Dodaj do ulubionych

Giertych tak czy nie (do Senatu)?

31.05.23, 10:03
Kandydatura R. Giertycha w wariancie Kwiatkowskiego tj. własny komitet wyborczy i brak konkurencji ze strony wspólnego komitetu opozycji (Paktu Senackiego) - Lewica marudzi protestująco, inni jakby bez jednoznacznego zdania.
Za Romanem przemawiają jego możliwości prawnicze, medialnosc i silny konflikt z PiS, tu jest już niemal kombatantem, przeciw - historia z Młodzieżą Wszechpolska i Ligą Polskich Rodzin, niegdysiejsze wątki antyunijne.
Co ematka sądzi?
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 10:07
      Ceniąc zjadliwy dowcip i język mimo wszystko pamiętam jak chciał wyrzucać z listy lektur Mrożka.
      • daniela34 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 10:07
        Wróć, nie Mrożka, Gombrowicza!
        • leosia-wspaniala Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 18:40
          Pamiętam! Wszyscy wtedy czytali Gombrowicza, wołał z każdej wystawy w księgarniach wink
      • triss_merigold6 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 10:10
        Wtedy tego nie rozumiałam, bo PR miał dno i kilo mułu, ale jak mi dziecko poszło do szkoły to doceniłam, że jako pierwszy głośno zwrócił uwagę na problem przemocy w szkołach i bezradności/bezwladu dyrekcji.
      • krwawy.lolo Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 10:26
        To, że Czarnek pobił gościa na głowę jest dość skromną zasługą.
    • ricemice79 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 10:12
      Mam dobrą pamięć, pamiętam działania i wypowiedzi Giertycha. Media próbują ocieplić jego wizerunek (podobnież i Terleckiego np) ale nie wierzę ze się zmienił czy ze też zmienił swoje poglądy. Jestem na nie. To nie jest żadne "mniejsze zło" czy jak tam sobie inni racjonalizują.
      • mdro Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 11:13
        Na pewno chodziło ci o Terleckiego? Może o Jackowskiego?
        • triss_merigold6 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 11:23
          A może o Michała Kamińskiego, którego PO przytuliła?
          • mdro Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 11:41
            Misiek Kamiński się przynajmniej odciął... (poza tym poza darami dziękczynnymi dla Pinocheta nie miał na koncie aż tak interesujących dokonań jak Giertych).
            • triss_merigold6 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 11:52
              Nie będę obiektywna, bo to nie trawię.
              • triss_merigold6 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 11:52
                go
                • daniela34 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 11:56
                  Najwyraźniej każda z nas ma alergię na innego nawróconego. Ja zniosę Kamińskiego, zniosę nawet Jackowskiego, ale absolutnie nie trawię Gowina i skromnej grupki jego Gowiniątek.
                  • triss_merigold6 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 11:59
                    Gowin to inna liga, fascynujący przypadek kregowca bez kręgosłupa.
                    • kaczka_w_wisniach Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 12:03
                      A ja akurat wyżej cenię Gowina niż Giertycha (ciut wyżej, ale jednak). Brak kręgosłupa traktuję jako cechę domyślną u polityków.
                      • daniela34 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 12:07
                        Gowin więcej szkód narobił w systemie prawnym niż Giertych kiedykolwiek zdołał a teraz kreuje się na uciśnioną niewinność. Tego nie strawię.
                        • kaczka_w_wisniach Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 12:11
                          Ja z branży nauki, gdzie szkody Gowina były dużo mniejsze niż jakakolwiek decyzja Giertycha
                          • daniela34 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 12:14
                            Tylko zmiany w nauce mają zdecydowanie mniejszy zakres oddziaływania. Natomiast zmiany w systemie sądowniczym w tej chwili dotykają już wszystkich, nawet tych, którzy nie mają nawet pół sprawy w sądzie (brak środków z UE, no jakoś się TK dzisiaj nie odkłócił).
                            • kaczka_w_wisniach Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 12:36
                              daniela34 napisała:

> Tylko zmiany w nauce mają zdecydowanie mniejszy zakres oddziaływania. Natomiast
                              > zmiany w systemie sądowniczym w tej chwili dotykają już wszystkich, nawet tych
                              > , którzy nie mają nawet pół sprawy w sądzie (brak środków z UE, no jakoś się TK
                              > dzisiaj nie odkłócił).

Ja jeszcze doliczam na konto Giertycha wyjście z piwnicy młodych chłopców znajdujących ujście swoich instynktów w kościele i okazjonalnych zebraniach z okazji urodzin Hitlera. Ciężko będzie to zagnać z powrotem do jaskiń
                          • jednoraz0w0 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 17:00
                            Jarosław „słyszę krzyk zamieszanych zarodków” Gowin mniej szkodliwy?
                            • kaczka_w_wisniach Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 18:34
                              jednoraz0w0 napisał(a):

> Jarosław „słyszę krzyk zamieszanych zarodków” Gowin mniej szkodliwy?

Może przeczytaj wypowiedzi Giertycha, także o aborcji i potem porównuj. O na przykład tę:
                              tvn24.pl/polska/pomysl-giertycha-o-aborcji-na-lekcji-biologii-ra26765-3599766
                        • mia_mia Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 12:17
                          O tak Gowin to jest oddzielna kategoria i dno mułu, które niewielu polityków będzie oglądać, az tak nisko upaść to chyba nie jest łatwo (obym za kilka lat nie musiała tego odszczekać mówiąc, że Gowin to miał kręgosłup w porównaniu do dzisiejszych polityków)
                          • triss_merigold6 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 12:19
                            Hm... patrz Kukiz...
                  • mdro Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 12:03
                    Nie lubisz Sroki? Ona tak niewinnie mruga oczętami big_grin

Gowin jest blee, ale z takich mniej rzucających się w oczy dorzucę jeszcze Ujazdowskiego.
                    • daniela34 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 12:08
                      No jakoś, cholera, nie lubię smile

Ujazdowskiego też nie lubię, z tym że on rzeczywiście mniej się teraz rzuca w oczy.
                      I jeszcze szlachetny Bugaj działa mi na nerwy - też z gatunku "pierwszy naiwny z operetki." No skąd on biedny mógł wiedzieć, że PiS i Duda będą źli. No skąd? Oszukali go a on wierzył.
                  • szczypawka.jadowita Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 16:30
                    Nie trawię żadnego z wymienionych, do listy dodam Migalskiego:
                    "Każdy PiS-owiec żyje w poczuciu fascynacji Kaczyńskim" - M.Migalski
                    **
                    27 Kwi 2010 – Jeśli w boju ginie król, to kto inny, jeśli nie jego brat powinien dalej nieść sztandar?(. ... (źródło: migalski.blog.onet.pl)

Bugaja dodawać nie muszę, sam wrócił na łono PIS. Jeszcze przed Św. Zamachem mówił w radio, wtedy polskim, że jeśli Polacy po raz drugi nie wybiorą L.Kaczyńskiego, Polskę czeka kryzys gorszy od argentyńskiego, marsze głodowe, rabowanie sklepów, powszechny bandytyzm itd. To, wtedy, PISowi nie udało się, dlatego dziś realizuje inny scenariusz.
          • paszczakowna1 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 14:51
            > A może o Michała Kamińskiego, którego PO przytuliła?

Sprostowanie: Misiek Kamiński jest obecnie w mini-partyjce pt Europejscy Demokraci (czy coś takiego), która jest przyklejona do PSL, nie do PO. Chyba że chodzi ci o historię, bo gdzie on nie był...
            • triss_merigold6 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 15:07
              W PO również był, ale nie śledzę to uważnie, ponieważ nie jestem w stanie na niego patrzeć bez wstrząsu anafilaktycznego.
              • paszczakowna1 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 15:26
                Jeśli chodzi ci o aparycję, to na starość wygląda bez porównania lepiej. Schudł drastycznie (i bez efektu jojo, szanuję) i okulary nosi.
        • ricemice79 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 12:06
          O przepraszam pomyłka, chodziło mi o Terlikowskiego!
      • ricemice79 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 12:07
        miało być TERLIKOWSKIEGO
        • mdro Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 12:26
          Terlikowski nigdy nie był politykiem.
          Poza tym jemu akurat wierzę (zresztą już wcześniej jego akurat darzyłam pewnym, choć niechętnym szacunkiem), podstawowych zasad za bardzo nie zmienił, tylko podejście uległo ewolucji - powodów upatruję głównie w dorastaniu dzieci i zetknięciu się z inną optyką.
          • kaczka_w_wisniach Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 12:30
            Mam tak samo, z Terlikowskim się nie zgadzam ale go szanuję. Zresztą to nie polityk a publicysta (który robi dobrą robotę w tym sensie że prędzej trafi do wyborców ZJEP niż np. wyborcza)
          • dramatika Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 12:34
            mdro napisała:

> podstawowych zasad za bardzo nie zmienił, tylko podejście uległo ewolucji - powodów upatruję głównie w
            > dorastaniu dzieci

Całkiem możliwe, zapewnienie dzieciom dobrego wykształcenia może być kosztowne.
          • ricemice79 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 01.06.23, 11:36
            Ok Terlikowski nie jest politykiem ale wspomniałam o nim w sensie ocieplania jego wizerunku i jego osoby w liberalnych mediach. Szczerze nie widzę żeby zmienił poglądy, np na temat dzieci z invitro. Przeprosił gdzieś za to i przyznał ze zmienił zdanie?
            To ze krytykuje pedofilie w kościele to nie jest zmiana poglądów. A media właśnie pokazują tylko te "dopuszczalne i właściwe" poglądy Terlikowskiego, które im pasują, reszta jest zamiatana pod dywan.
    • po_godzinach_11 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 10:18
      Dlaczego nie? Wyrazista postać, bardzo antypisowska, na pewno znajdzie zwolenników.

Pooazal, że jest odważny i skuteczny.
    • semihora Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 10:22
      Ja nie mam sklerozy i pamiętam wszystkie "mądrości" i "sukcesy" Giertycha. Nie kupuję go jako wielkiego antypisowca.
      • semihora Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 10:25
        Ale trzeba przyznać, że zabawne jest patrzenie, jak niektórzy robią z niego kombatanta big_grin
      • princesswhitewolf Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 11:28
        no to go nie sledzisz. Jest to arcywielki AntyPisior ktorego raz nawet Pisuary aresztowaly
      • lella_two Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 15:04
        Ja rownież. Nie tylko pamiętam ale wciaż nie zamierzam wybaczyć reaktywacji wszechpolaków. Giertych nigdy za to nie przeprosił, nigdy nie stwierdził, że to był z jego strony zły ruch. Niech spada.
        • kaczka_w_wisniach Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 18:35
          Dokładnie, spuścił zasłonę milczenia i wszyscy radośnie uznali że się zmienił
          • lella_two Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 19:09
            Tak właśnie. Nie wierzę w żadną przemianę Giertycha, nawet jego wrogośc wobec PiS ma rys osobisty, a nie światopoglądowy.
        • jammer1974 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 22:51
          lella_two napisała:

> Giertych nigdy za to nie przeprosił, nigdy nie stwierdził, że to by
          > ł z jego strony zły ruch.

Mowil. W ktoryms z programow na yt. Przyznal wtedy ze sie mylil rowniez co do innych spraw np.antyunijnosc.
          • lella_two Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 23:30
            W programie na YT mówił? No sorry, rzeczy głoszone w mediach głównego ścieku, odwołuje się w tych samych mediach. Na YT! Równie dobrze, mógł to szeptać w kretowinę😎
    • martishia7 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 10:24
      W jakimś trudnym okręgu - czemu nie, niech walczy. Roman nie zmienił się aż tak bardzo, natomiast dobrze na głowę zrobiło mu to, że odszedł z tego łez padołu tato nestor.
      • triss_merigold6 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 10:29
        Od czasu obejrzenia w 2007 r. na żywo debaty nad uchwałą o samorozwiazaniu Sejmu jestem fanką Romana. 😆
        Świetnie mu zrobiło założenie rodziny, kancelarii, zarabianie oceanu szekli i odejście z polityki na wiele lat.
        • kaczka_w_wisniach Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 10:33
          Ależ on w czasie gdy ściskał się z Rydzykiem miał już rodzinę. Nie sądzę żeby zmienił poglądy, tylko je ukrył. W
          I to jedynie jest pocieszające że tacy ludzie jak Giertych wyczuli wiatr zmian. Jeszcze Gowin do kompletu
          • triss_merigold6 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 10:42
            Dorobił więcej dzieci, wyluzowal się, zarobił kasę, wyszedł z cienia szalonego tatusia i dziadka. Nie wiem czemu Lewica się burzy, wszak papa Giertych całą karierę naukową robił w PRL, poparł stan wojenny i był w Radzie Konsultacyjnej przy Przew. Rady Państwa (gen. Jaruzelskim).
            • kaczka_w_wisniach Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 11:04
              Ja tam się nie dam nabrać na nowe oblicze. Zwłaszcza że od starego nigdy się nie odciął.
        • martishia7 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 12:11
          Moja matka, której zdanie w sprawach polityki ogromnie sobie ceniłam, wtedy właśnie przewidziała że z Romkiem wydarzy się to, co się wydarzyło.
      • al_sahra Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 15:03
        martishia7 napisała:

> natomiast dobrze na głowę zrobiło mu to, że odszedł z tego łez padołu
        > tato nestor.

A odszedł?
        • triss_merigold6 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 15:07
          Zaskakująco jeszcze żyje.
        • martishia7 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 15:52
          Ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu - tak!
      • aqua48 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 15:03
        Jakoś nie wierzę w przemiany Giertycha. Parę nawet dość rozsądnych wypowiedzi (pod publiczkę?) w momencie przejścia z polityki "do cywila" nie oznacza że gdy powróci nie będzie snuł, knuł i grabił pod siebie. Temu panu już dziękujemy. Kręgosłup moralny z gumy do żucia nie sztywnieje ot tak.
        • princesswhitewolf Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 15:58
          ale nie o takiej przemianie tu mowa. Chodzi o to ze to byl prokatolicki zakuty leb a nagle totalna zmiana
          • aqua48 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 01.06.23, 09:43
            princesswhitewolf napisała:

> ale nie o takiej przemianie tu mowa. Chodzi o to ze to byl prokatolicki zakuty
            > leb a nagle totalna zmiana

Giertych zmienia się zgodnie z kierunkiem wiatru historii. To nic nowego. Słyszałam już z jego ust wiele totalnie sprzecznych ze sobą wypowiedzi wygłaszanych przez niego z pełnym przekonaniem.
            Ja z opcji "Romuś zostań w domu".
        • szczypawka.jadowita Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 16:52
          Giertych Roman jest prawnikiem pragmatykiem, poglądy jakie ma pokazał w czasie pierwszego PISu, ale już wtedy nie był do nich szczególnie przywiązany i Pani Katarzyna Kolenda powiedziała "A co, gdyby pewnego dnia Giertych uznał, że jest liberałem?". Nie pomyliła się.

Giertych po wielokroć i ponad wszelką wątpliwość udowodnił, że poglądów nie ma żadnych.
          Prezes PIS może uznać, że jako PIS-premier wypadłby Giertych lepiej niż Pinokio.
      • mia_mia Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 01.06.23, 12:03
        Jego ojciec żyje, ludzie co z Wami nawet jeśli nikogo (i słusznie) nie interesuje ród Giertychów to nie uśmiercajmy ich.
    • marusia_ogoniok_102 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 10:25
      Ja tego pana doskonale z jego kariery jako ministra edukacji pamiętam, pamiętam, że jest to pierwsza, testowa wersja Czarnka, więc najchętniej nie oglądałabym jego twarzy już nigdy, nigdzie.
    • kaczka_w_wisniach Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 10:31
      Nie kupuję nowego Giertycha
    • mabel_mora Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 11:01
      e-lambadziara na doskonałą pamięć i nie zapomni hitlerjugend tzn. młodzieży wszchpl i nazi-kato polaków z ligii polskich rodzin, rozpierdlenie edukacji, "matury" giertycha...

to, że nie lubi PISu nie zmienia faktu, że to obrzydliwa katolska kreatura
    • netlii Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 11:15
      Nie, temu panu dziękujemy.
      To, że (tymczasowo?) ubrał się w szaty demokraty pod kątem obsesyjnej walki z Kaczyńskim nie ma dla mnie cech autentycznej transformacji. Co najwyżej mściwości za urażone ego - wiadomo jaki styl zarządzania kadrami mieli bracia Kaczyńscy, a on był w ich zespole.

Młodzieży niezdecydowanej nie porwie, gdyż kwalifikuje się już raczej do grona "dziadersów".
      A starsi - jak ja - mają w pamięci ugruntowanego i dojrzałego wiekowo człowieka, który po pierwsze w ogóle umożliwił zarządzanie państwem PiSowi w latach 2005-2007, wpuścił do sejmu ludzi takich jak Bosak i MW, zantagonizował społeczeństwo poprzez próbę "reformy" edukacji i... no wiele innych.

Pamiętam też jak w 2005-2006 roku na manifestacje organzowaną przez LPR pod sejmem pod szyldem obrony tradycyjnych wartości przyszedł jako dumny tatuś z kolejną pociechą w wózeczku. Argument o wewnętrznej transformacji bo się rozmnożył dla mnie więc odpada.
      Zaś jeśli kierował nim tatuś i dopiero po śmierci wyrwał się z jego ciasnych objęć nie jest na jego korzyść - osobom zewnątrzsterownym też dziękuje.

Śliski typ.
      Co nie znaczy, że nie może być użyteczny. Niech funkcjonuje dalej jako pomoc prawna.
      Czytać też się za bardzo go nie da. Prywatnie skończyłam śledzić w momencie gdy na FB zamieścił post o tym, że Węgry piechotą miały zająć Zakarpacie (bez wsparcia lotniczego).
    • 1012ja Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 11:15
      w wariancie Kwiatkowskiego tj. własny komitet wyborczy
      > i brak konkurencji ze strony wspólnego komitetu opozycji (Paktu Senackiego) -

Kwiatkowski był 3. Był ktoś z PIS, kobieta z PO i jeszcze Kwiatkowski.

Jako 3 spokojnie może próbować ale żeby opozycja dała mu wolny los to żenada.

• mia_mia Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 11:16
      Ciężko powiedzieć i cieszę się, że to nie ja będę musiała decydować. Nawet jeśli nie zmienił poglądów (wątpię, bo coś tam mi się o uszy obiło, z tego co mówił prywatnie), to dzieci chyba nadal w sternikach, strumykach i żaglach czy co tam opus ma w ofercie.
      • princesswhitewolf Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 11:31
        >awet jeśli nie zmienił poglądów (wątpię, bo coś tam mi się o uszy obiło, z tego co mówił prywatnie),

przeciez PIS go aresztowal i to chyba w jego domu we Wloszech z pomoca wloskiej policji. Zaslabl wtedy na toalecie. Jak sobie wyobrazasz ze on jeszcze popiera po cichu PIS?
        • kaczka_w_wisniach Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 11:37
          Można być skrajną konserwą z urazą do pis i to właśnie przykład Giertycha. Może kogoś przekonują aktualne animozje, ale mnie akurat nie
          • princesswhitewolf Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 13:10
            tzn co? byl to teatr jak z " statystami, aktorami a nie lekarzami i maseczkami" niby?

oj kaczka w buraczkach! lol
            • kaczka_w_wisniach Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 13:23
              Lol zaiste
          • manon.lescaut4 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 13:47
            Dokładnie. W dodatku w całej tej żałosnej koalicji PiS - LPR
            - Samoobrona, to PiS był tym umiarkowanym, w opozycji do ekstremalnej prawicy i młodzieży wszechpolskiej. Czemu wiec ludzie z opozycji dają się nabrać akurat Giertychowi? Tego nie rozumiem, chyba desperacja.
            • po_godzinach_11 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 14:14
              manon.lescaut4 napisał(a

Czemu wiec ludzie z opozycji dają się nabrać akurat
              > Giertychowi? Tego nie rozumiem, chyba desperacja.

Bo wróg naszego wroga jest naszym przyjacielem.

A emocje lepiej zostawić poza polityką.
        • aqua48 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 15:07

> przeciez PIS go aresztowal i to chyba w jego domu we Wloszech z pomoca wloskiej
          > policji. Zaslabl wtedy na toalecie. Jak sobie wyobrazasz ze on jeszcze popiera
          > po cichu PIS?

Ja sobie doskonale wyobrażam. To chorągiewka - skąd powieje tam poleci, typ manipulatora i narcyza upajającego się swoją zaje..stością obojętnie w WC czy w Sejmie.
    • alicia033 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 11:21
      Nie.
    • kaki11 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 11:24
      Ja bym była na nie. Pamiętam czasy Giertycha i nie uważam, żeby on teraz miał nagle być dobrym, sensownym politykiem którego znowu chciałbym oglądać na scenie. Oj nie. A ostry konflikt z PiS też czytam jako minus, nie dla tego,że w niego nie wierzę, a dlatego że nie uważam, że w naszej polityce potrzeby jest kolejny gracz z mocnym konfliktem z PiSem. Nam potrzebni są politycy którzy będą potrafili wyjść po za ramy nawalanki Tusk -Kaczynski i ich otoczenie i będą umieć i chcieć współpracować i rozmawiać. Giertych nie jest takim człowiekiem, a wojenką to ja już rzygam
      • daniela34 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 11:29
        Akurat dla mnie ktoś chcący współpracować z PiSem byłby skreślony, więc co ty uważasz za minus, ja akurat uważam za zaletę. Chęć współpracy z tą partią dla mnie oznacza automatycznie, że traktuję takiego polityka jako kolejnego pożytecznego idiotę z menażerii Kaczyńskiego. Coś jak Gowin bis przeistoczony z nagła w Agrosrokę, obecnie w fazie rozpadu.
        • asfiksja Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 14:40
          >Chęć współpracy z tą partią dla mnie oznacza automatycznie, że traktuję takiego polityka jako kolejnego pożytecznego idiotę z menażerii Kaczyńskiego
          Otóż to! Ja nawet nie wnikam, czy ktoś jest z PIS, z przystawki czy tylko ma zdolność koalicyjną z PIS, dla mnie to jedno i to samo.
      • leosia-wspaniala Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 19:14
        >Nam potrzebni są politycy którzy będą potrafili wyjść po za ramy nawalanki Tusk -Kaczynski i ich otoczenie i będą umieć i chcieć współpracować i rozmawiać. Giertych nie jest takim człowiekiem, a wojenką to ja już rzygam

Co k...? Rozmawiać i współpracować ze zorganizowaną grupą przestępczą? Nie ma nawalanki Tusk-Kaczyński, jest walenie Kaczyńskiego w Tuska. To nie Tusk się zapluwa na myśl o Kaczyńskim, jest dokładnie na odwrót.
    • princesswhitewolf Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 11:29
      Fascynuje mnie przemiana Giertycha. Od jakiejs dziwacznej Ligii Rodzin Polskich i programu partii z kosmosu do antypisowca.

Normalnie zwrot 180stopni po smierci ojca. Chyba nie ma tak radykalnego przypadku przemiany
      • mia_mia Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 11:42
        Ojciec Giertycha żyje (przepraszam jeśli się powtarzam, ale coś nie tak u mnie z forum czy internetem)
        • princesswhitewolf Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 12:58
          a sorry to ja- ja zazwyczaj odpowiadam tylko na post startowy i nie przebijam sie przez tysiac odpowiedzi stad moje odpowiedzi sa czesto od czapy.

Niesamowite ze ojciec zyje a u syna taka przemiana. Moze staremu tez sie pozmienialo hehe
          • triss_merigold6 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 13:02
            Jest tak stary, że nie ma żadnego znaczenia.
            • princesswhitewolf Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 13:06
              zalezy od poziomu demencji
        • manon.lescaut4 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 13:53
          Aż musiałam sprawdzić bo nie uwierzyłam smile Faktycznie stary dendrolog żyje.
          • martishia7 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 13:58
            Też się zdziwiłam big_grin Najwyraźniej - utracił wpływ.
      • dramatika Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 12:41

> Normalnie zwrot 180stopni

To nie jest żaden "zwrot". Giertych i jego rodzina są narodowcami, natomiast PiS to historyczna rekonstrukcja sanacji. Narodowcy od zawsze się nienawidzili z sanacją, stąd nienawiść Giertycha do Kaczyńskiego. W Polsce narodowcy nie mają w praktyce żadnej reprezentacji politycznej (pomijam Ruch Narodowy z poparciem na granicy błędu), więc Giertych się przylepił do Platformy, aby z tej pozycji zwalczać PiS.
        • princesswhitewolf Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 13:01
          mowisz ze Giertych to z linii Dmowskiego itd? ale oni nie byli tacy katoliccy przynajmniej w zalozeniach nie
          • dramatika Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 13:17

> mowisz ze Giertych to z linii Dmowskiego itd?

Tak, a PiS po linii Piłsudskiego.
            • princesswhitewolf Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 13:29
              nie tlumacz, wiem co to byla sanacja
              • dramatika Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 13:32

> nie tlumacz, wiem co to byla sanacja

Tłumaczę dla czytających nas osób polskojęzycznych, które uważają, że Giertych i PiS to była jedna bajka tongue_out
                • princesswhitewolf Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 16:00
                  nie jedna bajka ale Liga Polskich Rodzin byla ultra konserwa i katolicka a Giertych dzisiejszy to jakas inna osoba
                  • dramatika Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 16:12

> nie jedna bajka ale Liga Polskich Rodzin byla ultra konserwa i katolicka a Gier
                    > tych dzisiejszy to jakas inna osoba

On potrzebuje immunitetu, powie absolutnie wszystko (lub przemilczy), aby go dostać. Nie wiem w jaką retorykę idzie dziś, ale 4 lata temu potępiał PO za to, że się włączyła w popieranie LGBT (to chyba było przy wyborach do PE).
                    On się nie zmienił, od zawsze miał kosę z Kaczyńskim, a PO traktuje instrumentalnie.
                  • aqua48 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 01.06.23, 09:46

> Giertych dzisiejszy to jakas inna osoba

Giertych to osoba która dla polityki zrobi i powie wszystko.
        • netlii Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 13:30
          dramatika napisał(a):

>
          > To nie jest żaden "zwrot". Giertych i jego rodzina są narodowcami, natomiast Pi
          > S to historyczna rekonstrukcja sanacji. Narodowcy od zawsze się nienawidzili z
          > sanacją, stąd nienawiść Giertycha do Kaczyńskiego.

Ta, a koalicja trwająca do 2007 to co to było? Próba rekonstrukcji przedwojennego Związku Młodych Narodowców pod patronatem sanacji? tongue_out
      • jammer1974 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 22:53
        > Normalnie zwrot 180stopni po smierci ojca.

"Po smierci ojca" moze tu byc slowem kluczowym.
        • triss_merigold6 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 23:01
          Ale jego ojciec wciąż żyje...
    • damartyn Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 11:33
      Jego trudno uważać za zrównoważonego tak , ze NIE, NIE
      • pasquda77 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 12:00
        Mam z Giertychem codzienny kontakt (nie osobisty i nic więcej nie napiszę 😝) wierzę w jego przemianę, to akurat stało się naprawdę.Robi w tej chwili kawał dobrej roboty jeśli chodzi o pracę na rzecz opozycji, chociaż wolałabym go w roli prokuratora generalnego niż senatora, uważasz, że wówczas PiS zostałby rozliczony z każdego świństwa.
        • asfiksja Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 12:06
          Ja nie mam z nim żadnego kontaktu, ale też nie mam wątpliwości co do szczerości jego przemiany, myślę że naprawdę przejrzał na oczy (rychło w czas). Tyle że teraz powinien pokutować za swoje dawne przewiny poprzez mrówczą pracę na rzecz praworządności, a nie pchać się na synekury. No ale może dla niego mandat senatora to właśnie taka niskopłatne, niskoprestiżowe mrówcze stanowisko?
          • triss_merigold6 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 12:13
            Biorąc pod uwagę sprawy jego kancelarii, praca jako senator to opcja charytatywna.
            • brittaanna Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 16:26
              Raczej o immunitet chodzi. Li tylko.
              Zbyt dobrze pamiętam wszechpolaków, no i te dziwne sprawy finansowe.
              Zdecydowanie na nieee
              • asfiksja Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 18:45
                >Raczej o immunitet chodzi. Li tylko.
                W sensie, że przez ostatnie 8 lat obywał się jakoś bez, ale od października 2023 immunitet będzie niezbędny? To by była piękna opowieść, gdyby nie fakt, że się nie trzyma kupy.
          • dyzurny_troll_forum Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 12:22
            asfiksja napisał:

> No ale może dla niego mandat senat
            > ora to właśnie taka niskopłatne, niskoprestiżowe mrówcze stanowisko?

Nie o stanowisko tu idzie. Potrzebuje desperacko immunitetu...
            • asfiksja Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 14:42
              >Potrzebuje desperacko immunitetu...
              Widzę, że desperacko próbujesz rozśmieszyć forum. Po 8 latach rządów wroga to chyba właśnie dla odmiany od października immunitet będzie mu psu na budę.
          • dramatika Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 12:32
            asfiksja napisał:

> powinien pokutować za swoje dawne przewiny poprzez mrówczą pracę na rzecz
            > praworządności

Będzie panu Giertychowi ciężko wykonywać mrówczą pracę na rzecz praworządności, bo nienawykły. Blokowanie poszkodowanym przez bank konsumentom dochodzenia swoich racji nie nazwałabym praworządnością.

www.rp.pl/kraj/art9580061-czlowiek-giertycha-torpeduje-sprawe-frankowiczow
          • pasquda77 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 12:33
            Dokładnie to robi, pracuje na rzecz opozycji i robi naprawdę kawał dobrej roboty, to dzięki niemu na TT rządzi przekaz opozycyjny, a nie pisowski.
            • dramatika Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 12:35
              pasquda77 napisała:

> dzięki niemu na TT rządzi przekaz opozycyjny, a nie pisowski.

Na TT przekaz jest taki, jaki sobie ustawisz. Możesz mieć 24/dobę samego Giertycha, Tuska i Lisa.
              • pasquda77 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 12:40
                Serio? Czyli boli doopa o skuteczność działania sieci na wybory, oj boli 😂
                • dramatika Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 12:45
                  pasquda77 napisała:

> Serio? Czyli boli doopa o skuteczność działania sieci na wybory, oj boli 😂

Na moim TT "sieć Giertycha" to powód do beki, od tego nie boli doopa tylko co najwyżej brzuch tongue_out
    • asfiksja Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 11:59
      Akurat trochę kojarzę Jadwigę Rotnicką, którą wysiudał z "obwarzanka" poznańskiego. To bardziej wartościowa polityczka od niego, choć bije niepomiernie mniej piany. Cieszę się, że pan Roman nawrócił się na dobrą stronę mocy, ale ja mam jednak dobrą pamięć i nie odkreślam grubą kreską tego, że kiedyś się sprzedał Kaczyńskiemu (nie za gotówkę, a za władzę i stanowisko). I absolutnie się nie dziwię partiom opozycyjnym, że nie chciały Giertycha na listy.
    • la_mujer75 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 12:06
      Mimo tego, że na jednym marszu skakaliśmy prawie ramię w ramie, to jednak ..."NIE" dla tego pana.
      Nie wierzę w jego przemianę. Nie wierze, że ktos, kto miał tak sprawy mózg, jest wstanie się zmienić.
    • dyzurny_troll_forum Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 12:12
      triss_merigold6 napisała:

> Co ematka sądzi?

Nie mogę się doczekać jak będzie Roman Giertych senator wprowadzał razem z Donaldem Tuskiem dozwoloną aborcję do 12 TC...
    • primula.alpicola Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 12:35
      Bez entuzjazmu, ale tak, może być.
    • areyoubetter Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 12:37
      Oczywiście, że TAK. Będzie świetnym prokuratorem generalnym.
    • taje Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 12:48
      Nie jestem fanką z uwagi na dawne poglądy ale jest skuteczny, wyrazisty medialnie i zaciekle antypisowski więc jestem na tak.
    • arthwen Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 12:54
      Ja jestem bardzo na nie, bo za dobrze pamiętam jak tę Młodzież Wszechopolską i to co wtedy wygadywał. Wiem, że teraz twierdzi, że jest po drugiej stronie barykady, ale ja mu po prostu zwyczajnie nie wierzę. Po prostu konflikt z PiS ma taki, że wrogowie mojego wroga są moimi przyjaciółmi, ale na zaufanie to za mało.
      • triss_merigold6 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 13:00
        Na litość boską, dorosła jesteś, wiara czy zaufanie do polityków są kompletnie nieistotne.
        • arthwen Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 13:55
          Kwestia definicji tongue_out
    • szafireczek Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 13:20
      Do Senatu😁 wymyślił sobie sposób na miękkie lądowanie przed emeryturą?
      • jammer1974 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 22:55
        szafireczek napisała:

> Do Senatu😁 wymyślił sobie sposób na miękkie lądowanie przed emeryturą?

Emeryture to jeszcze mu nie w glowie. Wyglada jakby dopiero sie rozkrecal.
        • pasquda77 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 01.06.23, 07:30
          Giertych ma 52 lata!O jakiej emeryturze wy mówicie?🤦
          • mava1 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 01.06.23, 09:49
            jak zaliczy kadencję, jedna a być moze i druga, to emerytura juz blisko. Poza tym to zawsze dostanie emeryturę senacką, nawet jak przejdzie na nia za 15 lat, juz nie wspomnę, że będzie miał prawo do wcześniejszej emerytury, albowiem praca w sejmie i senacie (kilka posiedzień w roku) jest "niezwykle mecząca).
    • jednoraz0w0 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 16:57
      A to wszystko zależy od tego kto by był zamiast niego.
      • kaczka_w_wisniach Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 18:37
        No właśnie problem w tym że wygryzł Rotnicką
        • triss_merigold6 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 18:48
          Ona jest już za stara na kolejną kadencję.
          • jednoraz0w0 Re: Giertych tak czy nie (do Senatu)? 31.05.23, 19:31
            Biden jest starszy i daje radę, a kobiety na ogół się lepiej na starość trzymają

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka