Dodaj do ulubionych

Zioła na balkonie pytanie do ogrodniczek.

28.05.23, 10:34

Kupuję sobie zioła w doniczkach a chciałam posadzić w skrzynki na balkonie no i zaliczyłam zdziwko bo sadzonka w ogrodniczym kosztuje 15 zeta. Mogę wsadzić w skrzynkę doniczkę z lidla? Wygląda toto identycznie tylko kosztuje połowę mniej...
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Zioła na balkonie pytanie do ogrodniczek. 28.05.23, 10:40
      Możesz próbować, czasem się udaje, ale te zioła mają dość marny system korzeniowy, więc czasem padają. Kulka razy mi się udało z bazylią i szałwią.
      • alina460 Re: Zioła na balkonie pytanie do ogrodniczek. 28.05.23, 12:57
        Mi te lidlowe padają. Czasem bazylia postoi trochę dłużej, ale szału nie ma. Też nie wiem, skąd brać zioła w doniczce, żeby na balkonie choć sezon przetrwały.
        • koronka2012 Re: Zioła na balkonie pytanie do ogrodniczek. 28.05.23, 13:01
          Bo trzeba je przerzedzić i mocniej docisnąć
        • daniela34 Re: Zioła na balkonie pytanie do ogrodniczek. 28.05.23, 13:06
          Ja biorę z kwiaciarni ale u mnie są po 6-8 zł. Te marketowe/lidlowe rzadko wytrzymują.
      • aqua48 Re: Zioła na balkonie pytanie do ogrodniczek. 28.05.23, 16:11
        Wsadziłam bazylię z Biedronki. rośnie.
      • nika_1985 Re: Zioła na balkonie pytanie do ogrodniczek. 28.05.23, 16:37
        Ja wszystkie sądzę w doniczki z marketów i są ok.
    • riskylea Re: Zioła na balkonie pytanie do ogrodniczek. 28.05.23, 10:41
      A nie masz w pobliżu jakiegoś rynku? W zeszłym tygodniu kupowałam zioła właśnie na rynku, ceny w przedziale 4-6 zł za sadzonkę.
      Te marketowe nigdy mi się nie utrzymały, ale ja nie mam ręki do kwiatów.
      • sarah_black38 Re: Zioła na balkonie pytanie do ogrodniczek. 28.05.23, 11:16
        Ja kupując na giełdzie kwiatowej zioła patrzę, czy można rozdzielić bryłę korzeniową na dwie część, bo wtedy wychodzi taniej i mam dwie doniczki. Mięta bardzo dobrze się rozmnaża, wystarczyy urwać gałązkę, wsadzić do słoiczka z wodą, po jakimś czsie wypuści korzonki i można włożyć do doniczki lub skrzynki z ziemią.

U mnie na ryneczku zioła po 10-15 zł za sadzonkę!
        • lella_two Re: Zioła na balkonie pytanie do ogrodniczek. 28.05.23, 14:05
          Dokładnie. Kupuję na rynku np. bazylię i tam jest bezsensownie naćkane sadzonek, żeby wyglądało bogato. Rozdzielam delikatnie, wsadzam pojedynczo i przycinam stożek wzrostu, żeby się krzewiły.
          Zawsze warto w sklepie/ na rynku wyjąć z doniczki i obejrzeć bryłę korzeniową. Unikamy przerośniętych na maksa - one jadą już tylko na nawozie.
    • dido_dido Re: Zioła na balkonie pytanie do ogrodniczek. 28.05.23, 11:18
      Możesz, jest szansa, że się przyjmą
      W tym roku rosną mi na balkonie marketowe koperek, pietruszka, tymianek, rozmaryn, zeszłoroczna mięta oraz kilkuletnia rukola. W zeszłym roku miałam bazylię.
      Koperek, pietruszka, rozmaryn i tymianek zostały posadzone miesiąc temu, koperek zaczyna kwitnąć, wszystkie rośliny mają świeże przyrosty
    • paola.brunetti Re: Zioła na balkonie pytanie do ogrodniczek. 28.05.23, 11:19
      Mnie się kiedyś udało wyhodować rozmaryn, ale na ogół padają te roślinki. Bardzo drogo masz te sadzonki, u mnie pod Poznaniem w centrum ogrodniczym są po 8,50. Większe są może po 10-12, ale biorę te małe. Dobra ziemia, słońce i po 2 tygodniach są dwa razy większe.
    • jkl13 Re: Zioła na balkonie pytanie do ogrodniczek. 28.05.23, 11:28
      Marketowe jeszcze nigdy mi się nie udały, te z ogrodniczego rosną kilka lat. Możesz też kupić nasiona i wysiać, u mnie najlepiej rośnie bazylia, szczypiorek, tymianek, majeranek i oregano. Te się zawsze udają z własnego wysiewu, reszta różnie.
    • ritual2019 Re: Zioła na balkonie pytanie do ogrodniczek. 28.05.23, 13:09
      Udaja sie ale nie zawsze. Mozna kupic nasiona i wyhodowac z nich rosliny.
      • samaasma Re: Zioła na balkonie pytanie do ogrodniczek. 28.05.23, 13:42
        Akurat wyHonowanie z nasion jest meega trudne nie wiedziałam że tak nie lubisz slonka ze jej podkładasz taką poradę
        • mikams75 Re: Zioła na balkonie pytanie do ogrodniczek. 28.05.23, 15:51
          akurat bazylia z nasion to pieknie rosnie
          • memphis90 Re: Zioła na balkonie pytanie do ogrodniczek. 29.05.23, 09:06
            Ze wszystkich ziół, to bazylia z nasion jeszcze nigdy mi sie nie udała…
            • samaasma Re: Zioła na balkonie pytanie do ogrodniczek. 29.05.23, 09:15
              Mi tez nigdy

Poza tym to się w ogole nie opłaca finansowo bo przynajmniej u mnie krzak z marketu kosztuje tyle samo albo mniej niż torebeczka nasion
              • mikams75 Re: Zioła na balkonie pytanie do ogrodniczek. 29.05.23, 10:10
                tylko z torebki nasion mozna miec kilka krzakow i to kilka razy wiekszych od tych z marketu. Ale bazylia musi miec duzo slonca.
        • sueellen Re: Zioła na balkonie pytanie do ogrodniczek. 29.05.23, 07:32
          samaasma napisał(a):

> Akurat wyHonowanie z nasion jest meega trudne

??? Raczej bajecznie proste. Jeśli chodzi o zioła, kupuje bardzo rzadko bo właśnie hoduje z nasion.
    • jednoraz0w0 Re: Zioła na balkonie pytanie do ogrodniczek. 28.05.23, 13:21
      Mnie zawsze te ze spożywczych wychodzą lepiej od tych z ogrodniczych. Wydaje mi się ze dlatego ze w wielkich ogrodniczych o wiele łatwiej się roznoszą różne choroby. Tu bazylia która ze dwa tygodnie temu była kupiona w spożywczym:
      • laura.palmer Re: Zioła na balkonie pytanie do ogrodniczek. 28.05.23, 13:50
        Mam identyczne doświadczenia. Te ze sklepów ogrodniczych dość szybko marnieją, za to rośliny z marketów przyjmują się świetnie i ładnie rosną.
    • samaasma Re: Zioła na balkonie pytanie do ogrodniczek. 28.05.23, 13:26
      Tylko takie biorę do ogródka i Nie ma najmniejszego problemu nie daje nabierać się na jakieś oszustwa i kupowanie za kwotę 1 000 000 razy wyższą
    • ykke Re: Zioła na balkonie pytanie do ogrodniczek. 28.05.23, 13:37
      Bazyla i mieta na bank się uda. Ja mam zawsze z marketu . Pięknie się rozrasta
    • zona_mi Re: Zioła na balkonie pytanie do ogrodniczek. 28.05.23, 14:27
      U nas ładnie przyjęły się mięta i bazylia.
      Co prawda z Biedry 😉
    • mid.week Re: Zioła na balkonie pytanie do ogrodniczek. 28.05.23, 14:33
      Wszystkie marketowe mi sie przyjęły - pietruszka, lubczyk, kolendra, oregano i bazylia. Z tym ze ja je mam w gruncie.
    • berdebul Re: Zioła na balkonie pytanie do ogrodniczek. 28.05.23, 14:36
      Możesz, tylko zajrzyj pod spod doniczki - idealnie jak widac korzenie. Im mocniejszy system korzeniowy tym większe szanse na to, ze się przyjmą. Zawsze wysadzam resztki ziół, ogony od sałaty itd i rosną.
      Na miętę uważaj, powinna rosnąć osobno bo rozrasta się i dusi inne roślinki.
    • sueellen Re: Zioła na balkonie pytanie do ogrodniczek. 28.05.23, 16:34
      Większość roślin z Lidla rośniei lepiej niż te 5 razy droższe że sklepu ogrodniczego. Zioła też łatwo rosną wprost z nasion. Możesz je dodać co roku. Tylko pamiętaj że nie wszystkie lubią towarzystwo więc najlepiej sadzić grupami. Ja np zawsze hoduje pomidory z bazylią, róże z czosnkiem, miętę samotnie w donicy ( wraca co rok, może zimować na zewnątrz), ogórki z koprem itd.
      • szarmszejk123 Re: Zioła na balkonie pytanie do ogrodniczek. 29.05.23, 09:00
        Miętę faktycznie lepiej trzymać w donicy samą i daleko od innych roslin, bo zadusi wszystko:p
    • magda.z.bagien Re: Zioła na balkonie pytanie do ogrodniczek. 28.05.23, 21:23
      Zioła bardzo łatwo wyhodować z nasion. Można też uciąć gałązki wyrośniętych roślin i ukorzenić je w wodzie, w ten sposób można rozmnożyć bazylie i rozmaryn.
    • tokyocat Re: Zioła na balkonie pytanie do ogrodniczek. 28.05.23, 22:08
      Ja posadzilam miete z lidla, rosnie jak oszalala.
    • ga-ti Re: Zioła na balkonie pytanie do ogrodniczek. 28.05.23, 22:18
      W zeszłym roku kupiłam bazylię w biedronce i rosła całe lato, do późnego września, nie przesadzałam. Miętę przesadziłam do skrzynki i rosła też do jesieni, ale teraz na wiosnę nie odbiła.
    • princy-mincy Re: Zioła na balkonie pytanie do ogrodniczek. 28.05.23, 23:11
      mozesz, robiłam tak z mieta i rosnie pieknie
    • eliszka25 Re: Zioła na balkonie pytanie do ogrodniczek. 29.05.23, 00:47
      Zioła kupuję w zwykłych marketach spożywczych lub wyśmiewam z nasion, też kupionych w markecie. Zawsze mi rosną bez problemu.
    • szarmszejk123 Re: Zioła na balkonie pytanie do ogrodniczek. 29.05.23, 08:58
      Oczywiście.
      Ja kiedyś wysadziłam do ogródka bazylię z Lidla to mi prawie drzewo wyrosło :p
      Rozmaryn i tymianek lidlowe też rosną dobrze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka