Dodaj do ulubionych

Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości?

29.05.23, 07:16
Dorastałam w czasach, gdy nie było internetu, a telewizor w godzinach wiadomości, Teleekspresu czy Panoramy był zawsze włączony. Wiadomo, że jako dziecko nie oglądałam tego zbyt uważnie, ale jednak zawsze coś tam podsłyszalam przy okazji i jakieś pojęcie o bieżących wydarzeniach miałam.

Teraz TV w domu nie mam, wiadomości czytam w necie i właśnie sobie uświadomiłam, że moje dziecko prawdopodobnie nie ma w ogóle pojęcia o tym, co w kraju i na świecie (nie chodzi mi o kontrowersyjne (aborcja, moje zdanie na temat PiS itd. bo o tym czasem z nią rozmawiam, ale o takie ogólne obycie z tym, co się dzieje).

Jak jest u Was?
Obserwuj wątek
    • iberka Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 07:28
      Czytam online w drodze, w domu nie oglądam, nie słucham, młoda pewnie nie wie, ale do szczęścia nie potrzebuje ogromu tragedii i bzdur
    • niemcyy Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 07:41
      Ile ma lat? Nie ma dostepu do internetu?
      • login.na.raz Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 07:45
        Ma 12 lat, dostęp do internetu ma, ale raczej wyszukuje na tik toku rzeczy dotyczące tego, czym się aktualnie interesuje (obecnie na topie jest Rodzina Monet) niż czyta newsy z Polski i ze świata
        • simply_z Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 09:41
          pozwalasz jej siedziec na tik toku?
        • hanusinamama Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 10:38
          Ale wiesz, ze TikTok to szajs totalny?
      • feniks_z_popiolu Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 07:46
        Dostep do intenetu ma chyba każdy ale jest tyle konkurencyjnych treści że nie zawsze starcza czasu i ciekawości na bieżące informacje
    • feniks_z_popiolu Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 07:43
      Też mam takie wrażenie. Młodzi ludzie coraz mniej wiedzą o bieżących wydarzeniach. Włączony telewizor czy radio w domu dawał kiedyś mimowolną wiedzę. Teraz źródłem wiedzy jest internet. Ja czasem oglądam TV bo mąż ogląda ale głównie czytam on line.
      • login.na.raz Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 08:00
        No właśnie, kiedyś człowiek się bawił/czytał/rysował a jednym uchem słuchał. Jak coś go ciekawiło - to interesował się bardziej. Mniej ciekawe rzeczy - gdzieś tam też jednak zostawały. Czasem człowiek słuchał komentarzy, które tata czy babcia wygłaszali do telewizora ("ty tumanie! Ty to powinieneś krowy paść a nie się polityką zajmować!" 😄) i człowiek wyrabiał sobie jakieś zdanie, swoje opinie.
        Była to też okazja, by podpytać, jeśli się czegoś nie rozumiało.
        • niemcyy Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 08:12
          Jestes na wlasciwym tropie- masz takie niezorientowane i niezainteresowane dziecko uwazajace tiktoka za najlepsze zrodlo informacji, jakie sama hodujesz.
          • login.na.raz Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 08:22
            No wiem, ubolewam nad tym i staram się jej przekazywać wiedzę.
            Limit na telefon ma 2 godziny dziennie (w tym granie, oglądanie filmów itd). Nie zmuszę jej, by w tym czasie czytała wiadomości. Mnie pewnie w jej wieku też by nikt nie zmusił , bym czytała o polityce czy podatkach. To się po prostu słyszało, z większym czy mniejszym zrozumieniem.
            I zastanawiam się właśnie, jak to mogę rozwiązać i jak jest u innych. Nie za bardzo mam ochotę kupować telewizor + jakiś abonament, by raz dziennie odpalić program z wiadomościami.
            • niemcyy Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 08:38
              Moze nie masz laptopa ani komputera w domu, ale telewizor nie jest konieczny do obejrzenia/posluchania wiadomosci nadawanych w telewizji albo radiu.
              A moze to taki zart z tym telewizorem.
            • hanusinamama Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 10:41
              Z tego co wiem to TikTok jest aplikacją dla starszych dzieci. Ubolewasz ale zgadzasz się aby 12latek z tego korzystał...
            • emateczka Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 22:58
              Radio włącz. Może być w komórce. Albo przeczytaj razem z córką wiadomości na WP czy innym Onecie.
              No litości, co to za problem.
        • triss_merigold6 Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 08:18
          Nie u wszystkich był ten potworny zwyczaj dręczenia ludzi non stop włączonym telewizorem.
          • login.na.raz Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 08:33
            Rany, telewizor włączony na wiadomości = telewizor włączony non stop? Zawsze tak generalizujesz czy nie pamiętasz, że kiedyś nie było programów, gdzie programy informacyjne leciały całą dobę?
            • triss_merigold6 Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 08:47
              Generalizowania nauczyłam się na ematce kiedy zrozumiałam, że niuansowanie dla większości jest zbyt trudne. tongue_out

Przypominam, że od września 2001 r. programy informacyjne w Polsce w postaci tvn24 zaczęły być nadawane przez praktycznie całą dobę.
              • login.na.raz Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 09:16
                No dobrze, ja się urodziłam sporo przed 2001 😄 Ja wtedy to już nawet dorosła bylam
          • hanusinamama Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 10:40
            Wiadomości z tego co pamietam leciały wieczorem. Ewenwtulanie Teleekspress...nie musiałbyć tv właczony ciągle.
        • hanusinamama Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 10:39
          NO ale czyja to wina. TV nie masz bo to zuo....ale dzieciak ma TikToka.
    • reinadelafiesta Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 07:59
      Mam wrażenie, że coraz więcej jest młodych mugoli, nieinteresujących się niczym, którym wydaje się że "ich to nie dotyczy". Wyrosną z nich dorośli, którym będzie można wciskać dowolny kit.
      • login.na.raz Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 08:01
        Oni będą się potem uważać za tych, co "wyłączyli telewizor, włączyli myślenie" 🤦
      • feel_good_inc Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 08:03
        reinadelafiesta napisała:
        > Wyrosną z nich dorośli, którym będ
        > zie można wciskać dowolny kit.

Krótkie wyjście poza własny bombelek potrafi dość szybko uzmysłowić, że do tego żadne soszjal media nie są potrzebne. Wyniki wyborów w Polsce widziała?
        • reinadelafiesta Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 08:23
          No właśnie widziała. Zawdzięczamy je takim, co się wcześniej nie interesowali. O takim właśnie: img5.dmty.pl//uploads/202206/1655155218_qjo7fg_600.jpg
      • kubek0802 Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 08:04
        Tak, od kiedy pamiętam. Bywało, że był zdegustowany że koledzy wcześni nastolatkowie czegoś nie wiedzą. Teraz wyraża bulwers, że ja się nie we wszystkim orientuję się tak jak on.
      • triss_merigold6 Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 08:14
        Z racji zainteresowań i mody w liceum miałam świadomość różnic między wiedzą moją i kolegów oraz koleżanek z klasy, a poziomem zorientowania polityczno-ekonomicznego rówieśników, więc zdecydowanie nie idealizowalabym, że aj waj kieeedys to czytali...
      • hanusinamama Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 10:39
        NO bedzie mozna. Bo rodzic daje telefon, dzieciak wiedzę ciągnie z szajsowego TikToka. A rodzic dumny ze TV w domu nie ma.
        • samaasma Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 10:49
          Dokładnie
          To jest porazka wychowawcza dopiero

Telewizor to malysienkie zło W porównaniu z trzepanie mGodzinami gier albo youtuba
        • login.na.raz Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 11:15
          Nigdzie nie pisałam o sumie z powodu braku TV. Nie mam, bo jak byl, to rzadko oglądałam. Dziecko ma telefon, limity pozakladane. Moje zdanie na temat tik toka zna - ale w domu jej nie zamknę, czy to u koleżanki czy w szkole na przerwie - może z koleżankami oglądać. Dzieci mają to do siebie, że chcą byc jak inni, nie chcą się wyróżniac - mam pisać do rodziców koleżanek, że jak moja córka jest u nich, to mają pilnować, by moje dziecko nie oglądało z ich córką tik toka?
          • hanusinamama Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 12:01
            Napisałaś ze oglada TikToka i napisałaś co ja tam interesuje. To ma czy nie ma tego TikToka. Bo teraz piszesz ze oglada u koleżanek jak ci dziewczyny napisały ze to jest szajs...
            • login.na.raz Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 13:40
              Ma tik toka i jakieś bzdury na nim ogląda - ostatnio o książce, wcześniej o szydełkowaniu. Wiem, że nie uniknę tego, by go oglądała - jeśli bym zablokowała, to oglądałby u kogoś. Wolę nie robić z tego zakazanego owocu, tylko skoro już ta aplikacja jest tak popularna wśród jej rówieśników, to mieć kontrolę nad tym co ona tam ogląda i moc z nią o tym pogadać (i tak na przykład mówi mi co tam sobie znalazła - jakbym zakazała oglądania to oglądałaby po kryjomu z koleżankami i kompletnie nie miałabym nad tym kontroli, bo przestałaby mi o tym opowiadać).
              Limit na smartfona ma dwie godziny dziennie, wykorzystuje go na netflixa, jakieś granie, gdzieś tam w międzyczasie niestety tik tok też wpada.
              • login.na.raz Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 13:41
                Konta na tik toku nie ma jeśli o to chodzi.
    • triss_merigold6 Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 08:11
      Nie oglądają, ja też nie oglądam. Czytam w necie, syn czyta, z racji zainteresowań jest bdb. zorientowany w tematach geopolitycznych i technologicznych, na inne ma wyrabane w dużym stopniu.
      • little_fish Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 10:07
        Ale twój syn to już nie dziecko - chodziło o młodsze nastolatki jak mniemam.
        • triss_merigold6 Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 10:17
          Odnośnie do młodszych - moja 12-latka bywa u mnie w pracy, ma najlepszą lekcję WOS w praktyce + słyszy rozmowy w domu.
    • demono2004 Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 08:17
      Tak. Są w takim wieku, ze interesuja się tym, co sie dzieje w kraju i na świecie. Najwięcej czytają.
    • szeptucha.z.malucha Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 08:22
      Oczywiście, ze się interesują. Zawsze zorientowani, startujący w konkursach z WOS.
    • summerland Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 08:22
      Z jednej strony tak ale z drugiej jest dużo dezinformacji podawanej w wiadomościach. Niedawno gdzies czytalam, ze programy z wiadomościami należą do kategorii rozrywka i za nieprawdziwe informacje, które mogą podawac, nie są wogole odpowiedzialni przed prawem.
    • stasi1 Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 08:40
      Ja będąc pod koniec podstawówki na pewno oglądałem dziennik. Później szok przeżyłem że to co tam podawali było mało związane z rzeczywistością. Moje 11 letnie dziecko raczej nie ogląda żadnych wiadomości. Znajomej 10 letnie dziecko było szykanowane przez anglistę przez jego poglądy, dziecka.
    • samaasma Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 09:29
      Tak ogląda w szkole tego wymagają przecież w czwartej klasie już mają zajęcia z wiedzy o Polsce.
      Jak mieliby zdać ?

Ostatnio czytam gazetę i był akurat jakiś artykuł o Włoszech
      w nagłówku nazwisko premiera
      dziecko przechodzi obok mówi „o Meloni”
      • little_fish Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 10:08
        Jakież to zajęcia z wiedzy o Polsce mają czwartoklasiści, na których do zdania wymagana jest znajomość bieżących wydarzeń?
        • samaasma Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 16:06
          No my już zajęcia o Polsce między innymi czasy współczesne nie wiem dokładnie na czym się Kończy WOP ?

Na razie omawiają rozbiory wink
    • turzyca Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 09:31
      I jeszcze gazety na stole leżały...

Wyłapaliśmy to zagrożenie i mniej więcej od szóstego roku życia dzieci zaczynają oglądać główne wydanie wiadomości (niemieckich, Tagesschau) z nami. Zazwyczaj z opóźnieniem jednego dnia, bo tak pasuje nam do planu dnia. Zajmuje to nam około 40 minut, bo stopujemy i sprawdzamy stopień zrozumienia. W mocno burzliwych okresach przycinamy część wiadomości, niektórych rzeczy nie da się odzobaczyć.

Dzieci i tak dowiadują się czegoś o tym, co się dzieje na świecie, wolę żeby miały względnie kompleksowy ogląd świata plus moją perspektywę niż przejmowały randomową opinię, nie mając świadomości, jaki wycinek został im zaserwowany.
      • samaasma Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 09:34
        Ale to bez sensu
        Przecież w szkole omawiają jak są jakieś ważne wydarzenia to jak te dzieci się tam odnajdują które muszą czekać 24 h żeby mama puściła i wiadomości????

I przepraszam wiadomości wieczorem masz na 50 kanałach o każdej możliwej godzinie można sobie też otworzyć później jak komuś nie pasuje wcześniej więc jaki to problem dostosować sobie?
        • niemcyy Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 09:53
          Przeciez napisala, ze odtwarza pozniej, czyli nastepnego dnia. Akurat te klasyczne wiadomosci leca raz na dobe.
          Twoje dzieci codziennie na lekcjach maja omawiane, ze Zelensky akurat byl w Paryzu, a w srodku Polski spadla ruska rakieta i wlasnie ja znalezli przypadkiem po 4 m-cach?
          • samaasma Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 10:03
            Właśnie o tą rakietę mi chodziło

Pamiętacie jak spadła ta rakieta w lubelskim i byłam przez jakiejś godzin zmowa mediów żeby tego nie podawać do wiadomości publicznej

Potem było Podane Ale chyba jak każdy był wtedy w szoku trochę i przestraszony ze może zacząć się wojna i np. Ja nie rozmawiałam o tym z dzieckiem żeby go nie straszyć

Potem okazało się w szkole że pierwsze co nauczyciel omawiał to o rakiecie która spadła w Polsce ( mieszkamy za granica żeby nie było ) wiec mam nauczkę żeby jednak dziecko było na bieżąco

Poza tym można też znaleźć wiadomości robione pod dzieci więc nie trzeba tak dramatyzować i sadzić się z jakimiś programami które się już całkiem z zdezaktualizowały j
            • niemcyy Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 10:12
              Potem to bylo nastepnego dnia? Bo ze z rakiety nie bedzie wojny okazalo sie poznym wieczorem.
              Przez 24 godziny program informacyjny sie nie dezaktualizuje na poziomie czlowieka, ktory z tego nie zyje, tylko ma sie ogolnie orientowac, ze spadek inflacji nie oznacza spadku cen.
              • samaasma Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 16:08
                No nie wiem ja nie wiedziałam wieczorem że nie będzie wojny tylko się martwiłam bo właśnie była cały czas jakaś przepychanka czy uznać to za rosyjską rakietę czy nie…..

Niektóre rzeczy właśnie bardzo się dezaktualizują i nie rozumiem w ogóle tego systemu żeby dziecko przymuszać do oglądania starych wiadomości jak jakiś dziwny rytuał

• 1012ja Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 10:32
          A na jakich lekcjach "w szkole omawiają jak są jakieś ważne wydarzenia"?

Jeżeli nauczyciel chce to możne na wos ale jest go raptem 2 godz. w 8 klasie i podstawa programowa do zrealizowania.

• atoness Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 09:33
      Mój syn ma dziewiętnaście lat i wychował się bez telewizora. Ja zawsze byłam zainteresowana tym, co się dzieje na świecie, i jakoś to na niego przeszło. Niektórych rzeczy dowiaduję się wręcz od niego. Czasem on robi mi briefing, czasem ja jemu. Kto ostatecznie wygrał w Turcji i co z tego wyniknie, kiedy idziemy na protest albo organizujemy pomoc dla kogoś.
    • renciarka Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 09:39
      Kiedyś były "Małe wiadomości DD"... old times, tylko najstarsi górale pamiętająwink teraz nie ma żadnych wiadomości dla małych dzieci... chociaż biorąc pod uwagę, jaką jest propaganda w TVP, może i dobrze, że publiczny nadawca sobie odpuścił wink
      • simply_z Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 09:44
        Nie przesadzaj, pamietam te wiadomosci DD, a nie jestem najstarszym goralem.
        • renciarka Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 14:13
          No nie wiem... przepytałam kiedyś kilkunastu znajomych I zaledwie jeden (właśnie ze starszych) pamięta program bez zaglądania na youtube 😜
          • wapaha Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 18:36
            Ja też pamiętam
            Góralka nie jestem 😉
          • simply_z Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 21:37
            A w jakim wieku ten znajomy? Staruszek 40-letni czy moze wiecej?
      • rosie Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 09:47
        Teraz taka propaganda jest na tik toku. Krotkir filmy, zwięzły przekaz, przejmująca muzyka w tle
      • budyniowatowe Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 30.05.23, 17:56
        renciarka napisała:

> Kiedyś były "Małe wiadomości DD"... old times, tylko najstarsi górale pamiętają

Sprawdzilam na google co to bylo te "Male wiadomosci DD". Wyglada na to, ze jestem strasza niz ci najstarsi górale.
        • szeptucha.z.malucha Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 30.05.23, 18:05
          Ja też już byłam dorosła 😜
    • rosie Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 09:41
      Nie oglądają, nie interesują się ale w domu rozmawia się na tematy polityczno gospodarcze więc coś wiedzą. Najstarszy w 8 klasie na WOS zbierają plusy za informacje bieżące z kraju i ze swiata. Młodszy syn ostatnio usłyszał o 800+ i już wydaje te pieniądze. Wczoraj powtarzałam z nim materiał do sprawdzianu z historii i obiady czwartkowe podsumował "coś takiego jak teraz woronicza 17". Woronicza 17 oglada moj małżonek, a że w niedzielne przedpołudnie jest w domu gwarno, to telewizor mocno podgłoszony.
    • woman_in_love Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 10:38
      Oczywiście!

A świat im tłumaczy Mincen na tiktoku.
    • hanusinamama Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 10:45
      Tak. Mamy tv w domu. Ja dzien zaczynam kawą i Monty Donem.
      TV nie jest odpalony cały czas, wiadomości oglądam/słucham. Słucham też w radio więc starsza siłą rzeczy też słucha. Czasami o coś w temacie zapyta.
    • em_em71 Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 10:59
      Moje dzieci starsze, ale jeden jest bardzo mocno zafiksowany na tym, co w trawie piszczy, więc nie tylko tv, ale też tt, prasówka w necie, jest na bieżąco, ciężko go czymś zaskoczyć. Życiem polityczno-społeczno-gospodarczym interesuje się intensywnie gdzieś od 5-6 kl sp, teraz ma 19 lat. Drugi, 16-latek zdecydowanie mniej się angażuje w docieraniu do informacji, zorientowany przeciętnie, ale na tyle, że ogólne trendy obczaja przy okazji naszych dyskusji czy tego co wspólnie oglądamy.
    • bergamotka77 Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 14:19
      Pytanie, czy zaszczepiłaś dziecku fakt, że warto wiedzieć, co się dzieje na świecie. Czy sami z tatą dziecka macie dużą wiedzę ogólną, dużo czytacie, korzystacie z wartościowych źródeł? Dziecko uczy się przez naśladowanie.
    • mia_mia Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 14:24
      Mamy telewizor, zawsze rano oglądamy wiadomości z dzieckiem, rozmawiamy o tym co się dzieje, często słuchamy wiadomości w radiu w samochodzie i nawet różnych audycji politycznych. Nasze dziecko ma pewnie dużo większe pojęcie o tym co się dzieje w kraju i na świecie niż wielu dorosłych.
    • pierwszykot Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 16:01
      Moja lat 10 ogląda z nam czesto fakty. U nas czesto tvn24 czy radio leci to się oslucha
    • ophelia78 Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 16:44
      Tak.
      Ja codziennie o 19 oglądam Fakty n TVN i Mlody (14 lat) siada i oglada ze mną. Może nie codziennie ale te kilka razy w tygodniu na pewno
    • asia_i_p Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 17:04
      Mój syn miał fazę na Fakty po faktach, ale mu przeszło Zwykłe wiadomości nie.
      • samaasma Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 17:22
        Uwielbiam wiadomości śmieje się jak Norka zawsze kiedy wklejają kadr z Tuskiem mówiącym „fur Deutschland”
    • wapaha Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 18:35
      Tak -ogląda z nami ,interesuje się-ale w normie. Wie, że pisiory są do bani a Putin zaatakował Ukrainę, wie że jest inflacja .
    • volta2 Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 19:53
      starszy od zawsze był zainteresowany historią a to w dość prosty sposób prowadzi do zainteresowań współczesnością, która kiedyś też stanie się historią.
      z racji odebranej edukacji interesuje się głownie polityką amerykańską, potem ogólnie światową i na samym końcu gdzieś polską. myślę, że o wiele lepiej wie, co dzieje się dziś w chinach czy iranie niż kto to jest błaszczak czy grupa granica.
      • volta2 Re: Czy wasze dzieci oglądają, czytają wiadomości 29.05.23, 23:21
        właśnie ogląda na yutubie rokowania w sprawie pokoju między armenią a azerbejdżanem u putina w moskwie. czyli się jednak interesuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka