Dodaj do ulubionych

Czwarty dzień wysokiej gorączki

30.05.23, 14:06
U prawie 10 latka. Co to może być?
Temperatura rośnie do ponad 39 stopni.
Wczoraj lekarz nic nie orzekł, lekko czerwone gardło, crp na granicy ani tak ani nie-tak powiedziała lekarka, brak paciorkowców. Zaczynam się martwić.
Acha, dała też przeciwzapalnie naproksen, niby można stosować z ibufenem, ale co 4 godziny, ale to tak nie wychodzi, bo w mniejszym czasie od podania naproksenu temperatura jest już wysoka.
Obserwuj wątek
    • la_mujer75 Re: Czwarty dzień wysokiej gorączki 30.05.23, 14:16
      Z mojego doświadczenia- jeżeli po podaniu środka obniżającego temperaturę, temperatura spada na poniżej 38 stopni i przynajmniej przez te 4 godziny utrzymuje się w miare niska, to bym jeszcze nie panikowała. Raczej wirus.
      Jeżeli po podaniu lekarstwa, temperatura spada niewiele, utrzymuje sie w okolicach powyżej 38, to może świadczyć o zakażeniu bakteryjnym, czyli warto zrobić badanie krwi i zobaczyć, na jakim poziomie jest CRP.
      Mówię- z mojego doświadczenia - z dziećmi i ze sobą.
      • la_mujer75 Re: Czwarty dzień wysokiej gorączki 30.05.23, 14:18
        Przy zakażeniu bakteryjnym- za każdym razem, temperatura na chwilę spaałą (do tych 38 stopni załóżmy) i prawie zaraz nabijała się do ponad 39.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Czwarty dzień wysokiej gorączki 30.05.23, 14:18
      Robiłam test combo i wyszla gdypa B - bylam zdziwiona bo chwilę wcześniej miał A.
      Nawet u lekarza nie bylismy bo jakoś przy swiętach kwietniowych to wypadło.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Czwarty dzień wysokiej gorączki 30.05.23, 14:27
      Test combo zrób.
      Jak nic nie wyjdzie, to się wtedy będziesz martwić.
      • wiosennedni5 Re: Czwarty dzień wysokiej gorączki 30.05.23, 15:05
        Miał grzebane patykiem w gardle.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Czwarty dzień wysokiej gorączki 30.05.23, 14:29
      W międzyczasie można dawać paracetamol.
      • szare_kolory Re: Czwarty dzień wysokiej gorączki 30.05.23, 18:47
        Buerze już ibuprofen i naproxen. Ten paracetamol to do jakiego koktajlu jest tu potrzebny? Po co jeszcze trzeci lek o podobnym działaniu?
        • wiosennedni5 Re: Czwarty dzień wysokiej gorączki 30.05.23, 20:32
          Chyba miała na myśli zamiast ibufenu.
    • diablica_a Re: Czwarty dzień wysokiej gorączki 30.05.23, 15:04
      U mojego dziecka bylo podobnie , też parę dni wysoka gorączka , angina ropna .
      • presens Re: Czwarty dzień wysokiej gorączki 30.05.23, 16:31
        Juz to kiedyś pisałam, u mojej córki wysoka gorączka była objawem zapalenia płuc, brak innych objawów, nie wysłuchiwalne stetoskopem, dopiero rtg wykazało
    • india-mia21 Re: Czwarty dzień wysokiej gorączki 30.05.23, 16:35
      Jaki jest poziom crp?
      • wiosennedni5 Re: Czwarty dzień wysokiej gorączki 30.05.23, 17:21
        Nie wiem
    • anilorak174 Re: Czwarty dzień wysokiej gorączki 30.05.23, 16:38
      Moja córka kiedyś miała 5 dni wysokiej trudnozbijalnej gorączki. Innych objawow brak. Badania krwi niejednoznaczne czy wirus czy bakteria, mocz ok. Przeszło samo.
      Wtedy pół szkoły miało coś podobnego, frekwencja na poziomie 30-40% była.
      • ichi51e Re: Czwarty dzień wysokiej gorączki 31.05.23, 18:00
        No właśnie ja bym mocz zbadala
        • wkswks Re: Czwarty dzień wysokiej gorączki 31.05.23, 18:32
          Moje dzieci przy takich gorączkach bez objawow miały wielokrotnie badany mocz, jak i wymaz z gardła. To nigdy nie była angina ani zapalenie pęcherza. Zawsze grypa lub zapalenie oskrzeli/płuc
    • kaktusowepole Re: Czwarty dzień wysokiej gorączki 30.05.23, 18:05
      Pojechałabym na sor wysoką gorączka której leki nie zbijają lub tylko na chwilę.
      • gajmal Re: Czwarty dzień wysokiej gorączki 30.05.23, 18:13
        Badanie moczu bym zrobiła.
    • kozica111 Re: Czwarty dzień wysokiej gorączki 30.05.23, 18:30
      4 dzień, w normie, dawaj na zmianę ibuprofen i panadol, wymaz idź zrobić i CRP.
      • wiosennedni5 Re: Czwarty dzień wysokiej gorączki 30.05.23, 20:34
        Jutro wizyta i pewnie powtórzą crp. Zobaczę co lekarka jeszcze zleci
    • gorzka.gorycz Re: Czwarty dzień wysokiej gorączki 30.05.23, 19:16
      Sprawdziłabym przeciwciała na mononukleozę. Z doświadczenia wiem, że ona potrafi się manifestować na bardzo dziwne sposoby albo ukryć albo udawać co innego, więc jeśli nie wiadomo co to jest, to warto sprawdzić. A typowe objawy mononukleozy można między bajki włożyć.
    • wkswks Re: Czwarty dzień wysokiej gorączki 30.05.23, 19:30
      Heja, moj tak miał dwa tygodnie temu. Gorączka trwała 5 dni, ostetecznie saturacja spadła na 95 i zeszło na oskrzela. A i jeszcze dostał 5 dnia kataru. Kaszle do dziś, ale już mu nie „gwiżdże”.
    • night_and_day Re: Czwarty dzień wysokiej gorączki 30.05.23, 20:48
      Miałam tak z sześciolatką: ból gardła, przez kilka dni wysoka, bardzo trudno zbijalna gorączka. Paciorkowiec nie wychodził. Dostała Zinnat, po dwóch dniach na antybiotyku brak poprawy. Pojechałam na SOR. Stwierdzono SIRS i została w szpitalu, dopiero po kolejnych dwóch dniach gorączka zaczęła spadać.
    • wkswks Re: Czwarty dzień wysokiej gorączki 31.05.23, 17:37
      Byłaś ponownie u lekarza?
      • wiosennedni5 Re: Czwarty dzień wysokiej gorączki 31.05.23, 17:47
        Tak, crp wzrosło z 50 do 70 i dostał antybiotyk.
        Wczoraj wieczorem prawie 40 stopni gorączki.
        • wkswks Re: Czwarty dzień wysokiej gorączki 31.05.23, 17:56
          Trzymam kciuki, oby było lepiej. Moj ostatecznie tez dostał antybiotyk, bo nie mógł okrztusic flegmy nawet używając soli fizjologicznej dla ludzi z mukowiscydozą.
          • wiosennedni5 Re: Czwarty dzień wysokiej gorączki 31.05.23, 18:39
            Na razie znowu 39. Strasznie patrzeć jak się męczy i mówi słaby, że nie chce już być chory😭
            • 1.wetta.1 Re: Czwarty dzień wysokiej gorączki 31.05.23, 19:11
              Zrobiłabym badanie w kierunku mononukleozy, jak wyżej zasugerowano. Moja córka miała podobne objawy. Gorączka, ogólne osłabienie i brak jakiejkolwiek poprawy po antybiotyku. Objawy te utrzymywały się ponad tydzień i później została skierowana do szpitala. Tam postawiono diagnozę.
              Dodam, że mononukleoza to bardzo podstępna choroba.
              • wiosennedni5 Re: Czwarty dzień wysokiej gorączki 31.05.23, 20:21
                Dopiero zaczęliśmy antybiotyk.
            • india-mia21 Re: Czwarty dzień wysokiej gorączki 31.05.23, 19:59
              Przy dobrze dobranym antybiotyku poprawę zauważycie już po 24h.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka