Dodaj do ulubionych

Zakaz stosowania jednorazowych pieluch

30.05.23, 21:24
Pielucha jednorazowa rozkłada się przez 450 lat. Trudno sobie wyobrazić jakie ilości pieluch są wyrzucane codziennie w Polsce. I właśnie się zastanawiam... Czy nie powinno się zakazać używania takich pieluch? Tak jak plastikowych sztućców czy kubeczków? Ja wiem, że pampersy są wygodne, ale całe pokolenia wychowały się na ekologicznych, wielorazowych pieluchach i dały radę. Może ze względu na środowisko warto wrócić do tego? Są tu mamy, które ze względów ekologicznych zrezygnowały z pieluch jednorazowych?
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 30.05.23, 21:28
      Może warto poszukać pomysłu na pieluchy, które nie rozkładają się 450 lat. Bo nie wyobrażam sobie wracać do moczenia tetry, płukania, gotowania, suszenia. Zresztą tetra przecieka i dzieciaka trzeba ciągle przebierać.
      • zielonazaba9999 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 30.05.23, 21:43
        10/10
      • po-trafie Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 30.05.23, 22:44
        sa takie pieluchy, jednorazowe kompostowalne, usywamy takich. wygoda jak pampers, w mniej niz 12moesiecy sie rozklada, zdaje sie ze zrobione w duzej czesci z wlokien bambusowych
      • saszanasza Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 05:33
        Zre
        > sztą tetra przecieka i dzieciaka trzeba ciągle przebierać.
        >
        Co powoduje zużycie zasobów wody, środków piorących i prądu. Dodatkowo w obenych czasach w dobie wszechogarniającego i otaczającego nas plastiku same pieluchy jednorazowe nie są problemem większym niż pozostale (produkcje sprzętów zabawek, mebli etc etc).
      • thank_you Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 06:12
        Teraz są zupełnie inne pieluchy wielorazowe. Używa sie do nich wkładów, nie przeciekają. Spa specjalne papierki.
        Ale trzeba je prac w wysokiej temp i odpowiednim detergencie.

Przy moim synu, który od 5-tego dnia robił jedna kupe o stałej porze sprawdzały sie idealnie. Przy córce juz mi sie nie chciało, używam albo japońskich albo eko jednorazowych.
        • memphis90 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 17:37
          Koszt - ok 100zl za jedną pieluszkę, wg kalkulatorów w internecie trzeba mieć min 30 sztuk…
          • heca7 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 18:12
            Nawet teraz nie każdego stać aby na raz tyle kupić. Choć zapewne w pampersach wychodzi więcej zanim się dzieciak nauczy. Ja już wyrosłam więc nie zgłębiam tego tematu wink Faktem jest, że pamiętam czasy kiedy łatwo było poznać u kogo jest małe dziecko wink Bo na balkonie lub ogródku non-stop suszyły się pieluchy tetrowe.
            • memphis90 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 10:35
              Nie sadze, żeby te 30 sztuk wystarczyło na 2-3 lata… Przecież to tez się zużywa… Liczyłam jak moje były w pieluchach i np dady z biedry wcale nie wychodziły drożej, nie mówiąc już o kosztach prania i suszenia, tych różnych papierkach na kupy itd. Przy eko-biodegradowalnych może wychodzi inaczej…
              • bajgla Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 10:52
                Plus cała czas pracy na spłukiwanie, pranie, rozwieszanie, itp. To nie jest za darmo.
              • fibi00 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 13:04
                memphis90 napisała:

> Nie sadze, żeby te 30 sztuk wystarczyło na 2-3 lata… Przecież to tez się zużywa

No właśnie ponoć im dłużej używane tym lepsza wchłanialność więc nawet można spotkać ogłoszenia sprzedażowe z używanymi pieluszkami. Ogólnie przy pierwszym dziecku (i jeśli planuje się kolejne w przyszłości) jest to dobra inwestycja i warto kupić nowe, a po czasie używanie takich pieluszek wyjdzie taniej niż "pampersy".
                • memphis90 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 14:13
                  Ja zakładam zwyczajne zużycia typu wyrwanie tej napy, która spina pieluchę, rozdarcie, bo costam, zle rozwieszenie na grzejniku (można ponoć tak zepsuć), teściową, która wywaliła pieluchę do śmieci, omyłkowe zostawienie urobku w upale w samochodzie na weekend i wyprodukowanie bomby biologicznej, która można spalić razem z samochodem…

Dla mnie te koszty to największy minus. Kiedy rodziłam dzieci, to był to koszt min moich dwóch miesięcznych pensji - no nijak nie byłabym w stanie tyle wydać jednorazowo na pieluchy… A de facto to są zwykłe poliestrowe gacie z gumką i napami - nijak koszt nie wyniesie stówy za sztukę.

Plus jeśli chodzi o moje doświadczenia- to ilekroć jakas mama odpakowuje przy mnie dzieciaka z tych pieluch - to tam zawsze jest wilgotno, zawsze „och, akurat nasikało”, wiec nie jestem do końca przekonana co do tezy, ze dzieci maja sucho 🤷‍♀️
                  • arthwen Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 14:39
                    Nie, to jest bardzo porządny produkt, jedyny efekt po 2 latach ponad używania to było lekkie zżółkniecie. Żadne napu się nie zepsuły, nic się nie rozdarło, nie rozpruło, totalnie nic.
                    Wiem, że są rodziny wielodzietne, które tych samych pieluch używają np i przy czwartym dziecku - jasne, cośtam się dokupi, ale to naprawdę jest praktycznie niezniszczalne (ale ja używałam tylko przy jednym, wiec nie wiem - może i przy tym czwartym to już tylko połowa powiedzmy jest zdatna do użytku)
        • nieeznaajoomaa Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 22:05
          Przeciekają niestety
      • mava1 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 08:51
        >Zresztą tetra przecieka i dzieciaka trzeba ciągle przebierać.

Moje dzieci były wychowane na tetrze bo te jednorazowe dopiero zaczęły wchodzić na rynek, były bardzo drogie i uzywane sporadycznie np. na wizytę u lekarza, podróż tp.
        tetra owszem, przecieka ale normą było, że wraz z taka pieluchą, stosowane były wiązane ceratki (wielorazowe), które zabezpieczały taka pieluche. Dodatkowo dzieciak nie latał w mokrej pielusze (ani z cięzkim workiem na tyłku w jednorazowej) bo pielucha była regularnie wymieniana (często sprawdzana). I pewnie zdecydowanie przyjaźniejsza dla tyłka dziecka (bawełna) niż gruba warstwa żelu i plastiku w tej jednorazowej.
        I nie trzeba tetry "moczyć, gotować" (no, suszyć trzeba), albowiem istnieje cos takiego, jak pralka.
        Na pewno jest to mniej wygodne ale bez przesady.Szczególnie jeśli weźmie sie pod uwagę właśnie względy ekologiczne.
        • ichi51e Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 08:59
          Faktem jednak jest ze tetra uwiązuj opiekuna przy dziecku - żeby to było jak najmniej kłopotliwe trzeba działać natychmiast - zabrudzenie - zdjęcie umycie - zawinięcie - szybkie spłukanie - pranie wtedy owszem ale to ktoś musi cały czas czuwać a najlepiej żeby był w miejscu gdzie ma dostęp do bieżącej wody (czyli w domu najlepiej z ogrodem)
          • mava1 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 10:24
            >Faktem jednak jest ze tetra uwiązuj opiekuna przy dziecku

no wiesz...dziecko do 3 lat (czyli odpieluchowania) to zwykle ma jakiegos opiekuna obok siebie.
            I działanie "natychmiast" to raczej tylko sprzyja dziecku, choc "opiekunowi" niekoniecznie. Dziecko nie lata z sikami na tyłku, w przypadku pampersów - spuchnietym żelem otulonym w plastik, przez kilka godzin.
            tetry po sikaniu nie płucze sie (po co?) tylko pierze a tę z kupa owszem, płucze ale dziecko nie wypróznia się co kilka minut, z reguły raz dziennie, pominawszy noworodki. I chyba z kupa w pampersie też nie lata pół dnia? czy lata?
            I po co ci dom z ogrodem do pieluch tetrowych??? ja nie miałam domu z ogrodem tylko mieszkanie, z pralką w łazience, suszyłam na balkonie. W lecie bo zimą w łazience, na suszarce sufitowej.
            Owszem, pampersy są zdecydowanie wygodniejsze bo zdejmujesz i wyrzucasz (produkujac śmieci) ale z ta tetrą nie przesadzajmy. Jedyny minus, ze prać trzeba, tzn. nastawic pralke. cała reszta (higiena dziecka - mycie, zasypka tp) raczej podobne.
            • laura.palmer Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 19:05
              Ja widzę problem z wyjazdami. Jedziesz na wycieczkę jednodniową, dziecko zrobi kupę już na początku i potem co, kisisz tę brudną od kupy pieluchę w jakimś worku przez resztę dnia? 🤢 Jeśli wyjazd z noclegiem to trzeba to jeszcze pewnie zaprać ręcznie. Bleee.
              • arthwen Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 02.06.23, 00:51
                Do kupy są takie bibułki, wyrzucasz razem z kupą do wc. Pielucha jest tylko leciutko brudna, niewiele bardziej niż po siku.
      • majaa Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 12:28
        heca7 napisała:

> Może warto poszukać pomysłu na pieluchy, które nie rozkładają się 450 lat. Bo n
        > ie wyobrażam sobie wracać do moczenia tetry, płukania, gotowania, suszenia.

Otóż to. Dzisiaj żyjemy w zupełnie innym tempie, a ludzie są już przyzwyczajeni do pewnych wygód, ułatwiania sobie codziennych obowiązków i też trudno mi sobie wyobrazić powrót do czasów "króla Ćwieczka".

• kaka-llina Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 16:32
        Używałam wielorazowych przy dwójce dzieci (dzieci maja prawie 14 i 11 lat wiec to było dosyc dawno) Drogie były jak cholera jak je kupowałam bo wtedy sie moda zaczynała i produkcja była lokalna itd (przed zalewem chińszczyzny pieluchowej) ale jeden zestaw starczył mi na dwójke dzieci. Moje powody nie były ekologiczne itd.. One były po prostu sliczne!!! Niczego nie moczyłam, nie gotowałam, prałam w pralce na 60 stopni.. Przeciekac tez nie przeciekało.. (trzeba znac zasady jak to robic ale to serio nie jest problem). Jeśli kupowałam jednorazówki to te ekologiczne (jak już weszłam w ten klimat to obciach pampersa dziecku założyć)
    • olpa7 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 30.05.23, 21:32
      Ja używałam przy dwójce dzieci wielorazowych pieluch all in one. Prałam w pralce z dodatkiem antybakteryjnym. Nie sprawiało mi to wielkiego problemu. Wybrałam w zasadzie bo były ładne i jakoś mi się to bardziej pasowało niż plastik na dupie u dziecka. Pampersów używałam tylko na długie wyjścia lub wakacje.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 10:34
        No to pomyśl, że przy zakazie na wakacjach ani na dłuższych wyjściach nie miałabyś wyboru i musiała stosować wielorazowe.
        • olpa7 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 11:44
          Na wyjścia da się to ogarnąć, natomiast na długich wyjazdach musiałabym wynajmować coś z pralką
        • ichi51e Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 18:23
          no i nie każdy ma jedno dziecko w pieluchach. co ma no zrobić matka dwóch pr bliźniaków rok po roku..
      • memphis90 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 17:40
        Warstwa PUL to tez plastik…
        • memphis90 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 17:41
          Na dupie.
    • triss_merigold6 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 30.05.23, 21:35
      NIE
    • mid.week Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 30.05.23, 21:41
      Jest to super pomysl! Nie dosc, ze pozbedziemy sie ton pieluch to zniechecimy do rozrodu czym zmniejszymy populację. Proponuje w projekcie ustawy zakazujacej stosowania pieluch jednorazowych przemycic tez eutanazje pacjetow geriatrycznych, bo nie mamy az tylu pielegniarek zeby prac im tetrę
      • auksencja15 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 30.05.23, 21:45
        No i szpitale produkują za dużo odpadów smile
      • ardzuna Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 00:17
        mid.week napisała:

> Jest to super pomysl! Nie dosc, ze pozbedziemy sie ton pieluch to zniechecimy d
        > o rozrodu czym zmniejszymy populację.

Jak powszechnie wiadomo, z uwagi na brak pieluch jednorazowych ludzie przez całe wieki byli tak zniechęceni do rozrodu, że wcale nie mieli po kilkoro - kilkanaścioro dzieci.

Jeżeli chcesz zwiększać populację (choć w skali globalnej jest już koszmarnie zwiększona), to zakaż antykoncepcji. Skutecznie. Wrócimy wtedy do błogostanu XVIII czy XIX wieku.
        • heca7 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 07:22
          Po pierwsze w tej kilkunasto osobowej grupie starsze dzieci niańczyły młodsze. I nie tak, że tylko chwilę popilnowały ale cały dzień. Po drugie małe dzieci latały w samych koszulach i boso- mogły lać gdzie popadnie. Po trzecie jak wyglądały te kobiety i ich ręce po praniu obsranych pieluch przez kilkanaście lat?
          • mava1 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 09:07
            >Po drugie małe dzieci latały w samych koszulach i boso- mogły lać gdzie popadnie.

moze w twojej wsi tak było bo nie sądzę, żeby w mieszkaniach (tak! przed wojną też takie były!) dzieciaki sikały (i srały) gdzie popadnie. A od czasów prania kijanką w rzece, mineło już wiele lat, pralki są obecne na rynku od wielu lat, ba, automaty to gdzieś tak (w Polsce tylko) od dobrych 60-ciu.
            I niby jak te kobiety miały mieć zniszczone ręce od prania pieluch, skoro dzieciaki latały półnago, sikając na glebę?
            • ichi51e Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 09:16
              W Chinach do dziś na wsi nie używa się pieluch.
              A kobiety miały zniszczone zdrowie od prania bo używało się bardzo agresywnych środków do prania wiec nawet tego prania nie musiało być dużo wystarczy ze raz z lugiem sodowym wypierzesz
              • triss_merigold6 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 10:45
                Bo wieś chińska jest biedna.
                • thank_you Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 11:20
                  W Chinach dzieci maja specjalne spodnie rozpinane na tyłku. Bleh.
                  • ichi51e Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 11:33
                    I faktycznie robią gdzie stoją (><wink
                    • heca7 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 11:50
                      ichi51e napisała:

> I faktycznie robią gdzie stoją (><wink
                      >
                      O czym nam w zeszłym roku pisała Shumarii wink
              • mava1 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 10:41
                >W Chinach do dziś na wsi nie używa się pieluch.

ale o czym ty do mnie mówisz??? Porównujesz chiński komunizm, ze skrajna biedą ich wsi, do świata cywilizowanego?
                Ja od zawsze używam rękwic gospodarskich i nie mam zniszczonych rąk Takie rekawice dostępne są od dobrych kilkudziesięciu lat więc jeśli kobiety ich nie uzywały to na własne życzenie.
                A tak gwoli scisłosci to tylko napomknę, że dzieciece ubranka, oraz pieluchy, prało sie w łagodnych środkach pioracych, przeznaczonych własnie do takich celów. I to nie z uwagi na ręce "praczki" tylko na delikatną skórę dziecka - więc to nie były żadne "agresywne detergenty" i to żaden argument.
            • heca7 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 10:38
              Nie mieszkam i nie mieszkałam na wsi o czym wiesz dobrze 😛 Nie trzeba gdzieś mieszkać aby wiedzieć jak wyglądało tam życie.
              Kobiety prały nie tylko pieluchy a kupę innych rzeczy. Także zimą od czego pękała skóra na dłoniach. W mieście biedota też musiała prac ręcznie a zamożni zlecali to praczkom, które uwaga też były kobietami. Łatwo było je poznać po czerwonych spuchniętych i powykręcanych dłoniach. Pralki są owszem od dawna ale pieluchy trzeba było też wysuszyć i wyprasować. Suszarki elektryczne do prania są popularne od niedawna...
              • thank_you Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 11:20
                Musze przyznać ze ubawiła mnie ta powszechność automatów od 60-ciu lat. Chyba w USA, ale nie w Polsce. smile))
                Suszenie tych pieluch zima to był niezły koszmar, szczególnie przy dzieciach w liczbie x smile
                • mava1 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 11:23
                  >Musze przyznać ze ubawiła mnie ta powszechność automatów od 60-ciu lat

jak napisałam niżej, w naszym nowym mieszkaniu pralka automatyczna stanęła w 1970 r. I tylko dlatego, że własnie wtedy tam sie wprowadziliśmy, nie mam pojecia jak było wcześniej, w Polsce. Dodam też, że moja matka (samotna rodzicielka) nie była specjalnie bogata, ani też "prominencką córką" (albowiem była wojenną sierotą więc nawet szans nie miała na takie) ale jednak kupiła taka pralkę. Czyli, nie był to "nadmierny wydatek" dla samotnej matki.
                  Mam 2 dzieci, z różnica 2 lat a więc pieluchy, w pewnej chwili, dublowały sie. Nie było żadnego koszmaru w zimę. Może dlatego, że w łazience miałam suszarke sufitową, na ktorej zmieścił sie cały "urobek", a w dodatku kaloryfer w tejże (łazience). Pieluchy schły migiem.
                  • chatgris01 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 11:30
                    Jeszcze w polowie lat 80 pralke automatyczna posiadalo okolo 41% gospodarstw domowych w Polsce, to co dopiero mowic o latach 60 (a pierwsza polska pralke automatyczna wyprodukowano w 1971)
                    ossolineum.pl/index.php/50-lat-pierwszej-polskiej-pralki-automatycznej/
                    • thank_you Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 11:32
                      😄
                      • memphis90 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 14:25
                        Lepsza jest teza, ze rękawice gumowe są dostępne „od wieków”, wiec skoro kobiety „od wieków” prały ręcznie w ługu, to na własne życzenie…
                        • thank_you Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 02.06.23, 07:24
                          😅😅😅 Praczki tez były dostępne, wiec kto mądrzejszy, to miał praczkę, zanim dorobił sie automatu.
                    • mava1 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 11:38
                      >cryinga pierwsza polska pralke automatyczna wyprodukowano w 1971)

też umiem w wikipedię...
                      Zapomniałas dodać, że import był wcześniej
                      • chatgris01 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 11:40
                        A gdzies pisalam, ze nie bylo importu? Chyba logiczne, ze skoro pierwsza polska byla w 1971, to wczesniejsze z imporyu, trzeba to specjalnie pisac?
                        • mava1 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 11:51
                          >Chyba logiczne, ze skoro pierwsza polska byla w 1971, to wczesniejsze z imporyu, trzeba to specjalnie pisac?

nie, nie jest logiczne bo importu mogło nie być (był przymus?). A ty zarzuciłaś mi kłamstwo (ze nie mogłam miec pralki w 1970r).
                          • chatgris01 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 12:33
                            Zarzucenie Ci klamstwa to tylko Twoja interpretacja, bo jak najbardziej wierze, ze moglas miec automat w 1970 (caly czas upieram sie tylko przy tym, ze wiekszosc wtedy nie miala i nawet miec nie mogla).
                      • thank_you Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 11:41
                        To mówisz, ze importowana była tańsza niż polska? 😆😆😆
                        • mava1 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 11:52
                          >To mówisz, ze importowana była tańsza niż polska?

GDZIE tak mówię?
                          • thank_you Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 12:43
                            Nigdzie. smile)) Zadałam ci pytanie w kontekście tego, ze polska pralka była wg Ciebie w zasięgu każdego, raptem czteromiesięczna pensja smile)) No ale mama miała z importu, to moze była tańsza? wink
                  • thank_you Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 11:31
                    Nie badz śmieszna

W 1980 r. na każde 100 gospodarstw domowych w Polsce przypadało ponad 18 pralek automatycznych, a w 1988 r. – 55.

ossolineum.pl/index.php/50-lat-pierwszej-polskiej-pralki-automatycznej/
                    • mava1 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 11:46
                      >W 1980 r. na każde 100 gospodarstw domowych w Polsce przypadało ponad 18 pralek >automatycznych, a w 1988 r. – 55.

iii???
                      jak ktos nie chce to nikt go do zakupu nie zmusi. To NIE ZNACZY, ze nie mozna było jej kupic.
                      moja teściowa, mieszkajaca w podwarszawskiej Wesołej, korzystała z Frani. W końcu (dorosłe juz) dzieci sprezentowały jej pralke automatyczną. Służyła ona do przechowywania papieru toaletowego a teściowa nadal prała w swojej Frani. A potem mąz na głowie stawał, żeby znaleźć nową "Franię" kiedy ta stara się zepsuła. Bo teściowa innej nie chciała a na rynku juz nie było.
                      • chatgris01 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 11:50
                        Ale zdajesz sobie sprawe, ze nawet jakby w tych latach 60 i 70 ludzie (oczywiscie tylko ci mieszkajacy z dostepem do wody biezacej w kranie tongue_out ) sie sprezyli i odlozyli te cztery miesieczne pensje na pralke automatyczna, to dla wszystkich chetnych by i tak ich nie wystarczylo?
                        • mava1 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 11:54
                          >to dla wszystkich chetnych by i tak ich nie wystarczylo?

a to juz zupełnie inna sprawa. Co by było gdyby babcia miała wąsy to ja nie wiem. Wiem tylko jak było i tylko o tym piszę.
                          • thank_you Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 12:48
                            No, było tak, ze w 1980 tylko 18% gospodarstw miało te pralkę automatyczna smile)) Wiec Twoja matka w 1970 była w promilu społeczeństwa posiadającego ten sprzęt. smile
                            • chatgris01 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 12:57
                              Jezycjada sie przypomina, jak w Poznaniu (!) w 1976 roku Cesia z ciocia Wiesia gotowaly pieluchy (40 sztuk dziennie) w kociolku, mieszajac kopystka, w 1977 Tosia piorac w pralce Frania moczyla w mydlinach swoje delikatne dlonie pianistki, bo nie miala zadnej szansy ani perspektywy na automat, a w 1978 u Borejkow pralo sie niezliczone dziecece rajstopki, skarpetki i podkoszulki recznie...
                      • thank_you Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 11:54
                        No i? No i? Napisałaś, ze automaty są w Polsce POWSZECHNE od 60 lat, a ja ci wkleilam, ze 40 (!!!) lat
                        Temu miało je 18% (!!!) gospodarstw domowych. Wiec nawet 40 lat temu nie były powszechne.

• mava1 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 11:56
                          >Napisałaś, ze automaty są w Polsce POWSZECHNE od 60 lat,

"powszechnie dostępne", to jednak różnica.
                          • thank_you Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 12:16
                            Aaa, dzis auta za pol banki wzwyż tez są powszechnie dostępne. Mieszkania za kilka milionow - także smile Cóż, kwestia priorytetów. smile
              • mava1 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 10:57
                >Kobiety prały nie tylko pieluchy a kupę innych rzeczy.

no zastanów sie trochę...
                Nie jestem az tak stara (albowiem ciągle żyję) ale czasy, o jakich piszesz, nie były doświadczeniem nawet mojej matki. Jakie "powykręcane dłonie"?
                Jak wcześniej pisałam, pralki automatyczne sa , tylko w Polsce, dostepne od 60 jakichs lat, wcześniej były Franie, ktore nie były tak wygodne ale jednak o uciazliwym praniu w detergentach naprawdę cięzko jest mowić. Po praniu w tejże trzeba było wypłukać odziez ale to juz bez detergentów. I była w nich maglownica? (tak to się chyba nazywało) więc i wykrecać odziezy nie trzeba było.
                I chociaż nie jesteś "mieszkanka wsi" to raczej pranie w balii i przy pomocy tary, gotowanie w kotle, tylko tak własnie mogę skojarzyć, jako tradycyjne na wsi (Konopielka sie kłania). ps. o swoich wiejskich przodkach "na roli", sama kiedyś pisałaś więc się nie czepiaj.
                Pieluchy owszem, trzeba wysuszyć ale one, uwaga! schna same, trzeba je tylko powiesić. O prasowaniu nie wspomnę bo tego nigdy nie uprawiałam, jakos wystarczyło pranie w 90 st. w pralce. Nie trzeba.
                • heca7 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 18:15
                  Moi wiejscy przodkowie przeprowadzili się do Warszawy w ...XIX wieku wink Natomiast praczki prały ciuchy bogatszych ludzi i w Warszawie. I nikt się nie przejmował czy sobie dłoni nie odmrażały. I czy jest mróz, wystarczy poczytać o służbie w XIXw i przed II wojną.
                  Nie na wszystkich Franiach była maglownica, trzeba było ją dokupić.
                  Pampersa wieszać nie trzeba, prać nie trzeba, kupy z niego wyrzucać i spłukiwać nie trzeba, prać nie trzeba. Tetra nigdy tego nie przebije.
                  Pralka automatyczna(!) u moich dziadków na Zaciszu pojawiła się w 1967 roku. Prawdopodobnie dlatego, że wujek był wtedy kelnerem i potrzebował codziennie mieć idealnie białą koszulę do pracy.
                  • chatgris01 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 19:06
                    We Franiach, pamietam, byla wyzymaczka z dwoch walkow z reczna korbka, czy to ta maglownica?
                    Niemniej, ta korbka sie trzeba bylo duzo nakrecic, i wymagalo to sily, zwlaszcza przy wiekszych/grubszych sztukach.
                  • ardzuna Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 23:34
                    heca7 napisała:

> Nie na wszystkich Franiach była maglownica, trzeba było ją dokupić.

Wyżymaczka!
                    • heca7 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 23:44
                      ardzuna napisała:

> heca7 napisała:
                      >
                      > > Nie na wszystkich Franiach była maglownica, trzeba było ją dokupić.
                      >
                      > Wyżymaczka!

Zgadza się, wyżymaczka. Maglownice domowe też były, takie małe...
            • zbarazowa Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 10:57
              Oczywiście że tak to wyglądało nie tylko przed wojna ale przez całe setki lat. W Polsce przytłaczająca większość to byli i są chłopi i ich potomkowie. Dziecko tak długo jak się dało było w tzw powijakach, czyli kokonie na podkładzie ze słomy. Następnie aż do 8, 10 roku życia latało w samej koszulinie. Pieluch się nie stosowało. Wybacz, ale mieszkania miejskie to jest promil i w czasie i w liczbie ludności.
            • chatgris01 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 12:39
              Automaty w Polsce to sie zaczely upowszechniac na przelomie lat 70/80.
              Moi rodzice prali moje pieluchy w balii na tarze, w wodzie przynoszonej ze studni odleglej o pol kilometra. I nawet nie mieszkali na wsi, tylko na przedmiesciach malego miasteczka, w starym drewnianym domu bez biezacej wody. Dopiero w 1968, jak sie urodzil moj brat, to kupili pralke Franie (wirnikowa, nalewac wode, plukac i wyzywac nadal trzeba bylo recznie). Pierwszy automat mieli w 1981 roku, juz w mieszkaniu w bloku.
              Babcia (matka ojca) prala kijanka w strumieniu przeplywajacym przez ogrod jeszcze na poczatku lat 50. Nie byla odosobniona (i tez nie mieszkala na wsi).
              Jeszcze dzis w Polsce sa domy bez biezacej wody...
              • heca7 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 12:44
                Wystarczy obejrzeć Nasz Nowy Dom gdzie niektóre rodziny, po zajrzeniu do łazienki wykrzykują z radością- o automat!
              • chatgris01 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 12:47
                wyzyMac big_grin
              • mava1 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 11:12
                >Moi rodzice prali moje pieluchy w balii na tarze, w wodzie przynoszonej ze studni odleglej o pol kilometra.

no błagam...
                Owszem, są skrajne warunki nawet dziś, na całym świecie. I w Polsce do dzis sa nieskanalizowane wsie. I raczej jestem pewna, że oni jednak i dzis nie kupuja pampersów.
                To ze twoi rodzice mieszkali w takich warunkach to nie oznacza, że większość. Moi dziadkowie mieszkali w przedwojennym (poniemieckim!) budynku (dla 4 rodzin), gdzie kanalizacja była (jeszcze przed wojną) i mieli dostęp do bieżącej wody. Fakt, nie było centralnego ogrzewania (piece na węgiel), za to był przed budynkiem taki gospodarczy, gdzie była pralnia, w której z czasem staneła pralka Frania. A był to przedwojenny budynek.
                Moi drudzy dziadkowie mieszkali w Warszawie i też, jeszcze przed wojną, w skanalizowanym budynku, z dostepem do bieżącej wody.
                To nieprawda, że pralki automatyczne weszły do powszechnego uzytku dopiero w latach 70/80, juz nie rób z Polski zaścianku. Przeprowadziliśmy się do nowego mieszkania w w 1970 r i w łazience stanął automat. Specjalnie dla niego ta łazienka została przebudowana bo, jak wiadomo, w standardowej łazience prl nie było miejsca na taka pralke.
                • chatgris01 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 11:18
                  Opisalam, jak to wygladalo w mojej podrzeszowskiej malomiasteczkowej bance.
                  I nie twierdze, ze w 1970 roku automatow w Polsce nie bylo, tylko ze przewazajacej wiekszosci nie bylo na to stac (Galicja Galicją, ale mojej rodziny mieszkajacej we Wroclawiu i Krakowie tez wtedy nie bylo stac na pralki automatyczne).
                  • chatgris01 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 11:18
                    Warszawie, nie Krakowie
                  • mava1 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 11:34
                    >tez wtedy nie bylo stac na pralki automatyczne).

no a moja matka, samotna matka, w Warszawie, i raczej niezbyt bogata, kupiła. Pewnie na jakis kredyt (ORS?) bo nowe mieszkanie wyposażyła we wszystko, kuchnię, meble. I pralkę.
                    • thank_you Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 11:35
                      Nie był to tani luksus. Cenę pralki ustalono na 10,5 tys. zł, co stanowiło czterokrotność średnich miesięcznych zarobków w 1971 roku.
                      • chatgris01 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 11:37
                        Dodam jeszcze, ze to byla srednia taka jak teraz, z wliczeniem tych najwyzszych, bo wiekszosc zarabiala mniej (moj ojciec w 1970 zarabial okolo 3000 miesuecznie).
                        • chatgris01 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 11:38
                          A, nie, ok.
                          Zle zrozumialam (ze te 10 500 to srednie miesieczne).
                          • mava1 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 11:49
                            naprawdę nie wiem bo byłam wtedy dzieckiem, stwierdzam tylko fakt, ze matka kupiła. I raczej na kredyt, które wtedy były bardzo tanie i przyjazne, ze nawet nie wspomne o tych w pracy, z jakiegos funduszu, z zerowymi odsetkami.
                    • chatgris01 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 11:46
                      Widocznie pralka byla dla niej priorytetem, i dobrze, ale w wiekszosci polskich gospodarstw domowych automatow wtedy nie bylo, wiec nie rozszerzaj tego na ogol.
                      • mava1 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 12:11
                        >w wiekszosci polskich gospodarstw domowych automatow wtedy nie bylo, wiec nie >rozszerzaj tego na ogol.

jak ktos chciał to kupił bo miał taką mozliwość (dostępność). Wtedy jeszcze bo juz 10-15 lat później trzeba było już stać w nocnych kolejkach.
                        Jak nie widział potrzeby (bo wykręcone ręce żony wystarczały|) to nie kupil.
                        Jednym słowem - ich dostepność/popularność nie zależała od rynku tylko priorytetów/świadomosci.
                        • thank_you Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 18:22
                          No a 10-15 lat pozniej ludzie nie zakładali rodzin - powinni byli byc przewidujący i kupować pralki mając 2 lata lub w zyciu płodowym 😜
        • thank_you Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 07:35
          Nie było takiej antykoncepcji jak dzis, dzizas. Powiększanie rodziny odbywało sie w sposób niekontrolowany
          • heca7 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 11:05
            thank_you napisała:

> Nie było takiej antykoncepcji jak dzis, dzizas. Powiększanie rodziny odbywało s
            > ie w sposób niekontrolowany

Często kobieta nie miała nic do powiedzenia
            🤦‍♀️
            • thank_you Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 11:21
              Ciekawe jakich pieluch używają w Indiach i w Afryce lub południowoamerykańskich slumsach. tongue_out Skoro ktoś próbuje skorelować ilosc dzieci z pieluchami. 😅
              • konsta-is-me Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 15:28
                W Indiach też używają pampersow ( wbrew pozorom nie wszyscy głodują i mieszkają w slumsach).Albo dzieciak leży na tej słomie.
                • thank_you Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 18:51
                  Owszem, tak samo jak w Afryce czy w Ameryce Południowej. Jednak - statystycznie rzecz biorąc - odsetek używających pieluch jest „nieco” mniejszy niż w Europie. I jesli chodzi o dzietność to jednak wpływ ma na nią cos innego niż dostep do pieluch jednorazowych.
          • ardzuna Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 23:40
            thank_you napisała:

> Nie było takiej antykoncepcji jak dzis, dzizas. Powiększanie rodziny odbywało s
            > ie w sposób niekontrolowany

Gratuluję odkrycia! Nie rodzaj pieluch decydował o rozrodczości, a brak antykoncepcji. Dziś też byśmy się świetnie rozmnażali, gdyby nie było antykoncepcji, bo jest to zasadniczy dla rozrodczości czynnik. Ważniejszy niż wszystkie inne.
      • marta.graca Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 06:30
        Jak wiadomo, ludzie są chętni na dzieci tylko pod warunkiem, że będą mogli korzystać z pampersów 🤷
    • dwa_kubki_herbaty Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 30.05.23, 21:41
      Ciekawe co na to chorzy.
      Wiesz po czym poznać że rodzi się mało dzieci, po odpadach z gospodarstw domowych.
      Jak będziesz miala za 10 lat na cala wiochę jednego alego sralucha w roku - u mnie to juz tak jest - to się okaże że ukręciłas bat na siebie za 40 lat.
    • auksencja15 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 30.05.23, 21:47
      Ja bym zaczęła od zakazu jednorazowych pieluch dla starych ludzi, jak się sprawdzi to można rozszerzyć na resztę.
    • little_fish Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 30.05.23, 21:49
      Idźmy dalej i zakażmy też jednorazowych podpasek. To nic, że są wygodne. Nasze babki używały szmatek, możemy i my.
      • angazetka Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 30.05.23, 21:59
        THIS ^
      • heca7 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 30.05.23, 22:12
        I tych na nietrzymanie moczu tongue_out
      • sueellen Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 10:29
        Przecież teraz są w modzie kubeczki menstruacyjne a nie jakieś podpaski..
        • manon.lescaut4 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 11:41
          Trzeba wiec zacząć je produkować z jakichś ekologicznych materiałów, np z bambusa i zakazać tych silikonowych.
          • thank_you Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 02.06.23, 23:00
            Ależ są bambusowe i są znacznie droższe niż zwykle. smile
      • fibi00 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 13:08
        Ja nie używam jednorazowych podpasek. Mam kubeczek menstruacyjny zamiennie używany z wielorazowymi podpaskami.
    • cegehana Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 30.05.23, 21:50
      W obliczeniach nie uwzgleniasz niektórych rzeczy: koszt wody i prądu, koszt detergentu, który tez trafia do ekosystemu, koszty związane z odparzeniami i zapaleniami pęcherza. Owszem, całe pokolenia tak się wychowały, ale to się wiązało z dużą (bezpłatną) pracą kobiet wykluczonych z rynku pracy. O opiece nad seniorami nie wspomnę. Raczej liczylabym na jakiś wynalazek z politechnik.
      • ardzuna Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 00:20
        Moje dziecko chowało się w pieluchach tetrowych i nie miało odparzeń. Trzeba je po prostu przewijać i wszystko gra. Pieluchy były prane detergentami w pralce, ale chyba zdajesz sobie sprawę, ile detergentów jest potrzebnych do wyprodukowania pieluchy jednorazowej? Pranie tetry z tym nawet nie śmie konkurować.
        • ichi51e Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 05:32
          ciężko powiedzieć te pieuchy są z bawełny a produkcja bawełny wcale ekologiczna nie jest.
          • arthwen Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 15:31
            Akurat wielorazowe najczęściej są teraz z bambusa a nie z bawełny wink
          • ardzuna Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 23:26
            ichi51e napisała:

> ciężko powiedzieć te pieuchy są z bawełny a produkcja bawełny wcale ekologiczna
            > nie jest.

Produkcja jednorazówek też nie, ale ilość sztuk jest nieporównywalna w obu przypadkach.
        • cegehana Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 07:00
          Fajnie, tylko piszesz to z pozycji osoby jako tako zamożnej z dostępem do wszystkich wygód. W czasach kiedy całe pokolenia chowały się na tetrze miałabyś cztery razy tyle roboty w polu/w domu, samo zdobywanie produktów na obiad (zakupy) zajmowało mnóstwo czasu. Nie każdy mógł sobie po prostu na to pozwolic, żeby pierwsze dwa lata życia dzieci poswiecac wyłącznie ich wypróżnianiu. Stąd ta moda na wczesne odpieluchowywanie zresztą.
          • ardzuna Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 23:29
            cegehana napisał(a):

> Fajnie, tylko piszesz to z pozycji osoby jako tako zamożnej z dostępem do wszys
            > tkich wygód. W czasach kiedy całe pokolenia chowały się na tetrze miałabyś czte
            > ry razy tyle roboty w polu/w domu

Nie wiem, za czym to argument? Miałabym i nie byłoby wtedy jednorazowych pieluch, więc nadal byłabym skazana na tetrę. Dodatkowo nie miałabym komputera z Internetem, co daje od razu skokowo więcej czasu.
        • memphis90 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 17:45
          >Moje dziecko chowało się w pieluchach >tetrowych i nie miało odparzeń.
          A ja się chowałam w tetrowych i miałam.
          • ardzuna Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 01.06.23, 23:29
            Może byłaś za rzadko przewijana albo twoja mama nie miała dobrego kremu do pupy niemowlaka.
            • chatgris01 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 02.06.23, 08:23
              Wystarczy miec wrazliwa skore. A w latach 60 i 70 nawet nie stosowano kremow do przewijania, tylko puder (zasypke) i oliwke.
              • ardzuna Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 02.06.23, 22:46
                Na szczęście żyjemy w latach 20. XXI wieku i teraz kremy już są, więc na podstawie tego, co się działo w latach 60. i 70, nie sposób wnioskować, czy aktualnie dzieciom będą się w tetrze odparzały pupy.
                • chatgris01 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 02.06.23, 22:51
                  Ale memphis90 nie byla niemowlakiem w latach 20. XXI wieku, a do tego postu sie odnioslam.
                  • ardzuna Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 03.06.23, 00:13
                    chatgris01 napisała:

> Ale memphis90 nie byla niemowlakiem w latach 20. XXI wieku, a do tego postu sie
                    > odnioslam.

Nic nowego nie wniosłaś, bo już wcześniej pisałam, że zapewne jej mama nie miała dobrego kremu.
                    • chatgris01 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 03.06.23, 07:53
                      No i wlasnie do tego postu o kremie sie odnioslam big_grin
                      Tylko i wylacznie. Zluzuj warkoczyki tongue_out
    • kaki11 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 30.05.23, 21:58
      Osobiście ze względów ekologicznych używaliśmy pieluch jedno i wielorazowych zamiennie. I o ile te wielorazowe w domu nie sprawiały wielkiego problemu, tak na wycieczkach, w czasie długich podróży samochodem czy na wakacjach gdzie nie zawsze pod ręką jest pralka i możliwość organizacji segregowania byłoby to dla mnie problematyczne więc z nich rezygnowaliśmy na ten czas.
      Żyjemy niestety w świecie zawalonym plastikiem. Łatwo jest zakazać sklepom rozprowadzania zrywek w sklepach a jakoś tego nie robimy. Duży sens miałoby np. wprowadzenie obowiązku szklanych zwrotnych butelek z sensownym systemem ich rozprowadzania, dzięki czemu miałby szansę być ponownie używane. I osobiście uważam, że takie działania które realnie nie utrudniałby niemal wcale życia większości ludzi, a są przez większość społeczeństwa używane cały czas miałby większy sens niż te pieluchy które używa cześć ludzi przez określony czas, a faktycznie może im utrudniać. I ja nawet nie byłabym wielką przeciwniczką takiego rozwiązania, ale widzę dużo lepsze i efektywniejsze gdyby ktoś naprawdę chciał zadziałać pro ekologicznie. Rozważałabym, za to popularyzowanie pieluch biodegradowalnych i ulepszanie ich tak by były takie w coraz większym stopniu.
      • alpepe Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 10:45
        Ponad trzydzieści lat temu sprawdzono ten system opakowań szklanych wielorazowych. Wyszło, że to szkodzi środowisku o wiele bardziej, jeśli chodzi o odpady i zanieczyszczenie, niż butelki plastikowe jednorazowe. Je możesz przetopić, masz nowiuśkie, czyściutkie, a segregacja, mycie i wprowadzenie do obiegu szklanych opakowań obciąża środowisko, głównie chodzi o silne detergenty.
    • borsuczyca.klusek Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 30.05.23, 22:03
      A prezerwatywa ile się rozkłada? Proponuję też zakazać, mniej zboczeństw będzie 🙄
      • ga-ti Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 30.05.23, 23:58
        Ha, to trzeba przeliczyć, bo jak zakażemy prezerwatyw to się może okazać, że przysypią nas pieluchy wink
        • borsuczyca.klusek Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 30.05.23, 23:59
          Gdzie się nie odwrócić doopa z tyłu 🤷‍♀️
          • ga-ti Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 00:33
            big_grin
        • memphis90 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 17:53
          Wprowadzić wielorazowki! I zakłady wulkanizacji kondomów?
    • dramatika Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 30.05.23, 22:04
      black.imak napisał(a):

> Czy nie powinno się zakazać używania takich pieluch?

Jak najbardziej, zaraz po tym, jak korposy przestaną celowo produkować sprzęt, który psuje się zaraz po gwarancji oraz przestaną bez przerwy wprowadzać aktualizacje sprzetowe i aplikacji, które nic nie dają poza koniecznością wymiany sprzętu.
      • better.call.kim Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 10:48
        Ja postuluję najpierw te samochody, co mają wytrzymywać 30 lat.
    • anorektycznazdzira Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 30.05.23, 22:09
      NIC nie pomoże, jeśli nie będzie na serio realizowany recycling.
      Jak zakażesz pieluch, to zakaż i podpasek.
      Jak zakażesz podpasek, to zakaż papierosów z filtrem.
      I tak dalej.
      A to wszystko i tak będzie kabaretowym zagraniem przy ilościach opakowań wp***nych na wszystko. Pamiętajmy, że poza opakowaniami, które widzimy (przedmiot w owijce, owijka w filijce, folijka w kartoniku, katronik w cylofaniku) są jeszcze opakowania zbiorcze kilku stopni... suspicious
      • better.call.kim Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 07:39
        Ciastka w plastikowej wyprasce, całość w kartonowym pudełku z plastikowym okienkiem i na to folia.
        • black.emma Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 07:59
          Dokładnie tak, też mnie to strasznie wkurza! Do tego 3 chipsy w ogromnej paczce i inne takie kwiatki. Jakoś to nie zostało uregulowane, a zwykłym konsumentom utrudnia się życie jak tylko można.
          • memphis90 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 17:53
            Chipsy to akurat maja sens. Chodzi o to, żeby nie były pogniecione.
    • balbina1710 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 30.05.23, 22:18
      Super pomysl! Ja proponuje wprowadzic to przed zakazem samochodow! Jak sie sprawdzi, to pomyslimy o samochodach wink
    • alina460 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 30.05.23, 22:42
      Proponuję zakazać ludziom żyć. Od razu będzie ekologiczniej!
    • arthwen Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 30.05.23, 22:48
      Tak, ja.
      Za wyjątkiem pierwszych 2 tygodni po urodzeniu syna, kiedy stosowaliśmy pampersy, bo czekaliśmy na zamówione bambusowe (teraz można kupić na każdym rogu prawie, te prawie 14 lat temu dopiero wchodziły na rynek polski).
      Potem pampersów kupiliśmy może jedną paczkę w sumie, na awaryjne sytuacje/wyjazdy.
      • arthwen Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 30.05.23, 22:50
        Tzn ja używałam, za zakazem nie jestem. Już prędzej na wymuszeniu na producentach stosowania biodegradowalnych materiałów.
      • angazetka Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 30.05.23, 22:59
        Można je kupić na każdym rogu, ale są kilkukrotnie droższe od zwykłych.
        • arthwen Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 30.05.23, 23:04
          Wiesz, wtedy były kilkunastokrotnie droższe wink
          Przeliczyliśmy, że jakby dziecko używało pampersów przez 2,5 - 3 lata, to nam wyjdzie na jedno wink
          Jednorazowo to był wydatek prawie 4k. Potem jeszcze coś dokupiliśmy co prawda, ale to już jakieś drobiazgi były w porównaniu.
          • angazetka Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 30.05.23, 23:08
            Dobra, to ja idę poczytać więcej wink
            • thank_you Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 06:26
              Koszt był porównywalny do pieluch jednorazowych - przy czym tu musiałaś wyskoczyć z kasy na raz (ja dwa razy, syn odpieluchowal sie sporo przed 2 rz), a wydatki na pieluchy jednorazowe masz rozłożone w czasie.
              Ja za japońskie płace Ok 580 za zamowienie (4 paczki) - schodzą w ciagu 3 m-CY.

Jesli chce Ci sie w to bawić, to pamietam, ze te 12 lat temu były odpowiednie fora, gdzie mogłaś dowiedzieć wie wszystkiego o tych pieluszkach. Mnie juz sie nie chce, ale to zwykle lenistwo, bo przy młodym nie było przy tym jakoś szczególnie dużo pracy. Po prostu nawet czytać mi sie o tym nie chce.
    • stasi1 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 30.05.23, 22:56
      Znajomy pisowiec chciał palić wnuka pieluchami w piecu, niestety nie bardzo się dało. Palić dlatego że nie miał pojemnika na śmieci bo przecież nie produkuje śmieci. W końcu 6 osób to jakie śmieci może wytworzyć?
    • vivi86 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 30.05.23, 23:45
      Taaaaaa a tymczasem we Francji nie wolno latać samolotem na dystansach do pokonania w 2 h pociągiem. Z wyjątkiem prywatnych odrzutowców. Tyle warta wasza ekologia.
    • ga-ti Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 00:01
      Jak to dobrze, że moje dzieci wyrosły z pieluch.
      Nie, nie jestem za zakazem. Jakbym miała prać sterty pieluch jednocześnie zajmując się małymi dziećmi to bym chyba zwariowała, 'wioski' do pomocy nie mamy. Jest tyle innych możliwych rozwiązań ekologicznych, poprawiających środowisko, że przypieprzanie się do rodziców małych dzieci jest nie na miejscu.
    • jednoraz0w0 Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 03:06
      Można zakazać, ale jak się zacznie osobom przewijającym i piorącym tetrowe pieluchy płacić za czas włożony w tę zabawę (wiem, powtarzam się niczym gościu od Kartaginy)
    • nellamari Re: Zakaz stosowania jednorazowych pieluch 31.05.23, 05:50
      Jestem za, ale najpierw zakaz stosowanie jednorazowego papieru toaletowego !