Dodaj do ulubionych

Jak zniszczyć bajkę seksworkerki...

28.05.23, 07:38
Lubicie bajki? Ja uwielbiam. Wychowałam się na Disneyu i komediach romantycznych, tak samo jak wy. Dzisiaj ogląda mi się je jednak trudniej, bo wszystko analizuję pod kątem feminizmu i... nie mogę tego wyłączyć. Nie, żebym narzekała, ale błogie czasy popkulturowej niewinności były z pewnością łatwiejsze. Ale gdybym mogła do nich wrócić przez magiczne drzwi, to raczej odwróciłabym się na pięcie. Wolę być świadoma.
Edward też ma pod górkę - porzucony przez ojca, poczucia bezpieczeństwa szuka w pieniądzu, nie umie budować relacji z ludźmi, a jego działanie polega na niszczeniu.
Obserwuj wątek
    • cegehana Re: Jak zniszczyć bajkę seksworkerki... 28.05.23, 07:52
      Postacie baśniowe czy legendarne opisują jacy jesteśmy (jakie emocje nami targają) a nie jacy powinniśmy czy chcielibyśmy być. O dziwo kilkuletnie dzieci świetnie to rozumieją i umieją wczuć się i odczytać emocje bohaterów i skupić się na nich. Dorośli wypierają, projektują i ogólnie robią to samo co z własnymi emocjami.
    • borsuczyca.klusek Re: Jak zniszczyć bajkę seksworkerki... 28.05.23, 08:45
      Zawsze uważałam film za bzdurny i oparty na z dudy wziętym kontekście.
      • triss_merigold6 Re: Jak zniszczyć bajkę seksworkerki... 28.05.23, 08:52
        To bajka, a nie reportaż czy inne Kroniki Times Square.
        • borsuczyca.klusek Re: Jak zniszczyć bajkę seksworkerki... 28.05.23, 08:56
          Bajki też mogą być głupie.
    • feel_good_inc Re: Jak zniszczyć bajkę seksworkerki... 28.05.23, 09:02
      Weź sobie teraz wyobraź jakiegoś dorosłego faceta, który po obejrzeniu Szeregowca Ryana czy Tombstone rzuca się pisać artykuł o tym, jakie to są problematyczne, bo pokazują szczelanie do ludzi, a przecież szczelanie jest be, bo ludzie do których się szczela mają dziwną tendencję do umierania. A w ogóle w USA to szczelajo do czarnych, więc jest to jeszcze bardziej problematyczne.
      • ggrr.ruu Re: Jak zniszczyć bajkę seksworkerki... 28.05.23, 10:57
        Raczej faceta który po obejrzeniu Bonda idzie do roboty w służbach i płacze, że tylko papiery i kiepska kasa
        • runny.babbit Re: Jak zniszczyć bajkę seksworkerki... 28.05.23, 11:21
          Też myślałam o tym przykładzie :⁠-⁠)
        • tanebo001 Re: Jak zniszczyć bajkę seksworkerki... 28.05.23, 12:33
          Mam lepsze: po obejrzeniu Jurrasic Park okazuje się że paleontolodzy wcale nie szukają dinozaurów...
      • woman_in_love Re: Jak zniszczyć bajkę seksworkerki... 28.05.23, 11:14
        Weź sobie teraz wyobraź jakiegoś dorosłego faceta, który po obejrzeniu Szeregowca Ryana czy Tombstone rzuca się pisać artykuł o tym, jakie to są problematyczne

Były takie artykuły. O facetach, którzy po obejrzeniu Szeregowca Ryana czy Tombstone poszli służyć w wojsku. Potem ich wysłali na misję i gdy wrócili bez kończyn albo z poważnym PTSD to teraz bardzo ale to bardzo żałują, ze się tak sfrajerzyli i że tak i ich oszukano.

Zresztą wiele z tych amerykańskich filmów sponsoruje Pentagon, by zachęcać frajerów do służby wojskowej.

• jednoraz0w0 Re: Jak zniszczyć bajkę seksworkerki... 28.05.23, 17:53
          Oczywiscie, US Army stała też za sponsorowaniem Transformers, oczywiście układ był taki ze oni wypożyczają sprzęt i ludzi w zamian za pozytywny wizerunek amerykanskiej armii. Z tego co mówił Bay w jakimś wywiadzie to zacna duża produkcja tego typu nie da finansowo rady bez pomocy armii. No mówił to z 15 lat temu, teraz pewnie łatwiej.
          • tanebo001 Re: Jak zniszczyć bajkę seksworkerki... 28.05.23, 17:59
            Jest nawet oficer łącznikowy od tego. Chcesz pokazać US Army to tylko ładnie. On tego pilnuje.
        • feel_good_inc Re: Jak zniszczyć bajkę seksworkerki... 28.05.23, 18:37
          Zbiór mężczyzn zaciągających się do wojska po obejrzeniu Top Guna jest całkowicie rozłączny z ze zbiorem tych zdolnych do napisania poprawnego tekstu.
          • triss_merigold6 Re: Jak zniszczyć bajkę seksworkerki... 28.05.23, 18:51
            To zupełnie jak z analizą feministyczna. Albo analiza albo feministyczna.
      • simply_z Re: Jak zniszczyć bajkę seksworkerki... 28.05.23, 11:26
        Szczelanie? Kolega bajok z Małopolski?
        • feel_good_inc Re: Jak zniszczyć bajkę seksworkerki... 28.05.23, 18:37
          Nie, to tylko dla podkreślenia infantylnego toku rozumowania ałtorki.
    • woman_in_love Re: Jak zniszczyć bajkę seksworkerki... 28.05.23, 09:28
      Po prostu zazdrości: nawet w PL mamy przecież uroczą seksworkerkę, która wyszła za BARDZO BOGATEGO BIZNESMENA, który nawet ją teraz chroni i broni. Więc ta bajka się nagminnie zdarza.

A ta zazdrośnica z tą aparycją to nikogo takiego nie znajdzie. Co najwyżej jak się wbije w sukienki Marie Zelie, to będzie się z tym wyglądem mogła targetować na konserwatywnego przemocowca który będzie ją lał po niedzielnej mszy.
    • semihora Re: Jak zniszczyć bajkę seksworkerki... 28.05.23, 09:45
      Oglądałam PW już jako stara *upa i nie miałam żadnego mitu, który mogłabym sobie zepsuć, więc odbioru mi nie zaburzały żadne oczekiwania czy inne pierdolety. I co mogę rzec? Cóż: dla mnie ten film po prostu jest głupiutki.

Można mieć inaczej i trwać w zachwycie. Można rozpaczać nad utraconymi złudzeniami. A można po prostu przyjąć, że takie rzeczy zwykle nie są w stanie przetrwać próby czasu. Ba, czasem nawet od razu widać, że są koślawo napisane i da się im wiele zarzucić, ale działa magia kina oraz odwieszanie niewiary na kołek (albo uroda aktorów wink).
    • runny.babbit Re: Jak zniszczyć bajkę seksworkerki... 28.05.23, 10:50
      Uwłaczającym dla kobiet to jest fakt, że autorka pisze w imieniu wszystkich kobiet. Może ona wierzy we wszystko co zobaczy na ekranie, ale to naprawdę nie jest uniwersalna zasada. Naiwny tekst w duchu "mały Kazio odkrywa świat". Czekam na kolejny - "a wiecie że po archeologii nie będziecie mieć przygód a la Indiana Jones?"
      • milva24 Re: Jak zniszczyć bajkę seksworkerki... 28.05.23, 10:53
        big_grin zgodzę się. Mnie się 20 lat temu ten film podobał ale jakoś nie poleciałam zostać prostytutką, żeby złapać milionera.
      • heca7 Re: Jak zniszczyć bajkę seksworkerki... 28.05.23, 10:57
        W sumie można by taki wątek założyć wink Coś w stylu- a wiecie, że po medycynie nie będziecie jak dr House? A po prawie jak Ally McBeal? tongue_out
        • runny.babbit Re: Jak zniszczyć bajkę seksworkerki... 28.05.23, 11:22
          "wynajmuję mieszkanie że znajomymi i okazuje się, że jednak musimy codziennie harować, zamiast spędzać cały czas na kanapie w kawiarni".
        • simply_z Re: Jak zniszczyć bajkę seksworkerki... 28.05.23, 11:28
          Wy się śmiejscie, ale na wybór kariery medycznej mojej koleżanki, wpłynąl ostry dyżur z Clooneyemwink.
          • heca7 Re: Jak zniszczyć bajkę seksworkerki... 28.05.23, 11:49
            Wierzę wink Brat mojego teścia ma do niego od kilkudziesięciu niemal lat pretensję tongue_out Bo teść ze służby w wojsku był bardzo zadowolony, skakał ze spadochronem itd. I tak ładnie i z pasją o tym opowiadał, że jego bratanek uparł się nie iść na studia tylko do wojska big_grin I tak zrobił tyle, że nie skakał ze spadochronem a służył w zwykłej piechocie tongue_out Więc bańka prysła. A brat z bratową to wiele lat teściowi wypominali, że syna im posłał w kamasze big_grin
      • jednoraz0w0 Re: Jak zniszczyć bajkę seksworkerki... 28.05.23, 17:58
        Eeeee ale ty przeczytałaś artykuł? Bo ona tam nie rozwodzi się za bardzo nad tym, że kariera głównej bohaterki to taka mało realistyczna jest (choć bywa, na przykład była pierwsza dama USA wcześniej pozowała do gołych zdjęć bo jako śliczna ale podstarzała jak na modelingową branżę imigrantka z Europy Wschodniej nie bardzo miała szanse na inne kontrakty). Ona pisze o tym jak ten film maluje całe środowisko i jak stawia nierealistyczną bohaterkę w kontraście do reszty seksworkerek.
        • heca7 Re: Jak zniszczyć bajkę seksworkerki... 28.05.23, 18:04
          Ja mam wrażenie, że autorka założyła się z kimś iż pobije rekord użycia określenia "sexworkerka" w jednym artykule tongue_out W czasach Pretty Woman nie było żadnych sexworkerek tylko zwykłe prostytutki.
          • milva24 Re: Jak zniszczyć bajkę seksworkerki... 28.05.23, 18:22
            Dla większości ludzi nadal są po prostu prostytutki.
          • tanebo001 Re: Jak zniszczyć bajkę seksworkerki... 28.05.23, 18:27
            Raczej d z i w k i . Widać więc progres.
            • milva24 Re: Jak zniszczyć bajkę seksworkerki... 28.05.23, 18:30
              Jaki progres widzisz?
              • tanebo001 Re: Jak zniszczyć bajkę seksworkerki... 28.05.23, 18:49
                D z i w k a ma podtekst emocjonalny. Oceniający kobietę. Prostytutka to już tylko nazwa zawodu.
            • angazetka Re: Jak zniszczyć bajkę seksworkerki... 28.05.23, 18:58
              Chyba u ciebie.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Jak zniszczyć bajkę seksworkerki... 28.05.23, 19:06
      A to się nie konczyło inaczej, prawdziwie.
      Czyli prostytutka została porzuconaa bogaty ksiaże wrócił do swojego życia.
      Zmienili dla widzów i aktorów:
      "Julia Roberts wyznała, że Edward Lewis (Richard Gere) miał wyrzucić Vivian z samochodu i zostawić na ulicy"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka