Dodaj do ulubionych

Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szczerze….

29.05.23, 11:42
Czy macie takie lodówki gdzie w drzwiczkach jest wbudowane takie okienko z której go można sobie pobierać zimną wodę czy kostki lodu?
Czy to zbędny gadżet czy potrzebna funkcja jak oceniacie? Dużo korzystacie ?
Czy to jest upierdliwe w oczyszczeniu czy obsłudze?
Czy w ogóle może jest już lodówka która ma wbudowane takie coś że wychodzi woda gazowana?

I w ogóle jakie są ostatnie hity i najnowsze funkcję w lodówkach bo nie jestem na bieżąco?

Szef kupił jakaś wypasiona z jakąś z aplikacją która pokazuje kiedy ktoś otwiera drzwi do lodówki i szef był zachwycony, ale nie wiem czy takie coś jest potrzebne? wink

Obserwuj wątek
    • aniamania23 Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 29.05.23, 11:48
      Mam z dozownikiem wody i lodu.Nie kupuję w ogóle wody butelkowanej, wymieniam tylko filtr w lodowce raz na pół roku, jak wyświetli się komunikat na drzwiach lodówki. Lubię lód w napojach, piję nawet w zimie wszystko z lodem. Super się sprawdza na imprezach. Dla mnie rewelacja.
    • jdylag75 Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 29.05.23, 12:40
      Mam od 10 lat i korzystaliśmy tylko przez kilka miesiecy, mamy centralny filtr.
      Natomiast jak najbardziej wgłębienie w lodówce sie przydało, z racji mało rozsądnego projektu drzwi do spiżarni idealnie w to miejsce wchodzi klamka tongue_out
      • jasnoklarowna Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 29.05.23, 13:32
        jdylag75 napisała:

>
        > Natomiast jak najbardziej wgłębienie w lodówce sie przydało, z racji mało rozsą
        > dnego projektu drzwi do spiżarni idealnie w to miejsce wchodzi klamka tongue_out

Wygraliście 😁😁
      • panna.nasturcja Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 14:33
        To się nazywa dopasować sprzęt do potrzeb smile
    • bablara Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 29.05.23, 13:38
      Mam lodówkę z funkcją lodu i u nas jest użytkowane stale.
    • em_em71 Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 29.05.23, 13:51
      Piszę najszczerzej jak potrafię. Od prawie 20 lat użytkuję taką lodówkę i korzystam i z lodu i z wody. Trzeba raz na jakiś czas wymienić filtr do wody. Z oddzielnego okienka na napoje, bez konieczności otwierania drzwi też korzystam.
    • edycja_kopiuj_wklej Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 29.05.23, 13:52
      Mam i pokochałam. Lodówka jest podłączona do rur, więc tylko filtr raz na jakiś czas zmieniam. Nie kupujemy wody, dzieciaki na tym wychowane więc traktują normalnie. Nawet ostatnio przyuważyłam córkę która w nocy w trybie prawie lunatykujacym poszla do lodowki i napila się. W gorące dni do bidonu wrzucam całościowo kostki lodu i tylko troche dopełniam woda.
      Przydaje sie tez przy roznych drobiazgach. Gotuje kisiel i na koniec wrzucam dzieciakom po kostce lodu i szybciej stygnie, jak makaron czy pierogi kipia to pare kostek.
      Teraz juz mam klime w domu, ale wczesniej w upalne dni przy zwyklym wentylatorze pol kostkarki wysypywalam do pojemnika i stawialam przy wentylatorze.

Ogolnie: zimna woda, duzo lodu to wygoda
      • panna.nasturcja Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 14:34
        Jak coś kipi to wystarczy podnieść pokrywkę
    • gama2003 Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 29.05.23, 14:14
      Korzystamy nieustannie.
      I woda i lód.
    • jednoraz0w0 Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 29.05.23, 14:27
      Mam, kocham, używam cały czas. Bardzo lubię to, że można sobie postawić garnuszek na tej poleczce i kazać nalać powiedzmy 3/4 litra, to sobie ciurka a ja nie muszę przy tym stać i mierzyć. Niby nie jakaś kosmiczna oszczędność czasu ale jakoś tak przyjemnie wpływa na kuchenny workflow.
      • jednoraz0w0 Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 29.05.23, 14:30
        Czy powiedzmy przy szykowaniu siebie czy szczawia rano do szkoły, stawiam jego butelkę, każe wlać określona ilość i idę pakować lunch. To jest takie bardzo miłe, jak wciskasz guzik i wracasz na gotowe, rano każda optymalizacja czasu ma dla mnie sens smile
    • shellyanna Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 29.05.23, 14:40
      Mamy. Już druga w ciągu ostatnich 15 lat i nie wyobrażam sobie już, żeby tego nie mieć.
    • kolezaneczka52 Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 29.05.23, 14:48
      HAhahaahahaha.
      Nie wirzę że o to pytasz
      jejku szok
      asma daj sobie spokój. to nie jest sprzęt dla ciebie
      serio mówię
      bo szef sobie kupił gdzie szef a gdzie ty
      hahahahahha
      • panna.nasturcja Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 14:35
        smile nie zauważyłam kto pyta, ale odpowiedź cudo
    • nastjaa Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 13:44
      Mam od prawie 5 lat i wszyscy w domu często korzystamy (mamy wodę, lód kruszony i kostki lodu)- świetna sprawa. Filtr wymienia się raz na pół roku, więc to nie problem, oczywiście lodówka podłączona jest do oddzielnego kranu, więc trzeba jeszcze zaplanować w hydraulice dodatkowy punkt wody.
    • conena Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 13:49
      mój ojciec ma, od lat, już kolejną. mi nie smakuje woda i lód z tego podajnika, co jest dziwne, gdyż ojciec wymienia filtry, syfu nie ma, a zwykła jego kranówka mi smakuje. ale on korzysta i jest zadowolony.
    • panna.nasturcja Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 14:29
      Nie upadłam na głowę żeby robić lód z kranówki.
      • pyza-wedrowniczka Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 14:34
        a z czego robisz?
        • panna.nasturcja Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 14:36
          Robię tylko dla gości, bo w domu nikt nie używa, z butelkowanej.
          • pyza-wedrowniczka Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 14:56
            Ale kupujesz jakąś super mineralną wodę?
            Bo zwykła woda butelkowana to jest taka kranówka, tylko jeszcze spędziła mnóstwo czasu w plastiku.
            • panna.nasturcja Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 15:03
              Nie, nie kupuję wody z kranu, umiem sprawdzić z jakiego jest źródła
      • shellyanna Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 14:41
        panna.nasturcja napisała:

> Nie upadłam na głowę żeby robić lód z kranówki.

🙃
        • panna.nasturcja Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 15:03
          Bardzo śmieszne, bardzo
          • samaasma Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 20:27
            Dzięki wszystkim za opinie

Lodówka z pojemnikiem na wodę sodową wydaje się być jakimś świętym Graalem u mnie więc chyba odpuszczę wink

Dziś widziałam lodówkę z wbudowanym tabletem, szok
            • taniarada Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 20:58
              samaasma napisał(a):

> Dzięki wszystkim za opinie
              >
              > Lodówka z pojemnikiem na wodę sodową wydaje się być jakimś świętym Graalem u mn
              > ie więc chyba odpuszczę wink
              >
              > Dziś widziałam lodówkę z wbudowanym tabletem, szok
              To pikuś Asma ten tablet.
              Jesteś na zakupach i nie pamiętasz, czy jest jeszcze mleko, wędlina, czy wystarczy jajek? Dzięki funkcji View Inside możesz zdalnie zajrzeć do lodówki i dokupić to, czego brakuje .To jest bajka .
              • samaasma Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 21:01
                No właśnie zażądałam w salonie obejrzenie takiej lodówki z przezroczystymi drzwiami i kobieta ze wstydem przyznała że nie mają na stanie
                czujesz

Ale to co ty piszesz to jeszcze coś innego jak to niby zaglądasz ze sklepu?
                • taniarada Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 21:09
                  "Rozwiązanie View Inside trzy kamerki w środku .Do tego telewizja ,muzyka .Patrz jedna lodówka ,a tyle możliwości .Jakie balangi wokół niej można robić .Szał 😀
                  • samaasma Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 21:36
                    Tak serio to nie lubię takich przeładowany ch elektroniką sprzętów bo bardzo szybko się psują

teraz sobie kupiłam wypasiony ekspres z okienkiem digital i co
                    po kilku miesiącach padł
                    wysłany do serwisu i już kilka tygodni piję sobie kawę rozpuszczalna….

No dwóch lat nie dociągnie
                    kurczę nie stać mnie na takie wyrzucanie 1 000 000 w błoto
      • jednoraz0w0 Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 14:52
        Przecież lodówka ma filtr.
      • kamin Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 23:10
        A co jest złego w kranówce? Pić ją można, a nie można z niej zrobić lodu???
        • princesswhitewolf Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 23:14
          🤮
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 14:34
      Dla mnie zbędna.
      Lodu w zasadzie nie używam. Jak mi się czasem zachce, to sobie w torebce robię, a wodę wolę mineralną, a nie zwykłą kranówę.
    • evee1 Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 14:47
      Jako że w domu do niedawna mieliśmy pożeracza lodu, to lodówka stale produkująca lód bardzo nam się przydawała. Nasza lodówka ma tez podajnik wody, ale taki płaski, że nie zajmuje on miejsca w środku lodówki, co dla mnie jest bardzo istotne, bo lodówka nie jest ogromna i każde miejsce w środku się liczy, szczególnie latem.
      I tak, istnieją lodówki z podajnikiem wody gazowanej, przynajmniej u nas są takie dostępne.
    • majenkirr Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 15:00
      Nie mam tylko dlatego, że na ścianie gdzie stoi lodówka nie ma wody, a robić całą hydraulikę nie miało sensu.
      Ale jakbym kupowała lodowkę z lodem/wodą to bym brała tylko z tym ustrojstwem w środku (czysto ze względów estetycznych, chociaż znam bystre psy, które się same częstują lodem i robią syf w kuchni 🤪).
      • taniarada Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 20:37
        Widziałem na YouTube jak pies robił sobie drinka ,a właściciel spał 🤣
    • eva_evka Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 20:31
      Mam taką lodówkę i nie korzystam z funkcji lodu. Nie do końca mogę cały ten mechanizm umyć, a mnie to obrzydza. Z tego samego powodu nie korzystam z kostkarki do lodu (wolnostojaca, prezent).
      Mamy filtr do wody, a w zamrażarce trzymam taki pojemnik że starej lodówki, który się zalewa woda i potem "wysypuje" kostki lodu. Raz na dwa- ltrzy tygodnie myję to w zmywarce.
      • shellyanna Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 20:54
        Ale wiesz, ze ten lód robi się na bieżąco?
        Bardziej niż lód z mojej osobistej, czystej lodówki, w której wiem skąd i jaką mam wodę obrzydza mnie lód w woreczkach nie wiadomo jakiego pochodzenia.
      • shellyanna Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 20:55
        I nie wiem jaki mechanizm chcesz myć. Jest kran podłączony do lodówki. To tak samo, jakbyś miała obiekcje czy pic herbatę z wody z kranu, bo rur nie czyściłas… na litość boską!
        • taniarada Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 21:20
          Straszne ."Niektóre lodówki mają jednak filtry z odwróconą osmozą, która odpowiednio zmiękcza wodę i wyłapuje z niej osady wapienne. To właśnie dzięki filtrom lodówka z dystrybutorem wody dostarcza nie tylko schłodzoną, ale również czystą i świeżą wodę. Jest więc ona zdatna do picia i całkowicie bezpieczna dla naszego zdrowia .Nie tylko lód i woda ,a sporo innych innowacji i aplikacji .
    • taniarada Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 20:36
      "RSA1UTMG ta ma opcję wyłączenia podajnika lodu. Są jeszcze takie co po 20 zamykają się na amen ,a otwierają się po 6 rano .To jest bajka 🤣
      • samaasma Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 20:59
        No właśnie mój szef coś takiego mówił że może przez to syna kontrolować. Hahaha ale to że to nie był niby żart

Jak syn podejdzie do tej „zamkniętej” lodówki to włącza się alarm
    • princesswhitewolf Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 21:14
      Tak. W tej lodowce i poprzedniej. Tylko dlatego ze nie dal sie kupic lodowki z funkcjami jakie chcialam bez tego badziewia na lodowata wode. Nie uzywamy. Nie cierpie lodowatej wody. Nie mam zamiaru miec chrypki.Jesli w upaly potrzebny mi lod do Pimms to w lodowce sa kostki.
      • samaasma Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 21:34
        A jakie funkcje jeszcze chciałaś ?
      • taniarada Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 21:39
        To jest fajna opcja .Ja lubię schłodzoną wodę .Ciekawe co powiesz jak przyjdą 30 stopniowe upały .Każdy taki bajer to koszta .Przy wodzie ważne filtry .
        • princesswhitewolf Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 23:05
          Filtr to ja mam 7 stopniowy RO reminalizujacy z UV itd pod zlewem
          Nie pijam lodowatej wody
        • mikams75 Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 31.05.23, 07:59
          > Ciekawe co powiesz jak przyjdą 30 stopniowe upały

Nic nie powiem, wypije wode w temperaturze pokojowej albo sobie wstawie butelke z woda do lodowki i zrobie kostki lodu w zamrazalniku. W sumie to jest kilka dni w roku, kiedy faktycznie mam ochote na lodowaty napoj. Jak dla mnie to zbedny bajer.
          • pyza-wedrowniczka Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 31.05.23, 10:33
            Ja nalewam wody z kranu do dzbanka bezpośrednio, wstawiam do lodówki, kostki robię nalewając kranówki do takich pojemniczków do zamrażanki silikonowych.
            Pewnie jakbym miała taki bajer, jak lodówka z podajnikiem, to bym korzystała, ale nie jest to żaden problem, że tego nie mam
    • mysiulek08 Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 21:20
      dla nas absolutnie zbedne, nie pijemy zimnej wody, kostki lodu uzywane od wielkiego dzwonu i jednak zmniejsza pojemnosc lodowki/zamrazarki (przyjmniej te modele, ktore bralam od uwage)

i jak pisala forumka, wizja zarosnietych grzybem przewodow, no nie, nie tongue_out
      • princesswhitewolf Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 23:09
        >jak pisala forumka, wizja zarosnietych grzybem przewodow, no nie, nie

Porzadny system nie ma przewodow tylko pojemnik co sie do zmywarki wsadza i plastikowy "dziubek" ktory tez idzie do zmywarki.

Ale co z tego jak nikt nie pija lodowcow u mnie w domu.
        • mysiulek08 Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 23:21
          nie wiem jakie sa systemy, ale na logike, taki podlaczony pod instalacji wodnej jakies rurki musi miec tongue_out

nie bralam pod uwage lodowek czy zamrazarek z taka opcja wiec nie znam szczegolow

lodowatej wody tez nie pijemy
          • princesswhitewolf Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 31.05.23, 00:06
            Ale instalacja rurek jest jak do kranu, miedź itd
            • taje Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 31.05.23, 00:20
              Zawsze dodatkowa instalacja do serwisowania.
              • princesswhitewolf Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 31.05.23, 13:04
                no wlasnie
    • bergamotka77 Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 21:34
      Mam od kilkunastu lat. Myślałam, że to norma.
      • melikles Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 21:45
        Od kilkunastu lat mam lodówkę zabudowaną, myślałem, że to norma.
      • mysiulek08 Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 21:49
        jesli uzywasz, jak nie to zupelnie zbedne
      • kropkacom Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 22:07
        I się pomyliłaś big_grin
    • taje Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 23:04
      Dla mnie zbędny gadżet.
    • naturella Re: Lodówka z podajnikiem na lód/ wodę- ale szcze 30.05.23, 23:32
      Mamy, używamy stale (poza kilkoma miesiącami zimą kiedy wyłączam robienie lodu). Zimna woda i kruszony lód są używane w dużych ilościach, nawet psom do miski wrzucam trochę lodu, bardzo lubią; dzieciom schładzam herbatę rano, wrzucam lód do zimnej wody, żeby łatwiej się obierało jajka na twardo - zastosowań poza napojami jest wiele smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka