panna_lila 27.05.23, 10:27 i nie mam na myśli tych młodziutkich, delikatnych tylko te już ciut starsze. Sałatka? Koktajl? Coś innego czy do wyrzucenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chatgris01 Re: Liście rzodkiewki - jadacie? 27.05.23, 10:29 Znajoma gotuje na nich zupe, smaczna jest. Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: Liście rzodkiewki - jadacie? 27.05.23, 11:45 Zarąbiste pesto z nich wychodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Liście rzodkiewki - jadacie? 27.05.23, 11:06 Jakieś orzechy do pesto są niezbędne? Nigdy nie robiłam pesto, idę poczytac Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Liście rzodkiewki - jadacie? 27.05.23, 12:40 Ja daję oliwę, orzechy (najczęściej włoskie) i ser Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Liście rzodkiewki - jadacie? 27.05.23, 23:12 Używam włoskich, czasem podprazonych pestek słonecznika, bardzo rzadko pinii. Odpowiedz Link Zgłoś
panizokienka Re: Liście rzodkiewki - jadacie? 30.05.23, 12:23 Używam piniowych lub nerkowców. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Liście rzodkiewki - jadacie? 27.05.23, 11:03 Na kanapki, do sosu spaghetti, surówki, do jajek, pesto i wielu tp. Tak jak liście buraków, szoinaku, szczawiu, mniszka lekarskiego, ogórecznika, zieloną pietruszkę, szczypior, rzeżuchę, bazylię, gorczycę, a nawet liście pora (zwłaszcza młodego). Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Liście rzodkiewki - jadacie? 27.05.23, 11:08 Ale nie piszemy o tych młodziutkich, masz na myśli też te już lekko włochate? Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Liście rzodkiewki - jadacie? 27.05.23, 11:42 Liście ogórecznika są nawet mocno włochate 😁. Wystarczy drobniej pokroić 🤷♀️. Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Liście rzodkiewki - jadacie? 27.05.23, 11:09 Ciekawe, że piszesz "a nawet liście pora". Z tych wszystkich roślin liście pora są chyba najbardziej oczywiste do jedzenia. Mnie w każdym razie nie przyszłoby do głowy, że można ich nie jeść Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Liście rzodkiewki - jadacie? 27.05.23, 11:48 Pochodzę z domu, gdzie liście pora po prostu wyrzucano tak jak liście rzodkiewki czy buraka (botwinka była od wielkiego dzwonu), natomiast cukinie im były większe tym lepsze 😁. Teraz to się trochę zmieniło - od lat 90. nieustannie przynosiłam nowinki, w gazetach i tv sporo nowych przepisów i potraw z różnych stron świata, więc rodzice (gł. mama) też zaczęli modyfikować dietę. A liście pora zaczęłam używać dzięki kumpeli, która za głowę się wzięła widząc, jak je wyrzucam. Odpowiedz Link Zgłoś
emateczka Re: Liście rzodkiewki - jadacie? 27.05.23, 12:05 Haha, zabawne 😂 to z cyklu "rzeczy, które dla was są oczywiste, a inni robią inaczej" 😂 uwielbiam takie male różnice! Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Liście rzodkiewki - jadacie? 27.05.23, 23:05 Bo wiele wynika z tradycji danych rodzin. Na szczęście i tu się zmienia 🤣. Odpowiedz Link Zgłoś
agatazieba Re: Liście rzodkiewki - jadacie? 28.05.23, 20:36 Rodzina męża kiedyś deliberowała,jak uzyskać białą zupę z pora, jak w restauracji. Zaliczyli zawiechę, kiedy zapytałam dlaczego białą (moja zawsze miała kolor bagienny). Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Liście rzodkiewki - jadacie? 27.05.23, 12:36 U nas por na surowo to tylko biała część, liście idą do żupy Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Liście rzodkiewki - jadacie? 27.05.23, 22:55 Spróbuj kiedyś liście młodych porów na surowo. Mają moc 💪. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Liście rzodkiewki - jadacie? 27.05.23, 23:15 Zachęciłaś mnie😀 spróbuję oczywiście 🤩 Odpowiedz Link Zgłoś
mania_222 Re: Liście rzodkiewki - jadacie? 27.05.23, 23:34 Najstarsze liście pora (te na zewnątrz) odrzucam, ale pozostałe kroję w cienkie paseczki i używam do sałatek, na kanapkę z pomidorem czy serem. Delikatne są, nie śmierdzą jak cebula, no i mają witaminy. Prawie cały por zużywam. Dziwię się, że niektórzy biorą tylko białą część, a te zielone młode są lepsze (łagodniejsze) niż szczypior i wartościowe. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Liście rzodkiewki - jadacie? 28.05.23, 22:46 A jak robisz ten sos do spaghetti z liści rzodkiewek? Lubię zielone, może by nam podeszło. Odpowiedz Link Zgłoś
lucadimontezemolo Re: Liście rzodkiewki - jadacie? 27.05.23, 11:45 Nie jem, dddaję zwierzakowi. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Liście rzodkiewki - jadacie? 27.05.23, 21:20 A wiecie, że w Japoni jada się liscie rzepaku mlodego. Rukola jak zakwita to podobna jest do rzepaku i jak ogladalam kiedys program o kuchni japonskiej to ...ahhhaaa! Tylko nalezy mieć swój rzepak, bo on w okresie potencjalnych zbiorów jest opryskiwany. Odpowiedz Link Zgłoś
kozaki_za_kolano Re: Liście rzodkiewki - jadacie? 27.05.23, 21:23 Kilka razy robiłam pesto i zjadłam z obowiązku, ale nie było pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Liście rzodkiewki - jadacie? 27.05.23, 21:34 pesto, z przechami i serem ale tez bywa, ze wrzucam do siekacza z sola, pieprzem i odrobina oliwy. Zuzywam jako np. dodatek do dan ze szparagow albo do risotto szparagowego. Ale nie przechowuje sie tak dobrze jak klasyczne pesto. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Liście rzodkiewki - jadacie? 27.05.23, 22:34 Wyjątkowo jak są super świeże i kuszące. Na kanapkę czy do sałatki. Posiałam też w doniczce, wyrosło za dużo i zamierzam zjeść. No ale te z doniczki to są małe listeczki delikatne. Odpowiedz Link Zgłoś
lisciasty_pl Re: Liście rzodkiewki - jadacie? 27.05.23, 23:09 To to się da jeść??? Odpowiedz Link Zgłoś
lady.madrugada Re: Liście rzodkiewki - jadacie? 27.05.23, 23:14 Pesto. Miksuję ząbek czosnku, grana padano albo bursztyn, orzechy jakie mam (choć najlepsze prażone laskowe), oliwę, sól, pieprz. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Liście rzodkiewki - jadacie? 28.05.23, 15:00 Raz zrobiłam pesto z liści, wyszło tak gorzkie, że w całości wylądowało w koszu. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Liście rzodkiewki - jadacie? 28.05.23, 15:33 Nie, szkoda czasu i składników Dałam się zainspirować jakimś chwastojadom Robiłam pesto, zupę, sałatkę Wszystko gufno po równo Kompostuje - moje dżdżownice lubią Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Liście rzodkiewki - jadacie? 28.05.23, 22:39 Jak ktos lubi rzodkiewkę to i liscie zje. Ja tak średnio jadam, muszę już nie mieć nic sensownego do jedzenia, nawet kiełki rzodkiewki mi średnio smakują a one bardziej do korzenia spichrzowego w smaku ;P Odpowiedz Link Zgłoś