Dodaj do ulubionych

Konto nieletniego, dziwna sytuacja.

30.05.23, 15:15

Sytuacja dziwna, bo
1) z konta córki ktoś zapłacił za zagraniczną usługę z użyciem aplkacji i nie wiadomo, w jaki sposób to się udało (najprawdopodobniej zhakowanie telefonu ze zdalnym wykorzystaniem ekranu dotykowego)
2)bank nie uznał reklamacji, mimo że ma dowód przebywania w tym czasie w Polsce osoby (wpisy do dziennika lekcyjnego) i telefonu z aplikacją (lokalizacja)
3) w chwili dokonywania operacji miała na koncie ok. 10% pobranej kwoty, a do konta nie jest przypisany debet. Mimo to suma dostępnych środków była ujemna, a po zasileniu konta kwota operacji została odjęta od salda. Stało się już to interwencji właściciela konta, transakcji nie zatrzymano

Chodzi mi głównie o punkt 3). Jak jest możliwe, że nie mając debetu dziecko może stracić pieniądze ponad stan konta. No i gdzie tu jest granica? Czy mogę za chwile spłacać Lamborgini jakiegoś Szweda? Chcę pisać skargę, poradźcie do kogo .
Obserwuj wątek
    • eriu Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 15:24
      Komisja Nadzoru Finansowego. Oni kontrolują banki.
    • szara.myszka.555 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 15:25
      To chyba pytanie do banku, nie?
      • bananananas Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 15:45
        szara.myszka.555 napisała:

> To chyba pytanie do banku, nie?

Córka dzwoniła i pytała o to. Facet mącił i "żartował", że nie przyślą komornika. Chyba sam był zaskoczony.
        Na pewno nie ma sensu znowu dzwonić.
        • ewa_mama_jasia Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 15:51
          Nie telefon, tylko pismo. na początek mail, na adres kontaktu z klientami czy co tam macie. Można się powołać na odbytą rozmowę telefoniczną, ale przede wszystkim sprecyzowac na piśmie.
        • eliszka25 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 15:52
          Córka, czyli ta nieletnia właścicielka konta? Ty tak serio? I dziwisz się, że nic nie załatwiła? Takie rzeczy załatwia rodzic. Konto nieletniego dziecka zwykle jest w jakiś ram sposób powiązane z kontem rodzica, a nawet jeśli nie jest, to i tak rodzic odpowiada za dziecko i je reprezentuje do uzyskania pełnoletniości. W życiu nie wpadłabym na to, żeby kazać mojemu 13-latkowi samemu poradzić sobie z tego typu problemem.
          • panna.nasturcja Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 15:56
            Nigdzie nie jest napisane, że córka jest nieletnia.
            Ale jeśli tak to nic dziwnego, że bank z nią nie rozmawiał.
            Jednak sądzę, źe jest pełnoletnia i nie wie cipo ma w umowie w kwestii debetu.
            • eliszka25 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 15:58
              Tytuł wątku jest „konto nieletniego”, stąd wnioskuję, że dzwoniła nieletnia właścicielka konta. Raczej wątpię, żeby pracownik banku pozwolił sobie na żarciki o komorniku w stosunku do dorosłego.
              • panna.nasturcja Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 16:11
                Sorry, nie doczytałam. To nie pojmuję jak można uznać, że nieletnie dziecko ma dzwonić do banku w sprawie reklamacji.
                • bananananas Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 16:24
                  panna.nasturcja napisała:

> Sorry, nie doczytałam. To nie pojmuję jak można uznać, że nieletnie dziecko ma
                  > dzwonić do banku w sprawie reklamacji.

Myślałam, że masz zwyczaj czytać zanim odpowiesz. W sprawie reklamacji dzwoni użytkownik konta i nie przypadkiem konta są dostępne dla dzieci od 13 skończonych lat - zakłada się, ze będą w stanie wypowiedzieć składnie swoją wolę osoby częściowo zdolnej do czynności prawnych.
                  Reklamacja została odrzucona, to już się stało.
                  Oczywiście trzeba napisać skargę i to już mogę zrobić sama, jako osoba, która konto zakładała i na której spoczywa obowiązek uregulowania długu.

Wątek wisi godzinę, a nikt nie napisał, że to normalne przecież, że się obciąża konto poniżej stanu bez debetu.
                  • arwena_111 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 16:47
                    Czy reklamacja została złożona na piśmie i na piśmie wam ją odrzucili? Na co się powołali?
                    • bananananas Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 17:25
                      arwena_111 napisała:

> Czy reklamacja została złożona na piśmie i na piśmie wam ją odrzucili? Na co si
                      > ę powołali?

Ustnie, a argumentacja była taka, jak u baz, czyli, że nie da się stwierdzić, czy sama tego nie zleciła.

Przy okazji, to zapoznajcie się z tą metodą hakowania smartfonów, bo to może spotkać każdego, nie tylko dziecko. Tutaj jest opisane jak to działa i czego nie robić:
                      cyfrowa.rp.pl/it/art38503101-plaga-hakowania-smartfonow-teraz-nie-trzeba-nawet-wpuszczac-wirusa
                      • eliszka25 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 17:40
                        Niestety hakerzy są coraz sprytniejsi. Z publicznych ładowarek nie korzystam od ładnych kilku lat, ale o tym dotyku ducha chyba nie słyszałam. Na szczęście ja mam zwyczaj odkładać telefon do torebki, nie na stół czy gdziekolwiek indziej, więc ryzyko chyba ciut mniejsze.
                      • arwena_111 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 17:51
                        Ustne odrzucenie mogą sobie w tyłek wsadzić. Muszą ci podać konkretne argumenty za odrzuceniem. Możesz skierować sprawę do rzecznika finansowego a jak to nie pomoże - do sądu. Wcale nie jest powiedziane, że nie wygrasz. Zwłaszcza, że bank dał dupy - skoro nie ma limitu debetu - nie mieli prawa akceptować tej płatności.
                        • eliszka25 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 18:00
                          Pisemne pociągnięcie sprawy, to raz. Ja bym jeszcze do tego dołożyła skargę na pracownika, który zamiast poinformować córkę o konieczności złożenia pisemnej reklamacji zbył ją żarcikami o komorniku i zwyczajnie olał klienta. Rozmowy na infolinii są nagrywane, więc łatwo to sprawdzić.
                          • arwena_111 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 18:01
                            Warto sobie zapisać dokładną datę i godzinę rozmowy - żeby podać to w reklamacji.
                        • panna.nasturcja Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 18:20
                          Arwena, pytanie czy debetu nie ma. Naprawdę sądzisz, że bez debetu bank pozwolił na przeprowadzenie transakcji, gdy na koncie było 10% potrzebnych do niej środków? Bo ja nie.
                          • arwena_111 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 19:32
                            O ile sobie przypominam - to na kontach dziecięcych moich dzieci nawet nie było opcji, że będzie jakikolwiek limit debetowy.
                            Biorąc pod uwagę, że dziecko nie ma pełnej zdolności do czynności prawnych - w tym do zaciągania kredytów - to takiej opcji nawet nie powinno być. Debet to co by nie mówić - jakaś forma kredytowania. Ktoś spłacić musi.

Może być też tak, że ktoś z banku nie dopatrzył sprawy, dał przez przypadek limit,
                            Z całą pewnością, nie jest to wina dziecka tylko banku. Oni teraz będą bronić własnej d...
                            • eliszka25 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 19:37
                              U moich dzieci tak samo nie ma opcji debetu. Jest karta, którą można się posługiwać prawie jak kredytową, ale płacąc nią nie pobiera się środków bezpośrednio z konta, tylko trzeba najpierw coś wpłacić na tę kartę. Zapłacić można tylko do wysokości kwoty przelanej na kartę. Z konta nic nie pobierze. Jest to dodatkowe zabezpieczenie na wypadek dziecięcych zakupów w internecie.
                      • panna.nasturcja Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 18:12
                        Dostając się do mojego smartfona nikt nie dostanie się do żadnych moich kont, pieniędzy, kart, możliwości płatności oraz danych.
                        To jednak podstawy bezpieczeństwa są.
                        • panna.nasturcja Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 18:13
                          Mam też etui z klapką i nigdy nie kładę smartfona ekranem do dołu.
                          Sami sobie to robicie.
                          • memphis90 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 19:50
                            Jaki wpływ na wlam na konto ma kładzenie smartfona ekranem do góry w etui z klapką, bo nie ogarniam…?
                            • ichi51e Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 31.05.23, 05:39
                              w art bylo ze hakerzy w restauracjach umieszczają sekretnie przekaźniki pod blatem i przejmują ci telefon. tory dla mnie jakaś ściema albo niszowa ten art.
                              Bardziej mnie ciekawi co to dziecko zakupiło bo brzmi jakoś enigmatycznie.
                              • eliszka25 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 31.05.23, 06:00
                                Też stawiam na to, że dziewczyna gdzieś coś kupiła wpisując dane karty. Samo zhakowanie telefonu nie daje takiego dostępu do konta.
                              • bananananas Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 31.05.23, 09:35
                                ichi51e napisała:

> w art bylo ze hakerzy w restauracjach umieszczają sekretnie przekaźniki pod bla
                                > tem i przejmują ci telefon. tory dla mnie jakaś ściema albo niszowa ten art.
                                > Bardziej mnie ciekawi co to dziecko zakupiło bo brzmi jakoś enigmatycznie.
                                >

Bilet do parku rozrywki w Sztokholmie...
                        • m_incubo Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 19:17
                          Jeśli tak zabezpieczasz smartfon, jak czytasz tytuły wątków, to możesz się za chwilę ciężko zdziwić.
                      • taje Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 18:53
                        To jest opis teoretycznie możliwej metody (proof of concept). Nie było jeszcze potwierdzonych przypadków ataków z zastosowaniem GhostTouch.
                      • jednoraz0w0 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 19:25
                        bananananas napisała:

> arwena_111 napisała:
                        >
                        > > Czy reklamacja została złożona na piśmie i na piśmie wam ją odrzucili? Na
                        > co si
                        > > ę powołali?
                        >
                        > Ustnie, a argumentacja była taka, jak u baz, czyli, że nie da się stwierdzić, c
                        > zy sama tego nie zleciła.
                        >
                        To jak chcesz ustnie to ty dzwonisz do nich jeszcze raz i mówisz ze nie podoba ci sie ich obsługa klienta i brak zabezpieczeń ze strony banku i w związku z tym zamykasz u nich konto. Na ogół są wtedy skłonni do rozmów.
                      • banicazarbuzem Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 21:32
                        Nie, nie musi dzwonić właściciel konta.
                        Jeśli jest on nieletni rodzić załatwia sprawę na infolinii.
                  • panna.nasturcja Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 18:10
                    Nic nie pisalaś o pisemnej reklamacji. Telefoniczna się nie liczy.
                    Nie wiem jakie ma znaczenie co kto napisał w wątku przez godzinę. Czytasz umowę, sprawdzasz co tam jest o debecie, pomagasz córce napisać pisemną reklamację.
                    Prosisz wyraźnie o podanie podstawy prawnej pozwalającej na pobranie środków, których nie nie ma.
                    Jeśli masz wątpliwości - idziesz do prawnika.
            • heca7 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 15:59
              W tytule wątku jest, że nieletnia...
            • jednoraz0w0 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 19:23
              panna.nasturcja napisała:

> Nigdzie nie jest napisane, że córka jest nieletnia.

W tytule jest.
          • jkl13 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 16:01
            Eliszka, to nie zawsze tak działa. Co prawda nie miałam problemu z włamem na konto nieletniego syna, ale wszelkie kontakty telefoniczne załatwia on sam z bankiem,bo... bank tego wymaga i nie chce gadać z nami jako rodzicami. Syn musiał już sam załatwić zastrzeżenie karty (zgubił) i wydanie nowej. Syn w panice, więc mąż siedział przy nim i mu podpowiadał, co ma zrobić, ale nadal bank chciał rozmawiać z dzieckiem, a nie z rodzicem.
            Ba, do syna zwracali się per Pan, co bardzo go podbudowało (bo mimo swoich 14 lat poczuł się bardzo dorosły smile
            • eliszka25 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 16:18
              Ale jednak nie załatwiał całkiem sam, bo ojciec z nim siedział. Mój syn też dostaje wszystko osobną korespondencją i na swoje nazwisko, ale jednak do założenia konta potrzebna była obecność przynajmniej jednego rodzica. Dziecko 13, 14 czy nawet 16-letnie nie ma pełnej zdolności do czynności prawnych i wszystkiego samo nie załatwi. Sprawy włamu na konto bankowe nie powierzyłabym w całości dziecku, tylko przynajmniej mu pomogła i nie dałabym się zbyć, że bank „nie gada z rodzicami”. Co to za bzdura w ogóle, w przypadku 14-latka?
              • memphis90 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 16:37
                >Ale jednak nie załatwiał całkiem sam, >bo ojciec z nim siedział.
                Jeżeli pracownik banku zorientuje się, ze dziecko nie jest samo, to przerywa rozmowę i czyta milion zgód i ostrzeżeń, by moc kontynuować rozmowę w obecności osoby trzeciej.
                • eliszka25 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 16:42
                  A to ciekawe, biorąc pod uwagę, że nieletnie dziecko bez zgody rodziców nie może w ogóle być klientem tegoż banku.
                  • alpepe Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 16:56
                    Bardzo ciekawe, ale ja ze Sparkasse też tak miałam, że ze mną nie gadali, tylko córka musiała sama zadzwonić po raz drugi. Zablokowała sobie dostęp do bankowości internetowej i w sprawie dosłania nowych haseł nikt ze mną nie chciał gadać, córka wtedy lat 15.
                    • eliszka25 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 17:02
                      Może to też kwestia tego, w jakiej sprawie. Haseł do karty czy bankowości internetowej syna też nie mamy, ale gdyby z konta zniknęła jakaś większa kwota, to nie dała bym się zbyć bankowymi bzdurami, bo bank nie ma w sumie prawa zaakceptować dużej transakcji na kwotę przekraczającą wpływy na konto nieletniego bez zgody rodziców.
                      • banicazarbuzem Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 21:41
                        Może to kwestia banku?
                        Dzisiaj w sprawie córki dzwonił mąż. Ona siedziała obok.
                        Pani tylko zweryfikowała z nią różne dane i zapytała czy wyraża zgodę aby dalej tata załatwiał sprawę.
                        Córka miesiąc temu skończyła 18 lat i pani nie robiła problemu.
                        Nie wyobrażał sobie, ze nastoletnie dziecko samo z bankiem wyjaśnia takie sprawy jak debet na koncie.
                  • memphis90 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 19:52
                    Ale skoro już jest, to znaczy, ze zgoda była, nieprawdaż…?
                    • eliszka25 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 20:46
                      Co nie zmienia faktu, że dziecko nadal ma ograniczoną zdolność do czynności prawnych i to rodzice sprawują nadzór nad jego operacjami bankowymi, bo 13-latek raczej nie dostaje wypłaty, tylko kasę ma np. z kieszonkowego wypłacanego przez rodziców.
          • bananananas Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 16:03
            eliszka25 napisała:

> Córka, czyli ta nieletnia właścicielka konta? Ty tak serio? I dziwisz się, że n
            > ic nie załatwiła? Takie rzeczy załatwia rodzic.
            Dzwoniła, bo jej konto zablokowali. Ma 16 lat wink
            A dzwonienie na infolinię z poważnymi problemami to, przynajmniej w Polsce, jest w ogóle bez sensu. Za każdym razem odbiera ktoś inny, trzeba od nowa tłumaczyć i żadna z tych osób nawet nie ma obowiązku zrobić cokolwiek ze zgłoszona sprawą, zgłosić wyżej, zrobić notatkę - null. Już tak kiedyś wydzwaniałam do Orange i skończyło się w sądzie, a gdybym od razu napisała sensowne pismo, to może by trafiło do kogoś ponoszącego odpowiedzialność i nie trzeba by było fatygować się do sądu.
            • malia Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 16:07
              no nie, jak nie ma sensu to nie dzwoń nigdzie, córka niech dzwoni, albo niech przejdzie nad tym do porządku dziennego.
              Stara jestem, ale ludzie mnie zadziwiają
            • panna.nasturcja Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 16:12
              Więc pomóż córce napisac pismo z reklamacją.
            • eliszka25 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 16:20
              To po kiego grzyba twoja nieletnia córka dzwoniła na tę infolinię, skoro to wiesz? Poza tym takie rzeczy załatwia się na piśmie, a 16-latka nadal nie jest pełnoletnia i nie ma pełnej zdolności do czynności prawnych.
        • panna.nasturcja Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 15:56
          Reklamacje robi się PISEMNIE.
          • eliszka25 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 15:59
            Dokładnie
    • panna.nasturcja Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 15:54
      Co to za bank? Pisałaś reklamację podając punkt trzeci? Jak Ci na to odpisano?
    • zielonazaba9999 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 16:17
      Chciałam Ci zwrócić jeszcze uwagę, że niepełnoletnie dziecko zgodnie z polskim kodeksem cywilnym nie ma pełnej zdolności do czynności prawnych i może dokonywać jedynie drobnych transakcji życia codziennego (może Daniela mnie poprawi jak to jest dokładnie "po prawniczemu"). W związku z tym operacji na dużą kwotę od nieletniego dziecka bank nie powinien w ogóle zaakceptować. Wg mojej wiedzy w takim np ING dziecko może dokonać miesięcznie operacji jedynie do średniej krajowej.
      • panna.nasturcja Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 18:22
        No ale średnia krajowa to już jest bardzo duża kwota dla szesnastolatki przecież.
    • baz12 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 16:28
      Kartą mojego dziecka ktoś też sobie coś kupił ( najprawdopodobniej do jakieś gry, transakcja Wielka Brytania). Reklamacja odrzucona, bo autoryzacją jest kod sms, który został podany. Kartę zablokowałam, po kilku dniach ktoś znowu chciał się nią posłuzyć, bo ponownie przyszedł kod sms. Tym razem transakcja nieudana, bo nie było środków na koncie. Dla banku nie jest to dowód, że to nie moje dziecko robiło tą transakcję tylko włamywacz. Reklamacja ponownie odrzucona. Sprawę olałam, bo kwota była niezbyt duża.
      • bananananas Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 16:33
        baz12 napisała:

Tym razem transakcja nieudana,
        > bo nie było środków na koncie. Dla banku nie jest to dowód, że to nie moje dz
        > iecko robiło tą transakcję tylko włamywacz. Reklamacja ponownie odrzucona. Spra
        > wę olałam, bo kwota była niezbyt duża.

No właśnie, transakcja odrzucona u Ciebie z braku środków, a tutaj nie.

Co zrobiłaś z tym problemem? Jak te smsy zablokować?
        • baz12 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 17:06
          Zablokowałam kartę i wyrobiliśmy nową z nowymi numerami. Sytuacja już więcej nie powtórzyła się.
      • eliszka25 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 16:34
        Hmmm, no ja bym jednak nie olała faktu, że dostęp do karty mojego dziecka krąży sobie po internecie.
        • baz12 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 17:06
          Już tej karty nie ma. Ma nową z innymi numerami.
          • eliszka25 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 17:09
            A, to źle zrozumiałam. W takim razie też bym olała.
      • taje Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 18:38
        Ale skąd oszuści w ogóle mieli kod SMS, który jak rozumiem przyszedł na telefon Twojej córki?
        • panna.nasturcja Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 18:41
          No właśnie też zrozumiałam, że kod przychodził na telefon, który córka ma w domu, to jak złodziej dokonywał transakcji?
          • memphis90 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 19:58
            Kiedyś były opisywane jakieś grubsze przewalki obejmujące przekierowanie z telefonu…
            • kk345 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 20:29
              No ale do tego trzeba sobie wirusa na telefon ściągnąć,samo się to przekierowanie nie wykona...
              • sol_13 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 04.06.23, 13:35
                Dokładnie, do tego trzeba mieć zainstalowane odpowiednie oprogramowanie, czyli anydesk.
                Najczęściej kody są po prostu przekazywane nieświadomie oszustom (np. po kliknięciu w link do rzekomej dopłaty do paczki).
                Żadne kopiowanie kart sim nie ma miejsca.
        • bananananas Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 21:02
          taje napisała:

> Ale skąd oszuści w ogóle mieli kod SMS, który jak rozumiem przyszedł na telefon
          > Twojej córki?
          >

No własnie to jest coś, co wskazuje na zhakowanie telefonu. Ta kradzież odbyła się przy pomocy aplikacji na telefonie. Czyli albo ktoś skopiował kartę sim i z niej wydawał dyspozycje (to raczej nie, bo po zmianie hasła i pinu przestał działać, a miałby i nowe hasło z pinem) , albo uzyskał dostęp do telefonu w taki sposób, jak opisano w Rzeczpospolitej. Córka prawdopodobnie położyła telefon w fazie odblokowanej, a złodziej uruchamiając zdalnie punkty na ekranie dotykowym wydał dyspozycje przelewu i potwierdził je pinem, który wcześniej podejrzał.
          • eliszka25 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 21:13
            Albo o wiele prostsze wytłumaczenie - córka kliknęłam coś w jakimś mailu, w grze czy gdzieś. Na przykład podczas kupowania jakichś dodatkowych funkcji w grze.
            • bananananas Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 21:20
              eliszka25 napisała:

> Albo o wiele prostsze wytłumaczenie - córka kliknęłam coś w jakimś mailu, w grz
              > e czy gdzieś. Na przykład podczas kupowania jakichś dodatkowych funkcji w grze.
              >

Ona przez aplikację kupuje tylko na Allegro i bilety kolejowe. Poza tym to jest bardzo rozgarnięta uczennica matfizinf wink
              • jednoraz0w0 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 31.05.23, 00:15
                bananananas napisała:

> Ona przez aplikację kupuje tylko na Allegro i bilety kolejowe. Poza tym to jest
                > bardzo rozgarnięta uczennica matfizinf wink
                >
                Znajomy pracujący w GAFA kiedyś chciał mi zrobić dobrze i coś tam upgradować i o malo mi jakiegoś syfa na komp nie ściągnął. I mówił ze zorientował się w ostatniej chwili, bo jako ze zna to od wewnątrz to dokładnie wie jak to powinno wyglądać ale normalna osoba, nawet taka co to zawsze patrzy na urle itd nie ma szans.
              • eliszka25 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 31.05.23, 06:06
                Ja absolutnie nie podważam inteligencji twojej córki. Po prostu jest mnóstwo takich bugów w grach i na różnych stronach i można się bezwiednie nabrać. Dlatego nasze dzieciaki mają ustawione zakupy tak, że za każdym razem do mnie i/lub męża przychodzi na telefon prośba o zaakceptowanie płatności/zakupu. Nawet jeśli chcą ściągnąć bezpłatną gierkę.
    • hungaria Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 18:34
      Dziwna sprawa, pierwsza reklamacje prawdopodobnie i tak wam odrzuca, bo tak dzialaja banki. Ktory to bank, btw? jesli nic nie wskorasz, napisz np. do redakcji Subiektywnie o finansach. Oni czasem interweniuja w takich dziwnych sytuacjach, a bywa, ze sama perspektywa naglosnienia sprawy dziala na rozne instytucje mobilizujaco.
      • panna.nasturcja Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 18:43
        Już pytałam który to bank, bo nie wierzę, że zrealizowali transakcję, na którą nie było środków, bez debetu. Ale odpowiedzi brak.
        • kocynder Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 21:17
          Też bym powątpiewała, gdyby nie historia sprzed ...No, dawno dosyć, ale jednak. Miałam wówczas konto z wyraźnie zaznaczoną opcją BRAKU debetu. I co? Ano, któregoś miesiąca tuż po wypłacie okazało się, że nie mogę pobrać gotówki, gdyż bieżące środki zostały wykorzystane na pokrycie debetu, który to rachunek debetowy został zamknięty. Ktoś w jakiś sposób umożliwił przekroczenie stanu konta, wybrał kasę niemal do wysokości mojej ówczesnej wypłaty i na powrót "zlikwidował" możliwość debetowania. Na szczęście po dość długich korowodach - jednak bank reklamację uznał.
    • mandre_polo Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 18:45
      Co to za produkt bankowy? Wbrew pozorom niewiele banków oferuje konta nieletnim.
      Złożyć reklamacje na piśmie i to bezzwłocznie. Czekać na odpowiedź.
      W jakim celu dopłaciliscie środki wiedząc o oszukańczej transakcji?
      • gorzka.gorycz Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 19:10
        Nieprawda. Prawie wszystkie banki mają konta dla osób od 13 roku życia.
      • m_incubo Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 19:21
        Że co?
        Wszystkie lub prawie wszystkie banki oferują konta dla nieletnich.
        • mandre_polo Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 22:22
          Niedawno była tylko oferta w PKO bp i mBanku. Zawsze rodzic musi mieć u nich swoje konto
          • arthwen Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 31.05.23, 01:20
            Chyba dla bardzo szerokiego zakresu "niedawno".
      • eliszka25 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 19:30
        Eeeee nie, konto dla dzieci od 13 roku życia, to dość powszechny produkt bankowy i większość banków je oferuje.
      • bananananas Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 21:08
        mandre_polo napisał(a):
        > .
        > Złożyć reklamacje na piśmie i to bezzwłocznie. Czekać na odpowiedź.
        > W jakim celu dopłaciliscie środki wiedząc o oszukańczej transakcji?

Dlatego, ze tak jak tu wszyscy, uważałam za niemożliwe, ze transakcja ponad stan konta zostanie zrealizowana. Zdawało mi się, że szczęście w nieszczęściu i trafiło na okres z za małym stanem konta. Koleżanka oddała córce dług i odliczyli. Ale przelałabym jej i tak za moment.
        • mandre_polo Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 22:20
          Nie rozumiem twojego tłumaczenia: wiedząc że jest oszukana transakcja dopłaciliłabys? Rodzic widzi operacje dziecka i stan konta bo dostaje powiadomienia na bieżąco
    • mysiaapysia Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 18:59
      Napisz chociaż skrótem jaki to bank: m krótkie, m długie, pomarańczowy, żubr czy bp?
      • bananananas Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 20:52
        mysiaapysia napisała:

> Napisz chociaż skrótem jaki to bank: m krótkie, m długie, pomarańczowy, żubr cz
        > y bp?

Przepraszam, zajęłam się robotą. Chodzi o iPKO
    • gorzka.gorycz Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 19:09
      Napisz tu: subiektywnieofinansach.pl/
      Autor często pomaga w rozwiązywaniu takich spraw.
    • tol8 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 21:25
      Kliknęła płatną subskrypcję i tyle. Przerobiłam to z synem. Tyle że on zapłacił moją kartą kredytową i musiałam ją zastrzec i wyrobić nową, bo wciąż ściągało i ściągało z niej kasę.
      • bananananas Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 22:00
        tol8 napisała:

> Kliknęła płatną subskrypcję i tyle. Przerobiłam to z synem.

Tutaj użyto loginu i pinu (hasła), numer karty nie był grany. Naprawdę tajemniczo to wygląda

Dopiszę jeszcze co do reklamacji, że to jest automat przy zgłoszeniu jakiejś nieprawidłowości. Klient nie mówi "zgłaszam reklamację i żądam tego i tego", tylko oni uznają jego zgłoszenie za reklamacje niezależnie od jego intencji.
        Dlatego nie będę pisać reklamacji, bo trafi ona do zespołu naturalnej nieinteligencji, który to automatycznie odprawi bez czytania, tylko napiszę skargę. Do jakiegoś organu banku i od razu do instytucji nadzoru. I pod polecany link się zgłoszę, dziękuję.
        • arwena_111 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 22:03
          Sprawdź ścieżkę działania. Bo zazwyczaj jest - reklamacja, odrzucenie reklamacji, odwołanie, skarga do rzecznika finansowego i sąd.
          Nie masz na piśmie odrzucenia reklamacji. Nie masz podanej podstawy prawnej odrzucenia reklamacji. To na co chcesz się skarżyć?
          • bananananas Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 22:19
            arwena_111 napisała:

> Sprawdź ścieżkę działania. Bo zazwyczaj jest - reklamacja, odrzucenie reklamacj
            > i, odwołanie, skarga do rzecznika finansowego i sąd.
            > Nie masz na piśmie odrzucenia reklamacji. Nie masz podanej podstawy prawnej odr
            > zucenia reklamacji. To na co chcesz się skarżyć?

Na sam fakt obciążenia ponad dostępne środki. Ale racja, sprawdzę ścieżkę działania, dzięki.
        • mandre_polo Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 22:27
          Nieprawda, powinnaś dostać odpowiedź tak jak pisze Arwena. Tracisz czas zwlekając z reklamacją.
          Przejrzyj też swoje powiadomienia i transakcjach w telefonie i u dziecka tj. mail i sms
        • kk345 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 31.05.23, 01:09
          >Dlatego nie będę pisać reklamacji, bo trafi ona do zespołu naturalnej nieinteligencji, który to automatycznie odprawi bez czytania, tylko napiszę skargę. Do jakiegoś organu banku i od razu do instytucji nadzoru. I pod polecany link się zgłoszę, dziękuję.

W całym tym wątku dziwi mnie niezmiernie twoje dziwaczne podejście: eeee, nie warto, nie będę tracić czasu na reklamację, to i tak się nie uda, córka już rozmawiała... W takim razie po cholerę powstał ten wątek?
          • kk345 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 31.05.23, 01:10
            Wygląda mi na to, ze ty tak naprawdę wiesz, że córka autoryzowała transakcję, ale jednak liczysz na jakiś cud, który sam się powinien wydarzyć.
            • arwena_111 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 31.05.23, 09:28
              Jeżeli nie uchwalono nowelizacji - a nie słyszałam ( jeszcze w październiku 2022 trwały prace nad projektem ), może Daniela podpowie to tu jest coś co powinno autorkę zainteresować www.gazetaprawna.pl/firma-i-prawo/artykuly/8521647,transakcje-nieautoryzowane-banki-uwierzytelnienie-kradziez-pieniedzy-z-konta.html

zwłaszcza to zdanie
              "Obecnie z art. 46 ustawy o usługach płatniczych (t.j. Dz.U. z 2021 r. poz. 1907 ze zm.) wynika, że nawet jeżeli klient banku zostanie oszukany przez przestępców i poda im swoje hasła dostępowe do konta, to ma prawo zawnioskować do instytucji finansowej o zwrot utraconych środków. I banki mają obowiązek przychylić się do tego wniosku przed końcem następnego dnia roboczego"
              • sol_13 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 03.06.23, 20:37
                arwena_111 napisała:

> zwłaszcza to zdanie
                > "Obecnie z art. 46 ustawy o usługach płatniczych (t.j. Dz.U. z 2021 r. poz. 190
                > 7 ze zm.) wynika, że nawet jeżeli klient banku zostanie oszukany przez przestęp
                > ców i poda im swoje hasła dostępowe do konta, to ma prawo zawnioskować do insty
                > tucji finansowej o zwrot utraconych środków. I banki mają obowiązek przychylić
                > się do tego wniosku przed końcem następnego dnia roboczego"

Zgadza się, ale banki tego nie robią, jeżeli nastąpiło niedbalstwo po stronie klienta (przekazanie loginu/hasła/kodów do aktywacji/numeru karty itp)., reklamacje są rozpatrywane odmownie.
                • arwena_111 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 03.06.23, 20:41
                  A w sądzie często przegrywają.
                  • sol_13 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 03.06.23, 20:44
                    Pewnie tak, ale do sądu nie każdy pójdzie.
                    To trochę jak z kredytami frankowymi.
          • mandre_polo Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 31.05.23, 07:11
            Myślę podobnie. Rodzic dostaje powiadomienia i nie zetknie o jakiej transakcji nastolatka info z banku?
          • bananananas Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 31.05.23, 09:51
            kk345 napisała:

> W całym tym wątku dziwi mnie niezmiernie twoje dziwaczne podejście: eeee, nie w
            > arto, nie będę tracić czasu na reklamację, to i tak się nie uda, córka już rozm
            > awiała...

Reklamacja jest złożona, zobaczę, co dalej.
            To jest podejście osoby zmęczonej. Gdybym ci opisała moje sprawy, w których kłóciłam się do upadłego, to byś pomyślała z kolei "co za pieniacz" wink
            • mandre_polo Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 31.05.23, 13:26
              Zamiast się kłócić skup się na argumentach. Reklamacje trzeba dobrze napisać
    • taje Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 22:40
      Mimo braku przyznanego debetu w koncie może się zdarzyć minusowy stan konta w przypadku księgowania płatności z opóźnieniem (sama miałam kiedyś taki przypadek). Popatrz tutaj:

„Saldo może przyjąć wartość ujemną także w sytuacji, gdy nie mamy limitu debetowego, czyli na przykład w przypadku rachunku bankowego dla osób niepełnoletnich. Dlaczego? Zdarza się, że środki są księgowane z opóźnieniem. Bywa, że realizując transakcję zbliżeniową pieniądze są księgowane dopiero po 2-3 dniach. To moment, gdy trzeba być szczególnie ostrożnym, bo wykonując kilka takich operacji z rzędu - łatwo sprawić, że saldo rachunku bankowego spadnie poniżej zera.”

edufinanse.pl/moje-finanse/news-gdy-saldo-spada-ponizej-zera-spokojnie-to-tylko-debet,nId,2591310#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=safari
      • bananananas Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 23:24
        taje napisała:

> Mimo braku przyznanego debetu w koncie może się zdarzyć minusowy stan konta w p
        > rzypadku księgowania płatności z opóźnieniem (sama miałam kiedyś taki przypadek
        > ). Popatrz tutaj:
        >
        > „Saldo może przyjąć wartość ujemną także w sytuacji, gdy nie mamy limitu debeto
        > wego, czyli na przykład w przypadku rachunku bankowego dla osób niepełnoletnich
        > . Dlaczego? Zdarza się, że środki są księgowane z opóźnieniem.

No to koniec pieśni... Przynajmniej nie będę marnować czasu na pisaninę. Bo to, że nie uznają reklamacji w wypadku operacji, która może być atakiem hakerskim, ale może być też dokonana z udziałem właściciela konta to nawet rozumiem.
        • taje Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 30.05.23, 23:34
          No nie, reklamację zawsze warto złożyć, nie odpuszczaj. To rola banku, żeby wyjaśnił swoją decyzję, być może kontekst był inny niż późne księgowanie. Natomiast zacytowałam, żebyś miała realne oczekiwania. Dużo pieniędzy straciliście?
          • bananananas Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 31.05.23, 00:11
            taje napisała:

. Dużo pieniędzy straciliście?
            >

Niedużo, ale gdyby się to miało powtarzać, to kiepska sprawa. Ona bez konta, jak bez nogi, bo się uczy daleko od domu. Trzeba będzie rozwikłać, jak to było.
        • jednoraz0w0 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 31.05.23, 00:10
          A ja nie rozumiem. To jest ich obowiązek zabezpieczyć konto tak, żeby dało się to rozróżnić.
        • jana111 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 31.05.23, 00:12
          No ale tu chodzi o transakcje zbliżeniowe, nie o sytuację którą opisałaś, to nie ma ze sobą nic wspólnego, więc pisz reklamacje jak najbardziej.
          W praktyce wiem na pewno, że natychmiastowo działa przy transakcjach zbliżeniowych limit na karcie, nie puszcza mi kwoty ponad ustalony limit i już. Więc pewnie i na tej samej zasadzie z pustego konta nie pobierze, w ogóle a te 2-3 dni realizacji można między bajki włożyć.
          • taje Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 31.05.23, 00:16
            Transakcja zbliżeniowa to tylko przykład. Transakcje kartą czasami często są rozliczane z opóźnieniem. Ja miałam ileś lat temu podobne doświadczenie z transakcją zdecydowanie niezbliżeniową (tyle, że przeze mnie dokonaną).
          • bananananas Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 31.05.23, 09:44
            jana111 napisała:

> No ale tu chodzi o transakcje zbliżeniowe, nie o sytuację którą opisałaś, to ni
            > e ma ze sobą nic wspólnego, więc pisz reklamacje jak najbardziej.
            > W praktyce wiem na pewno, że natychmiastowo działa przy transakcjach zbliżeniow
            > ych limit na karcie, nie puszcza mi kwoty ponad ustalony limit i już. Więc pewn
            > ie i na tej samej zasadzie z pustego konta nie pobierze, w ogóle a te 2-3 dni r
            > ealizacji można między bajki włożyć.

No właśnie, ona też miała odrzucone transakcje bez środków na koncie. Bo co innego saldo, co innego "dostępne środki", które natychmiast się pomniejszają. Bardzo to dziwne. Może złodziej czeka na ruch właściciela i natychmiastowo/jednocześnie wykonuje swój ruch?

Oczywiście nie wykluczam, że ma wirusa czy inne świństwo. Trzeba przeczyścić telefon.
            • bananananas Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 31.05.23, 11:43
              bananananas napisała:

> No właśnie, ona też miała odrzucone transakcje bez środków na koncie. Bo co inn
              > ego saldo, co innego "dostępne środki", które natychmiast się pomniejszają.

Dobra, chyba to pojęłam. Kiedy serwer jest polski, to jest bezpośrednio połączony z bankiem i wtedy wie ile jest dostępnych środków, a ich pomniejszenie następuje natychmiast po transakcji. Inaczej w wypadku serwera zagranicznego - nie ma połączenia i przelew może zostać zrealizowany bez dostępnych środków. Wtedy "zaksięgowanie" następuje jednocześnie z odjęciem od dostępnych środków, a nie później, jak w krajowych.
              Czyli hakerzy celowo używają zagranicznych serwerów i się wymieniają (albo serwer tylko udaje zagraniczny).

Córka już wcześniej sprawdziła telefon antywirusem, nie wykazał. Jeśli się sytuacja powtórzy to zresetujemy. Na razie zmniejszyła limit wysokości transakcji.
      • droch Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 31.05.23, 17:23
        A UOKiK na to: taka praktyka bardzo nam nie podoba się: DECYZJA NR DDK 8/2016
        • taje Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 31.05.23, 17:55
          UOKiK zakwestionował fakt niepoinformowania o tym klientów a nie samą praktykę rozliczeniowa. Ale good point - Bananananas sprawdź, czy we wniosku o wydanie karty albo w innym dokumencie (regulamin) córka została poinformowana o rozliczaniu transakcji offline, co może powodować wejście w debet. Jeżeli nie, to kolejny argument do reklamacji.
          • droch Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 31.05.23, 18:04
            Właśnie chodzi mi o sytuację, gdy bank zapewnia, że na koncie nie może być debetu, a potem księgują transakcję w debet. Tym bardziej, że opisanym przypadku (z konta córki ktoś zapłacił za zagraniczną usługę z użyciem aplikacji) nie ma mowy o transakcji w trybie off-line.
          • bananananas Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 02.06.23, 08:13
            taje napisała:

> UOKiK zakwestionował fakt niepoinformowania o tym klientów a nie samą praktykę
            > rozliczeniowa. Ale good point - Bananananas sprawdź, czy we wniosku o wydanie k
            > arty albo w innym dokumencie (regulamin) córka została poinformowana o rozlicza
            > niu transakcji offline, co może powodować wejście w debet. Jeżeli nie, to kolej
            > ny argument do reklamacji.
            >
            Właśnie w tym kierunku zmierzałam z głównym punktem reklamacji plus to, ze nieletni nie może zaciągać kredytu. Już odwołania od reklamacji, bo mam uzasadnienie odrzucenia.
            Okazało się, że to była właśnie transakcja zbliżeniowa. Ktoś mógł mieć przenośny terminal, ale to nie zmienia wiele w kwestii zhakowania, bo córka miała włączone autoryzowanie każdej transakcji pinem oraz funkcję taką, że można dokonywać transakcji zbliżeniowej tylko po zalogowaniu w aplikacji Zmieniając teraz ustawienia aplikacji zauważyła, że obie te funkcje są wyłączone. Ktoś to musiał zrobić za nią (oczywiście nie do udowodnienia bankowi)
            • arwena_111 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 02.06.23, 08:36
              Do udowodnienia. Bank jest w stanie stwierdzić z jakiego IP i kiedy była robiona każda zmiana.
              Zgłoś sprawę na policję. Jednostka od cyberprzestępczości. Oni się tym zajmują i na ich wezwanie bank będzie musiał sprawdzić dokładnie każdy ruch na koncie twojej córki.
              • bananananas Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 02.06.23, 09:28
                arwena_111 napisała:

> Zgłoś sprawę na policję. Jednostka od cyberprzestępczości. Oni się tym zajmują
                > i na ich wezwanie bank będzie musiał sprawdzić dokładnie każdy ruch na koncie t
                > wojej córki.

Jeszcze mam argument dla banku, taki że skoro terminal był ze szwedzkiego parku rozrywki, a też nie wierzą w teleportację, to muszą przyznać, że nastąpiło przestępcze działanie, za które klient nie ponosi odpowiedzialności.I niech bank zgłasza przestępstwo na jego szkodę.

• taje Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 02.06.23, 10:33
                  Dokładnie tak. I ogólnie przygnębiające, że polskie banki zawsze traktują klienta jak potencjalnego złodzieja, mimo że wszystko wskazuje na to, że padliście ofiarą oszustwa. Ostatnio ukradziono mi dane karty (kiedy, nawet nie wiem) i ktoś za jej pomocą dokonał 7 identycznych transakcji na 200 euro każda na Facebooku (najprawdopodobniej reklamy kupili). Mój lokalny (niepolski) bank od razu zablokował kartę, a po krótkiej rozmowie telefonicznej przysłał mi do podpisu formularz, że to nie ja byłam autorką transakcji i na tej tylko podstawie zwrócił mi pieniądze bez żadnych pisemnych reklamacji, tłumaczeń etc. A mogłam przecież sama dokonać tych transakcji, tyle że bank wie, że 7 transakcji pod rząd na identyczną kwotę śmierdzi oszustwem. Tak jak w przypadku Twojej córki szwedzkie IP podczas, gdy ona w Polsce, też powinno być oczywistą oznaką oszustwa.
                  • droch Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 02.06.23, 11:40
                    (...)tyle że bank wie, że 7 transakcji pod rząd na identyczną kwotę śmierdzi oszustwem

Tak się im przypominało, że kiedyś moje trzy identyczne transakcje w automacie biletowym spowodowały zablokowanie karty. A nie dało się kupić tych biletów inaczej jak wyklikując dla każdego pasażera z osobna smile
                    • taje Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 02.06.23, 12:24
                      Coś za coś. No ja się cieszę, że mojemu bankowi się skojarzyło w porę i zablokował kartę na siódmej zamiast siedemdziesiątej smile. Zastanawiam się, czy oni te pieniądze odzyskali od FB. Mnie przynajmniej zwrócili wszystko co do grosza.
                      • sol_13 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 04.06.23, 16:48
                        taje napisała:

> Zastanawiam się, czy oni te p
                        > ieniądze odzyskali od FB. Mnie przynajmniej zwrócili wszystko co do grosza.

Odzyskali. Transakcje na FB idą bez 3D-Secure.
                        W polskim banku tak samo byś je odzyskała.
                • sol_13 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 03.06.23, 14:16
                  bananananas napisała:

> Jeszcze mam argument dla banku, taki że skoro terminal był ze szwedzkiego parku
                  > rozrywki, a też nie wierzą w teleportację, to muszą przyznać, że nastąpiło prz
                  > estępcze działanie, za które klient nie ponosi odpowiedzialności.I niech bank z
                  > głasza przestępstwo na jego szkodę.

Transakcja zbliżeniowa kartą fizycznie czy z użyciem Google Pay/Apple Pay? Co bank napisał w odpowiedzi?
                  • bananananas Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 03.06.23, 14:43
                    sol_13 napisała:

> bananananas napisała:
                    >
                    > > Jeszcze mam argument dla banku, taki że skoro terminal był ze szwedzkiego
                    > parku
                    > > rozrywki, a też nie wierzą w teleportację, to muszą przyznać, że nastąpi
                    > ło prz
                    > > estępcze działanie, za które klient nie ponosi odpowiedzialności.I niech
                    > bank z
                    > > głasza przestępstwo na jego szkodę.
                    >
                    > Transakcja zbliżeniowa kartą fizycznie czy z użyciem Google Pay/Apple Pay? Co b
                    > ank napisał w odpowiedzi?

Zbliżeniowa blikiem.
                    • sol_13 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 03.06.23, 20:32
                      Zbliżeniowa blikiem.

W takim razie ktoś zainstalowal sobie aplikacje mobilna (iko) Twojej córki. Co w przypadku PKO BP mnie dziwi, bo tam jest to dość dobrze zabezpieczone. Córka musiała niestety przekazać sporą ilość danych.
                      Nie sprzedawała nic na olx/vinted i nie dostała linka od niby kupującego? Nie dostała może linka z dopłatą do paczki? Itp.
                      • bananananas Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 03.06.23, 21:23
                        sol_13 napisała:

> W takim razie ktoś zainstalowal sobie aplikacje mobilna (iko) Twojej córki. Co
                        > w przypadku PKO BP mnie dziwi, bo tam jest to dość dobrze zabezpieczone. Córk
                        > a musiała niestety przekazać sporą ilość danych.
                        > Nie sprzedawała nic na olx/vinted i nie dostała linka od niby kupującego? Nie d
                        > ostała może linka z dopłatą do paczki? Itp.

Nic nie sprzedawała, a takie maile nawet rzadko w ogóle dostaje i na pewno na nie nie reaguje. To nie mogło być coś tak powszechnie znanego w każdym razie
                        Co do zainstalowania aplikacji przez kogoś na drugim urządzeniu to chyba jest w ogóle niemożliwe? Z bankowości internetowej sama korzystam metodami króla Ćwieczka, bo mi nic więcej nie jest potrzebne, więc się na tym mało znam, ale nawet głupiego whatsappa nie można mieć jednocześnie na dwóch telefonach.

• sol_13 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 03.06.23, 21:48
                          Niestety jest jak najbardziej możliwe, banki udostępniają możliwość posiadania swoich aplikacji mobilnych na kilku urządzeniach (w sumie nie wiem po co). Przestępcy wyludzaja dane i kody niezbędne do zainstalowania aplikacji od klientów bankow, a gdy już ja zainstalują, mają dostęp do konta-przelewy, bliki, transakcje karta w internecie, apple pay/google pay, itp itd.

Niech córka przejrzy swoje smsy z tego dnia, może sobie przypomni.
                          • m_incubo Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 05.06.23, 18:04
                            Na przykład po to, żebyś mogła mieć apkę ty i twój mąż, do tego samego konta.
                            Tak czy inaczej numer do autoryzacji wtedy jest i tak tylko jeden.
                            • sol_13 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 05.06.23, 21:39
                              m_incubo napisała:

> Na przykład po to, żebyś mogła mieć apkę ty i twój mąż, do tego samego konta.
                              > Tak czy inaczej numer do autoryzacji wtedy jest i tak tylko jeden.

Nie. Do konta wspólnego każdy klient ma osobną aplikacje mobilną na swoim numerze klienta i swój numer do autoryzacji. Aplikacja nie jest przypisana do konkretnego rachunku, tylko do klienta.
                              Jeden klient może mieć swoją aplikację na kilku urządzeniach i tu nie do końca rozumiem tą potrzebę. Ale to będzie ograniczane bo za dużo jest oszustw związanych z przekazywaniem danych do aktywacji aplikacji mobilnych banków.
                    • swinki_trzy Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 04.06.23, 15:47
                      bananananas napisała:

> > > Jeszcze mam argument dla banku, taki że skoro terminal był ze szwed
                      > zkiego
                      > > parku
                      > > > rozrywki,
                      > […]
                      > Zbliżeniowa blikiem.
                      >

W Szwecji blikiem?
                      • taje Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 04.06.23, 15:54
                        No właśnie, to też jest bardzo dziwne. Blikiem nie można płacić za granicą, więc jak szwedzki terminal przyjął taką płatność?
                        • sol_13 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 04.06.23, 16:49
                          Rzeczywiście, nie doczytałam tego.
                          Autorka musiała coś pokręcić w takim razie.
                        • jakis.login Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 04.06.23, 16:52
                          taje napisała:

> No właśnie, to też jest bardzo dziwne. Blikiem nie można płacić za granicą, wię
                          > c jak szwedzki terminal przyjął taką płatność?

Telefony z Androidem maja opcje „zbliżeniowej płatności BLIK”, działa to jak płatność kartą ergo jest możliwa za granica.
                          • sol_13 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 04.06.23, 17:00
                            Racja, wykorzystują technologię Mastercard, więc powinno to być możliwe.
              • sol_13 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 03.06.23, 14:13
                arwena_111 napisała:

> Do udowodnienia. Bank jest w stanie stwierdzić z jakiego IP i kiedy była robion
                > a każda zmiana.
                > Zgłoś sprawę na policję. Jednostka od cyberprzestępczości. Oni się tym zajmują
                > i na ich wezwanie bank będzie musiał sprawdzić dokładnie każdy ruch na koncie t
                > wojej córki.

Bzdury.
                • arwena_111 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 04.06.23, 08:34
                  Nie, to nie są bzdury. Przerobiłam z tym samym bankiem. Sprawa w sądzie wygrana. Policja ustaliła dokładnie z jakiego IP odbyła się kradzież z konta.
    • iberka Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 31.05.23, 06:57
      Przede wszystkim zdradź jaki bank omijać
      • mandre_polo Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 31.05.23, 07:15
        Już napisała PKO bp. Tym bardziej mnie dziwi bo w tym banku mialo konto moje dziecko.
        A dla autorki: co chcesz zawrzeć w skardze skoro nie masz pisemnego uzasadnienia odmowy uznania reklamacji?
      • sol_13 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 03.06.23, 20:38
        Nie ma znaczenia, w każdym są takie same oszustwa.
        • mandre_polo Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 04.06.23, 12:43
          sol_13 napisała:

> Nie ma znaczenia, w każdym są takie same oszustwa.

Nie oszustwo w banku tylko oszustwo z użyciem karty. Dało by się tego uniknąć gdyby posiadacz karty szybko zgłosił transakcję jako zhakowana a nie wyrównując powstały debet. Coś nie tak z przebiegu transakcji i zgłoszenia reklamacji
          • sol_13 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 04.06.23, 13:31
            Napisała, że to blik a nie karta.
            • mandre_polo Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 04.06.23, 14:56
              Nie ma znaczenia, dodatkowo w przypadku BIK ppwyzej pewnej kwoty trzeba podać hasło do aplikacji bankowej. Obie nie kontrolują inf o zrealizowanych transakcjach
          • bananananas Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 04.06.23, 20:29
            mandre_polo napisał(a):

> sol_13 napisała:
            >
            > > Nie ma znaczenia, w każdym są takie same oszustwa.
            >
            > Nie oszustwo w banku tylko oszustwo z użyciem karty. Dało by się tego uniknąć g
            > dyby posiadacz karty szybko zgłosił transakcję jako zhakowana a nie wyrównując
            > powstały debet. Coś nie tak z przebiegu transakcji i zgłoszenia reklamacji

Nie no, córka zobaczyła wieczorem, a rano się popytała w szkole i zadzwoniła do banku, co spowodowało zablokowanie karty. Kilka dni wisiał minus, pobranie nastąpiło po wpłynięciu środków na konto.

Rozumiem z dalszych postów, że płacenie blikiem zbliżeniowo może nastąpić, wbrew nazwie wink na dużą odległość?
            • sol_13 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 04.06.23, 20:49
              Nie, nie może i blik to nie jest karta.
              Zdecyduj się, czy transakcja była kartą czy blikiem 🙂
              • bananananas Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 04.06.23, 21:06
                sol_13 napisała:

> Nie, nie może i blik to nie jest karta.
                > Zdecyduj się, czy transakcja była kartą czy blikiem 🙂

Sorry, zablokowanie konta miałam napisać, dopiero zauważyłam (pół godziny temu wróciłam z Warszawy wink )
                Czyli co "nie może" , nie można zapłacić blikiem na odległość?
                Bank sugeruje możliwość (i to rzeczywiście jest jedyne wyjaśnienie), że tylko nazwa terminalu jest zagraniczna, a urządzenie było w Polsce. No ale jeżdżenie z terminalami do innych krajów to chyba, jeśli możliwe, jest zabronione?

• sol_13 Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 04.06.23, 22:56
                  Napisałaś, że transakcja była blikiem zbliżeniowym. Transakcja taka odbywa się poprzez zblizenie urządzenia mobilnego do terminala pos, więc nie może być na odległość.
                  Może tak być jak pisze bank. Może córka była przypadkiem na promie i coś tam kupowała? Czy transakcja była oryginalnie w koronach szwedzkich?
                  • bananananas Re: Konto nieletniego, dziwna sytuacja. 05.06.23, 08:23
                    sol_13 napisała:

> Może tak być jak pisze bank. Może córka była przypadkiem na promie i coś tam ku
                    > powała? Czy transakcja była oryginalnie w koronach szwedzkich?

No właśnie transakcja była w złotówkach i to w okrągłej kwocie. W dwóch informacjach od banku są dwie godziny zawarcia tej transakcji (!), a o jednej z nich córka była w galerii handlowej i tam ktoś musiał być z tym terminalem, bo u nas w domu to nie, daję głowę