Dodaj do ulubionych

Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C?

27.05.23, 19:00
Postanowiłam wrócić do witaminy C, kupiłam serum
SkinTra - Light Your Skin no i przypomniałam sobie, że tego typu sera (chodzi mi o postać witaminy C.) chociaż super działają na mnie i ładnie rozświetlają pod filtry się u mnie nie nadają. Filtr mam ten Garniera, rzeczywiście wchłania się idealnie ale sam, po serum już gorzej. Mogę stosować to połączenie w weekendy ale w ciągu tygodnia odpada, wychodzę wcześnie rano do pracy, ledwo się dobudzam i na pielęgnację /makijaż rano mam mało czasu. Mam grubą, mieszaną/tłustą cerę, teraz rano stosuję tylko ten filtr i ulubione minerały. No ale chce wrócić do tej witaminy C. I tak się zastanawiam czy ta Tetra C Ph doctor jest lekka, ładnie się wchłania? Bo jednak stówę kosztuje, więc nie będę kupować w ciemno bo taką która się średnio wchłania to już mam smile będę jej używać oczywiście, ale chciałabym mieć coś na rano. A może są jakieś inne leciutkie sera z witaminą C.? Długo pod krem/filtr rano stosowałam peptydy argacos tam firmy the Ordinary i to się fajnie wchłaniało, ale chce witaminę C teraz. Ematka pomoże???
Obserwuj wątek
    • evening.vibes Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 27.05.23, 19:13
      Absolutnie najlżejsze na rynku jest Geek&Gorgeous - ma konsystencję czystej wody. Polecam. Jedyny minus to, że ma dość krótki termin i trzeba je trzymać w lodówce. Ja kupiłam sobie 5-ml buteleczkę z pipetą i odlewam porcję na tydzień/dwa, którą trzymam w łazience - reszta w lodówce.

Tetra C z PHdoctor ma formę emulsji ale jest lepkawa, podobna w efekcie do SinTry.
      • iuscogens Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 27.05.23, 19:24
        Myślałam o tej firmie też, bo mam ich retinal i jest naprawdę przyjemny w użytkowaniu, ale jakoś nie załapałam, że to ich serum jest takie leciutkie. To byłoby coś dla mnie, dzięki.
      • waleria_bb Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 27.05.23, 20:02
        O, też mnie to serum G&G ciekawi. Boję się tylko podrażnień i zatkanych porów, bo w sumie każda witamina C mnie zapychała.
        • primula.alpicola Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 28.05.23, 07:39
          Znam g&g,ultra lekkie, jak woda, ale ma bardzo niskie ph i lekko mnie szczypie przez chwilę. No i po g&g potrzebuję kremu nawilżającego, a po emulsji z tetrą BL czy ph doctor nie ma potrzeby, spf i w drogę.
          • iuscogens Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 28.05.23, 08:18
            Mnie niskie ph i szczypanie nie rusza, bo latami robiłam swoje własne z bu.
          • starczy_tego Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 28.05.23, 08:22
            BL?
          • evening.vibes Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 28.05.23, 08:32
            primula.alpicola napisała:
            > a po emulsji z tetrą
            > BL czy ph doctor nie ma potrzeby, spf i w drogę.

Oba te sera są tłustawe, lepkie.
            • iuscogens Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 28.05.23, 08:55
              evening.vibes napisała:

> primula.alpicola napisała:
              > > a po emulsji z tetrą
              > > BL czy ph doctor nie ma potrzeby, spf i w drogę.
              >
              > Oba te sera są tłustawe, lepkie.

A jaka ty masz evening cerę? Bo może taka jak ja, podejrzewam, że na mojej skórze te sera też by się lepiły. Teraz rano nałożyłam skintre i cała czuje, że się lepię. Jakbym miała jeszcze na to nakładać krem nawilżający a potem filtr to bym się przykleiła do powietrza chyba. Ale są różne skóry, kotejka jakiś czas pisała, że nakłada rano 5 warstw serow/kremów i wszystko jej skóra wchłania.
              Jestem pewna, że akurat ja po GG żadnego dodatku nie będę potrzebowala, bo właściwie nigdy nie mam problemu z za sucha /ściągnięta skóry, nawet zimą. Krem nakładam rano(teraz filtr, opcja krem plus filtr odpada) bardziej z obowiązku i do minerałów niż z realnej potrzeby.
              • evening.vibes Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 28.05.23, 09:09
                iuscogens napisał:
                > A jaka ty masz evening cerę?

Mieszaną - z wiekiem coraz bardziej w stronę normalnej. Moja skóra nie toleruje praktycznie żadnych form olejowych kosmetyków - nic mi się nie wchłania i świecę się jak księżyc w pełni. Przy niektórych bywa lepiej ale na pewno nie istnieje dla mnie 'lekki olejek, który wchłania się błyskawicznie' smile
                • iuscogens Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 28.05.23, 09:29
                  To tak jak u mnie smile
                  Ja olejów używam, głównie jako olejków myjących i bardzo to lubię i od lat głównie tym myję twarz. Dodaje też do maseczki z glinki. Na noc też zdarza mi się używać (teraz mniej ale latami testowałam różne, teraz czasem mieszam jakiś olej z frakcja sojową, ona trochę zabiera tłustości oleju) ale raz na jakiś czas i bez złudzeń że coś mi się wchłonie szybko smile
                  Na dzień zdecydowanie odpada.
                  • evening.vibes Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 28.05.23, 10:05
                    Ja podobnie - bez olejków hydrofilowych nie wyobrażam sobie demakijażu ale w pielęgnacji tylko ewentualnie na noc, awaryjnie - przydały się przy wprowadzaniu retinoidów, kiedy pierwszy raz mnie coś przesuszyło.

Jakbyś po serum potrzebowała nawilżenia to polecam kremy Neutrogeny z linii Hydro Boost. Są dwie wersje:
                    - wodnisty żel dla cery mieszanej - wchłania się błyskawicznie i całkowicie
                    wizaz.pl/kosmetyki/produkt,244386,neutrogena-hydro-boost-water-gel-aqua-gel.html
                    - żel-krem do cery suchej - jest bardziej treściwy ale też wchłania się szybko do matu (zero tłustości)
                    wizaz.pl/kosmetyki/produkt,133602,neutrogena-hydro-boost-gel-cream.html
                    Mocnej nawilżająca jest jeszcze apteczna Elo-baza - zostawia delikatną satynową ale kompletnie nietłustą powłoczke:
                    wizaz.pl/kosmetyki/produkt,66005,blau-farma-elo-baza-krem-lekki.html
                    • evening.vibes Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 28.05.23, 10:35
                      A tak jeszcze przy okazji zapytam jakich minerałów używasz przy tłustej cerze?
                      • iuscogens Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 28.05.23, 11:29
                        Neauty, w wersji matującej. Tylko oni się zamkeli ponad rok temu, wiem, że są dostępne produkty jeszcze na allegro, ja sobie zrobiłam porządny zapas jak wyprzedawali produkty, bardzo żałuję że tak późno ich odkryłam (jakieś 2-3 miesiące przed tym jsk ogłosili koniec działalności) bo znalazłam u nich idealnie pasujący kolor. Formuła matująca też mi pasuje, co zrobię jak mi się skończą zapasy to nie wiem uncertain używałam też annabelle minerals ale aż tak mi nie pasowały.
                    • iuscogens Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 28.05.23, 11:24
                      Dzięki, nie znam tych produktów, poczytam sobie o nich smile
    • primula.alpicola Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 27.05.23, 19:20
      Miałam oba, SkinTra to jest lekka, wodnista, nietlusta formuła i na mojej skórze wchłania się błyskawicznie.
      Tetra Ph Doctor to jednak emulsja (zawiera oleje), dla mnie nadal lekka, ale oczywiście wchłania się dłużej niż SkinTra.
      • iuscogens Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 27.05.23, 19:26
        O widzisz dzięki, jeśli ta tetra wchłania się dłużej niż SkinTra to odpada, bo u mnie już SkinTra się za długo wchłania. Dzięki!
        • primula.alpicola Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 28.05.23, 07:41
          Tak, dłużej.
          A w ogóle serów z wit.C "tetra" jest bardzo niewiele, większość to formy olejowe, których nie znoszę. Emulsje znam.tylko ph doctor i Basiclab.
          • iuscogens Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 28.05.23, 08:16
            Olejowych też nie lubię, bo jestem nauczona, że witaminę C powinno używać się rano a rano u mnie forma olejowa nie przejdzie.
    • ayelen40 Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 27.05.23, 19:29
      Ja mam już drugą buteleczkę Balei (marka dm). Z Bielendy musiałam wylać, bo cuchnelo niczym stara wędlina.
      • iuscogens Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 27.05.23, 19:32
        Tego Balei nie znam, ale te sera z witaminą C. mają rzeczywiście czasem specyficzny zapach. Siedzę teraz że SkinTra na twarzy od rana i cały czas go czuję. Ale przynajmniej mogę sobie wmawiać, że działa smile
        • ayelen40 Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 27.05.23, 19:49
          Balei pachnie delikatnie cytrusami.
          • iuscogens Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 28.05.23, 08:19
            A jest lekkie czy bardziej treściwe?
            • ayelen40 Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 28.05.23, 09:15
              Dla mnie bardziej treściwe. Ale to maks. 3 %, 10 ma np Nó, nie wiem, czy jest w Polsce i nie próbowałam, bo może być za mocne dla mnie.
    • panna_lila Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 28.05.23, 07:54
      Z ciekawości pytam, bo ja słaba jestem jeśli chodzi o filtry, dlaczego ich używasz skoro wychodzisz wcześnie rano do pracy? Pracujesz na zewnątrz?
      I który to ten Garnier, o którym wszyscy wiedzą?🤩
      • iuscogens Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 28.05.23, 08:15
        Na szczęście ta pora roku kiedy jest ciemno gdy się wychodzi do pracy i kiedy się z niej wraca się już skończyła smile teraz nawet o 6.00 świeci słońce, ja wychodzę koło 7.00 (dla mnie to dzika pora) i wracam koło 16.00, slonce świeci smile tym bardziej, że korzystam z transportu publicznego.Zresztą po p pracy i w weekendy staram się spędzać czas na zewnątrz bo potrzebuje tego słońca baaaaaardzo. Nie pracuje na zewnątrz, ale od jakiegoś czasu staram się w sezonie wiosenno-letnim uzywac filtrów. Ten filtr Garniera rzeczywiście się fajnie i szybko wchłania, nawet na mojej skórze.
        To ten:
    • b-b1 Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 28.05.23, 08:49
      Próbowałaś serum z Basiclab? Mam turkusowe z witC, dla mnie nie akceptowalne, bo wodne, a ja lubię olejowe. Szybko się wchłania- pod filtr idealne( mnie Garnier wysusza, nie ma opcji wodnej Wit i na to Garniera 😁)
      • iuscogens Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 28.05.23, 09:03
        basiclab.shop/serum-z-witamina-c-15-kwasem-ferulowym-i-hialuronowym-nawilzenie-i-rozswietlenie

Chodzi o to? Nie próbowałam, poczytam, dzięki!
        Cena jeszcze do przeżycia, bo 200 zł za serum z witaminą C to jednak nie dam, a myślałam, że u nich tylko takie ceny.
        Garnier wysusza? To tylko pokazuje jak różne są cery, u mnie szybko się wchłania i daje takie fajny zdrowy glow. I ładnie trzyma mi minerały. Czego chciec więcej smile
        • b-b1 Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 28.05.23, 09:10
          Dokładnie o to😁- wodne i ściąga moją skórę , z Garnierem na górze nie potrzebowałbym botoksu 🤣

Mam i serum i Garniera więc doświadczenia namacalne🤣
          Ktoś w końcu te olejowe kupuję( ja).

• iuscogens Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 28.05.23, 09:32
            Olejowe mogłabym używać, ale na noc i przy założeniu że jestem tłuściutka i tyle smile a jakoś tak lubię na dzień witaminę C, jak używałam wcześniej to raczej nie łączyłam już jej z filtrem, a teraz chce ten filtr smile
    • kora.bez.loginu Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 28.05.23, 10:47
      Ja z cerą mieszaną dojrzałą lubię serum amvi, chyba ujrzałam polecajkę w jakimś wątku. Lekkie, miły zapach, wchłania się dobrze, w dodatku w promocji ma bardzo przyjemną cenę.
      • iuscogens Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 28.05.23, 11:30
        Dzięki, poczytam o nim, nie znałam tej firmy smile
        • kora.bez.loginu Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 28.05.23, 11:33
          Był kiedyś taki długi wątek, może pomoże: forum.gazeta.pl/forum/w,567,174108422,174108422,Ktore_serum_z_witamina_C_.html
          • iuscogens Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 28.05.23, 12:25
            Dziękuję!
    • mayaalex Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 28.05.23, 11:04
      Mam basiclab zielone (inne od tego turkusowego powyzej), jest dosc lekkie. Bardzo lekki jest geek & gorgeous. Bardzo lubie tez serum neutrea, z wit C i kwasem hialuronowym, jest zupelnie nietluste ale przez kwas hialuronowy dodatkowo nawilzajace, u mnie sie sprawdza.
      • iuscogens Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 28.05.23, 11:31
        Dzięki, neutree lubię jako firmę, więc sprawdzę też to serum, kiedyś o nim coś czytałam, ale zapomniałam o tym. Dzięki!
    • taje Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 28.05.23, 12:32
      Nie lubię oleistych formuł. Jak dla mnie witamina C od Ph Doctor jest idealna, lekka i bardzo dobrze się wchłania. Próbowałam wcześniej dwóch różnych formuł od Medik8 oraz bardzo tu chwaloną Timeless 20% i jednak pH Doctor wygrywa.
      • iuscogens Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 28.05.23, 13:58
        Dziękuję, a jaki masz rodzaj cery?
        • taje Re: Tetra c albo inne Lekkie serum z wit. C? 29.05.23, 00:21
          Naczyniową, kiedyś mieszaną, teraz ze skłonnościami do przesuszania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka