Dodaj do ulubionych

Pytanie prawnicze - stwierdzenie właściwości sądu

31.05.23, 09:21
Przyszło do mnie pismo z postanowieniem sądu, że jest sądem niewłaściwym w danej sprawie i dokumenty zostaną przesłane do sądu właściwego. Tam jest chyba 7 dni na zaskarżenie postanowienia.
Czy ja dobrze rozumiem, że sąd właściwy dostanie te dokumenty dopiero po minięciu terminu odbioru przesyłki przez wszystkich uczestników + te 7 dni na zaskarżenie?
Zaskarżać oczywiście nie ma czego, wniosek poszedł typowo na odpierdol, mam też awizo dla osoby, która ze mną nie mieszka i nie będzie tego odbierać.
Jeśli to wydłużyłoby aż tak sprawę, byłoby dobrze, bo będzie widać postępy i starania, chociaż zewnętrzne.
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Pytanie prawnicze - stwierdzenie właściwości 31.05.23, 09:30
      Ta, dobrze rozumiesz. Akta pójdą dopiero wtedy kiedy wszystkie strony otrzymają postanowienie i upłynie im termin na zaskarżenie (sąd zawsze czeka, bo zażalenie może zostać wniesione w ostatnim dniu terminu pocztą).
      • alex_vause35 Re: Pytanie prawnicze - stwierdzenie właściwości 31.05.23, 10:49
        A jak ktoś nie odbierze, to w terminie, kiedy przesyłkę uznaje się za doręczoną czyli po 14 dniach od awiza? Plus termin na zaskarżenie?
        • daniela34 Re: Pytanie prawnicze - stwierdzenie właściwości 31.05.23, 10:50
          Tak, wtedy 14 dni awizacja i dopiero od następnego dnia leci termin 7 dni.
          • alex_vause35 Re: Pytanie prawnicze - stwierdzenie właściwości 31.05.23, 13:11
            Dzięki !
            • alex_vause35 Re: Pytanie prawnicze - stwierdzenie właściwości 31.05.23, 19:42
              I jeszcze jedno pytanie prawne mam, czy mogę wnosić o nadzór kuratorski także powyżej 18 roku życia? Bo na pewno będę się tego domagała, ale jak się skończy z dniem 18-tych urodzin, to może dupa z tego być...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka