedzenie w restauracji zawsze jest gorsze jakościowo niż zrobione w domu. "

Oczywista bzdura.
        • simply_z Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 14:11
          Moze po prostu sypie ci sie zdrowie.
          • rosapulchra-0 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 28.05.23, 16:31
            Ma prawo, wszak pani po 50-ce, nauczycielka, która nienawidzi swojej pracy, więc denerwuje się znacznie big_grin
        • marta.graca Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 15:00
          Nie chodź tam, gdzie podają shit.
          • fogito Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 28.05.23, 09:01
            Staram się, ale restauracje, aby zarobić zawsze kupią tańsze produkty.
            • rosapulchra-0 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 28.05.23, 16:40
              fogito, ty na forum po prostu błyszczysz! ✨✨✨
    • katiemorag Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 02:22
      Kot chodzący po blacie roboczym gdy koleżanka przygotowuje jedzenie. Lubię tego kota. Natomiast chodzący kot między składankami sałatki czy ciastek, które mam za chwile zjeść wywołuje u mnie odrazę. A i jeszcze kuweta z kupami kota w łazience. Nie mam sama kota wiec mi to śmierdzi. Ale to jeszcze ujdzie bo to normalna rzecz ale tej sierści w jedzeniu przeboleć nie mogę niestety.
      • magia Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 02:41
        koty zawsze chodzacpo blatach. Jeśli właściciel twierdzi, ze nie chodza, tzn, ze robia to gdy go nie ma.
        A potem rzeciez nikt blatu nie dezynfekuje. Pozostaje ci sie oswoic albo nie chodzic do kociarzy smile
        • jowita771 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 07:33
          Kot moich sąsiadów nie chodzi podobno. Od czasu do czasu mój kot ich odwiedza, jak mają otwarte jakieś okno latem i wtedy jest jak u prawdziwych kociarzy - kot chodzi po blacie, mój kot.
          • tromedlov Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 09:21
            Mój ojciec całe lata utrzymywał, że jego kotka nie chodzi po blatach ani po stole.
            Pewnego razu ojciec obudził się w środku nocy, wszedł do kuchni, a tam kotka śpi na samym środku stołu. Podobno spojrzeli na siebie, nie odezwali się do siebie słowem (ona nie zeskoczyła, on jej nie zrzucił), ojciec napił się wody i poszedł spać. Od tej pory ojciec utrzymywał, że kotka w dzień nie chodzi po blatach ani po stole. A co się dzieje nocą, zostaje w nocy big_grin
            • login.na.raz Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 13:36
              😄
        • default Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 08:29
          magia napisała:

> koty zawsze chodzą blatach

To prawda. I nie tylko po blatach 😄
          • heca7 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 08:50
            wink
          • szarmszejk123 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 28.05.23, 16:56
            Mój jest " inny". Blat go interesuje tylko kiedy kroje mięso, poza tym raczej nie.
            Za to uwielbia wodę. Jak córka się kapie to jej towarzyszy siedząc na wannie i mieszając łapką wodę, jak ja biorę prysznic zawsze czeka aż skończę i idzie się położyć na mokrym a już szczytem kociej ekstazy jest spuszczenie wody w kiblu- kot musi to widzieć! I gapi się póki nie opadnie ostatnia kropelka,póki nie zniknie ostatnia zmarszczka na wodzie :p
            • rosapulchra-0 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 28.05.23, 20:30
              Jeszcze nie dorósł. I nie o wielkość kota mi chodzi wink
              • szarmszejk123 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 29.05.23, 12:28
                Być może:p
        • chatgris01 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 09:13
          magia napisała:

> koty zawsze chodzacpo blatach. Jeśli właściciel twierdzi, ze nie chodza, tzn, z
          > e robia to gdy go nie ma.
          > A potem rzeciez nikt blatu nie dezynfekuje. Pozostaje ci sie oswoic albo nie ch
          > odzic do kociarzy smile

Moje nie chodza i nigdy nie chodzily, bo w kuchni bywaja tylko w mojej obecnosci, a same nie maja i nigdy nie mialy dostepu (pilnuje zamykania drzwi).
          A blaty i tak czyszcze spirytusem, przy sprzataniu tongue_out
          Swietnie odtluszcza.
        • elenelda Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 10:18
          magia napisała:

> koty zawsze chodzacpo blatach. Jeśli właściciel twierdzi, ze nie chodza, tzn, z

Mój ś.p. brytyjczyk nie chodził. Ciężar i krótkie łapki skutecznie uniemożliwiały mu wszelkie skoki na blat. Aktualne dwa już nie są tak miłesmile

• elenelda Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 10:21
            Drugi brytol nauczył się wskakiwać.
            • rosapulchra-0 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 28.05.23, 20:22
              Piękne. Wyglądają jak jedna figura.
        • jednoraz0w0 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 12:10
          Moje nie chodzą chyba, ale
          chodzą po stole. Jak sprzątam podłogę i odstawiam ich żarcie na stół to owszem, wlezą i sobie podjedzą. Jak odstawiam na blat to nie.
        • kaki11 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 13:23
          magia napisała:

>
          Dlatego my zamykamy kuchnie, żeby kot nie ucinał sobie drzemki na blacie albo nie mył się na stole smile ale wiem, że nie chodzi tylko z tego powodu, jakby mógł to by chodził
          • volta2 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 13:43
            jak miałam kota to miałam też zamykane drzwi do kuchni i po blacie nie chodził

koty rodziców były wychowywane i jak wskakiwały na blat, to dostawały w upę, o ile dobrze pamiętam. wystarczyło być konsekwentym i na wczesnym etapie nie odpuszczać. jedyne na co sobie pozwalały to obserwacja stołu z krzesła i opieranie się łapkami o tego stołu krawędź. ale swobone łazikowanie, spanie na stole czy blacie - no jednak nie.
            w dużym pokoju, gdzie stał stół na potrzeby większych zlotów rodzinnych, nigdy żadnego kota nie zainteresował. wskakiwały na półki na regale, a najlepiej lubiły spać na parapetach. zdjęcia powyżej to dla mnie zgroza...
      • mae224 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 06:54
        niestety kocia sierść w herbacie też u mnie jest na NIE!
      • andaba Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 08:04
        Zapewne nie masz kota.
        Moją matkę to zawsze oburzało, dopóki nie sprawiła sobie kota. Już jej nie przeszkadza kot chodzący po blacie, jak go wyganiam, to mnie strofuje, że kot musi widzieć co się dzieje.

• mid.week Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 12:08
        Kot na blacie robi mi dzien. Wstaje rano, pstrykam ekspres o ktory czochra sie kitku i mruczy. Potem pije te kawe i drapie kitku za uchem. Cos pieknego
        • marta.graca Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 12:10
          Otóż to! A przed wskoczeniem na blat wyciąga pańcię z łóżka, bo to skandal, że ona śpi, a kot z pustym brzuszkiem czeka na śniadanie 🙈
        • brenya78 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 12:14
          No właśnie. Ja bym chciała żeby mój kot skakał. Ale nie umie/nie chce? Nawet jak szynkę zostawię na stole.
          Aczkolwiek jestem niemal pewna że moim gościom mój kot przeszkadza. A czasem robi gorsze rzeczy niż chodzenie po stole...
        • mid.week Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 12:14
          O proszę - Strazniczka Kofeiny ♥️
          • marta.graca Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 15:01
            Piękna szylkretowa baristka ❤️
      • iberka Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 15:39
        Oj tak, też mam taką koleżankę i nie jestem w stanie nic u niej zjeść.....kot jest wszędzie a ona jest z tego dumna. Kota czuć wszędzie, kuweta sprzątana nie wiem kiedy, nawet moja nastolatka nie chce tam bywać chociaż koleżanka, to mama jej koleżanki.
    • al_sahra Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 04:48
      Odwiedzając znajomych czynię oczywiście różne obserwacje, ale nic mnie specjalnie nie denerwuje. Na szczęście nie trafili mi się nigdy niechlujni znajomi, chociaż rzeczywiście kociarze są tak rozkochani w swoich pupilach, że często nie zauważają ani sierści ani zapachu.

Poza tym my z reguły nie nocujemy w cudzych domach, więc nie doświadczamy niewygód, jakie mogłyby się z tym wiązać. Mogę w podróży spędzić z kimś cały dzień, pojechać na wycieczkę, zjeść coś razem, ale pod koniec dnia bardzo miło jest dotrzeć do hotelu i mieć spokój, prywatność i obsługę na żądanie.
      • panna.nasturcja Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 10:48
        Też lubię na koniec dnia mieć swój pokój w hotelu, spokój i właśnie poczucie prywatności.
        • m_incubo Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 11:55
          W przypadku, gdy podróżujesz z względnie małym dzieckiem, to nie ma to najmniejszego sensu.
          Chyba że robisz jak rodzice Madeleine i zostawiasz dzieci w hotelu, żeby spotkać się choćby tylko na kolacji w gronie dorosłych.
          Nie praktykuję nocowania i znajomych podczas podróży, ale oczywiście mam znajomych, z którymi się raz na jakiś czas wzajemnie zapraszamy z dziećmi, dzieci się znają od zawsze, lubią, mają superczas razem, później idą spać, a my mamy wolny wieczór.
          Naprawdę jest sporo opcji pośrednich między wynajmowaniem hotelu nawet odwiedzając własną babkę, a wbijaniem się do ludzi na krzywy ryj z całym majdanem.
          Zazwyczaj jeśli ludzie u siebie bywają, nocują i zapraszają, to jednak chyba to lubią.
          • samaasma Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 18:44
            Chyba jesteś osobą która rodziła tuż po maturze czytam przed naturą i nie zdążyła się w ogóle wy szaleć serio ze znajomymi możesz spotkać się też w ciągu dnia niekoniecznie musisz przesiadywać w nocy mając jeszcze podo pieką dzieci
            • m_incubo Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 28.05.23, 12:11
              Nie, rodziłam już po studiach pierwsze.
              I po czterdziestce czwarte.
              Idąc twoim tropem, nigdy w życiu nie umówiłabym się z dzieciatymi znajomymi ani ich nie odwiedziła z dziećmi.
              Ale na szczęście cudze problemy nie są moimi.
    • naturella Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 06:24
      Mam tylko jedną taką rzecz, ponieważ nie nocuję w cudzych domach i mam węższy zakres obserwacji. Obsrane, brudne kible. Znam kilka takich przypadków. Dom czy mieszkanie wychuchane, typu kwiaty na parapecie czy w koszach na tarasie, całe instalacje kolorystyczne na stole, a wc niczym po ciężkim zatruciu pokarmowym. Gdy to zobaczyłam pierwszy raz to myślałam, że coś się wydarzyło chwilę przed, ale kilka kolejnych mi uświadomiło, że to jednak norma. Bardzo mnie to dziwi, ale wkurza raczej nie, wkurzyłoby mnie u siebie w domu smile
      • mandre_polo Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 07:21
        Częsta norma. Wystawione środki do mycia a domownicy nie używają bo to uwłaczające czy nie ich rola🙆
        • long_week Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 10:13
          Jedna moja znajoma powiedziała, że brzydzi się myć kibel- swój. Ale korzystać z uwalanego juz nie. Ale ona jest specyficzna, boi się myć włosy, bo się topi.
      • volta2 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 13:48
        o rety, w jednym domu profesorskim to zaliczałam. straszne, no nie do przebrnięcia dla mnie.
        mnie jednak to wkurzało, bo czasem z takiego kibelka zmuszona byłam skorzystać.
        • 1maja1 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 28.05.23, 01:03
          volta2 napisała:

> o rety, w jednym domu profesorskim to zaliczałam. straszne, no nie do przebrnię
          > cia dla mnie.
          > mnie jednak to wkurzało, bo czasem z takiego kibelka zmuszona byłam skorzystać.

Dawno temu dorabialam sobie w wakacje sprzatajac domy w Anglii. Jedna rodzina a e, na wysokich stanowiskach, mili, kulturalni ludzie, a kibel w ich sypialni zawsze osrany. Pamietam moj szok, nie spodziewalam sie, ze tacy ludzie moga tak sie zachowywac😅
          • hosta_73 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 28.05.23, 11:38
            To chyba się z.domu wynosi. Ale że dwóch takich się spotkało?
            • 1maja1 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 28.05.23, 16:50
              Przypuszczam, ze to pan zostawial slady, a dla pani moglo to byc zupelnie naturalne. Ale moge sie mylic😃
      • hosta_73 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 18:32
        W życiu sie nie spotkałam z czymś takim, naprawdę. Bywały zacieki z kamienia w starej muszli ale ufajdanej nie widziałam.
        Za to w pracy, owszem .
    • mandre_polo Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 07:25
      Często ludzie posiadający zmywarkę nie myją w niej garnków. Są pewne typy patelni i noży które nie nadają się do zmywarki ale garnki. Stąd ktoś mówi że włącza raz na 3 dni bo faktycznie same talerze i kubki są zbierane do pełnego wsadu
      • brenya78 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 09:58
        "Są pewne typy patelni i noży które nie nadają się do zmywarki ale garnki."

Przypomniałaś mi - w jednym domu był cały zestaw garnków z drewnianymi wstawkami. Dlaczego ludzie sobie to robią? 😀
        • laura.palmer Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 10:52
          Bo lubią albo podobały im się te konkretne garnki. Ch.j cię to właściwie obchodzi?
          • brenya78 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 11:29
            "Bo lubią albo podobały im się te konkretne garnki. Ch.j cię to właściwie obchodzi?"

Zastanawia mnie zawsze jak ludzie sobie robią pod górkę na własne życzenie. To wszystko.
            • little_fish Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 18:14
              Może dla nich to nie jest pod górkę. Dla mnie umycie garnka czy patelni to też żaden problem.
      • bertie Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 11:27
        Ja nie myję patelni w zmywarce, bo po pierwsze teflon się szybciej zniszczy, a po drugie patelnia mi zajmie tyle miejsca w zmywarce, że ciężko potem upchać resztę naczyń.
        Noży do krojenia też nie wkładam do zmywarki, bo się wtedy szybko tępią podobno. Choć tutaj może powinnam zmienić przyzwyczajenia, bo i tak są ostre może ze 2 tygodnie po naostrzeniu...
        • brenya78 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 11:31
          "Ja nie myję patelni w zmywarce, bo po pierwsze teflon się szybciej zniszczy"

Ja kupiłam ceramiczne i problem się rozwiązał.

"po drugie patelnia mi zajmie tyle miejsca w zmywarce, że ciężko potem upchać resztę naczyń."

Może dlatego że kładziesz Ja na płasko zamiast bokiem. Mnie się mieszczą tezy patelnie i kilka talerzy jeszcze obok wejdzie.

"Noży do krojenia też nie wkładam do zmywarki, bo się wtedy szybko tępią podobno"

To można je naostrzyć...
          • jednoraz0w0 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 12:13
            Wystarczy mieć zmywarkę z trzema koszykami i już się patelnia mieści z problemami. Jasne, one maja regulowana wysokość i ten górny jest wyjmowalny, ale to już szybciej umyć patelnię ręcznie.
            • jednoraz0w0 Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 12:14
              Albo zwyczajnie chcieć mieć garnek czysty tu i teraz a nie jak się zmywarka najpierw zapełni a potem odbębni cykl.
          • magia Re: Co Was wkurza w innych gospodarstwach domowyc 27.05.23, 13:04
            ja tez wkładam patelnie na sztorc, bywa, ze w zmywarce mam 3 naraz, oprocz tego z 10 talerzy w dolnym koszu, ale ten manewr da sie zrobic tylko jak masz koszyk na sztucce zamoast 3 szuflady