Dodaj do ulubionych

W lesie...na łonie przyrody..takie hece..

28.05.23, 18:24

Sobie pojechałam na wycieczkę..leżę ...słońce świeci, ładuję akumulatorki na następny tydzień, tylko ja, drzewa i ptaki..( no muchy może jeszcze...cudo...niestety okazało się, że nie jestem całkiem sama, bo tuż nad moją głową coś wpadło na ten sam pomysł...😬😱🤦‍♀️
Zna się ktoś na tych gadach i pomoże odgadnąć co mi towarzyszyło?
Obserwuj wątek
    • szara.myszka.555 Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 28.05.23, 18:28
      Wygląda na żmiję zygzakowatą.
      • beata985 Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 28.05.23, 18:31
        Mi prędzej na Eskulapa
        • kk345 Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 28.05.23, 19:02
          Zygzak na zdjęciu Beaty jest wyraźny, wąż eskulapa go nie ma- poza tym musiałaby mieć ogromne szczęście i leżeć w Bieszczadach na tej trawce, żeby się na niego natknąć- to bardzo rzadki wąż.
    • celandine Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 28.05.23, 18:29
      Wygląda jak żmija?
    • kk345 Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 28.05.23, 18:31
      Żmija zygzakowata
      Dopóki na nią nie nadepniesz, nie powinna być szkodliwa, jest dość płochliwa
    • tanebo001 Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 28.05.23, 18:31
      Żmija.
    • samaasma Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 28.05.23, 18:31
      Jak nad głowa skoro leży na ziemi ?
      • beata985 Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 28.05.23, 18:33
        samaasma napisał(a):

> Jak nad głowa skoro leży na ziemi ?

Moja głowa też leżała na ziemi.
        I nawet nie chcę myśleć że to była zmija zygzakowata ..😱😱😱🤦‍♀️
        • gama2003 Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 28.05.23, 18:40
          To byłyscie tam dwie 😀 !

Głupi żart ! Lata mi coś po kręgosłupie na samo wyobrażenie. Brrrrr.
          • beata985 Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 28.05.23, 19:05
            gama2003 napisała:

> To byłyscie tam dwie 😀 !
            >
            Dwie żmije...to by się nawet zgadzało...😁
            Ciekawe co na to snejkowa 🤔🫣😝

>
            > Głupi żart ! Lata mi coś po kręgosłupie na samo wyobrażenie. Brrrrr.
        • samaasma Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 28.05.23, 18:56
          Masakra
          Miałaś szczęście

Co w ogole jak by ona ukąsiła?
          Do czego to przyrównać takie ugryzienie?
          • beata985 Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 28.05.23, 19:08
            samaasma napisał(a):

> Masakra
            > Miałaś szczęście

🫣
            Ja nawet nie przyjmuję do wiadomości, że to zygzakowata...no way...tak to wyglądało..
            I tak za każdym razem od trzech lat...to sobie znalazłam miejsce 😱🤦‍♀️🫣
            >
            >
            > Co w ogole jak by ona ukąsiła?
            > Do czego to przyrównać takie ugryzienie?
          • bistian Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 28.05.23, 19:11
            samaasma napisał(a):

Raczej nie kąsają bez sensu, za dużo je to kosztuje.
            Po ugryzieniu, trzeba się zgłosić do lekarza, bo na początku jest w porządku, a potem jest osłabienie i mroczki.
            Dorosły człowiek ze zdrowym sercem, powinien to przejść, tylko po co się męczyć dłużej, jeżeli są środki?
            Po ukąszeniu i przechorowaniu, jeszcze jakiś czas boli to miejsce i jest to uciążliwe.
            Rozmawiałem z gościem, który miał spotkanie ze żmiją, zignorował, ale jednak musiał jechać do szpitala, a potem jeszcze jakiś czas narzekał na ból ręki, tam miał ukąszenie. Ja z nim rozmawiałem po tygodniu. Kawał chłopa, zdrowy jak koń, ale miał objawy i mocno się zdziwił, że tak odchorował.
            • kachaa17 Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 28.05.23, 20:39
              Ostatnio mój sąsiad został ugryziony przez żmiję, pojechał na SOR ale tylko go obserwowali bo żmija była mała i uznali, że nie będę nic dawać tylko obserwować przez 6 godzin.
          • beata985 Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 28.05.23, 19:15
            samaasma napisał(a):

> Masakra
            > Miałaś szczęście
            >
            >

Żmija niebezpieczna. Żmija pożyteczna
            Po ukąszeniu nie należy wyciskać jadu czy wycinać miejsca uszkodzonego. Ukąszoną osobę należy uspokoić oraz dopilnować, aby się nie ruszała. Każdy ruch przyśpiesza rozprowadzanie jadu po organizmie.

Ja, będąc sama w lesie...żegnam kurde...kiedyś zginę przez te moje przygody
            • kk345 Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 28.05.23, 19:55
              bistian już ci napisał, jeśli nie jesteś dzieckiem, osobą w podeszłym wieku albo nie masz problemów z sercem, to jad żmii cię nie zabije.
              • ayelen40 Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 28.05.23, 22:00
                Zdefiniuj "w podeszłym wieku"...
                • snajper55 Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 28.05.23, 22:04
                  ayelen40 napisała:

> Zdefiniuj "w podeszłym wieku"...

No po 20. 🤣🤣🤣

S.
                  • tanebo001 Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 28.05.23, 22:13
                    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
              • beata985 Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 28.05.23, 22:11
                kk345 napisała:

> bistian już ci napisał, jeśli nie jesteś dzieckiem, osobą w podeszłym wieku alb
                > o nie masz problemów z sercem, to jad żmii cię nie zabije.

Żmija żmiji tyka...🪱😄
        • kk345 Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 28.05.23, 19:04
          Żmija nie atakuje jeśli jej nie zaczepiasz, jeśli ma dokąd, to ucieka przed człowiekiem.
          • bistian Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 28.05.23, 19:15
            kk345 napisała:

> Żmija nie atakuje jeśli jej nie zaczepiasz, jeśli ma dokąd, to ucieka przed czł
            > owiekiem.

Mi się trafiło kilkanaście sytuacji ze żmijami, zazwyczaj leżą i się wygrzewają zwinięte albo uciekają. Nawet przy próbie nadepnięcia takiej leżącej, nie atakują. Raz trafiłem żmiję w młodniku, stanęła jak kobra big_grin Najgorsze są te leżące na krzakach i na jagodach, potrafią ugryźć w nos.
            • thank_you Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 28.05.23, 21:23
              😳😳😳🫣
            • simply_z Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 28.05.23, 21:30
              słabo mi...
    • bistian Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 28.05.23, 18:45
      Wygląda na żmiję. Takie w brązach są rzadkie, ale nie aż tak rzadkie. Ja takiej nie widziałem, tylko same ciemne. Zazdroszczę wink
    • elenelda Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 28.05.23, 19:05
      Żmija zygzakowata.
    • suki-z-godzin Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 28.05.23, 20:02
      żmijuszek
    • andaba Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 28.05.23, 20:50
      Cudnej urody miedzianka. Najbardziej jadowita.
      • beata985 Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 28.05.23, 22:18
        andaba napisała:

> Cudnej urody miedzianka. Najbardziej jadowita.

Hmm...wyczylałam, że miedzianka to inaczej gniewosz...a ten

Gniewosz plamisty jest gatunkiem niejadowitym, zupełnie nieszkodliwym dla człowieka. Natomiast jad żmii zygzakowatej może być niebezpieczny

Tak czy inaczej ciekawie nie było...
        • bistian Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 28.05.23, 22:22
          beata985 napisała:

> Hmm...wyczylałam, że miedzianka to inaczej gniewosz...a ten

Niektórzy tak mówią o żmii w takim kolorze i uważają, że to osobny gatunek big_grin
          Wszystkich nie przekonasz, niech sobie żyją, jak chcą wink
          • andaba Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 28.05.23, 23:44
            Nie osobny gatunek, tylko zwykła żmija zygzakowata o brązowym zabarwieniu, podobno bardziej jadowita niż inne kolory.
            Nie wiem, czy faktycznie, nigdy się ze żmiją nie gryzłam, ja je tylko fotografuję i bardzo rzadko spotykam takie brązowe, przeważają biało-czarne.

Pierwsze słyszę, że miedzianka to gniewosz, no ale niech wam będzie, na gniewoszach sie nie znam, nigdy nie spotkałam.
            • beata985 Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 29.05.23, 07:13
              andaba napisała:

> Nie osobny gatunek, tylko zwykła żmija zygzakowata o brązowym zabarwieniu, podo
              > bno bardziej jadowita niż inne kolory.
              > Nie wiem, czy faktycznie, nigdy się ze żmiją nie gryzłam, ja je tylko fotografu
              > ję i bardzo rzadko spotykam takie brązowe, przeważają biało-czarne.
              >
              > Pierwsze słyszę, że miedzianka to gniewosz, no ale niech wam będzie, na gniewos
              > zach sie nie znam, nigdy nie spotkałam.

No ja też się nie znam i dlatego pytam, po wpisaniu miedzianka wyskakuje, że to gniewosz...całkiem niejadowity dla ludzi.

Nadleśnictwo Złoczew od kilku lat prowadzi aktywne działania z zakresu czynnej ochrony gniewosza plamistego (Coronella austriaca), zwanego również miedzianką.
    • alina460 Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 28.05.23, 20:52
      Myślałam, że zboczenstwa będą, a tu taka nuuuuda...
      • beata985 Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 28.05.23, 22:19
        alina460 napisała:

> Myślałam, że zboczenstwa będą, a tu taka nuuuuda...

Zboczeństwa też były ...🙄ale chyba nie sądzisz, że coś tu będę wrzucała 😄
        • kk345 Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 29.05.23, 08:58
          beata985 napisała:

> Zboczeństwa też były ...🙄ale chyba nie sądzisz, że coś tu będę wrzucała 😄

To musiała być gruba akcja big_grin
          > tylko ja, drzewa i ptaki
          • kachaa17 Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 29.05.23, 09:12
            Zboczeństwa z ptakami i żmiją smile
            • chatgris01 Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 29.05.23, 10:15
              kachaa17 napisała:

> Zboczeństwa z ptakami i żmiją smile

Nie zapominaj o Entach wink
              • beata985 Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 29.05.23, 15:30
                chatgris01 napisała:

> kachaa17 napisała:
                >
                > > Zboczeństwa z ptakami i żmiją smile
                >
                > Nie zapominaj o Entach wink
                >
                >

I pingwinach 🐧🐧🐧🙄🤦‍♀️😁
          • beata985 Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 29.05.23, 09:19
            kk345 napisała:

> beata985 napisała:
            >
            >
            > > Zboczeństwa też były ...🙄ale chyba nie sądzisz, że coś tu będę wrzucała
            > 😄
            >
            > To musiała być gruba akcja big_grin
            > > tylko ja, drzewa i ptaki

Uruchom wyobraźnię 🤣
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 28.05.23, 21:32
      Problem jest zdaje się taki, ze przestano przechowywać zapasy surowicy i jezeli ktoś ma pecha i musi mieć podana na cito to może być kiepsko, bo może zdarzyć się, ze dostępna dawka znajduje się gdzies kilkaset kilometrow od twojego szpitala.
    • leni6 Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 29.05.23, 07:37
      Jezu, wygląda jak żmija zygzakowata, chyba bym zeszła na zawał na twoim miejscu.
      • beata985 Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 29.05.23, 07:45
        leni6 napisała:

> Jezu, wygląda jak żmija zygzakowata, chyba bym zeszła na zawał na twoim miejsc
        > u.

Na zawał aczelam schodzić już w domu jak przeczytalam wpisy, najpierw że dwie godziny wylegiwalysmy się tuż obok siebie...jeszcze wtedy nie miałam świadomości jakie mam towarzyszystwo, jak ją dojrzałam to oczywiście najpierw zdjęcia...🙄🫣😄
        • asia_i_p Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 29.05.23, 08:32
          No to jak tyle czasu spędziłyście razem, to pewnie widziałaś cechę rozstrzygającą. Żmija ma źrenice pionowe jak u kota. To jedyny polski wąż z pionowymi źrenicami.
          • beata985 Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 29.05.23, 08:38
            asia_i_p napisała:

> No to jak tyle czasu spędziłyście razem, to pewnie widziałaś cechę rozstrzygaj
            > ącą. Żmija ma źrenice pionowe jak u kota. To jedyny polski wąż z pionowymi źren
            > icami.
            >

Nie nie...w oczy aż tak sobie głęboko nie zaglądaliśmy, 😝..jak napisałam...nie miałam kompletnie świadomości o tym towarzystwie...a nim zdążyłam załadować aparat to łepek z oczętami już miała w norce
    • stephanie.plum Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 29.05.23, 09:28
      Ale fajna żmija!

w razie niechęci do żmij, przed położeniem się trzeba narobić trochę hałasu, potupać.
      ucieknie.
    • zbarazowa Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 29.05.23, 09:48
      Niestety: nie leżeć w trawsku, nie leźć przez chaszcze. Zwłaszcza w lesie.
      Mój syn był na biwaku skautowskim , wczoraj wrócił i 5 kleszczy jak obszył.

Że o żmijach nie wspomnę.
    • palczak.madagaskarski Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 29.05.23, 10:23
      Żmija, na szczęście nie tak łatwo zginąć od jej ukąszenia wink Po pierwsze, trzeba najpierw dać się ugryźć, a ona taka chętna do tego nie jest. Po drugie, jak już ugryzie, to może też nie wpuścić jadu - takie ostrzeżenie na początek. Produkcja jadu jest kosztowna, więc żmija nim aż tak nie szasta, szczególnie że on jej służy przede wszystkim do polowania. Po trzecie - o ile oczywiście nie należy ukąszenia bagatelizować i indywidualna reakcja na jad może być rozna, to jad zmii nie należy do szczególnie śmiercionośnych smile
      Tu można poczytać o zmijach i ukąszeniach:
      www.natrix.org.pl/wp-content/uploads/2021/03/czy-%25C5%25BCmija-jest-niebezpieczna.pdf
    • mallard Re: W lesie...na łonie przyrody..takie hece.. 29.05.23, 10:42
      Vipera berus

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka