mrsacola 27.05.23, 23:23 Mam 5 latka i jest szał. Biega skacze spiewa, mocniej intensywniej więcej niż w młodszym wieku, cz to jest apogeum, kiedy będzie potrzebować choć trochę mniej ruchu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krwawy.lolo Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 27.05.23, 23:36 Zawsze uważałem, że dzieci to marnotrastwo energii. Jeden pięcioletni, nieokiełznany dzieck emituje więcej prądu, niż czarnobyl. Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 27.05.23, 23:42 Mój się uspokoił w wieku ok. 7 lat. Przestał biegać, zaczął chodzić. Początkowo myślałam, że chory Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 00:00 z ADHD nie wyrasta się tak szybko Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszykot Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 14:59 koronka2012 napisała: > z ADHD nie wyrasta się tak szybko Też obstawiam ADHD ... 5 lat to już powinien panować nad sobą, zaraz zerówka go czeka... Współczuję Miałam takiego w otoczeniu też wrzeszczal na okrągło. Wyciszył się jak zaczął więcej na komórce siedziec to otoczenie odetchnęło... Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 16:38 🙄 w tym wieku się nie diagnozuje ADHD bo motorek w dupie jest jak najbardziej w granicach normy. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 00:05 wtedy, kiedy dostanie swoj telefon. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 07:35 Hahaha dokładnie! Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 14:13 Niekoniecznie. Mój dziewięciolatek co prawda swojego telefonu jeszcze nie ma, ale pożycza mój i gra w Gardenscapes. I nie ma żadnego spokoju, bo usiłuje sterować NPCami i się wkurza, że go nie słuchają. Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszykot Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 15:00 mikams75 napisała: > wtedy, kiedy dostanie swoj telefon. Otóż to. Tylko żeby się nie wieszał bo może rzucać nim o ściany Odpowiedz Link Zgłoś
noi_noi Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 00:16 Coś większego od telefonu - widziałałam ost na wczasach, że większość dzieci to ma przy spożywaniu posiłków do lat chyba 8? Krzyczą, wrzeszczą przy stolikach jak szatany i zanim sie cała rodzina usadowi, to ułamek sekundy trwa, podstawiają ekran(większość dzieci ma ten sam, chyba z tej samej firmy), włączają i zapada błoga cisza, dziecko zamienia się w zombi i albo samo je, szufluje, albo rodzice karmią i też jest spokój Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_a Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 01:33 Wiem co masz na mysli. Moim zdaniem 10, przynajmniej moj, ktory zwykł zachowywac sie jakby wciagnal lyzke koksu - w tym wieku zaczal stawac sie spokojnym, malo ruchliwym czlowiekiem. Wszystkie 12 latki mi znane sa juz na maksa statyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 10:50 To mówisz, ze jeszcze 2 lata musze czekać? Mój ma 10. Odpowiedz Link Zgłoś
alewcale Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 11:01 Można spróbować poświęcić więcej uwagi i czasu. Niektóre dzieci odreagowują stres ruchem ...może nawet wszystkie. A dorośli nie? Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 11:37 I co? Lepiej. Ci się zrobiło, że przys...łaś komuś , że zbyt mało czasu poświęca dziecku? Ja nie wiem, co z tymi ludźmi nie tak, że w ten sposób muszą się dowartościowywać. Ps. Chyba nie masz doświadczenia z dziećmi z motorem w kuprze. Odpowiedz Link Zgłoś
alewcale Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 12:45 Niepotrzebnie jesteś agresywna. Napisałam o tym, bo może rodzice nie zdają sobie sprawy (albo jest im wygodnie nie zdawać sobie sprawy) z tego, że upychanie dziecka w tłumie obcych dzieci w placówce jest dla niego trudne do zniesienia. Przebywanie w grupie zawsze w jakiś sposób jest przymusem, bo trzeba się dostosować do życia grupy. Bywa, że rodzic ma oczekiwania (ale nie wobec siebie) a ktoś, kto opiekuje się grupą dzieci będących ciągle w ruchu, wrzeszczących stara się dotrwać i nie zemdleć (bo nikt dzieci nie uczy komunikacji z normlną głośnością). Nie ma przestrzeni i czasu, żeby dziecko się nauczyło być spokojniejsze, choć może niektóre dzieci potrzebują tego, żeby się wyciszyć. Skoro jednak się mówi "to tylko dzieci"i rodzice nie zwracają uwagi dziecku i strach cokolwiek powiedzieć rodzicowi prócz pochwał to nie ma się co dziwić dzieciom, że tylko tak potrafią. Temperament i potrzeby dzieciństwa to jedno a moda na pajdokrację to drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 12:55 nie jest agresywna, tylko mocno wkurzona. wierzę, że nie chciałaś nikomu dowalic, tyle że w tej formie, w której to napisałaś - na za bardzo wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
alewcale Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 14:12 W internecie trudno się pisze, bo trudno przekazać intencje. Dziecko też potrzebuje świętego spokoju, a nie tego, że obca osoba mu każe -zrób to, nie rób tego. W przedszkolu np.po sali nie wolno biegać, a jak się siedzi w nim cały dzień zwłaszcza w porze zimowej/deszczowej to to jest trudne. Ruch w ciszy dużo daje, a w grupie jest harmider i hałas (bodźce). Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszykot Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 15:08 alewcale napisała: > W internecie trudno się pisze, bo trudno przekazać intencje. Dziecko też potrz > ebuje świętego spokoju, a nie tego, że obca osoba mu każe -zrób to, nie rób teg > o. W przedszkolu np.po sali nie wolno biegać, a jak się siedzi w nim cały dzień > zwłaszcza w porze zimowej/deszczowej to to jest trudne. Ruch w ciszy dużo daje > , a w grupie jest harmider i hałas (bodźce). Też mam taką obserwacje - dzieci przesiadujące w placówce cały dzień i których wychowanie rodzice ceduja na obce osoby ( różne panie o różnych charakterach i poglądach na wychowanie) są niespokojne. Też bym była na ich miejscu. 7-17 obca Pani 17-20 Rodzic... Może domagać się uwagi albo mieć dosc i odreagowywać. Odpowiedz Link Zgłoś
alewcale Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 15:33 Czasem siedzą, bo rodzic musi tyle pracować. Niektórzy myślą, że dla dziecka nie ma znaczenia, że długo przebywa z obcymi ludźmi w reżimie grupowym. No i uwaga jednej osoby dorosłej dzieli się na tyle dzieci. Co może zaoferować dorosły, który co chwila slyszy "proszę pani a..." Takie trochę wojsko...ale taki jest system. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrr.ruu Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 15:38 Tylko w wątku nie jest napisane ile godzin dziecko jest w placówce Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 04.06.23, 15:30 kochamruskieileniwe napisała: > I co? Lepiej. Ci się zrobiło, że przys...łaś komuś , że zbyt mało czasu poświęc > a dziecku? > > Ja nie wiem, co z tymi ludźmi nie tak, że w ten sposób muszą się dowartościowyw > ać. > > Ps. Chyba nie masz doświadczenia z dziećmi z motorem w kuprze. Ja tam nie widzę żadnego p*rzysrywania. Dziewczyna całkiem grzecznie się wypowiedziała. Uderz w stół..? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 07:39 Powinni robić takie koła jak dla chomików. Byłby darmowy prąd... Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 07:46 Kwestia wieku, ale i temperamentu. Będzie lepiej jak zacznie czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 08:33 Mój był taki od urodzenia. Zazdroscilam matkom, które wsadziły dzieciaki do piaskownicy i na ławce mogły sobie posiedzieć. Ja z placu zabaw wracałam schetana. Oczywiście, bombek sobie w drodze powrotnej pospal, odpoczął w wózku, by w domu biegać od nowa. Potem, gdy zrezygnował z wózka było ciut lepiej 😆. Lepiej zrobiło się, gdy zaczął pływać. Właśnie w wieku 5-6 lat. A potem zaczął bardziej intensywnie plywac, potem pływanie zrobiło się drugim sportem. i było zdecydowanie lepiej. Obecnie jest w miarę ok (12,5) ale jak ma przerwę w treningach to bieganie nadal wraca.... Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 08:35 Aha. ADHD nie ma. Po prostu taki typ, co go energia rozpiera. I musi ją rozładować. Albo fizycznie albo gadulstwem 🤯 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 10:22 >Po prostu taki typ, co go energia rozpiera. I musi ją rozładować. Albo fizycznie albo gadulstwem 🤯 Dokladnie gadulstwem. W dodatku w dwoch jezykach. Dziecko dwoch introwertykow a nadaje jak najete i to jak jakis.computer geek. Od rana musialam wysluchac juz o wyzszosci Roku nad Prime stick. 😩 A mial byc spokojny i cichy ranek nad morzem Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 10:32 Ooo, rozgadane dziecko to dla introwertyka niezłe wyzwanie! Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 10:37 Fakt. Oboje z mężem jestesmy introwertykami. I trafiła się gaduła... Teraz jest lepiej, bo poza domem spędza sporo czasu. Jest to czas naszego odpoczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 10:44 Ja mam wielkiego domatora 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 12:19 Przekichane Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 08:55 kochamruskieileniwe napisała: > Mój był taki od urodzenia. Zazdroscilam matkom, które wsadziły dzieciaki do pia > skownicy i na ławce mogły sobie posiedzieć. Ja z placu zabaw wracałam schetana. To samo! Przez to nabrałam długotrwałej urazy do placów zabaw, błogosławię każdą chwilę, której nie muszę na nich spędzać. Dla mnie plac zabaw = zapierdol. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 20:08 Mój też. Normalnie czysta energia. Miał sześć lat, zapisaliśmy na hokej i piłkę. Z czasem została piłka. Skończył szkołę sportową, z piłką musiał się pożegnać, teraz na tapecie siłka i basen. Ma 18 lat i dalej mu nie przeszło. 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 08:42 Zapisz na intesywne zajęcia sportowe, albo taniec, to bardzo dobre rozładowywanie nadmiaru energii. Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 09:26 Tararara. Mój po całym dniu w przedszkolu i intensywnym treningu karate nadal o 19 biega i skacze. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 09:15 Chyba nie ma reguły Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 09:24 Nie wiem ale zbijam piątkę bo co chwile ściągam swojego z lampy i ręka mnie nakurza jak z nim idę a on skacze ciągnie i się uwiesza. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 09:27 Mojemu nie przeszło. Zapisałam na treningi w szkole, nie przeszło. Zapisałam na dodatkowe treningi poza szkołą, nie przeszło. Zapisałam na drugą dyscyplinę, nie przeszło. Zapisałam do szkoły sportowej, nie przeszło. Teraz 8-klasista po 12 godzinach w szkole (w tym trening i popołudniowe korepetycje) wraca do domu, rzuca plecak i leci na boisko... Potrafi wrócić z sobotniego treningu i popędzić na rower, na kilka godzin po górskich trasach. Generalnie energię ma niespożytą, choć już potrafi posiedzieć kilka godzin stacjonarnie, np.na rybach. Taki typ, ADHD nie ma, był badany. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 09:28 Poza tym ruchem jakie ono jest? Jak wy dorośli komunikujecie sie, rozmawiacie o rzeczach ważnych że? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 09:52 Zawsze może być gorzej www.youtube.com/shorts/5mNtHyIbqUM Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 10:28 A chodzi do przedszkola? Bo jesli tak to w przedszkolu stopniowo przygotowywuja do szkoly i siedzenia dluzej. I gdyby byl nadmiernie hyperaktywny juz dawno by ci powiedzieli. Tu w wieku 4/5 lat dzieci ida do zerowki, ucza sie czytac i pisac Odpowiedz Link Zgłoś
alewcale Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 11:06 nie ograniczać nadal, niech robie co chce i broń Boże nie zwracać uwagi i nie dawać do zrozumienia, że jest czas na skakanie i jest czas na bycie cicho i nie krzyczenie przechodniom do ucha. Dziecka nie wolno ograniczać. Odpowiedz Link Zgłoś
ggrr.ruu Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 15:08 Gdzie masz napisane, że krzyczy do ucha przechodniom? Odpowiedz Link Zgłoś
alewcale Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 04.06.23, 22:29 ależ ja tego doświadczam tak jak wrzasków grupowych we wszelkich miejscach publicznych i rodzin idących całym chodnikiem w tym rodziców nie zwracających kompletnie uwagi na to, co robi dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 28.05.23, 18:06 Mój syn był bardzo energiczny i tak około 10 lat zaczął więcej siedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 00:56 Trochę po maturze powinno już być lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 13:05 Ogranicz cukier. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 15:06 Wiem od żony, że wiek około 5 lat, to tzw. "okres wzmożonej aktywności ruchowej", innymi słowy dziecko zachowuje się jak nakręcone. W 6 roku już będzie inaczej, zaciśnij więc zęby i przeczekaj, pilnuj tylko, żeby sobie krzywdy nie zrobił! 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 15:09 Moj tatus wstawal ze mna uber wczesnie, biegalismy, sprzatalismy smiecie w parku, chodzilismy z psem, sklep z bulkami & mlekiem otwierali o 6:00 am, almost always bylismy piewrszymi klientami Tak wiec gdy szlam na 8:00 am do szkoly, bylam juz lekko wymeczona tak zeby przez przynajmniej pierwsze 2 lekcje byc relatively okay w lawce. Gra na instrumentach pomogla duzo, rowniez plywanie, bieganie. Zima zawsze lepsza, bo trzeba zuzyc troche energy na ogrzanie sie na dworzu Zadne z moich dzieci nie bylo az takie jak ja choc Najmlodszy tez uber energetic ale tez i very sporty - od najmlodszych lat mozna go bylo pacyfikowac bieganiem, jazda na rowerze etc. Gdy zaczal grac na gitarze, wszystko jak reka odjal - mogl spedzac godziny maltretujac nas osiaganiem jakiejs perfection w tym co sobie wymyslil Hmmm ... czasem latwiej zniec nadmiar energy vs. music practice w nadmiarze Wniosek: stymulucie - dawajcie tak duzo opcji jak mozliwe zeby chlopczyk mogl znalezc swoj wlasny outlet/hobby. Gdy znajdzie, sie skupi Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: W jakim wieku dziecko się uspokaja? 31.05.23, 16:06 To zależy od temperamentu dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś