Dodaj do ulubionych

Nareszcie!!!!

27.05.23, 21:49
Wreszcie i do nas wiosna dotarła! Dzisiaj było jakieś 22 stopnie, choć dość wietrznie, ale w końcu można powiedzieć, że mamy wiosnę!!! Nawet mój malutki bez zakwitł. Już tak strasznie chciało mi się ciepła i słońca. Teraz siedzę sobie na tarasie i patrzę na księżyc, a wokół pokoszone łąki i pachnie przecudownie! U nas długi weekend, mam wolne do środy, pogoda ma być ładna cały czas 🤗

Chwałę się tym, co u mnie w ogrodzie kwitnie, bo wreszcie mam czym 😁.
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Nareszcie!!!! 27.05.23, 21:53
      Jest 27 maja, naczekałaś się smile U mnie w mieście tak było już 2 tygodnie temu (Wzgórze Tumskie, jakby co)
      • eliszka25 Re: Nareszcie!!!! 27.05.23, 22:00
        A weź nic nie mów! Już mnie zazdrość ściskała, jak oglądałam te ogrodowo-balkonowe fotki na forum. Nieco ponad tydzień temu, to u nas śnieg padał, tak że ten 🙃
        • mika_p Re: Nareszcie!!!! 27.05.23, 22:04
          Za to ja ci własnego bzu zazdroszczę, dla równowagi.
          Mieszkam w bloku, nie mam balkonu. Mam żywopłot pod oknem. Kiedyś kupiłam sobie przyszły krzaczek bzu, taki badylek, posadzilam przy tym żywopłocie, rósł sobie kilka miesięcy, aż pewnego razu dowiedziałam się od sąsiada, ze jakaś baba go zabrała. Noż, kura, krzaczątko za dychę, jakby było co kraść.
          • eliszka25 Re: Nareszcie!!!! 27.05.23, 22:09
            Ja zawsze marzyłam o tym, żeby mieć bez i magnolię w ogrodzie. W ubiegłym roku wiosną posadziliśmy magnolię, a jesienią bez. Byłam nastawiona na to, że pierwsze kwiaty to dopiero za kilka lat, ale w tym roku zakwitła i magnolia i bez! Ten ostatni ma tylko dwa kiście kwiatowe, bo malutki jeszcze, nawet metra nie ma, ale strasznie mnie to ucieszyło.

A u ciebie straszne chamstwo z tym bzem! Ależ bym się wkurzyła!
            • igge Re: Nareszcie!!!! 27.05.23, 23:58
              Też bym się ucieszyła, uwielbiam wiosnę i wiosenne kwiaty. Nie mam sama ani bzu ani magnolii ( bez mam tylko w dzbanku bo dostaję od męża i od koleżanek) ale moi sąsiedzi mają, posadzili dawno więc jest tego bzu sporo i juz duży i cieszę się na spacerach cudzym bzem.
              Wszystkie magnolie dawno przekwitły ale bez jest.
              Wzdłuż drogi rośnie też dziki i pachnie.
              Czasami to nawet tego bzu nie zauważę, dopiero zapach słodki przypomina smile
            • unikotka Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 08:28
              Moja magnolia jest od kilku lat już u nas i nie chce zakwitnąć 🙁
          • berdebul Re: Nareszcie!!!! 27.05.23, 23:10
            Bzy można prowadzić w formie krzaka w donicy. Tylko daj mu, potencjalnemu przyszłemu bzu, doniczkę z izolacją, żeby się nie gotował, ale tez nie przemarzł.
            • eliszka25 Re: Nareszcie!!!! 27.05.23, 23:41
              Jak się nie ma balkonu, jak mika, to trochę ciężko jednak.
              • berdebul Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 10:25
                O rrrany, jakoś mi umknął ten brak balkonu🫣
    • snakelilith Re: Nareszcie!!!! 27.05.23, 21:58
      Ojej, to strasznie jesteście spóźnieni. Nie dziwię się, że masz dosyć. Moje tulipany przekwitły już doszczętnie i liście są już brązowe, będę cebule wyciągać do przechowywania. U mnie za chwilę będą kwitnąć lipy.
      • hasty Re: Nareszcie!!!! 27.05.23, 22:02
        U mnie jeszcze tak
        • eliszka25 Re: Nareszcie!!!! 27.05.23, 22:09
          Też ślicznie!
      • eliszka25 Re: Nareszcie!!!! 27.05.23, 22:04
        U nas wiosna zawsze jest ciut później, ale w tym roku było wyjątkowo długo zimno i cały czas lało. Nieco ponad tydzień temu śnieg padał do tysiąca metrów. Normalnie takie widoki mam w kwietniu, a nie po połowie maja.
      • hanusinamama Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 20:07
        Tulipany kwitną u mnie od miesiąca. Zależnie od gatunki są teraz kwitnące jak i takie w pąkach.
        Botaniczne juz nawet liscie straciły...
    • unikotka Re: Nareszcie!!!! 27.05.23, 22:32
      Pięknie 🌱💚🌷🍀
      • eliszka25 Re: Nareszcie!!!! 27.05.23, 23:35
        Dzięki 😊
    • mysiulek08 Re: Nareszcie!!!! 27.05.23, 22:57
      u nas w nicy bylo -1 tongue_out kaluze wody po wczorajszym deszczu zamarzniete rano byly i do tego, jak zwykle, malownicze mgly
      • eliszka25 Re: Nareszcie!!!! 27.05.23, 23:40
        Ale u ciebie teraz chyba zima czy tam jesień? U mnie powinna być wiosna, a w ubiegłym tygodniu też były przymrozki i śnieg, a deszczu spadło tyle, że mieliśmy już alarmy powodziowe i ziemia się w wielu miejscach poobsuwała. Jedną wioskę ewakuowano 2 tygodnie temu, bo góra u zboczu której leży, grozi obsunięciem. Ludzie nadal nie mogą wrócić do domów. Teraz zapowiadają tydzień bez deszczu, to sytuacja powinna się uspokoić.
        • mysiulek08 Re: Nareszcie!!!! 27.05.23, 23:46
          powiedzmy, ze nastala pora deszczowa, leje i wieje, norma jesienna ale te przymrozki nocne zdecydowanie za szybko sa, lipiec ok, ale koniec maja nie

po ostatnim armagedonie deszczowoburzowowietrznym tez bylo miejscami nieciekawie, na piatkowej przejazdzce widac bylo duze szkody
          • eliszka25 Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 00:01
            U nas całe szczęście gwałtownych burz nie było. Tyle tylko, że padało, a właściwie lało praktycznie bez przerwy od 2 miesięcy. Mam jednak nadzieję, że wiosna zostanie na trochę dłużej.
    • mikams75 Re: Nareszcie!!!! 27.05.23, 23:59
      ja tez odzylam jak wreszcie ujrzalam slonce, dawno nie widzialam tak paskudnej wiosny. Uff, oby sie utrzymalo, ale tylko dwa dni wolnego mam.
      • eliszka25 Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 00:09
        W tym roku wiosna naprawdę paskudna. Już nawet zaczęliśmy się zastanawiać, czy w tym roku będzie tylko zima i jesień. Mam nadzieję, że chociaż trochę słońca teraz będzie. U nas odetchnęli głównie rolnicy i koszą trawę na potęgę. Uwielbiam zapach świeżo skoszonej trawy. Potem będzie wszędzie śmierdziało gnojówą 🙃

Ja nie pracuję codziennie i normalnie szła bym w poniedziałek, ale jest święto i poniedziałek przesunął mi się na środę i tym sposobem nam 5 dni wolnego bez brania urlopu 🤗
        • mikams75 Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 00:19
          milo, ja mialam wiecej wolnego przy okazji poprzedniego dlugiego weekendu, ale nic nie skorzystalam, choc musze powiedziec, ze przy tak sennej pogodzie wtedy faktycznie wypoczelam. Nie da sie okupowac kazdego dlugiego weekendu dla siebie, wiec tym razem inni odpoczywaja dluzej wink
          • eliszka25 Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 00:23
            W naszym kantonie mamy ogólnie więcej świąt niż u was. Mój mąż pracuje w Zurychu (tzn. pracuje ogólnie z domu, ale firma z Zurychu) i często jest tak, że chłopaki i ja mamy święto, a on pracuje.
            • mikams75 Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 00:38
              co za niesprawiedliwosc!
              • eliszka25 Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 00:42
                Ale czasem wy macie wolne, a my nie. Na przykład 1 maja ja szlam normalnie do pracy, chłopaki do szkoły, a mąż miał wolne.
                • mikams75 Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 00:46
                  oo, a bylam przekonana, ze 1 maja to w calej Europie jest wolny....
                  • eliszka25 Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 02:00
                    W Szwajcarii to nie jest święto państwowe i zależy od kantonu, czy jest wolne czy nie.
    • shmu Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 00:00
      W tym roku wiosna zawitała później, rzeczywiście, ale u Ciebie już wyjątkowo. Tulipany przekwitły u mnie kilka tygodni temu i zaczął się czas na irysy. Twój bez piękny!
      Może jutro wrzucę kilka fotek. Btw właśnie obejrzałam ,,Wanda, mein Wunder", widziałaś?
      Ja dzisiaj pierwszy raz w tym roku pływałam w basenie na zewnątrz, choć nie powiem, żeby mi było wyjątkowo gorąco, bo było koło 20 stopni.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 00:05
        U mnie irysy też już przekwitły. Teraz kwitną łubiny, choć też już kończą i żurawki, a za chwilę zakwitną krwawniki.
      • eliszka25 Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 00:16
        Tulipany u mnie też już przekwitają w sumie, ale jeszcze kilka kwitnie. Tylko trawa rosła jak wściekła, wszystko inne dopiero teraz ruszyło. Kilka tygodni temu było chyba ze 2 dni ładnie i posadziłam sobie bratki, to mi niemal zniknęły. Teraz znów widać, że jednak żyją.

Filmu nie widziałam. Chyba na netflixie jest, warto?

Badi u nas też otworzyli, ale na razie dla mnie za zimno na takie atrakcje 😁.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 00:01
      A gdzie ty mieszkasz, bo to wszystko, co na twoich zdjęciach kwitnie, to u mnie już przekwitło?
      • eliszka25 Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 00:17
        Taką mieliśmy brzydką i zimną wiosnę, że wszystko o jakiś miesiąc później jest, jak nie więcej.
    • igge Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 00:07
      Wczorajsza wiosenna słoneczna zielona wycieczka.
      Najbardziej lubię kwiecień, maj. ( i czerwiec czyli początek juz lata ale przyroda nie wysuszona jeszcze i nowa, nie tak jak w lipcu i sierpniu).
      • igge Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 00:07
        I więcejwink
        • igge Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 00:15
          Fotki zgubiłam.
          • eliszka25 Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 00:19
            Śliczne te twoje fotki! Ja też bardzo lubię wiosnę, ale w tym roku u mnie właściwie dopiero teraz się zaczęła.
            • igge Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 00:32
              Gratuluję POCZĄTKU wiosny i ciepła.
              Dobranoc smile.
              Ty Eliszko mieszkasz w niesamowitym miejscu. Pamiętam wszystkie Twoje piękne foty i widok za oknem.
              • eliszka25 Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 00:39
                Dziękuję 😊

Uwielbiam moje okolice, ale w tym roku jeszcze nie miałam szansy się nimi nacieszyć. Ciągle tylko lało i lało. Teraz będę nadrabiać zaległości!
          • igge Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 00:28
            Jeszcze musiałam odszukać moje tzn nie moje pierwsze irysy w tym roku. I makismile.

Sorry za nieumiarkowanie. Tak więc autorko w pełni rozumiem Twoją radość z powodu pierwszych tulipanów, bzu, słońca i wiosny.
            Pozdrawiam.
            • eliszka25 Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 00:39
              Nie nasz za co przepraszać, śliczne kwiatki tu masz!
      • al_sahra Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 03:56
        Igge, bardzo ładne zdjęcia robisz.
      • unikotka Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 08:27
        Mamy podobny zestaw kwiatów 😊 Nam też leszczynę i koniczynę (ale jeszcze nie kwitnie), hortensję posadziłam w tym roku. Przed domem miałam kiedyś,ale padła, próbuję za. Pięknie zdjęcia!
      • pade Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 09:56
        Mam taki rododendron jak na trzecim zdjęciu! Jestem przepiękny!smile
    • noi_noi Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 02:20
      uwielbiam twoje foty z gór! U mnie juz po zapachu i kwiatach, dziś dbam o pomidory, bo juz małe kulki są na tym zimnie w Holandii, bo jest wyjątkowo nietypowo w tym roku jak na ten kraj. Btw, ty masz wiecznie czym się chwalic, dawaj więcej fot, wszystkie są piękne
      • eliszka25 Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 02:41
        Bardzo mi miło 😊
        Jutro wybieramy się na wycieczkę, to będę miała nowe fotki.

U nas na pomidory było do tej pory za zimno. Ja dopiero będę sadzić.
    • unikotka Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 08:22
      To też pokażę, co u mnie. Najbardziej zaskoczyło mnie,że róża już kwitnie 😊
    • unikotka Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 08:23
      I jeszcze...
      • eliszka25 Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 17:48
        Śliczne to twoje kwiecie. My mamy bardzo młody ogród. Dopiero w tamtym roku coś zaczęliśmy robić i wszystko malutkie lub świeżo posadzone. Za kilka lat też już będzie lepiej.
        • unikotka Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 17:53
          Dziękuję 😊 My już 12 lat tu mieszkamy i po groszku co roku coś tam dodaję. Ale nie jestem nadmiernie pracowita 😉 Wszystkie roślinki z takich marketowych maleństw.
    • jkl13 Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 09:35
      U mnie w tym roku wyjątkowo piękna wiosna, zwłaszcza maj. Wszystko kwitnie, nawet szybciej niż zwykle i jest mnóstwo słońca, choć bywa zimno. Ale cieplejsze dni też się zdarzają, deszcz raz w tygodniu i delikatny, akurat taki, aby nawilżyć ziemię, więc jest fantastycznie. Już dawno nie było u nas tak idealnej wiosny, od lat z zimy wpadaliśmy prosto w upalne lato i suszę, a ten rok jest cudowny.
      • jkl13 Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 09:49
        Ps. Jeśli eliszka lubisz bzy, polecam ci do ogrodu lilak Meyera. To miniatura na, pięknie kwitnie, ale przede wszystkim obłędnie pachnie. U mnie właśnie zaczął kwitnąć (choć powinien pod koniec czerwca, jest późniejszy niż klasyczne bzy) i pachnie nim cały ogród.
        • jkl13 Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 09:55
          PS2. A tutaj również dla ciebie moje bzy. Ty też się takich doczekasz smile
          • eliszka25 Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 20:00
            Piękne 😍
        • eliszka25 Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 19:59
          O ładny ten lilak! Muszę się u nas rozejrzeć za takim.
    • samaasma Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 10:21
      Tkwię w stuporze od kiedy dowiedziałam się że Tina Turner mieszkała w Szwajcarii no Szok

Rozumiem ze ktis nie Ma wielkiego wyboru ale taka gwiazda która mogła sobie siedzieć w ciepłej Kalifornii dlaczego tak zmarnowała sobie życie siedząc w takim nieprzyjaznym pogodowo kraju Gdzie przyroda pojawia się na dwa tygodnie????

Ktoś tez tak ma ?
      • princesswhitewolf Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 10:43
        Musialaby mieszkac na samym poludniu Kalifornii by uniknac temperatur ponizej 5C.

Poza tym w Kalifornii jest paskudnie sucho. Wcale nie jest zielono. I trudno mowic o pojawianiu sie wielce przyrody. Juz od maja cala trawa wysycha i jest zolto. Poza paroma gatunkami drzew ( palmy itd) to tak za bardzo nic naturalnie nie rosnie bez podlewania.
        Tam gdzie ja mieszkalam w okolicach San Francisco bylo zielono ale tylko dlatego ze mgla nawilzala, ale zima bylo ok 0C w nocy.
        Straszliwie sie tam meczylam w ogrodku z parokrotnym dziennie latem podlewaniem. Kiepsko wszystko roslo przez susze.

• samaasma Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 13:54
          Przecież akurat w okolicach San Francisco to temperatura nie jest taka Fajna tylko jest taka sama jak w europie centralnej więc to nie jest fajne miejsce do mieszkania

• mikams75 Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 15:59
        > zmarnowała sobie życie siedząc w takim nieprzyjaznym pogodowo kraju Gdzie przyroda pojawia się na
        > tygodnie????

> Ktoś tez tak ma ?

tak, ja tak mam i zazwyczaj nie narzekam, ta wiosna byla wyjatkowa. W poprzednik latach do konca maja mialam juz duzo km zrobionych po gorach w pieknych okolicznosciach przyrody.
    • astomi25 Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 12:18
      U mnie bez, tulipany i narcyzy juz daaawno przekwitly. Petunie rosna, agrest dojrzewa...niedlugo beda czeresnie, a jest ich w tym roku wyjatkowo duzo. Drzewka maja dopiero pare lat.
      Ziola rosna jak szalone, oregano,mieta, melisa, szczypior ktory juz 2x zaczal kwitnac i musialam ciac, pietruszka, lubczyk...
      Lubie swoj ogrod.
      Ciesz sie wiosna eliszko!
      • eliszka25 Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 20:04
        U mnie jeszcze mało, bo ogród młody, ale powolutku będzie coraz ładniej. U ciebie pięknie!
    • bywalec2023 Re: Nareszcie!!!! 28.05.23, 20:29
      U nas tez nareszcie słońce i wiosna smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka