trampki_w_kwiatki Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 31.05.23, 19:28 No nooo, ale macie rozbudowane menu. U nas jak wpadniemy w cug to tak jedziemy na jednym daniu tydzień 😜 Ostatnio wpadłam po uszy w pampuchy z szarpaniną w sosie barbecue i kimchi. Dzisiaj zajadam małosolne i borówki do wypęku. Przez dwa tygodnie były nieustannie (nieomal) pity z oliwą, ziołami oraz sałatką z pomidorów i fety. Jutro będzie zupa z soczewicy, pomidorów z wołowiną. No i szparagi w szynce parmeńskiej też jedliśmy długo. W międzyczasie chłop zajadał się plackami ziemniaczanymi z niemieckiego sklepu na A. Koniec listy. Gdyby mnie w międzyczasie nie żywił trochę pracodawca a trochę punkty zbiorowego żywienia, gdzie też w sumie w kółko kupuję tę samą grillowaną karkówkę z surówką, to bym na tym krótkim menu 2 miesiące przeżyła. Odpowiedz Link Zgłoś
ren.s Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 31.05.23, 19:30 Teraz to wzięłam na tapet sezonowe pyszności: 1. risotto ze szparagami i parmezanem 2. makaron z boczkiem, szparagami, kremówką i parmezanem 3. szparagi z sosem holenderskim i jajkiem sadzonym lub w koszulce 4. młode ziemniaki polskie z sosem z szalotki na maśle, koperku i jogurtu greckiego, do popicia kefir 5. małosolniaki ze wszystkim 6. mus truskawkowy z kasza manną na mleku na półgęsto z topionym masłem i cynamonem 7. zupa kalafiorowa ze świeżego kalafiora z młodą marchewką i lanymi kluskami oraz dużą porcją koperku 8 colesław z młodej kapusty 9. łazanki z młodą kapustą 10. młoda kapusta "zasmażana" 11. zupa z botwinki z mleczkiem kokosowym z Jadłonomii (czekamy cały rok) 12. Barszcz ukraiński z botwinką 13. makaron z sosem z pieczonej fety, czosnku i pomidorków koktailowych 14. mizeria najlepiej z domowym kebabem i frytkami z piekarnika 15. sałata masłowa z sosem z lekko posłodzonej śmietany/ jogurtu (smak dzieciństwa) 16. pomidory malinowe bez skórki z cebulą i śmietaną/jogurtem To tak na szybko Odpowiedz Link Zgłoś
nostalgia81 Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 31.05.23, 19:41 Bigos ? A wklejcie pls co dzieć je, bo ja bym poszalała, on niekoniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
brittaanna Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 31.05.23, 19:44 U mnie najczęściej : 1)spaghetti z ragu, z marchwią i selerem naciowym 2)zapiekanka z sosem ragu plus wędlina, mazarella, jajko gotowane 3)carbonara, pseudo cebula, boczek, śmietanka plus jajko plus parmezan 4) carry czerwone z fasolą i goszkiem, lub cukinia 5)chinskie, kurczak filet plus mrożonka chińska plus sos umiwersalny do chińskiego 6)pad thai-przebój 7)losos plus szpinak plus śmietanka, natka, makaron 8)zapiekanka makaron, Łosoś, brokuł plus sos śmietanowy plus ser 9)kurczak filet plus szparagi plis pomidory suszone plus cebula, czosnek, smietanka 10)kurczak plus szpinak, cebula, czosnek ser pleśniowy, natka 11)tuńczyk, cebula, czosnek, oliwki, ostra papryczka, kapary, natka, sok z cytryny plus makaron 12)chili con carne 13)udka pieczone plus ziemniaki plus surówka 15)schabowe 16)karkowks z patelni grillowej 17)fajitas z kurczaka plus salsa, ryż 18)klopsiki z sosem pomidorowym na ostro 19)dorsz z patelni 20)polędwiczki z sosem z kurek albo pieczarki 21)zupa z soczewicy , brokułowa Pomidorowa Żurek Zalewajka Ogórkowa Botwinkowa Barsz ukraiński Bigos, gołąbki, pierogi, gulasze, rzadko To stałe menu, pomiędzy dużo eksperymentow 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 31.05.23, 19:45 ta lista taka bez sensu - i co codziennie gotujesz co innego i wszystko zjadasz? menu powinno być tak pomyślane żeby ci płynnie jedne dania wychodziły w drugie np rosół z którego robisz potem zupy przez cały tydzień a z miesa z zupy pierogi albo zapiekanki itd... inaczej ciężko zrobić zakupy w pon na burrito we wtorek na curry i w srode na spagetti... Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 31.05.23, 19:51 ale dlaczego bez sensu? gotuje codziennie cos innego i tak zeby bylo na 'jeden dzien' w domu 3 dorosle osoby, nie lubimy odgrzewanego jedzenia (wyjatek to lazania, golabki, czasami tarta) mrozonego 'na pozniej' ( czasami mam nalesniki, paszteciki) tez nie bardzo, wole zamrozic polprodukt lub surowiec Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 31.05.23, 19:54 Poza tym autorka prosiła o propozycje dań i wyraźnie napisała, że w praktyce jadają jedno danie dwa dni. Rozumiem, że chodziło jej o przykłady by się zainspirować a nie konkretny jadłospis na maj lub czerwiec (polecam, w tym celu, Ćwierciakiewiczową). Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 31.05.23, 20:29 Ja gotuje codziennie. Czasami sie zdarzy, ze zostaje cos z poprzedniego dnia (wyszło więcej, kogoś nie było w domu itp). Wtedy jemy na drugi dzień, ale wtedy robię inna surówkę, zamiast ryżu - kasze, gotuje zupę. Zakupy robię raz w tygodniu. Dań nie planuje. Otwieram lodówkę , patrzę co mam i wymyślam na poczekaniu, często wpisując produkty w google i patrzę jakie danie mi zaproponuje. Dzisiaj miałam - chilli con carne Wczoraj - zielona fasola po turecku (z mięsem i pomidorami). Niedziela - zupa z czerwonej soczewicy po turecku plus tureckie pierożki z sosem jogurtowym (po turecku manti). W inne dni (z tego co pamietam) - kurczak stir&fry z papryka - kurczak po koreańsku - lasagnia szpinakowa - zupa krem z zielonych szparagów -zupa z pora i ziemniaków - Pieczone warzywa z mięsem (tureckie danie) - pieczony łosoś z warzywami - curry (rożne wersje , z mięsem albo vege) Do wszystkiego zawsze sałatka, czasami pieczone warzywa typu zapiekane szparagi, brukselka itp Niektóre rzeczy gotuje czesciej, inne wypadają raz na jakis czas jak np placki ziemniaczane, które lubię ale wszyscy traktują raczej jak przekąskę niż obiad. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 31.05.23, 20:32 Nie, nie jest ciężko. Robię normalnie zakupy i niemal codziennie mam inny obiad. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 01.06.23, 00:56 No ja nie zawsze, ale własnie nie mam problemu by zrobić zakupy na tydzień planując obiady. Odpowiedz Link Zgłoś
brittaanna Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 31.05.23, 20:57 To do mnie? Mam 3chlopa i jedzą wszystko, jak zostanie to na kolację 😁rosołów nie gotuję ani pierogów z mięsa z rosołu, tak to moja mama. U mnie codziennie coś innego. Tak, w pon spagetti, we wt curry, a środę paella. W czw chińskie, w piątek ryba. Kotlety mielone na trzy dni, z dwóch kg mięsa. Dużo nas to i obiady konkretne, zupy jako dodatek. Zużywam wszystko co kupię. Często pomysł w sklepie, bo promocja.,. To moje ulubione, a nie menu w kolejności Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 31.05.23, 22:25 Właściwie czemu powinno? Chyba najlepiej rzeźby było skonstruowane tak, żeby odpowiadało domownikom i gotującym Odpowiedz Link Zgłoś
natalyaxx Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 01.06.23, 14:25 Nie gotuję codziennie co innego i wszystko zjadam, tylko jak robię np burrito to na dwa dni, potem robię curry i znowu na dwa dni. Nie jadam rosołu, pierogów, zapiekanek - nie mój świat. A zakupy robię normalnie jak każdy, to są raptem 3-4 obiady w tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
slatynka85 Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 01.06.23, 17:54 Nie gotuje codziennie, takie burrito np mamy zrobione na cztery dni, jemy dwa dni, resztę zamrażam. Makarony przeważnie jemy dwa dni też, nie zamrażam bo to akurat nie jest sos do zamrażania. Oprócz bolońskiego - ten zamrażam. Kluski śląskie zamrażam tak samo. Mielone - też. Nie napisałam wielu dań, ale fakt z rosołu z niedzieli robię potem różne inne zupy, króluje pomidorówka, zupa krem z kukurydzy i dyniowa. Tyle umiem 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 04.06.23, 10:18 W piątek przyjeżdża mi pudło warzyw, zapakowane praktycznie wszystkim co będziemy jeść. Dokupujemy drobiazgi w tygodniu typu oliwki, jeżeli mam w planach chleb z oliwkami. Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 31.05.23, 20:14 Masakra, prawie same węglowodany i gotowce. Odpowiedz Link Zgłoś
paola.brunetti Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 31.05.23, 20:36 O rany, same mięso i kluchy. U mnie jest dużo więcej warzyw, strączków, tofu. Robię dużo dań z woka również. Odpowiedz Link Zgłoś
brittaanna Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 31.05.23, 21:09 Tofu u mnie nie idzie. Bez mięsa to deserek. Zupa, no chyba że żurek z kiełbasą, a tak to na przeczekanie do obiadu.. Warzyw dużo, bo lubię, zawsze surówki. Zupy na warzywach podsmażanych, papryka w chili con carne, paelli i do fajitas. Cukinie też pcham gdzie mogę. No ale jaroszami to moi nie są. Tylko ja, niestety, na minimum białka. Strączków dość dużo, ale dwa osobniki nie mogą zdrowotnie. Nie zawsze da się modnie gotować. U mnie wypadkowa smaku pięciu osób. Mnie zawsze dziwią śląskie upodobania. Nie do przejścia dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_sama Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 31.05.23, 21:40 tak z ostatnich 5-6 tygodni, bo podróżowaliśmy. 1. Hamburgery wołowe domowe 2. warzywa z woka z makaronem ryżowym 3. szparagi, jajko w koszulce, młode ziemniaki 4. paella 5. łosoś z patelni, brokuł, ryż 6. pad thai (domowy) 7. steki z selera, ziemniaki, sałata 8. mielone ziemniaki buraki 9. wołowina stir fry z warzywami, ryż 10. pierogi ruskie (domowe) 11. warzywa pieczone z sosem tahini 12. carbonara klasyczna 13. sałata, surowe warzywa, z jajkiem w koszulce i chipsami z boczku 14. kofty 15. makaron z cukinią i sosem pomidorowym 16. hiszpańska zupa pomidorowa z chorizzo 17. cycek z kurczaka w panierce, ziemniaki, pomidory ze szczypiorem 18. makaron ze szparagami, boczkiem i sosem śmietanowym 19. leczo, kiełbasa i kasza gryczana. 20. gołąbki 21. barszcz ukraiński 22. risotto ze szparagami 23. szuba (ukraiński śledź pod pierzynką) 24. makaron z pomidorami i tuńczykiem Barszcz, szubę, gołąbki i pierogi dostajemy. Reszta robiona w domu od podstaw. Odpowiedz Link Zgłoś
brittaanna Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 01.06.23, 09:11 Bardzo smacznie, u mnie podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 01.06.23, 14:23 Jak robisz stek z selera? Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 31.05.23, 22:21 Wow, aż tylu nie napiszę ale wymienię kilkanaście (ale w różnych wariantach) które teraz przychodzą mi do głowy, i dość często do nich wracam. I ja też część z nich gotuje na dwa dni 1. Leczo, ratatuj, inne warzywne gulasze w podobnym stylu. Zwłaszcza latem jemy nagminnie 2. Gulasz z pieczarek (częściej jadany zimą) czasem podawany z chlebem a innym razem z plackiem ziemniaczanym. 3. pierogi z owocami, ruskie, kapustą i grzybami, soczewicą, czasem mięsem 4. Curry z cieciorki i warzywami 5. Lazania w wersji mięsnej i wege 6. Musaka jak wyżej 7. Kus-kus/kasza jaglana + smażony ser (opcjonalnie paluszki rybne)+sałatka z pomidora i ogórka 8. Falafel z sałatką i sosem jogurtowym 9. Naleśniki z dżemem i twarogiem. 10. Warzywa na patelnię z kaszą lub ryżem opcjonalnie kurczakiem lub serem typu halloumi 11. Ziemniaki, najchętniej młode z wyborem rzeczy z zestawu -gotowane szparagi, fasolka szparagowa, kotlety wege(dla rodziny mięsny),smażona cukinia lub kalafior, czasem jajko sadzone i mizeria lub ogórki konserwowe 12. Makaron z pesto (w leniwej wersji prawie zawsze mam gotowe pesto w domu na zapas ), sosem warzywnym, z pieczonej papryki i fety, pomidorowym, mięsnym typu bolognese, 13. Krokiety z farszem mięsnym, cukinii ,pieczarkowym 14. Knedle ze śliwkami i śmietaną Odpowiedz Link Zgłoś
mania_222 Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 01.06.23, 02:06 Obawiam się, że sam rosół lub pomidorowa nie są pełnym obiadem i nie najadłabym się nimi lub po godzinie byłabym głodna. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 01.06.23, 02:45 rosol z solidnym domowym makaronem i z kawalkami gotowanego kurczaka jak najbardziej starczaja jako obiad Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 01.06.23, 03:08 na cieplo wole papryke bez skorki ( nadziewanej nie lubie) w wiekszosci salatek tez, tylko surowka typu pomidor, cebulka, swiezy ogorek, rzodkiewka, musi miec chrupiaca surowa Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 01.06.23, 06:46 Takie niedawno gotowane Papryka faszerowana w wersji wege Chłodnik z botwiny i z jajkiem Szczawiowa z jajkiem Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami (sos robię na śmietanie, opcjonalnie można dodać kurczaka) Grillowana cukinia pokrojona w plastry+makaron+oliwa+rucola+mozzarella Jajka sadzone, młode ziemniaki z koperkiem, mizeria Smażone filciki z kurczaka, ziemniaki, surówka z marchewki Domowy chińczyk, czyli kurczak po szanghajsku knorr (daje się oprócz gotowego sosu pokrojoną marchewkę, cebulę, paprykę, dorzucam jeszcze pędy bambusa, można podawać z tofu/kurczakiem) Wszelakie kluchy- pierogi ruskie, z truskawkami, naleśniki, ale tego nie gotuję sama, kupuję w sprawdzonym miejscu z domowymi obiadami. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 01.06.23, 14:27 Fajne menu, proste a smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
vasaria Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 01.06.23, 07:02 Wiele z twoich dań mi się powtarza , aż się przez chwilę zastanawiałam czy nie napisałam tego posta na śnie . Dodatkowo: 1. Spaghetti bolognese, 2. Tortelinki w sosie śmietanowym z serkami plesniowymi, 3. Jajka sadzone ze skwarkami, ziemniakami i kefirem, 4. Krupnik z wkładką mięsną / skrzydełkiem , 5. Placki po węgiersku, 6. Żeberka z ziemniakami, 7. Leczo z mięsem mielonym, 8. Makaron z truskawkami, 9. Łosoś z sosem malinowym i ryżem, 10. Ryba panierowana z ziemniakami , 11. Ryż z kurczakiem i papryką, 12. Pieczeń z ziemniakami, 13. Domowy hamburger, 14. Hot dogi w cieście, ciasto robię sama oczywiście , 15. Flaczki, 16. Pizza domowa Nigdy nie jemy tego samego 2 dni z rzędu. Codziennie gotujemy nowy/świeży obiad . Jak mi się przypomni to dopiszę Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 01.06.23, 13:45 >Codziennie gotujemy nowy/świeży obiad "gotujemy" to znaczy kto? bo co najmniej połowa twoich przepisów to kilkugodzinna praca. Ja np. jak gotuję gulasz to jest na 2 dni a trzeciego, jesli cos zostanie, powstaje placek węgierski. Żeby codziennie gotować cos nowego, i nie typu "zapiekanka z resztek" to musiałabym nie pracować i kochać stanie w kuchni. Ani jedno, ani drugie, nie wchodzi w grę. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 01.06.23, 13:57 Albo kwestia odpowiednich przepisów? Ja też gotuję na raz, nie lubię odgrzewanych potraw, ale dlatego nie porywam się na obiady dwudaniowe czy potrawy w rodzaju pierogi czy cokolwiek wymagające wyrabiania ciasta - chyba bym wtedy z kuchni nie wyszła (poza tym do pierogów zdecydowanie nie mam talentu). Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 01.06.23, 07:22 W lodówce zawsze mam rosół, gotowany tradycyjnie, w garnku, nie termomixie Co 2 tygodnie gotuję 15-litrowy gar rosołu, część zjadamy jako rosół, reszta idzie do słoików jako baza do wszystkiego. Na bazie rosołu powstają zupy, najróżniejsze (pomidorowa, krupnik, barszcz, ogórkowa, grochowa, porowa, kalafiorowa, jarzynowa itd) Poza tym na obiady często bywają dania jednogarnkowe - gulasze, strogonowy, sosy bezmięsne (często grzybowe, z własnych grzybów), leczo. Często gości u nas makaron, jako cannelloni, lazania, spagetti, carbonara, z mięsem, bez mięsa, z owocami morza, z pesto... Do wyboru do koloru. Ryż - jako risotto, chińskie (domowe, z kurczakiem), zapiekanka z mielonym mięsem i warzywami. Kotlety i steki. Mam 3 mięsożernych facetów w domu, mięso być musi. Z ziemniakami, kaszą, kluskami. Różnie. Surówka być musi zawsze. Czasem są dania bezmięsne. Ziemniaki z jajkiem sadzonym i mizerią, pierogi (kupne, z lokalnej produkcji). Czasem obiad na słodko, ale to bardzo rzadko, głównie w sezonie truskawkowym. Przy czym u nas ulubionym daniem są naleśniki z truskawkami, wszyscy je kochają i jemy aż do pęknięcia Odpowiedz Link Zgłoś
brittaanna Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 01.06.23, 09:14 U mnie to samo, panowie muszą mieć mięso. Juz widzę minę, gdy po powrocie z siłowni dostaje pomidorową na obiad 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 01.06.23, 10:54 U nas też zupa to przedobiad. Na tzw.pierwszy głód. Potem musi być właściwy obiad. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 01.06.23, 08:40 Wyglada jak 20 kg nadwagi… Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 01.06.23, 11:48 Wy brzmicie jak 100 % jędze, strach coś napisać na ematce... Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 01.06.23, 14:02 Może warto wziąć pod uwagę informację zwrotną, a nie obrażać się? Wątkodajka karmi tak zapewne dzieci, dorośli niech jedzą co chcą. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 01.06.23, 09:23 U nas: Tikka masala z ryżem Butter chicken z ryżem Curry tajskie z ryżem Gulasz wołowy z kaszą Kasza z warzywami Kurczak z kuskusem Ratatouille Naleśniki na różne sposoby Spaghetti bolognese Spaghetti Marinara albo Puttanesca Pizza Krewetki na maśle Łosoś pieczony w folii z warzywami Pieczony schab z warzywami Pstrąg w ziołach z ziemniaczkami Chili con carne Piersi z indyka z frytkami i surówką Śledź z ziemniakami Jajko sądzone z ziemniakami i kefirem Schabowe z ziemniakami i mizerią Część dań jemy dwa dni więc jest mniej niż 30 propozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 01.06.23, 09:19 Pomidorowa zupa krem Zapiekanka z warzyw Polędwiczki drobiowe plus warzywa gotowane Duszone warzywa (cukinia, por, bakłażany, pomidory, papryka) - taki warzywny bigos Szparagi z grilla i sos holenderski plus jajko Pizza z truflami / pizza z kozim serem i burakami Ziemniaki z gzikiem To z ostatnich 7 dni. Tyle pamietam. W sezonie grillowym często wrzucam coś na grill, dużo korzystam z piekarnika. Jemy ostatnio mniej mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
natalyaxx Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 01.06.23, 11:26 1) kurczak z warzywami w sosie z syropu klonowego i masła orzechowego 2) pad thai z kurczakiem i warzywami po chińsku 3) nuggetsy z kurczaka w panko z air fryera z pieczonymi ziemniaczkami i colesławem 4) pulpety z ciecierzycy z colesławem 5) burger z fasoli, z salsą z mango z pieczonymi batatami 6) zupa krem z dyni 7) kurczak z gnocchi, mixem sałat i pesto 8) krewetki w sosie śmietanowym z makaronem 9) chicken korma z ryżem 10) polędwiczki wieprzowa z mango i warzywami z ryżem 11) spaghetti z halloumi 12) wrapy z gyrosem z Dobrej Kalorii, z hummusem i warzywami 13) quesedilla z kurczakiem 14) spaghetti z pesto z buraka z burratą 15) łosoś pieczony w miodzie i imbirze, młode ziemniaczki, szparagi 16) mac and cheese 17) spicy miso ramen 18) chilli con carne 19) pizza ze skyra z dodatkami 20) makaron z kurczakiem w sosie z suszonych pomidorów 21) spaghetti bolognese W sumie to chyba tyle, więcej na tę chwilę nie pamiętam. Przyznaję, że nie lubię typowo polskiej kuchni i schabowych ,mielonych itp nie jadam, podobnie jak pomidorowej, żurku... wszystkie te typowo polskie obiady obrzydły mi totalnie w dzieciństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
brittaanna Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 03.06.23, 23:58 Super menu masz, widzę, że mango lubisz Typowo polskie u babć jadamy, u mnie rzadko. Wolę szybkie, włoskie, tajskie, curry wszelakie Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 01.06.23, 11:42 Co to są kluski że śliwkami ? Staram się gotować bez mięsa ( nie zawsze ale unikam) i lubię azjatycka kuchnie. Kolejność niekoniecznie chronologicznila, bardziej co sobie przypomnę. 1.Gołąbki wegetariańskie według "Kwestii smaku" ( i to był drugi raz, kiedy robiłam gołąbki, pierwszy był jakieś 20 lat temu i chciałam obwiązywać je nitka i gotować w osolonej wodzie ...😂 A tym razem drugi i chyba ostatni, bo ilość pracy i problemów z kapustą mnie przerosła a gołąbków aż tak nie lubię ). 2.Zupa miso z makaronem i tofu. 3.Zapiekanka z ryżu i jabłek . 4.Kopytka z sosem pieczarkowym 5.Zupa z soczewicy z kiełbasą. 6.Puree ziemniaczane z jajkami w sosie chrzanowym. 7.Spaghetti w sosie kokosowym z limonka. 8.Pierogi z truskawkami ( kupne) i domowa pizza warzywna 9.Curry ziemniaczane z ryżem z soczewicą. 10.Ziemniaczki z kotletami a la kurczak z soi,surówka z ogórka konserwowego ,papryki,cebuli i oliwy 11.Makaron z pesto Calambria. 12.Makaron z warzywami po chińsku i tofu ,smażony. 13.Placki ( pankejksy) z owocami i pomidorowa z ryżem. 14.Leczo z kabaczków i pomidorów z ziemniakami. 15.Sambar ( śniadaniowy- z warzywami) z ryżem. 16.Filety rybne ,ziemniaczki pieczone, surówka z pora. 17."Wołowina" czyli kotlety sojowe w sosie slodkawo- kwaśnym niemieckim sosie z torebki, którego nazwy zapomniałam ale to jest znana i potrawa w Niemczech i frytki. 18.Curry pomidorowo-marchewkowo- warzywne z cebulą i ryż. 19.Nalesniki zapiekane z serem i soczewica ze smażona marchewka i cebulką,sałata z jogurtem. 20.Chana masala z tortilla pszenna w zastępstwie parothy. 21.Zapiekanka porowa ma cieście pizzowym. 22.Ziemniaczki z gulaszem wegetariańskim ( zamiast mięsa kotlety sojowe),ogórek konserwowy. 23.Biryani warzywne z rodzynkam, mizeria. 24.Ziemniaczki,filet z kurczaka, buraczki. 25.Krokiety z serem i pieczarkami, sałatka z pomidorów z cebulką. 26.Ryz maslano- czosnkowy ,masala z warzyw ,czyli "co mi zostało w lodówce". 27.Makaronz warzywami i smażonym i marynowanym tofu "zmieniającym życie". 28.Pampuchy z sosem paprykowo- pomidorowym. 29.Makaron zapiekany z serem feta i pomidorkami. Więcej nie pamiętam a poza tym często coś tworzę spontanicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 01.06.23, 13:23 Nie mam w zanadrzu 31 przepisów, u nas gotuje małżonek ale ponieważ akurat realizuje swoje pasje dosc daleko od domu, jestem zmuszona sobie coś tam na szybko upichcić. I tak: 1. Pseudo hinduskie danie czyli cieciorka w pomidorach z ryżem. 2. Zupa porowo ziemniaczana o trudnej francuskiej nazwie, vichy coś tam. 3. Makaron z sosem Barilla i mnóstwem sera. 4. Zielone szparagi z jajkiem lub kozim serem. (wskazane w dniu gdy sikam wyłącznie we własnej toalecie 🙈) 5. Kalafior z ziemniakami, masłem i bułką tartą 6. W weekend knajpa 😛 Aha, jeśli danie mi smakuje, bez problemu mogę jeść parę dni z rzędu to samo. To bardzo ilatwia życie jeśli nie lubi się gotować. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 01.06.23, 13:29 Kupiłam ostatnio rice cooker z opcją slow cook więc teraz mam ostrą fazę na owsianki i ryż - najchętniej, żeby wszystko można było ugotować w rice cookerze bez dodatkowych naczyń. Znalazłam świetny przepis na kurczaka w cytrynie i oregano na ryżu. A śniadaniowe odkrycie to owsianka na wytrawno z imbirem, czosnkiem, masłem sojowym, paloną dymką i jajkiem na miękko (ale tu już niestety potrzeba innych naczyń na jajka i dymkę). Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 01.06.23, 13:37 -schabowy (oczywiscie!) + ziemniaki + kapusta zasmażana (w sezonie)/surówka jakaś (mizeria) -mielone + ziemniaki + marchewka z groszkiem/surówka z marchewki -de volaille+pure+surówka jakaś np. grecka -bitki+ ziemniaki/kasza+buraczki zasmażane -poledwiczki smażone z cebulka+ ziemniaki/pure + fasolka szparagowa -gołąbki -gulasze + kasza gryczana/ziemniaki+ogorek kiszony/buraczki\kapusta kiszona -klopsiki + kasza wiejska+ surówka z czegokolwiek dostępnego (chetnie z kapusty, w tym kiszonej) albo kalafior z bułka tartą -ryba smazona+ ziemniaki + surówka z kapusty kiszonej -pierś pieczona + ziemniaki + surówka szopska, grecka albo colesław -pierś (poledwiczki) w panierce (panierka kupna albo panko) + ziemniaki + surówka z pomidora -pieczona poledwiczka + żurawina + surówka np. szopska+ziemniaki -pieczeń w sosie własnym+ ziemniaki +żurawina + buraczki zasmażane -jajko sadzone + ziemniaki+mizeria+kefir -zrazy zawijane+kopytka/kasza gryczana+ogórek kiszony -szaszłyki z piekarnika+frytki/ziemniaki pieczone -kotlety jajeczne+pure+sałata z rzodkiewką w smietanie -placek węgierski rzadko: -sztuka mesa+ziemniaki+ogórek kiszony -wątróbka z cebulka+ziemniaki+ogorek kiszony Jesli jest zupa to danie drugie jest lżejsze. Czyli -zupa pieczarkowa + nalesniki z serem -zupa ogorkowa + placki ziemniaczane -pomidorowa + krokiety z farszem jajecznym+pomidor z cebulka rosół + potrawka+ryż+surówka z kapusty kiszonej -barszcz czerwony z ziemniakami ze skwarkami + leniwe -żurek + racuchy z jabłkami -grochówka+smażony kabaczek (smażone panierowane plastry) jarzynowa+carbonara. Czasem robie szybkie dania typu chińszczyzna czy spaghetti (typu) bolognese. Jak mi sie chce to lasagne z miesem albo sajgonki albo shorme+frytki+surówka ze wszystkiego, głównie pomidor - Odpowiedz Link Zgłoś
enigma81 Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 01.06.23, 14:17 Aż tak do przodu nie mam wymyślonego menu, max 3-4 dni do przodu a i tak zazwyczaj są jakieś zmiany. Wstecz mi łatwiej napisać co było w garach: -jajko sadzone, ziemniaki, mizeria -duszone pieczarki z czosnkiem i pietruszką -makaron z białym serem -ryż z kurczakiem i warzywami -kotlety z kury, ziemniaki, buraczki -kasza jęczmienna, gulasz wołowy, ogórek kiszony -rosół z makaronem -naleśniki z pieczarkami i szynką -makaron z brokułami i sosem na bazie mascarpone -grill - kiełbaski, cukinia, hallumi plus warzywa surowe do przegryzania -zupa jarzynowa -zupa pomidorowa z makaronem -barszcz -makaron z sosem mięsno-pomidorowym (nazwanie tego bolognese byłoby przegięciem) -lazania -ryba pieczona w piekarniku, frytki, surówka z kiszonej kapusty -pieczone udko kurczaka, ziemniaki, duszona młoda kapusta z koperkiem -pierogi ruskie i z jabłkiem -pulpety drobiowe w sosie, kasza, sałata ze śmietaną -gołąbki -mielone, ziemniaki, buraczki -krem ze szparagów zielonych -krem z białych warzyw z grzankami -krem brokułowy -zupa pieczarkowa -makaron z masłem, czosnkiem i krewetkami Więcej grzechów nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 01.06.23, 19:41 Wsrod tych "obiadow" szesc jest na slodko (nie jadam) a kolejne 2 to cienka zupa. Jak mozna sie najesc rosolem? Juz chyba lepsze te zapiekanki z biedronki... Odpowiedz Link Zgłoś
zaczarowanyogrod Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 01.06.23, 20:41 Można się najeść rosołem jak jest dużo warzyw i makaronu w nim, a nie sama woda. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 02.06.23, 09:08 No ja zazdroszcze tym, którzy sa w stanie najesc sie rosołem. Ja nie jestem. Moge zjesc i trzy talerze pelne makaronu, nic to nie da. Szybciej mnie brzuch rozboli z wypełnienia wodą niż się najem. Generalnie dużo jem, znacznie więcej niż moj mąż. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 02.06.23, 09:47 A ja zazdroszczę jeśli jesz więcej niż mąż i nie tyjesz Ja jem połowę mniej , on je 2 razy tyle i ...potrafi schudnąć na tym. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 04.06.23, 00:16 No ale przy rosole (takim gęstym, mięso, makaron, warzywa) to nie wypełniasz brzucha wodą przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
ladyban666 Re: 31 moich obiadów. Dawajcie swoje 02.06.23, 08:42 U mnie dzis kwiaty- czarnego bzu i akacji- w cieście, mam obiecane. Pierwsze w tym roku Odpowiedz Link Zgłoś