Dodaj do ulubionych

Dlaczego wizytę prywatną widać w IKP?

27.05.23, 18:48
Może pomożecie. Byłam na kilku wizytach lekarskich w tym roku - tylko jedna na NFZ, reszta prywatnie. I wchodzę sobie na a tam widać jeszcze 2 inne wizyty, za które ZAPŁACIŁAM. Pozostałych prywatnych nie widać.
Teraz pytanie - o co chodzi? W ikp wizyty są chyba związane z NFZ więc jakim cudem tam je widać?
Obserwuj wątek
    • mamawojtuska79 Re: Dlaczego wizytę prywatną widać w IKP? 27.05.23, 18:52
      Zapłaciłaś czyli rozumiem że dostałaś paragon.
      • panna.nasturcja Re: Dlaczego wizytę prywatną widać w IKP? 27.05.23, 19:13
        A co to ma do rzeczy?
    • ichi51e Re: Dlaczego wizytę prywatną widać w IKP? 27.05.23, 18:55
      Wizyty prywatne również są płatne jeśli lekarz ma umowe z NFZ. Cos jak szkoła prywatne - ty płacisz a szkoła i tak dostaje od państwa subwencje.
      • sliwka_fioletowa Re: Dlaczego wizytę prywatną widać w IKP? 27.05.23, 19:04
        Żartujesz? W życiu o tym nie słyszałam. Z jakiej racji płacę za wizytę 260 zł a państwo jeszcze ma do niej dopłacać?? 🤯
        • natalyaxx Re: Dlaczego wizytę prywatną widać w IKP? 27.05.23, 19:06
          Mam tę samą sytuację co Ty i też jestem w szoku...
          • panna.nasturcja Re: Dlaczego wizytę prywatną widać w IKP? 27.05.23, 19:14
            U mnie na IKP ńie widać żadnych wizyt prywatnych a wyłącznie tak chodzę do lekarzy w wielu placówkach. Widać tylko recepty jeśli są refundowane.
        • a23a23 Re: Dlaczego wizytę prywatną widać w IKP? 27.05.23, 21:12
          sliwka_fioletowa napisała:

> Żartujesz? W życiu o tym nie słyszałam. Z jakiej racji płacę za wizytę 260 zł a
          > państwo jeszcze ma do niej dopłacać?? 🤯

Nie dopłaca, to bzdura. W IPK powinny być widoczne wszystkie wizyty, raportowanie do P1 dotyczy wszystkich lekarzy (też przyjmujących tylko prywatnie), ale nie działa to jeszcze aż tak dobrze. Natomiast jeśli lekarz w prywatnej placówce ma też umowę z NFZ to już na pewno w gabinetowym programie ma integrację z P1, więc wtedy większe prawdopodobieństwo, że wizyta będzie widoczna. Ale to nie ma nic wspólnego z podwójnym płaceniem.
    • evening.vibes Re: Dlaczego wizytę prywatną widać w IKP? 27.05.23, 19:09
      Nie dostałaś na tych wizytach recept na refundowane leki przypadkiem?
      • panna.nasturcja Re: Dlaczego wizytę prywatną widać w IKP? 27.05.23, 19:14
        Ale wtedy widać receptę, nie wizytę.
    • kachaa17 Re: Dlaczego wizytę prywatną widać w IKP? 27.05.23, 19:11
      Może lekarz to sobie jeszcze rozliczy z NFZ-em? Jeśli tak to chyba to jest jakieś oszustwo.
    • alterego72 Re: Dlaczego wizytę prywatną widać w IKP? 27.05.23, 19:18
      A skoro już o IKP mowa, to powiedzcie mi, z jakim poślizgiem znajdujecie informacje na IKP dotyczącą wypisanych recept, skierowań czy L4 ?
      Czy nieumieszczenie info o L4 pacjenta na jego IKP przez 2 dni to długo?
      • kamin Re: Dlaczego wizytę prywatną widać w IKP? 27.05.23, 19:44
        Ja w.ogole w.swoim ikp nie widzę zwolnień lekarskich i wizyt. Tylko recepty i skierowania
        • lucadimontezemolo Re: Dlaczego wizytę prywatną widać w IKP? 27.05.23, 20:13
          Zwolnienia to raczej na pue.
          • silenta Re: Dlaczego wizytę prywatną widać w IKP? 27.05.23, 20:56
            Na IKP też są zwolnienia.
            • sol_13 Re: Dlaczego wizytę prywatną widać w IKP? 27.05.23, 22:38
              Są, od prywatnych też.
    • iwles Re: Dlaczego wizytę prywatną widać w IKP? 27.05.23, 19:20

Znalazłam w internecie wypowiedz Rzecznika Praw Pacjenta, że prywatne wizyty powinny być wpisywane do IKP.
      • joyce_byers Re: Dlaczego wizytę prywatną widać w IKP? 27.05.23, 20:25
        Powinny być wpisywane wszystkie prywatne. Ja mam wszystkie wpisane.
        • sol_13 Re: Dlaczego wizytę prywatną widać w IKP? 27.05.23, 22:39
          A ja żadnej, w ikp mam jedynie porody.
          Za to zwolnienia lekarskie mam wszystkie, niezależnie kto wystawiał.
    • trzebasiebawic Re: Dlaczego wizytę prywatną widać w IKP? 27.05.23, 20:15
      Może chodzi o recepty refundowane.
      • sliwka_fioletowa Re: Dlaczego wizytę prywatną widać w IKP? 27.05.23, 22:49
        Nie- na dwóch z tych trzech wizyt nie było żadnych recept
      • anilorak174 Re: Dlaczego wizytę prywatną widać w IKP? 27.05.23, 23:09
        Nie. U corki widać prywatna wizytę, na której żadnych recept nie otrzymała.
    • joyce_byers Re: Dlaczego wizytę prywatną widać w IKP? 27.05.23, 20:24
      W moim IKP mam wszystkie wizyty prywatne łącznie z opisem wizyty. Wszystkie były realizowane w gabinetach prywatnych z paragonem. Ginekolog, neurolog, reumatolog, endokrynolog. Są wizyty, są recepty (neurologiczne i reumatologiczne nie refundowane).
      Oczywiście te na NFZ w POZ też są.
    • wapaha Re: Dlaczego wizytę prywatną widać w IKP? 27.05.23, 20:51
      Widać placówka ma.podpisana umowę z nfz i pociągnęli kasę za procedurę 🤪
      • silenta Re: Dlaczego wizytę prywatną widać w IKP? 27.05.23, 20:56
        Bzdura.
      • mamamisi2005 Re: Dlaczego wizytę prywatną widać w IKP? 28.05.23, 17:17
        Nieładnie tak rzucać bezpodstawne oskarżenia, nawet z głupawą emotką.
        Docelowo wszystkie wizyty pacjenta, niezależnie od tego, kto jest płatnikiem, będą widoczne w jego IKP. Póki co nie wszystkie widać, bo nie ma jeszcze pełnej integracji.
    • anilorak174 Re: Dlaczego wizytę prywatną widać w IKP? 27.05.23, 22:52
      Nie mam żadnej prywatnej wizyty w IKP.
      Moja córka ma jedną prywatna z wielu widoczną w zakladce Zdarzenia medyczne.
      Recepty widzę wszystkie, niezaleznie od tego czy od prywatnego lekarza czy na nfz.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Dlaczego wizytę prywatną widać w IKP? 28.05.23, 11:22
      Sprawdziłam, syna wizyta u neurologa prywatnie, z paragonem w przychodni prywatnej, za milon monet, na pewno nie na nfz - wpisana.
      • dwa_kubki_herbaty Re: Dlaczego wizytę prywatną widać w IKP? 28.05.23, 11:26
        Ja uważam że tak powinno być.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka