Dodaj do ulubionych

Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia życie

30.05.23, 20:32
Tak powiedziała dziś pani w salonie z kuchniami.
Że można oszczędzać na lodówce ,na zmywarce ale nie na okapie bo tutaj jakość potrafi zmienić komfort życia.

Po czym podsunęła stylowy okap ( wiszący) w cenie wyższej niż lodówka i zmywarka.

Czy pani ma racje ? Czy drogie okapy zmieniły wasze życie ?

Obserwuj wątek
    • zerlinda Re: Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia 30.05.23, 20:51
      Mam jakiś zwykły okap, kupiony z trzy lata temu. Cena o ile pamiętam ok 1000, więc żaden super z hiper. Okap do jakości mojego życia nic nie ma. Zdecydowanie. Za to lodówka i zmywarka Zdecydowanie tak.
      • szansanalans Re: Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia 30.05.23, 21:01
        U mnie tak samo
    • magda.z.bagien Re: Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia 30.05.23, 20:52
      Ja ciągle jestem na etapie życia przed pierwszym okapem i chętnie się dowiem. Czy stylowy okap pomaga na kryzys wieku średniego? Chyba mi się zaczyna i rozważam dostępne opcje.
    • kk345 Re: Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia 30.05.23, 20:53
      Jak miałoby zmieniać moje życie coś, czego używam kilka razy w roku?
    • paola.brunetti Re: Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia 30.05.23, 20:58
      To zależy, ja mam dom na planie otwartym i dużo gotujemy, więc u nas dobry okap to podstawa, żeby potem w całym domu nie pachniało do końca dnia obiadem. Mam mocny wyciąg i nawet jak jest smażona cebula, osoby siedzące jakieś 10m dalej nic zupełnie nie czują, tak więc ja jestem zadowolona.
      • black.emma Re: Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia 31.05.23, 14:11
        Pochwal się co masz, bo właśnie chcę wymienić.
    • ritual2019 Re: Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia 30.05.23, 21:04
      Mamy bardzo dobrej jakosci wyciag, tani nie byl, ale jest super, oraz jest cichy. Uzywany za kazdym razem gdy sie gotuje wiec czesto, kilka razy w tygodniu.Oczywiscie ze warto. Inne sprzety tez sa bardzo dobrej jakosci.
    • berdebul Re: Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia 30.05.23, 21:06
      Drogi to nie wiem, ale dobry tak. Mam otwartą kuchnię, ale nic nie czuć jak odpalę koszmara. Tylko głośne bydlę.
      • katriel Re: Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia 30.05.23, 21:12
        > osoby siedzące jakieś 10m dalej nic zupełnie nie czują,

> nic nie czuć jak odpalę koszmara.

Nie mogłabym tak żyć. Ja regularnie stawiam garnek czy patelnię na ogniu i wychodzę do sąsiedniego pokoju poczytać. Snujące się po domu zapachy jedzenia są mi niezbędne, żeby wiedzieć, kiedy trzeba wrócić do kuchni.
        • samaasma Re: Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia 30.05.23, 21:28
          O
          Tu masz ważny punkt!!!!
          Rzeczywiście
          Dobrze Z różnych względów wiedzieć jeśli coś się przypala…..
        • arthwen Re: Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia 30.05.23, 23:50
          Ale chyba zdajesz sobie sprawę, że zazwyczaj okapy mają opcję wyłączenia? Nie musisz go właczać jak chcesz czuć zapachy, natomiast możesz, jeśli nie chcesz...
    • alpepe Re: Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia 30.05.23, 21:09
      Gdybym miała wybór, to tak, kupiłabym taki najdroższy. Kupiłam niby z bardzo dobrymi parametrami, ale nie mam w kuchni szachtu wentylacyjnego, więc to tylko pochłaniacz zapachów, czasem nie wydala.
      • mysiulek08 Re: Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia 30.05.23, 21:15
        a tu akurat cena nie ma wiekszego znaczenia, taki z pochlaniaczem nie bedzie tak wydajny jak z wyciagiem
      • mallard Re: Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia 31.05.23, 09:15
        alpepe napisała:

> nie mam w kuchni szachtu wentylacyjnego

No ja też nie mam, ale na szczęście mam przewód wentylacyjny... 😉
    • mysiulek08 Re: Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia 30.05.23, 21:13
      mam wysuwany z blatu (franke)- porazka

i wyspowy (teka), droi, glosny i malo efektywny jednak, mimo dwoch okien przy mocno pachnacym gotowaniu typu karmelizowana cebula/golabki czy wariacje kiszona kapusta, aromaty czuc na pietrze, mniej niz w czasach przed okapu wyspowego ale jednak (albo tylko ja czuje)

moze w kolejnej chalupie, gdzie wyspy nie bedzie, inny okap sie sprawdzi
      • majenkirr Re: Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia 31.05.23, 13:40
        mysiulek08 napisała:
        > mam wysuwany z blatu (franke)- porazka

Mowisz? Ja chciałam i nawet kupiłam, ale nasz fachowiec jak zaczął mierzyć to stwierdził, ze nam szafek pod spodem nie wystarczy, no i trzeba było oddać i kupić wyspowy. Teraz tez jestem zadowolona, ale jednak ten wysuwany to większą bajera tongue_out.
        • taje Re: Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia 31.05.23, 13:50
          Wysuwany ma o tyle sens, że jeśli płyta na wyspie to zatrzymuje pryskanie poza wyspę. Jak wyspa jest płytsza niż 120 cm to moim zdaniem jest konieczny, choć zgadzam się, że działają średnio i awaryjne przez skomplikowaną konstrukcję. Miałam już okap wysuwany włoskiej firmy Best (ładnie wyglądał ale non stop się psuł). Teraz mam Miele i też taki se, no ale przynajmniej mniej pryska poza wyspę (a tam mam parkiet).
    • shellyanna Re: Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia 30.05.23, 21:42
      Okap włącza mój mąż. Ja otwieram okno 😁
    • princy-mincy Re: Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia 30.05.23, 21:48
      okap wybieralam cichy i w porównaniu do poprzedniego to jest bardzo zmiana na plus, jednak nadal zmywarka i lodowka ważniejsze
      • mallard Re: Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia 31.05.23, 09:21
        princy-mincy napisała:

> jednak nadal zmywarka i lodowka ważniejsze

Jako takie z pewnością, sle pańci chodziło chyba o to, że dobry okap, ważniejszy jest niż dobra zmywarka, czy dobra lodówka. Czy tak jest, to inna sprawa.
    • kolezaneczka52 Re: Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia 30.05.23, 21:58
      hahahahaha
      nie wierzę
      normalnie Szok
      Asma ty jesteś jak dziecko we Mgle
      jejku
      wiesz jak ty musisz pytać na Forum o takie podstawowe rzeczy
      jak okap lodówka
      to daj sobie spokój
      żyj dalej w tej norze swojej
      nic nie zmienisz w życiu za Późno już dla ciebie
      nie mogę z tobą aż mi się smutno zrobiło jak to przeczytałam
      pani w salonie ci coś powiedziaała a ty cała Chętna nagle
      weź te pieniądze idż zrób coś ze sobą z włosami z twarzą wyjedź z dziecmi zęby zobaczyły trochę świata
      nie tylko tę Norę w której żyjecie
      okap ci już nic nine zmien
      jejku
      • migafka357 Re: Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia 31.05.23, 07:19
        Piękny pastisz, szacun 🤣
    • taje Re: Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia 30.05.23, 23:38
      A gdzie masz płytę? Na wyspie czy na blacie pod ścianą? I gdzie w kuchni jest okno?
      • taje Re: Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia 30.05.23, 23:54
        I jeszcze - czy masz możliwość podłączenia okapu do kanału wentylacyjnego wyrzucającego powietrze na zewnątrz, czy tylko okap z wewnętrzną cyrkulacją powietrza wchodzi w grę? To ważne kwestie przed decyzją co do okapu.
    • fogito Re: Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia 30.05.23, 23:46
      Mam okap. Nie używam. Gotuje prawie codziennie. Bzdury ta pani gada.
    • mikams75 Re: Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia 30.05.23, 23:56
      nie wiem czy drogi ale dobry to naprawde inna jakosc zycia - cichy i wciaga wszystko, nie roznosza sie zapachy, nie ma jakis dziwnych osadow na szafkach.
    • panna.nasturcja Re: Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia 31.05.23, 00:09
      Z okapu używam wyłącznie oświetlenia, wiec taniej by mi wyszła ładna lapmka
    • anilorak174 Re: Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia 31.05.23, 05:44
      Mam najtanszy okap jaki był. Zabudowany, podszafkowy. W zyciu nie wzielabym "stylowych" bo dla mnie są zwyczajnie brzydkie.
    • nellamari Re: Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia 31.05.23, 05:54
      Najlepszy okap to duże, uchylne okno. I bardzo eko.
    • kotejka Re: Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia 31.05.23, 05:58
      Nie mam takiego
      Ale znam dwa domy z okapami za.20 tysięcy
      Owszem wyglądają zayebiscie
      Ja mam zwykły i służy mi głównie do mycia okapu
    • jeepster Re: Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia 31.05.23, 06:11
      U mnie za okap robi kuchenka mikrofalowa. To taki amerykański patent. I chociaż wentyluje się na zewnątrz, to i tak czasami się nie wyrabia. Często podczas smażenia np. placków ziemniaczanych, załącza się alarm (czujka dymu). Pewnie dlatego, że to jest kuchenka gazowa, więc smażenie na otwartym ogniu znacznie pogarsza sytuacje. Nie mówiąc już o tym, że czujka jest w linii prostej, jakieś 2 metry od kuchenki.
    • biala_ladecka Re: Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia 31.05.23, 07:26
      Nie wiem, nie posiadam.
      Jak uzywam poza domem, nie widze oszalamiajacej zmiany, stad nie mam cisnienia na wlasny.
      Ale moze dobrego nie uzywalam, to i zycia mi nie odmienil?
    • tygryskowata Re: Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia 31.05.23, 08:06
      Tak, zgadzam się! Dzięki pięknemu okapowi moja kuchnia wygląda cudownie! Ale jeśli chodzi o funkcjonalność to nic nie zmienił 😆
    • mava1 Re: Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia 31.05.23, 08:19
      oczywiście, że okap "potrafi zmienić komfort życia.", z tym że nie jego stylistyka (i cena) a warunki techniczne.
      Kiedy robiłam swoja kuchnie to firma nader chetnie wciskała swoje sprzęty. Podejrzewam, że mieli jakieś umowy z hurtownikami. Byli bardzo "niezadowoleni", kiedy kupiliśmy sami lodówkę i zmywarkę.
      Za to okap był od nich. Grzmot, który nie nadawał się do uzytku bo hałasował jak traktor. Po kilku próbach, nigdy z niego nie korzystałam. Po jakichś 2 latach wyrzuciłam grzmota i sami wybraliśmy okap, tak jak wcześniej lodówkę i zmywarkę. I ten okap służy mi już wiele lat, pewnie dobiega 20. Nie był drozszy niż lodówka i zmywarka, pewnie jakaś 1/4 - 1/3 ich ceny. Za to dokładnie sprawdzone parametry.
      • pepsi.only Re: Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia 31.05.23, 10:28
        Ale to różnie bywa, ja akurat trafiłam bardzo dobrze.
        20+ lat temu firma od mebli kuchennych wcisnęła nam sprzęty. Tak, oczywiście mieli swoich dostawców, i polecane modele.
        Miałam małe dziecko, i byłam w ciąży, nie miałam siły jeździć po sklepach wybierać
        (w internetach, na modemie , zakup sprzętu- zapomnij, opinii też nie bardzo było jak sprawdzać, bo to dopiero tworzyły się takie strony, ha, Allegro dopiero startowało) .
        Machnęłam ręką, i co mi zamontowali, to mi zamontowali. Sprzęt działał, nie narzekałam.
        Dopiero gdy po kilku latach robiliśmy "mały lifting" kuchni i kilka rzeczy chcieliśmy zmienić, to okazało się w sklepach, że mój sprzęt to był...no był z wyższej półki, a ja nie zdawałam sobie sprawy.
        I gdyby podczas tego "małego liftingu" chcielibyśmy wymienić sprzęt na nowy model (lub na tej samej klasy), to neistety, nie byłby "mały lifting" a potężny wydatek, i de facto musielibyśmy kupić to samo co mieliśmy zamontowane (no nieużywane, ale jednak te same modele). Albo wziąć tańsze, i niższej klasy, niż to co mieliśmy i z czego korzystaliśmy. Więc wszystko zostało.
        Firma od mebli miała doświadczenie, im wcale nie zależało, wcisnąć nam chłam, bo potem bujaliby się z reklamacjami, i w sumie wystarczyło im zaufać.
    • jeziorowa Re: Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia 31.05.23, 08:59
      Okap (niekoniecznie drogi) może zmienić życie jeżeli mieszkasz w małym mieszkaniu z ciemnym aneksem kuchenno salonowym. Jeżeli masz normalną, widną kuchnię to okap oczywiście zmienia jakość życia, ale zdecydowanie mniej niż np blender (o lodówce czy zmywarce nie wspominając, bo to przepaść w zmianie życia - oczywiście na korzyść lodówki i zmywarki).
    • woman_in_love Re: Proszę nie oszczędzać na okapie - to zmienia 31.05.23, 09:21
      ma to sens: wyobraź sobie że kupujesz tani okap z montażem za darmo

a za pół roku nachylasz się nas rosołem żeby ściągnąć szumy i ten okap zwala ci się na głowę, a twój domowy przemocowiec z penisem, może dzięki temu zostać zaopiekowany przez nastaraną uchodźczynię wojenną ze Lwowa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka