nutella_fan 28.05.23, 23:35 Może któraś z was już to przerabiała mi powie: dziecko studiujące (dorosłe) zalicza się do rodziny wielodzietnej? Tzn. czy można ke liczyć jako trzecie dziecko, co stanowi rodzinę wielodzietną. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andaba Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 28.05.23, 23:47 Do 24 roku życia, jeżeli się uczy, to się liczy, przynajmniej do karty dużej rodziny, może i do rekrutacji też. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 29.05.23, 10:06 Serio, a memu dziecku KDR się skończyła, w sensie, że gdzieś tam jej nie uznali. Aż sprawdzę regulamin. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 29.05.23, 10:11 KDR były wydawane z ważnością do dnia 18 urodzin. Po tym terminie można starać się o następną, jeżeli pełnoletnie dziecko się uczy. Myślę, ze wtedy trzeba ja przedłużać co tok/semestr. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 29.05.23, 11:43 Dokładnie tak. Jak dziecko ukończy 18 lat a jeszcze się uczy to wyrabiasz mu nowa kartę ( przy wyrabianiu zaznacza się odpowiednią kratkę ze tyczy się dziecka uczacego). Przerabiałam to na początku roku, coś tam miałam źle zaznaczone więc pani z gminy do mnie dzwoniła. W ciągu miesiąca syn miał nowa kartę. Ważna tylko do dnia w którym zakonczy szkołę. Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 29.05.23, 13:33 andaba napisała: > Do 24 roku życia, jeżeli się uczy, to się liczy, przynajmniej do karty dużej ro > dziny, może i do rekrutacji też. Moi rodzice wyrobili sobie kartę dużej rodziny w zeszłym roku, żeby dostać większy limit na prąd. Wszystkie ich dzieci mają już ponad 40 lat. Byłam w szoku, że to możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 29.05.23, 13:42 Tak, rodzice mają bezterminowo. Ale dzieci z rodziny wielodzietnej do ukończenia 18 r. ż. lub do 24 r. ż, gdy się uczą. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 29.05.23, 14:18 A jak się to poświadcza u studenta, gdy legitymację ma przedłużana co pół roku? Co pół roku wyrabia? Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 29.05.23, 15:08 Ja przedstawiłam zaświadczenie z dziekanatu uczelni o tym, że córka jest studentką, i o przewidywanym terminie zakończenia studiów. I na ten okres wydano mi KDR dla córki. Zapytaj w swoim MOPS czy GOPS, czy kto tam u was wydaje KDR, jakich dokumentów wymagają. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 29.05.23, 09:12 Przy jednym z oświadczeń dla kandydatów jest taka notka: "Za dziecko należy uznawać wyłącznie osoby do ukończenia 18 roku życia. Zgodnie z art. 10 ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. – Kodeks cywilny (t.j. Dz.U. z 2020 r. poz. 1740 ze zm.), pełnoletnim jest, kto ukończył lat osiemnaście lub uzyskał pełnoletność przez zawarcie małżeństwa. Uniemożliwia to uznanie za dziecko osoby, która ukończyła 18 lat i jest na utrzymaniu rodziców/opiekunów prawnych. Oceniając spełnienie ustawowego kryterium „wielodzietność rodziny kandydata” bierze się pod uwagę wychowywane w rodzinie dzieci w wieku do ukończenia 18 roku. Osób pełnoletnich nie wlicza się do co najmniej trójki dzieci w rodzinie." Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 29.05.23, 09:23 I w sumie buuu, bo najmłodsze będzie miało przy rekrutacji dorosłe rodzeństwo, choć w lo i na studiach. Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 29.05.23, 11:04 Będzie miało co najmniej dwoje potencjalnych kerepetytorów. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 29.05.23, 12:31 No nic nie straci. Odpowiedz Link Zgłoś
moze_sprobowac_inaczej Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 29.05.23, 20:23 Co daje status rodziny wieldozetnej przy rekturatacji do liceum? Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 29.05.23, 20:41 Dodatkową punktacje w sytuacji, gdy kilku kandydatów ma ten sam wynik. Odpowiedz Link Zgłoś
moze_sprobowac_inaczej Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 29.05.23, 21:09 Bardzo nie sprawiedliwe, moim zdaniem Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 29.05.23, 21:15 Życie jest niesprawiedliwe. Wątpię, by takie sytuacje zdarzały się często, ze punktacja identyczna go któregoś miejsca po przecinku. To jest jakiś ułamek. Podobnie jak to, ze kandydat ma niepełnosprawność, jego rodzice są z niepełnosprawnością lub rodzeństwo. Mówię Ci jakie to jest niesprawiedliwe. Władną niepełnosprawność albo innego dziecka w rodzinie. Podobnie chyba jest z piecza zastępczą. Wtedy niesprawiedliwość losu jest jeszcze większa w stosunku do wychuchanego jedynaka. Mój bombelek będzie startował jako jedynak, bo całe jego wielodzietne rodzeństwo, także to z niepełnosprawnością już będzie pełnoletnie. Cieszę się jednak, ze nie jest wypiecze zastępczej... Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 30.05.23, 07:20 Idiotyzm. Rozumiem to podejście przy rekrutacji do przedszkola (trudno jest wozić dzieci do różnych placówek), ale dobre liceum w ogóle nie jest obowiązkowe, jak bombelek głupi, to niech chodzi do słabego, a nie poprawia sobie pozycję tym, że rodzice nie umieli w antykoncepcję. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 30.05.23, 08:25 Aha. Ale zauważ, ze punktacja obu ostatnich osób jest równa, czyli o a bombelki równo głupie, zatem obu bombelkow rodzice nie umieli w antykoncepcję a ten z rodziny wielodzietnej jednak ciut mądrzejszy, bo uzyskał wynik w sytuacji dzielenia się zasobami😜 Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 30.05.23, 08:47 Dlaczego twierdzisz że rodzice ewentualnego jedynaka nie umieli w antykoncepcję? Odpowiedz Link Zgłoś
bruy-ere Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 30.05.23, 08:59 Fakt, ci akurat umieli 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 30.05.23, 09:06 Jakby umieli to koncepcji dziecka by nie było🙄 I skąd przekonanie, ze jak się ma kilkoro dzieci to są o w nieplanowane? Ja zaplanowałam czwórkę na ten przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 30.05.23, 09:31 A nie, jak planowane to inna sprawa. Odebrałam to jako ogólną liczbę dzieci po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 30.05.23, 09:18 jak głupszy od reszty kandydatów to i tak się nie dostanie, czytałaś jak ta preferencja wygląda? Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 30.05.23, 09:41 Otóż. Robienie z tego afery to jakaś pomyłka. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 30.05.23, 11:10 To nawet nie jest punktacja dodatkowa, tylko jakby dodatkowy argument za przyjęciem akurat tego kandydata, gdy zdarzy się, że o ostatnie miejsce w danej klasie stara się dwoje uczniów o dtej samej liczbie punktów. Myślę, że taki zbieg okoliczności zdarza się niezmiernie rzadko. Jest to kryterium dodatkowe, podobnie jak niepełnosprawność (samego dziecka, rodzica, czy rodzeństwa). Mówisz, że sprawiedliwiej byłoby zagrać w papier-kamień-nożyce? Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 30.05.23, 11:47 Jeszcze rzut monetą Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 30.05.23, 16:09 A co robi szkoła, gdy taką samą liczbę punktów ma dwoje jedynaków? Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 30.05.23, 16:27 Przyjmuje alfabetycznie 😳 Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 30.05.23, 20:35 Patrzy na inne kryteria dodatkowe zapewne. A jeśli nie mają one zastosowania, to nie mam pojęcia co robią. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 30.05.23, 20:45 Ocena za zachowania? Osiągnięcia dodatkowe? Pewnie taka sytuacja jest wyjątkowo rzadka . Obstawiam zachowanie jednak. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 30.05.23, 11:17 o kuj ale niesprawiedliwe Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 30.05.23, 11:36 A jakie kryterium byłoby sprawiedliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 30.05.23, 12:07 Dogrywka. Test z Gazeta.pl typu „czy znasz te regionalne potrawy” albo „twoja babcia znałaby odpowiedzi na te pytania”… Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 30.05.23, 12:15 👍 Odpowiedz Link Zgłoś
kolteta Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 30.05.23, 12:50 Rozmowa z obojgiem kandydatów i te same pytania? Dodatkowy szybki test (np. 10 pytań z wiedzy ogólnej, którą każdy piętnastolatek już powinien mieć)? Wiele innych niż to czy ktoś ma rodzeństwo czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 30.05.23, 12:55 dodatkowy egzamin ustny powiadasz ....no tak to ma sens w wakacje, każdy siedzi jak na szpilach bo a nuż go wezwie komisja na 10 pytań... Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 30.05.23, 20:36 Zabawne Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 30.05.23, 09:38 Nie zalicza się, bo ustawodawca nie raczył zamieścić precyzyjnej definicji, stąd w Prawie oświatowym - w zależności od potrzeby - stosuje się albo Kodeks cywilny, albo ustawę o świadczeniach rodzinnych. Do rekrutacji akurat Kc - dziecko do lat 18, jako członek rodziny wielodzietnej. Odpowiedz Link Zgłoś
dni_minione Re: Rekrutacja do liceum - rodzina wielodzietna 31.05.23, 00:03 U nas w szkole na szkoleniu z omikrona powiedzieli, że system ma losować kandydata, gdy przynajmniej dwóch ma tyle samo punktów. Poza tym, pierwszeństwo przy tej samej licznie punktów mają dzieci z rodzin wielodzietnych i samotnych matek, dzieci z orzeczeniami, finaliści olimpiad (tu nie jestem pewna, czy oprócz punktów dodatkowych jest też ta promocja w losowaniu). Niesprawiedliwe, ale życie jest niesprawiedliwe. Odpowiedz Link Zgłoś