rodzicucznia321 28.05.23, 20:46 Czy wystarczy dowód osobisty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angazetka Re: Czy na wakacje w Turcji jest potrzebny paszpo 28.05.23, 20:55 Wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
tokyocat Re: Czy na wakacje w Turcji jest potrzebny paszpo 28.05.23, 21:16 Ja tam wole paszport. Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: Czy na wakacje w Turcji jest potrzebny paszpo 28.05.23, 21:27 Racja. W krajach pozaunijnych paszport jest jednak bezpieczniejszym środkiem tożsamości w razie nagłej potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
tokyocat Re: Czy na wakacje w Turcji jest potrzebny paszpo 28.05.23, 22:20 W dowod, jak jest laminowany, jak chcecie wbic pieczatke z kontroli granicznej z data przekroczenia granicy ? Wrocilam trzy dni temu a Turcji, w zyciu by mi nie przyszlym do glowy zeby na lotnisku wyciagnac dowod. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Czy na wakacje w Turcji jest potrzebny paszpo 28.05.23, 22:23 tokyocat napisał(a): > W dowod, jak jest laminowany, jak chcecie wbic pieczatke > z kontroli granicznej z data przekroczenia granicy ? A czy jest on potrzebne? > Wrocilam trzy dni temu a Turcji, w zyciu by mi nie > przyszlym do glowy zeby na lotnisku wyciagnac dowod. Mi też, ale sprawdziłem, że od zeszłego roku można. Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Czy na wakacje w Turcji jest potrzebny paszpo 28.05.23, 22:25 Dają pieczątkę na osobnej kartce. Trzeba jej pilnować i pokazać przy wyjeździe. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Czy na wakacje w Turcji jest potrzebny paszpo 28.05.23, 22:24 Ja też wszędzie jeżdżę z paszportem, i tak dzieciaków biorę paszporty (nie mają dowodów), to i nasze. Zawsze to pewniejszy dokument. Odpowiedz Link Zgłoś
tokyocat Re: Czy na wakacje w Turcji jest potrzebny paszpo 28.05.23, 22:29 Tak samo. Plus akty urodzenia, w razie czego. Nieraz juz mnie o to rowniez pytali. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Czy na wakacje w Turcji jest potrzebny paszpo 28.05.23, 21:46 www.gov.pl/web/turcja/zmiana-zasad-wjazdu-do-turcji Od dnia 19 kwietnia 2022 r. obywatele polscy przybywający do Turcji w celach turystycznych i tranzytowych, są zwolnieni z obowiązku wizowego i mogą przekraczać granicę na podstawie polskiego dowodu osobistego, w tym mogą przebywać w Turcji nie dłużej niż 90 dni w okresie 180 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Czy na wakacje w Turcji jest potrzebny paszpo 28.05.23, 21:56 A kto i jak policzy te 90 dni? Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Czy na wakacje w Turcji jest potrzebny paszpo 28.05.23, 22:00 Yyyyyy... turecka straż graniczna? Odpowiedz Link Zgłoś
tokyocat Re: Czy na wakacje w Turcji jest potrzebny paszpo 28.05.23, 22:22 No wlasnie nie radze wam trafic na kogos, kto sie uprze, ze chce wbic pieczatke do paszportu. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Czy na wakacje w Turcji jest potrzebny paszpo 28.05.23, 22:01 Komputer u tureckiej straży granicznej. Mogę podać przykład Mołdawianina, który nie wjechał do Polski z tego samego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś