Dodaj do ulubionych

W jakim wieku dziecko się uspokaja?

27.05.23, 23:23
Mam 5 latka i jest szał. Biega skacze spiewa, mocniej intensywniej więcej niż w młodszym wieku, cz to jest apogeum, kiedy będzie potrzebować choć trochę mniej ruchu?
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 27.05.23, 23:36
      Zawsze uważałem, że dzieci to marnotrastwo energii. Jeden pięcioletni, nieokiełznany dzieck emituje więcej prądu, niż czarnobyl.
    • bruy-ere Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 27.05.23, 23:42
      Mój się uspokoił w wieku ok. 7 lat. Przestał biegać, zaczął chodzić. Początkowo myślałam, że chory smile
    • koronka2012 Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 00:00
      z ADHD nie wyrasta się tak szybko
      • pierwszykot Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 14:59
        koronka2012 napisała:

> z ADHD nie wyrasta się tak szybko

Też obstawiam ADHD ... 5 lat to już powinien panować nad sobą, zaraz zerówka go czeka...
        Współczuję Miałam takiego w otoczeniu też wrzeszczal na okrągło. Wyciszył się jak zaczął więcej na komórce siedziec to otoczenie odetchnęło...
        • jednoraz0w0 Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 16:38
          🙄 w tym wieku się nie diagnozuje ADHD bo motorek w dupie jest jak najbardziej w granicach normy.
    • mikams75 Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 00:05
      wtedy, kiedy dostanie swoj telefon.
      • fogito Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 07:35
        Hahaha dokładnie!
      • asia_i_p Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 14:13
        Niekoniecznie. Mój dziewięciolatek co prawda swojego telefonu jeszcze nie ma, ale pożycza mój i gra w Gardenscapes. I nie ma żadnego spokoju, bo usiłuje sterować NPCami i się wkurza, że go nie słuchają.
      • pierwszykot Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 15:00
        mikams75 napisała:

> wtedy, kiedy dostanie swoj telefon.

Otóż to. Tylko żeby się nie wieszał bo może rzucać nim o ścianysmile
    • noi_noi Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 00:16
      Coś większego od telefonu - widziałałam ost na wczasach, że większość dzieci to ma przy spożywaniu posiłków do lat chyba 8? Krzyczą, wrzeszczą przy stolikach jak szatany i zanim sie cała rodzina usadowi, to ułamek sekundy trwa, podstawiają ekran(większość dzieci ma ten sam, chyba z tej samej firmy), włączają i zapada błoga cisza, dziecko zamienia się w zombi i albo samo je, szufluje, albo rodzice karmią i też jest spokój
    • zuzanna_a Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 01:33
      Wiem co masz na mysli.
      Moim zdaniem 10, przynajmniej moj, ktory zwykł zachowywac sie jakby wciagnal lyzke koksu - w tym wieku zaczal stawac sie spokojnym, malo ruchliwym czlowiekiem.
      Wszystkie 12 latki mi znane sa juz na maksa statyczne.
      • leyla76 Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 10:50
        To mówisz, ze jeszcze 2 lata musze czekać? Mój ma 10.
        • alewcale Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 11:01
          Można spróbować poświęcić więcej uwagi i czasu. Niektóre dzieci odreagowują stres ruchem ...może nawet wszystkie. A dorośli nie?
          • kochamruskieileniwe Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 11:37
            I co? Lepiej. Ci się zrobiło, że przys...łaś komuś , że zbyt mało czasu poświęca dziecku?

Ja nie wiem, co z tymi ludźmi nie tak, że w ten sposób muszą się dowartościowywać.

Ps. Chyba nie masz doświadczenia z dziećmi z motorem w kuprze.
            • alewcale Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 12:45
              Niepotrzebnie jesteś agresywna. Napisałam o tym, bo może rodzice nie zdają sobie sprawy (albo jest im wygodnie nie zdawać sobie sprawy) z tego, że upychanie dziecka w tłumie obcych dzieci w placówce jest dla niego trudne do zniesienia. Przebywanie w grupie zawsze w jakiś sposób jest przymusem, bo trzeba się dostosować do życia grupy. Bywa, że rodzic ma oczekiwania (ale nie wobec siebie) a ktoś, kto opiekuje się grupą dzieci będących ciągle w ruchu, wrzeszczących stara się dotrwać i nie zemdleć (bo nikt dzieci nie uczy komunikacji z normlną głośnością). Nie ma przestrzeni i czasu, żeby dziecko się nauczyło być spokojniejsze, choć może niektóre dzieci potrzebują tego, żeby się wyciszyć. Skoro jednak się mówi "to tylko dzieci"i rodzice nie zwracają uwagi dziecku i strach cokolwiek powiedzieć rodzicowi prócz pochwał to nie ma się co dziwić dzieciom, że tylko tak potrafią.
              Temperament i potrzeby dzieciństwa to jedno a moda na pajdokrację to drugie.
              • kochamruskieileniwe Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 12:55
                nie jest agresywna, tylko mocno wkurzona.
                wierzę, że nie chciałaś nikomu dowalic, tyle że w tej formie, w której to napisałaś - na za bardzo wyszło.
                • alewcale Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 14:12
                  W internecie trudno się pisze, bo trudno przekazać intencje. Dziecko też potrzebuje świętego spokoju, a nie tego, że obca osoba mu każe -zrób to, nie rób tego. W przedszkolu np.po sali nie wolno biegać, a jak się siedzi w nim cały dzień zwłaszcza w porze zimowej/deszczowej to to jest trudne. Ruch w ciszy dużo daje, a w grupie jest harmider i hałas (bodźce).
                  • pierwszykot Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 15:08
                    alewcale napisała:

> W internecie trudno się pisze, bo trudno przekazać intencje. Dziecko też potrz
                    > ebuje świętego spokoju, a nie tego, że obca osoba mu każe -zrób to, nie rób teg
                    > o. W przedszkolu np.po sali nie wolno biegać, a jak się siedzi w nim cały dzień
                    > zwłaszcza w porze zimowej/deszczowej to to jest trudne. Ruch w ciszy dużo daje
                    > , a w grupie jest harmider i hałas (bodźce).

Też mam taką obserwacje - dzieci przesiadujące w placówce cały dzień i których wychowanie rodzice ceduja na obce osoby ( różne panie o różnych charakterach i poglądach na wychowanie) są niespokojne. Też bym była na ich miejscu. 7-17 obca Pani 17-20 Rodzic... Może domagać się uwagi albo mieć dosc i odreagowywać.
                    • alewcale Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 15:33
                      Czasem siedzą, bo rodzic musi tyle pracować. Niektórzy myślą, że dla dziecka nie ma znaczenia, że długo przebywa z obcymi ludźmi w reżimie grupowym. No i uwaga jednej osoby dorosłej dzieli się na tyle dzieci. Co może zaoferować dorosły, który co chwila slyszy "proszę pani a..." Takie trochę wojsko...ale taki jest system.
                      • ggrr.ruu Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 15:38
                        Tylko w wątku nie jest napisane ile godzin dziecko jest w placówce
            • rosapulchra-0 Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 04.06.23, 15:30
              kochamruskieileniwe napisała:

> I co? Lepiej. Ci się zrobiło, że przys...łaś komuś , że zbyt mało czasu poświęc
              > a dziecku?
              >
              > Ja nie wiem, co z tymi ludźmi nie tak, że w ten sposób muszą się dowartościowyw
              > ać.
              >
              > Ps. Chyba nie masz doświadczenia z dziećmi z motorem w kuprze.

Ja tam nie widzę żadnego p*rzysrywania. Dziewczyna całkiem grzecznie się wypowiedziała. Uderz w stół..?
    • tanebo001 Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 07:39
      Powinni robić takie koła jak dla chomików. Byłby darmowy prąd...
    • nellamari Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 07:46
      Kwestia wieku, ale i temperamentu. Będzie lepiej jak zacznie czytać.
    • kochamruskieileniwe Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 08:33
      Mój był taki od urodzenia. Zazdroscilam matkom, które wsadziły dzieciaki do piaskownicy i na ławce mogły sobie posiedzieć. Ja z placu zabaw wracałam schetana. Oczywiście, bombek sobie w drodze powrotnej pospal, odpoczął w wózku, by w domu biegać od nowa. Potem, gdy zrezygnował z wózka było ciut lepiej 😆.
      Lepiej zrobiło się, gdy zaczął pływać. Właśnie w wieku 5-6 lat. A potem zaczął bardziej intensywnie plywac, potem pływanie zrobiło się drugim sportem. i było zdecydowanie lepiej.
      Obecnie jest w miarę ok (12,5) ale jak ma przerwę w treningach to bieganie nadal wraca....
      • kochamruskieileniwe Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 08:35
        Aha. ADHD nie ma. Po prostu taki typ, co go energia rozpiera. I musi ją rozładować. Albo fizycznie albo gadulstwem 🤯
        • princesswhitewolf Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 10:22
          >Po prostu taki typ, co go energia rozpiera. I musi ją rozładować. Albo fizycznie albo gadulstwem 🤯

Dokladnie gadulstwem. W dodatku w dwoch jezykach. Dziecko dwoch introwertykow a nadaje jak najete i to jak jakis.computer geek. Od rana musialam wysluchac juz o wyzszosci Roku nad Prime stick. 😩 A mial byc spokojny i cichy ranek nad morzem
          • bruy-ere Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 10:32
            Ooo, rozgadane dziecko to dla introwertyka niezłe wyzwanie!
            • kochamruskieileniwe Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 10:37
              Fakt. Oboje z mężem
              jestesmy introwertykami. I trafiła się gaduła...
              Teraz jest lepiej, bo poza domem spędza sporo czasu. Jest to czas naszego odpoczynku.
              • princesswhitewolf Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 10:44
                Ja mam wielkiego domatora 😅
                • kochamruskieileniwe Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 12:19
                  Przekichane
      • bruy-ere Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 08:55
        kochamruskieileniwe napisała:

> Mój był taki od urodzenia. Zazdroscilam matkom, które wsadziły dzieciaki do pia
        > skownicy i na ławce mogły sobie posiedzieć. Ja z placu zabaw wracałam schetana.

To samo! Przez to nabrałam długotrwałej urazy do placów zabaw, błogosławię każdą chwilę, której nie muszę na nich spędzać. Dla mnie plac zabaw = zapierdol.
      • gulcia77 Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 20:08
        Mój też. Normalnie czysta energia. Miał sześć lat, zapisaliśmy na hokej i piłkę. Z czasem została piłka. Skończył szkołę sportową, z piłką musiał się pożegnać, teraz na tapecie siłka i basen. Ma 18 lat i dalej mu nie przeszło. 😜
    • mamtrzykotyidwato5 Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 08:42
      Zapisz na intesywne zajęcia sportowe, albo taniec, to bardzo dobre rozładowywanie nadmiaru energii.
      • kafana Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 09:26
        Tararara. Mój po całym dniu w przedszkolu i intensywnym treningu karate nadal o 19 biega i skacze.
    • bywalec2023 Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 09:15
      Chyba nie ma reguły smile
    • kafana Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 09:24
      Nie wiemsmile ale zbijam piątkę bo co chwile ściągam swojego z lampy i ręka mnie nakurza jak z nim idę a on skacze ciągnie i się uwiesza.
    • jkl13 Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 09:27
      Mojemu nie przeszło. Zapisałam na treningi w szkole, nie przeszło. Zapisałam na dodatkowe treningi poza szkołą, nie przeszło. Zapisałam na drugą dyscyplinę, nie przeszło. Zapisałam do szkoły sportowej, nie przeszło. Teraz 8-klasista po 12 godzinach w szkole (w tym trening i popołudniowe korepetycje) wraca do domu, rzuca plecak i leci na boisko... Potrafi wrócić z sobotniego treningu i popędzić na rower, na kilka godzin po górskich trasach. Generalnie energię ma niespożytą, choć już potrafi posiedzieć kilka godzin stacjonarnie, np.na rybach. Taki typ, ADHD nie ma, był badany.
    • mandre_polo Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 09:28
      Poza tym ruchem jakie ono jest? Jak wy dorośli komunikujecie sie, rozmawiacie o rzeczach ważnych że?
    • tanebo001 Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 09:52
      Zawsze może być gorzej

www.youtube.com/shorts/5mNtHyIbqUM
    • princesswhitewolf Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 10:28
      A chodzi do przedszkola? Bo jesli tak to w przedszkolu stopniowo przygotowywuja do szkoly i siedzenia dluzej.
      I gdyby byl nadmiernie hyperaktywny juz dawno by ci powiedzieli.

Tu w wieku 4/5 lat dzieci ida do zerowki, ucza sie czytac i pisac
    • alewcale Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 11:06
      nie ograniczać nadal, niech robie co chce i broń Boże nie zwracać uwagi i nie dawać do zrozumienia, że jest czas na skakanie i jest czas na bycie cicho i nie krzyczenie przechodniom do ucha.
      Dziecka nie wolno ograniczać.
      • ggrr.ruu Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 15:08
        Gdzie masz napisane, że krzyczy do ucha przechodniom?
        • alewcale Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 04.06.23, 22:29
          ależ ja tego doświadczam tak jak wrzasków grupowych we wszelkich miejscach publicznych i rodzin idących całym chodnikiem w tym rodziców nie zwracających kompletnie uwagi na to, co robi dziecko
    • klaramara33 Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 18:06
      Mój syn był bardzo energiczny i tak około 10 lat zaczął więcej siedzieć.
    • engine8t Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 19:41
      Okolo 40-ki?
    • ardzuna Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 00:56
      Trochę po maturze powinno już być lepiej.
    • bulzemba Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 13:05
      Ogranicz cukier.
    • mallard Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 15:06
      Wiem od żony, że wiek około 5 lat, to tzw. "okres wzmożonej aktywności ruchowej", innymi słowy dziecko zachowuje się jak nakręcone. W 6 roku już będzie inaczej, zaciśnij więc zęby i przeczekaj, pilnuj tylko, żeby sobie krzywdy nie zrobił! 😉
    • bi_scotti Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 15:09
      Moj tatus wstawal ze mna uber wczesnie, biegalismy, sprzatalismy smiecie w parku, chodzilismy z psem, sklep z bulkami & mlekiem otwierali o 6:00 am, almost always bylismy piewrszymi klientami smile Tak wiec gdy szlam na 8:00 am do szkoly, bylam juz lekko wymeczona tak zeby przez przynajmniej pierwsze 2 lekcje byc relatively okay w lawce. Gra na instrumentach pomogla duzo, rowniez plywanie, bieganie. Zima zawsze lepsza, bo trzeba zuzyc troche energy na ogrzanie sie na dworzu wink Zadne z moich dzieci nie bylo az takie jak ja choc Najmlodszy tez uber energetic ale tez i very sporty - od najmlodszych lat mozna go bylo pacyfikowac bieganiem, jazda na rowerze etc. Gdy zaczal grac na gitarze, wszystko jak reka odjal - mogl spedzac godziny maltretujac nas osiaganiem jakiejs perfection w tym co sobie wymyslil wink Hmmm ... czasem latwiej zniec nadmiar energy vs. music practice w nadmiarze big_grin Wniosek: stymulucie - dawajcie tak duzo opcji jak mozliwe zeby chlopczyk mogl znalezc swoj wlasny outlet/hobby. Gdy znajdzie, sie skupi smile Cheers.
    • bergamotka77 Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 16:06
      To zależy od temperamentu dziecka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka