Dodaj do ulubionych

Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato

29.05.23, 12:06
Na Spotify i YouTube ( na YouTube może być z obrazem ale takie że spokojnie można tylko słuchać)..

Z podziałem na kategorie tematyczne, np moje ulubione:

Naukowe:
Radio naukowe - gorąco polecam, niezwykle ciekawi goście, poruszane tematy z wielu dziedzin, prowadząca ma przemiły głos. Dostępny i na YouTube i na Spotify.

Elektryfikacja Jakuba Wiecha - o energetyce ( YouTube & Spotify).

Polityka, wydarzenia i sprawy bieżące, gospodarcze, społeczne:

Historia realna YouTube - to już prawie wszyscy znają. Polityka, historia, wywiady z ciekawymi ludźmi o sprawach bieżących, przede wszystkim wojna na Ukrainie.

Didaskalia - nowiutki program, bardzo ciekawe wywiady z ciekawymi osobami ( Wołoszański bralczyk , Zanussi i inni - też tylko na YouTube . Również głównie wątki wojny w Ukrainie ale nie tylko.

Informacje z frontu, militaria, sprawy wojskowe, obronność :
Wolski o wojnie - pan od czołgów opowiada o tym co się dzieje na froncie na Ukrainie oraz jak wyglądaja zbrojenia w Polsce ( co mamy, co kupujemy, dlaczego i co nam to da).

Dopisujcie proszę swoje ulubione podcasty podając kategorie ( kategorie różne, nie tylko te podane przeze mnie) i krótki opis o czym jest i dlaczego akurat ten podcast polecasz innym oraz gdzie go słuchać.
Obserwuj wątek
    • maslova Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 29.05.23, 12:38
      Ja słucham dwóch:
      Podkast amerykański - Łukasz Pawłowski i Piotr Tarczyński o Stanach Zjednoczonych - mówimy o tym, co się dzieje w amerykańskiej polityce, przypominamy ważne wydarzenia historyczne, a co jakiś czas omawiamy jakieś ważne zjawisko społeczne czy trapiący Amerykę problem.
      Raport o stanie świata/Raport na dziś Dariusza Rosiaka - Autorski wybór najważniejszych wydarzeń politycznych, społecznych i kulturalnych z ostatnich 7 dni na świecie. Z udziałem dziennikarzy, ekspertów, uczestników życia politycznego, no i Dariuszem Rosiakiem oczywiście.
      • sueellen Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 29.05.23, 12:48
        Raport o stanie świata też jest na mojej liście
    • kotejka Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 29.05.23, 12:51
      dodaje do ulubionych ten watek big_grin
      ja aktualnie slucham zurnalisty
      i o ile gosc jest mierny i bardzo kiepsko prowadzi te wywiady
      to gosci ma ciekawych i ich warto posluchac
      • sueellen Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 29.05.23, 12:52
        Z kim ma te wywiady? Kogo zaprasza?
        • kafana Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 29.05.23, 13:19
          Od sasa do lasa. Polecam z Wendzikowską i Nosowska.
          • enia17 Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 01.06.23, 19:32
            Od sasa do lasa. Polecam z Wendzikowską i Nosowska

Z wWedzikowska dobry z Nosówka poddałam się
      • yannefer Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 29.05.23, 15:39
        Słucham żurnalisty ale pomijam odcinki z tymi pseudo gwiazdami,osobami znanymi z tego, że są znane.
      • panizokienka Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 06.06.23, 20:29
        Uważam, że bardzo dobrze prowadzi rozmowy. Zadaje ciekawe pytania, daje się wypowiedzieć, nie przerywa, ciągnie wątek, jeśli jest interesujący, a nie skacze do następnego pytania. To naprawdę rzadkość w tych czasach, gdzie gospodarz chce zazwyczaj bardziej brylować niż gość.
        Dla mnie minusem u niego jest za duża ilość celebrytów, ale to już osobista preferencja.
    • kafana Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 29.05.23, 13:25
      Psychologia:
      - O zmierzchu
      True Crime:
      - mazurowa, heringowa i Szapthanki, zbrodnie prowincjonalne i zbrodnie zapomniane
      Plotkarsko/ kulturalnie:
      - Korwin Piotrkowska „ pierwsza młodość”
      - żurnalista ( wybrane osoby)
      Filozofia, technologie:
      - skądinąd ( wybrani goście)
      • sueellen Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 29.05.23, 13:47
        Skądinąd znam i polecam.
    • buka-123 Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 29.05.23, 14:01
      Klub Ludzi Ciekawych Wszystkiego - YouTube
      • mmoni Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 29.05.23, 18:50
        Narobiłaś mi nadziei, myślałam, że HMG odnalazła się w internecie jak wielu innych, ale widzę, że to po prostu ktoś wrzuca stare odcinki z PR2.
        • hungaria Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 05.06.23, 23:15
          Tez sie zdazylam ucieszyc uncertain
    • lady.madrugada Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 29.05.23, 14:05
      Raport o stanie świata, później długo, długo nic, później Dział Zagraniczny - tematyka mega ciekawa, ale dykcja prowadzącego działa mi na nerwy wink
      • kaczka_w_wisniach Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 29.05.23, 14:45
        oj tak, słyszałam same pozytywy o dziale zagranicznym. Ale jak ktoś się przyzwyczai do polszczyzny i dykcji Rosiaka i jego gości to naprawdę może się rozczarować
        • iuscogens Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 29.05.23, 19:15
          Bardzo lubię Dział zagraniczny, ale rzeczywiście Rosiak że swoim warsztatem dziennikarskim i sposobem prowadzenia dyskusji jest w innej lidze.
          • lady.madrugada Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 29.05.23, 22:36
            U Okraszewskiego razi mnie jedynie ta nieprawidłowa dykcja, a przecież to jest dość proste do wyćwiczenia. Ciekawe czy nikt mu na to nie zwrócił uwagi?

U Rosiaka wszyscy super mówią, prawidłowo, ciekawie. Myślę, że Agata Kasprolewicz i Adrian Bąk mają wielkie szczęście, że mogą się od niego uczyć smile
      • koraleznasturcji Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 30.05.23, 09:07
        Lubię "Dział zagraniczny" i uważam, że Okraszewski naprawdę ma potencjał, ale do doskonałości Rosiaka brakuje mu więcej niż dykcji.

Niemożliwe przecież, żeby Rosiak miał większe szczęście do gości, a Okraszewski w sposób magiczny tak często trafiał na rozmówców może i z ogromną wiedzą, ale jakoś tak bez drygu do gawędy. Czterdzieści lat doświadczenia radiowego nie poszły w piach i Rosiak po prostu umie prowadzić rozmowy, żeby one nie grzęzły w meandrach. Okraszewski za to jakby nie rozumiał, że słucha się inaczej niż się czyta - jeżeli autor tekstu pisanego da się ponieść dygresji, czytelnik zawsze może okiem wrócić do akapitu wyżej. Ucho takiej funkcji nie ma, więc w rozmowie trzeba się bardziej pilnować.
    • melisananosferatu Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 29.05.23, 14:21
      Zawsze polecam SpoilerMastera bo to super podcast o wiedzy filmowej a M.Oleszczyk wie o fimie wszystko. Lubie tez maintenance phase, ktory masakruje mity zwiazane z tzw kultura diety/welness. Lubie tez 'you're wrong about' o popkulturze (glownie USA) i temu jak czasem mamy skrzywione widzenie pewnych osob/zjawisk. Lubie Samca Beta bo fajnie nabijaja sie z konfiarstwa I incelstwa.
      • sueellen Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 30.05.23, 00:13
        Wysłuchałam właśnie jednego odcinka maintenance phase o occie jabłkowym a konkretnie firmie która promuje suplementy diety. Dwie babki w ironiczny komediowy sposób analizują firmę, tytuły książek i głupoty które w nich wypisywali twórcy tej firmy ( i książek). Potem prześwietlają sama firmę. Okazało się że ci ludzie to jacyś mitomani i notoryczni kłamcy. Twórca tajemnych mikstur postarzył się o 15 lat i w wieku 25 lat przekonywał że ma 40... A swój młody wygląd zawdzięcza swoim specyfikom. Geniusz. Forma lekka i zabawna ale momentami mam wrażenie że prowadzące starają się aż za bardzo. Takie dwie wojewódzkie robią sobie żarty. Trzeba lubić ironiczne, sarkastyczne czasami brutalnie prześmiewcze poczucie humoru.
        • melisananosferatu Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 30.05.23, 10:11
          To jest kobieta (Audrey Gordon) i Mike (zapomnialam nazwiska)- mezczyzna (on ma taki glos). Ja wlasnie bardzo lubie to poczucie humoru. A! Mike Hobbes 😀
          • sueellen Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 01.06.23, 18:19
            to taconfused

www.instagram.com/yrfatfriend/?hl=en

mmm, wyguglalam. No i po tym wyguglaniu zaczynam mieć poważne wątpliwości co do jej eksperctwa w sprawie zdrowego trybu życia... chyba nie będę jej dalej słuchać tongue_out
    • beataj1 Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 29.05.23, 14:23
      Mówi sie - Joanna Kołaczkowska i Szymon Majewski - lekki do pośmiania się.
      Dział zagraniczny - o wydarzeniach z mniej znanych rejonów świata
    • ricemice79 Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 29.05.23, 14:35
      Podcastex - podkast o latach 90 i 00, rożne tematy popkulturowe i obyczajowe skupione na latach mojej młodoścismile
      Czytu czytu o ksiazkach
      Uważaj się wygadałam - dobry podkast o designie, o urzadzaniu mieszkania, o wzornictwie, o meblach prl itp rozrzut adhd bez pierdololo wszechobecnych proj. wnetrz.
      oprócz tego podkast amerykanski, jeszcze słowo, lepszy klimat z Pauliną górską.
      • aandzia43 Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 29.05.23, 15:52
        "Wnętrza zewętrza" o urządzaniu mieszkań.
        • sueellen Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 29.05.23, 20:09
          Oo to muszę dodać do listy!
    • yannefer Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 29.05.23, 15:44
      To u mnie lista wygląda następująco:
      - Żurnalista - wybrani goście, pato celwbrytow pomijam
      - 7 metrów pod Ziemią
      - Farbowanie życia - o depresji, dda i ddd.
      - podcast historyczny - historia z czego o Kursu i Srebrenicy słuchałam z zapartym tchem
      - piąte nie zabijaj

I cała masa kryminalnych podcastów
    • hanusinamama Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 29.05.23, 15:47
      Vouge Polska - seria Andy Rottenberg "Inna strona świata". Bardzo ciekawa cz.1 o Łemkach. Cz. O śląskości, cz.3 Kto zbudował Warszawę.
      Bardzo lubię słuchać Pani Andy, Tu troszkę inne tematy niż zazwyczaj porusza.
    • aandzia43 Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 29.05.23, 15:51
      Mroczne wieki - historia, Archeologia żywa, Radio Naukowe.
      • sueellen Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 29.05.23, 20:10
        Mroczne wieki też mam, a radio naukowe jest na samym szczycie. Świetne
    • hexella Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 29.05.23, 15:53
      Różne różności:
      Przemek Górczyk Podcast (spotifi, yt) - rozmowy z ekspertami, naukowcami ale też zwykłymi ludźmi mającymi ciekawe zajawki.
    • fandorina Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 29.05.23, 18:45
      To ja polecę o szeroko pojętej psychologii
      O zmierzchu- Marty Niedzwiedzkiej ( choć jej sposób mówienia mnie początkowo drażnił warto się przemóc bo wie o czym mówi)
      -Ładnie o Traumie Sabiny Sadeckiej
      -Można zwariować
      - Dominik Juszczyk - Z pasją o mocnych stronach - o produktywności i talentach Gallupa ( bardzo przyjemnie się faceta słucha jak dobrego znajomego)
      '- Lepiej Teraz Radek Budnicki - dużo o filozofii stoickiej, niektóre odcinki pozytywnie mnie nastrajają i motywują do zmian
    • ruda_henryka Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 29.05.23, 20:42
      Ja z naukowych polecam Astrofaze, a z kryminalnych Notatnik dzielnicowego - różne stare polskie sprawy i jeszcze lubię mniej popularny z true crimen - Kryminalnie ma taśmach. Podcast amerykański jest świetny, polecam. A i jeszcze z historycznych to Muzeum Historii Polski ma też fajne podcasty
      • damartyn Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 29.05.23, 20:54
        Zgadzam się. Astrofaza jest znakomita jeśli ktoś lubi naukowe podkasty.
        • sueellen Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 30.05.23, 00:17
          Nie drażni cię trochę Dragan? On ma taki dziwny sposób wysławiania się.
          • sueellen Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 30.05.23, 00:24
            Chodzi mi konkretnie o to że ciężko się go słucha mimo że facet ma wiedzę , to z przekazaniem ciężko z powodu wady wymowy, niezgrabnych sformułowań . Mnie on trochę irytuje, a słuchałam kilku wywiadów z nim na różnych kanałach..
            • malgosiagosia Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 30.05.23, 00:29
              sueellen napisała:

> Chodzi mi konkretnie o to że ciężko się go słucha mimo że facet ma wiedzę , to
              > z przekazaniem ciężko z powodu wady wymowy, niezgrabnych sformułowań . Mnie on
              > trochę irytuje, a słuchałam kilku wywiadów z nim na różnych kanałach..

To jest kwestia czasu i przyzwyczajenia. Uwielbiam Dragana.
              • damartyn Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 30.05.23, 00:35
                I ja.
                • malgosiagosia Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 30.05.23, 00:52
                  damartyn napisał(a):

> I ja.

Moj maz nauczyl sie cierpliwie go sluchac, bo przekonal sie, ze warto.smile
            • aandzia43 Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 30.05.23, 02:00
              Ja go słucham na 0,75 prędkości odtwarzania smile
    • damartyn Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 29.05.23, 20:52
      Oprócz tu wymienionych mogę polecić„Imponderabilia”.
    • malgosiagosia Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 29.05.23, 20:55
      Radio naukowe
      AstroLife
      Centrum Nauki Kopernik
    • notting_hill Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 29.05.23, 21:38
      Jak Się Starzeć Bez Godności - Ewa Winnicka i Magdalena Grzebałkowska, aż się dziwię, że nikt jeszcze nie polecał
      • neospasmina Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 30.05.23, 20:11
        ja uwielbiam JSSbG!
        oraz Z pełnymi ustami
        Mówi się
        Codzienne trudności (różna jakość nagrania)
        Imponderabilia
        Podcastex
        Czas odzyskany
        Sztuki robi
        Skądinąd
        O zmierzchu
        Czułe punkty
        podcasty Vogue
        Wywiadowcy

• sueellen Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 01.06.23, 18:23
        to podcast czy ksiazka?

www.youtube.com/watch?v=iwS6bjQHU_M&ab_channel=Publio.pl

Wygląda mi na audiobook, nie podcast...
        • notting_hill Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 05.06.23, 22:18
          To akurat jest fragment audiobooka, bo autorki na fali popularności napisały też książkę. Ale reszta na YT i Spotify to są regularne podcasty.
    • panna.nasturcja Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 29.05.23, 22:48
      Szkoda mi lata na coś takiego.
      Lato to las, woda, żagle, góry a nie ciągle elektronika. I zdecydowanie wolę czytać a słyszeć szum lasu, morza….
      • malgosiagosia Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 29.05.23, 23:24
        panna.nasturcja napisała:

> Szkoda mi lata na coś takiego.
        > Lato to las, woda, żagle, góry a nie ciągle elektronika. I zdecydowanie wolę cz
        > ytać a słyszeć szum lasu, morza….

A co ma piernik...? slucham tylko w nocy, jak ide spac.
      • bazia_morska Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 30.05.23, 04:23
        Jesteś lepsza, ciesz się tym.
        • sueellen Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 30.05.23, 07:33
          To smutna osóbka o bardzo niskiej samoocenie. Postanowiła ja sobie podnieść korzystając z anonimowości forum. Tyle że jednorazowe dowalenie mi działa tylko chwilowo. Wobec tego lazi za mną jak nieszczęście, krytykuje wszystko co się da nawet zupełnie od czapy, jej misją jest wbić szpilę. Jest na mnie obsesyjnie skoncentrowana. Poświęca dużo czasu i energii by śledzić moje wpisy. Z powodu własnych życiowych frustracji, niezadowolenia z życia emanuje negatywna energia. Bardzo nieszczęśliwy toksyk której żaden podcast nie pomoże.
      • wkswks Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 30.05.23, 08:36
        Jeden woli czytać, inny słuchać.
      • mid.week Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 30.05.23, 08:40
        Zajebiscie ze sie tym z nami podzieliłaś 😂
      • leosia-wspaniala Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 30.05.23, 08:53
        > I zdecydowanie wolę czytać a słyszeć szum lasu, morza….

A niektórzy wolą się patrzyć na las, morze...
      • hosta_73 Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 30.05.23, 10:51
        "Lato to las, woda, żagle"

Od czerwca do września nic innego nie robisz?
    • mid.week Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 30.05.23, 08:47
      Sporo juz wymioniono.
      Dorzuce
      Radio Naukowe
      Mazurek i Stanowski
      Swiat Gosi
      Szopka dla reportera - od pamietnego wątku o Ikarze co jakis czas sprawdzam co slychac u pani redaktor i mecenasa
      Kacper Pitała
      Wywiady Magdy Molek
      Podcast Historyczny
      Ameryka i ja
      Krajm Story

Jak sobie przypomne cos to dopisze
    • leosia-wspaniala Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 30.05.23, 08:59
      Z wymienionych tu lubię Raport o stanie świata, Podcast amerykański, Piąte nie zabijaj, Olga Herring, Astrofaza, Szepthanki

z niewymienionych:

Powojnie - historyczny o czasach po II WŚ - bardzo ciekawy, bo często opowiada o krajach, o których w Polsce mówi się niewiele
      Marcin Strzyżewski - o aktualnej wojnie, mój nr 1
      Okupowana Polska - historyczny o wojnie, sporo o codziennym życiu w tych czasach
      Kacper Pitala - popularnonaukowy

• hosta_73 Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 30.05.23, 09:23
      Dziękuje za wątek smile Szukam czegoś fajnego do słuchania na leżaku smile
    • szafireczek Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 30.05.23, 10:11
      Ja lubię:
      Z łosiem przez las - to podcasty przyrodnicze Radia dla Ciebie - i jeszcze od nich historyczne różności - Historie z szuflady;
      M. Kuźniara - Mroczne wieki - tajemnicze historie ze starożytności i średniowiecza;
      kulinarny kanał foodtour;
      no i bestsellerowy Raport o stanie świata.
    • krwawy.lolo Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 30.05.23, 10:38
      W życiu nie słuchałem podkasta. Jak na razie nie mam zamiaru.
      • maslova Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 30.05.23, 10:57
        Jak zwykle wniosłeś niesamowicie dużo do wątku.
        • krwawy.lolo Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 30.05.23, 15:29
          Różnorodność wniosłem. We wpisie poniżej widać zachwyt. Niestety, na razie nie mam zamiaru sprawdzić źródła zachwytu.
          • leosia-wspaniala Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 30.05.23, 17:02
            Xuja wniosłeś, jak zwykle.
    • anvalley Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 30.05.23, 10:41
      Fantastyczny wątek - dzięki Wam odkrywam właśnie świat podcastów.
      • neospasmina Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 30.05.23, 20:13
        ciekawe, że chyba nikt nie wymienił podcastów Okuniewskiej, a tak popularna (ja nie oddźwiękam na nią)
        • sueellen Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 01.06.23, 18:52
          czy to jest to?

Każdy kto zaczyna od: my przyjaciółki idiotki jest u mnie automatycznie skreślony, a niestety ta pani walnęła to jako swoje hasło przewodnie. Taka osoba od razu kojarzy mi się z rozmemłaniem, niedojrzałością, niezaradnością, naiwnością, niskim poczuciem własnej wartości (nie mylić z ufnością, empatia, lojalnością, optymizmem). O ile toleruje to u dzieci tak w przypadku dorosłych kobiet (i mężczyzn) budzi we mnie irytacje. Po 20 roku życia mozg jest już w pełni dojrzały, w związku z tym oczekuje od człowieka dojrzałości emocjonalnej. W każdym razie podcast dla licealistek, góra studentek które nieopierzone wyleciały spod klosza rodziców i potrzebują otrzeźwienia.
          • wkswks Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 01.06.23, 19:17
            A ja slychalam kilku jej podcastów i w ogóle jej jako niedojrzałej nie odbieram.
        • kafana Re: Ematkowa lista najlepszych Podcastów na lato 01.06.23, 19:21
          Ja bardzo lubie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka