Dodaj do ulubionych

Czy na wakacje w Turcji jest potrzebny paszport

28.05.23, 20:46
Czy wystarczy dowód osobisty?
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: Czy na wakacje w Turcji jest potrzebny paszpo 28.05.23, 20:55
      Wystarczy.
    • tokyocat Re: Czy na wakacje w Turcji jest potrzebny paszpo 28.05.23, 21:16
      Ja tam wole paszport.
      • melikles Re: Czy na wakacje w Turcji jest potrzebny paszpo 28.05.23, 21:27
        Racja. W krajach pozaunijnych paszport jest jednak bezpieczniejszym środkiem tożsamości w razie nagłej potrzeby.
        • tokyocat Re: Czy na wakacje w Turcji jest potrzebny paszpo 28.05.23, 22:20
          W dowod, jak jest laminowany, jak chcecie wbic pieczatke z kontroli granicznej z data przekroczenia granicy ? Wrocilam trzy dni temu a Turcji, w zyciu by mi nie przyszlym do glowy zeby na lotnisku wyciagnac dowod.
          • tapatik Re: Czy na wakacje w Turcji jest potrzebny paszpo 28.05.23, 22:23
            tokyocat napisał(a):

> W dowod, jak jest laminowany, jak chcecie wbic pieczatke
            > z kontroli granicznej z data przekroczenia granicy ?

A czy jest on potrzebne?

> Wrocilam trzy dni temu a Turcji, w zyciu by mi nie
            > przyszlym do glowy zeby na lotnisku wyciagnac dowod.

Mi też, ale sprawdziłem, że od zeszłego roku można.
          • leyla76 Re: Czy na wakacje w Turcji jest potrzebny paszpo 28.05.23, 22:25
            Dają pieczątkę na osobnej kartce. Trzeba jej pilnować i pokazać przy wyjeździe.
      • sol_13 Re: Czy na wakacje w Turcji jest potrzebny paszpo 28.05.23, 22:24
        Ja też wszędzie jeżdżę z paszportem, i tak dzieciaków biorę paszporty (nie mają dowodów), to i nasze. Zawsze to pewniejszy dokument.
        • tokyocat Re: Czy na wakacje w Turcji jest potrzebny paszpo 28.05.23, 22:29
          Tak samo. Plus akty urodzenia, w razie czego. Nieraz juz mnie o to rowniez pytali.
    • tapatik Re: Czy na wakacje w Turcji jest potrzebny paszpo 28.05.23, 21:46
      www.gov.pl/web/turcja/zmiana-zasad-wjazdu-do-turcji

Od dnia 19 kwietnia 2022 r. obywatele polscy przybywający do Turcji w celach turystycznych i tranzytowych, są zwolnieni z obowiązku wizowego i mogą przekraczać granicę na podstawie polskiego dowodu osobistego, w tym mogą przebywać w Turcji nie dłużej niż 90 dni w okresie 180 dni.
      • ayelen40 Re: Czy na wakacje w Turcji jest potrzebny paszpo 28.05.23, 21:56
        A kto i jak policzy te 90 dni?
        • kk345 Re: Czy na wakacje w Turcji jest potrzebny paszpo 28.05.23, 22:00
          Yyyyyy... turecka straż graniczna?
          • tokyocat Re: Czy na wakacje w Turcji jest potrzebny paszpo 28.05.23, 22:22
            No wlasnie nie radze wam trafic na kogos, kto sie uprze, ze chce wbic pieczatke do paszportu.
        • tapatik Re: Czy na wakacje w Turcji jest potrzebny paszpo 28.05.23, 22:01
          Komputer u tureckiej straży granicznej.
          Mogę podać przykład Mołdawianina, który nie wjechał do Polski z tego samego powodu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka