Dodaj do ulubionych

Dania z gotowego twarogu z czosnkiem

29.05.23, 17:22
Poniosło mnie i kupiłam w promocji trzy opakowania twarogu z czosnkiem i szczypiorkiem. Nie przepadam za codziennym kanapkowaniem, jeden klinek kończymy, podpowiedzcie, do czego mogę wykorzystać ponad pół kg takiego twarogu? Najlepiej danie obiadowe albo przekąska na ciepło. Chodzi mi po głowie ciasto francuskie - rodzaj paluchów, skręcanych pasków ciasta z twarogiem. Robiłam takie z twarogiem na słodko, myślicie, że na słono będą ok? A leniwe?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Dania z gotowego twarogu z czosnkiem 29.05.23, 17:31
      moga byc paluchy
      oprocz tego
      tarta ze szpinakiem i serkiem, albo z burakami, karmelizowana czerwona cebula i serkiem albo z suszonymi pomidorami albo szparagmi itp
      nalesniki ze szpinakiem i serkiem
      wariacja na temat chaczapuri tez wyjdzie

mozesz tez porcje sera zamrozic i zuzyc do powyzszych dan kiedys tam
      • fotokasia Re: Dania z gotowego twarogu z czosnkiem 29.05.23, 17:37
        Ale super pomysły! Nie wiedziałam, że twaróg można mrozić. A do tarty szpinak zblanszować wcześniej np. na maśle czy tak po prostu wrzucić na ciasto i piec?
        • mysiulek08 Re: Dania z gotowego twarogu z czosnkiem 29.05.23, 17:58
          jesli szpinak baby czyli male mlode listki to wystarczy poddusic na masle a jesli 'zwykly' to tak, zblanszowac

mrozenie twarogu nie idealna opcja, ale jak ma sie zmarnowac to lepiej mrozic niz wyrzucic, po rozmrozeniu mocno sie kruszy, najlepiej zuzyc wlasnie do potraw na cieplo
    • borsuczyca.klusek Re: Dania z gotowego twarogu z czosnkiem 29.05.23, 17:40
      Pieczona papryka z nadzieniem twarogowym
    • andallthat_jazz Re: Dania z gotowego twarogu z czosnkiem 29.05.23, 18:03
      Moja matka gotowala ziemniaki i z twarogiem i bodaj jakkiem, pieprzem i sola robila kotlety, obtaczala pozniej bodaj w jajku, bulce smazyla jak mielone. Do tego salatka. Bylo nawet dobre.
    • feniks_z_popiolu Re: Dania z gotowego twarogu z czosnkiem 29.05.23, 18:08
      Pyry z gzikiem. Twaróg podrasowac ogorkiem świeżym i śmietaną. Dzis mialam na obiad po raz pierwszy w t sezonie. Pycha
      • mysiulek08 Re: Dania z gotowego twarogu z czosnkiem 29.05.23, 18:15
        pod warunkiem, ze sa juz prawdziwe mlode pyry w PL smile
    • lella_two Re: Dania z gotowego twarogu z czosnkiem 29.05.23, 18:09
      Wariacja na temat słowackich haluszków z bryndzą.
      Wymieszać z gotowaną kaszą gryczaną i kotleciki usmażyć ( w panierce)/ upiec we frajerze ( bez panierki, tylko spryskane oliwą)
    • emateczka Re: Dania z gotowego twarogu z czosnkiem 29.05.23, 18:19
      Zapiekanka albo pierogi z kaszy gryczanej z serem.
    • kozica111 Re: Dania z gotowego twarogu z czosnkiem 29.05.23, 18:28
      A musisz? zawieź do jadłodajni.
    • long_week Re: Dania z gotowego twarogu z czosnkiem 29.05.23, 19:44
      Leniwe pierogi. Robię w termomiksie akurat z takich proporcji: pół kilo sera, 1 jajko, 230 gr mąki, trochę soli. Wymieszać i uformować walek, pociąć na kawałki. Można podawać z samym masłem albo plus bułka tartą, na słono

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka