ona-26 29.05.23, 16:52 Pytanie z edukacji wczesnoszkolnej🫣 jeśli tak, to na co? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krwawy.lolo Re: Czy wyraz staw się wymienia? 29.05.23, 16:58 Na trzy się wymienia. Albo i trzy i pół. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Czy wyraz staw się wymienia? 29.05.23, 17:03 Stawy. Wtedy wyraźnie słyszysz, że to nie stafy, i już cię nie kusi, żeby pisać staf. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Czy wyraz staw się wymienia? 29.05.23, 17:03 tak, to chyba o to musi chodzić! Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Czy wyraz staw się wymienia? 29.05.23, 17:07 Absolutnie mój ulubiony tekst z serii okołowymiennej to był tekst polonistki mojego dziecka, która ilekroć uczeń deklarował, że coś musi wziąść, tylekroć go informowała, że wcale tego nie musi braść. Działało! Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Czy wyraz staw się wymienia? 29.05.23, 18:22 asia_i_p napisała: > Absolutnie mój ulubiony tekst z serii okołowymiennej to był tekst polonistki m > ojego dziecka, która ilekroć uczeń deklarował, że coś musi wziąść, tylekroć > go informowała, że wcale tego nie musi braść. Działało! > Z tym "wziąść" to jakas plaga narodowa. Brrrr I jeszcze " weznę" ( a raczej "wezne") Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Czy wyraz staw się wymienia? 30.05.23, 10:42 ykke napisała: > Z tym "wziąść" to jakas plaga narodowa. Brrrr > I jeszcze " weznę" ( a raczej "wezne") Całe dzieciństwo mówiłem "wziąść", a pisałem "wziąć", bo myślałem, że to tak działa, a "wezne" mówił mój kochany tata, który pochodził z Lubelszczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Czy wyraz staw się wymienia? 30.05.23, 17:17 Nie ma to jak powtarzać nieprawidłowa wersję wyrazu, żeby utrwalić prawidłową Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Czy wyraz staw się wymienia? 29.05.23, 17:18 asia_i_p napisała: > i już cię nie kusi, żeby pisać staf. Chyba, że Staff, pod rękę z Leopoldem. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Czy wyraz staw się wymienia? 29.05.23, 17:21 No właśnie, Staff - Staffy i od razu widać różnicę Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Czy wyraz staw się wymienia? 29.05.23, 18:26 Ale to wtedy Staffowie Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Czy wyraz staw się wymienia? 29.05.23, 18:33 No przeciez nie powiesz stawowie. Trzymajmy się jakichś reguł Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Czy wyraz staw się wymienia? 30.05.23, 08:41 asia_i_p napisała: > No przeciez nie powiesz stawowie. Trzymajmy się jakichś reguł Wklejam, bo link do Wiki pewnie uznano by za reklamę: "Stawowie (kaszub. Wësokô Wòda, niem. Hochwasser)[1] – historyczna dzielnica Sopotu, granicząca na południu z gdańską dzielnicą Oliwą, na północy ze Świemirowem i na zachodzie z Trójmiejskim Parkiem Krajobrazowym (w kompleksie leśnym Lasów Oliwskich)." Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Czy wyraz staw się wymienia? 29.05.23, 17:03 staw-stawu A tak w ogóle to serio? to jakiś żarcik kosmonaucik z tym pytaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Czy wyraz staw się wymienia? 29.05.23, 17:04 Na łokcie, kolana i biodra :p Bombelek na pewno dobrze zapamiętał pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Czy wyraz staw się wymienia? 29.05.23, 17:07 Może na sadzawkę? Chodzi o podobne słowo czy co? Bo wymienić to można znaczki z kimś. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Czy wyraz staw się wymienia? 29.05.23, 17:09 W polszczyźnie wszystko się odmienia, taka tradycja językowa. Z nielicznymi wyjątkami i panująca od jakiegoś czasu mianownikozą. Podobno np IKEA nie chce, żeby ją odmieniać, dlatego odmieni ja z upodobaniem. PS wystaw przedszkolankce walizki. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Czy wyraz staw się wymienia? 29.05.23, 17:12 Ale tu nie chodzi o odmienia, tylko wymienia. Wóz - wozy (dlatego nie wuz), staw - stawy (dlatego nie staf). Odpowiedz Link Zgłoś
ona-26 Re: Czy wyraz staw się wymienia? 29.05.23, 17:19 Dokładnie. Wymienia. Asia pewnie ma rację, ja uważałam, ze się nie wymienia🤷♀️ Pomyślałam o ortografii, dźwięcznych czy bezdźwięcznych… ale W jakoś mi nie podpasowalo. Ale czy to pytanie na trzeciotescik ???? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Czy wyraz staw się wymienia? 29.05.23, 17:24 Ale to nie jest po polsku, "czy się wymienia". Bo wyraz "staw" się nie wymienia, chyba że na, hm, "akwen". Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Czy wyraz staw się wymienia? 29.05.23, 17:32 Nawet jeśli zastosować dokładniejszą zasadę, czyli wymianę głosek/liter to ona tutaj nie zachodzi. Owszem wóz/wozy, ó wymienia się na o, a w stawie cały czas w... Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Czy wyraz staw się wymienia? 29.05.23, 17:36 Ale wymiana głoski owszem Na końcu wyrazu w polskim języku następuje ubezdzwiecznienie Staw /staf/ Paw/Paf/ Po to szukamy innym form,.żeby dziecko usłyszało i poczulo te dźwięczność Staw-stawy-stawu-stawem Itd Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Czy wyraz staw się wymienia? 29.05.23, 17:52 No tak. Bezdźwięczna wymienia się na dźwięczną. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Czy wyraz staw się wymienia? 29.05.23, 17:23 Wczesnoszkolna jest bajka w objaśnianiu zasad 😆 Jak piszemy malarz Aleksandrze Przez samo asz Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Czy wyraz staw się wymienia? 29.05.23, 17:23 Na sztuczny staw, ale to w emerytalnej. Staw - stawy, stawu, stawem itd Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Czy wyraz staw się wymienia? 29.05.23, 17:26 A właśnie miałam pisać, że wymienia się na endoprotezę 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Czy wyraz staw się wymienia? 29.05.23, 17:30 ona-26 napisała: > Pytanie z edukacji wczesnoszkolnej🫣 jeśli tak, to na co? Zasadniczo to wyraz staw się odmienia O fleksje chodzi W tłumaczeniu ortograficznego świata dzieciom mówimy o wymianie litery (w tym przypadku głoski) no litera się nie zmieni, jakbyśmy tym stawem nie obracali Polecenie zatem powinno brzmieć i jak tak dzieciom tłumacze Znajdźmy słowo/formę W której ó wymieni się na o, ż na g Nie słowo - litera Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Czy wyraz staw się wymienia? 29.05.23, 18:37 Jesteś nauczycielką. Mam nadzieję, że nie. Bo tu się nie wymienia litera, w słowie „staw” cały czas jest to „w”, wymienia się głoska, w liczbie pojedynczej słyszymy f, w mnogiej w. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Czy wyraz staw się wymienia? 29.05.23, 18:38 Kotejka napisała: W tłumaczeniu ortograficznego świata dzieciom mówimy o wymianie litery (w tym przypadku głoski) no litera się nie zmieni, jakbyśmy tym stawem nie obracali Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Czy wyraz staw się wymienia? 30.05.23, 07:36 panna.nasturcja napisała: > Jesteś nauczycielką. Mam nadzieję, że nie. > Bo tu się nie wymienia litera, w słowie „staw” cały czas jest to „w”, wymienia > się głoska, w liczbie pojedynczej słyszymy f, w mnogiej w. A to ty do mnie pouczasz? Bo nie sczailam 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Czy wyraz staw się wymienia? 30.05.23, 09:13 panna.nasturcja napisała: > Bo tu się nie wymienia litera, w słowie „staw” cały czas jest to „w”, wymienia > się głoska, w liczbie pojedynczej słyszymy f, w mnogiej w. Przeciez kotejka napisała, że głoska (czyli wymienia sie na poziomie fonetycznym: zapis fonetyczny "staf", a w liczbie mnogiej "stavy") Odpowiedz Link Zgłoś
kaczka_w_wisniach Re: Czy wyraz staw się wymienia? 29.05.23, 17:36 Można wymienić na tytanowy jak się zepsuje Odpowiedz Link Zgłoś
mania_222 Re: Czy wyraz staw się wymienia? 29.05.23, 23:57 Wymienia czy odmienia? Jeśli 'wymienia' - to jaki staw? Kostny czy wiejski? Kostny trzeba określić (kolanowy, skokowy, barkowy, biodrowym itd.) Wiejski może też być sadzawką, małym zbiornikiem wodnym, glinianką czy mini jeziorkiem. Jeśli 'odmienia' - to staw, stawu, stawowi, stawu, stawem, stawie,stawie! W każdym rodzaju stawu odmienia się tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś