Dodaj do ulubionych

Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy?

01.06.23, 10:09
albo napoju w nim podanego?

Wiem, że to siła sugestii, ale ja niejednokrotnie mam wrażenie, że z brzydkiego kubka kawa gorzej smakuje, a sałatka w pięknej miseczce od razu " jest zdrowsza i smaczniejsza".

I standardowe pytanie: też - tak - macie ? wink
Obserwuj wątek
    • gama2003 Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy? 01.06.23, 10:13
      A to nie jest oczywistość ?
      😉

Z moich ulubionych naczyń smakuje mi najbardziej. Wszystko.
    • aqua48 Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy? 01.06.23, 10:15
      Nie mam brzydkich kubków ani miseczek smile ale tak, to prawda.
    • laura.palmer Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy? 01.06.23, 10:16
      Ja nie jestem w stanie wypić piwa z puszki.
      • madame_rita Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy 01.06.23, 10:18
        Ale po przelaniu go do szklanki już tak?
      • klaramara33 Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy 01.06.23, 10:20
        Ja też, tylko butelkowe piję.
    • klaramara33 Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy? 01.06.23, 10:20
      No jasne, zawsze i wszystko,nie ma dwóch identycznych dań.
    • borsuczyca.klusek Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy? 01.06.23, 10:22
      Ja nie, ale mój mąż Stary Borsuk tak ma. Jest bardzo niezadowolony jak musi zjeść coś z plastikowego naczynia 🙄
    • primula.alpicola Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy? 01.06.23, 11:06
      Oczywiście, że tak.
    • daniela34 Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy? 01.06.23, 11:11
      Też tak mam wink
    • mia_mia Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy? 01.06.23, 11:15
      Tak, i ma to uzasadnienie na różnych poziomach, z takich mniej oczywistych to zielona herbata smakuje mi tylko po sushi, a cola w wakacje czy mniej więcej w takich klimatach z przewagą lodu nad colą plus mnóstwo lodu.
    • gryzelda71 Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy? 01.06.23, 11:18
      Nie tyle wizualna strona, a materiałową ma dla mnie znaczenie. Np nie lubię kawy w szkle. Herbata tak, kawa nie.
      • memphis90 Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy 01.06.23, 14:01
        To z czego pijesz kawę…? Chyba nie z papierowego kubka?
        • szarmszejk123 Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy 01.06.23, 14:02
          Z ceramiki/porcelany pewnie
          • memphis90 Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy 01.06.23, 14:37
            No tak, potraktowałam „szkło” zbiorczo.
        • gryzelda71 Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy 01.06.23, 16:42
          Porcelana, albo jakiś kubek, byleby nie szkoło. Z kubków emaliowanych tez nie.
      • madame_rita Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy 01.06.23, 14:09
        A ja mam odwrotnie - nie lubię herbaty w ceramice/porcelanie. Kawę tak, herbatę nie, herbata musi być "ze szkła", choć sporadyczne odstępstwa się zdarzają.
    • sueellen Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy? 01.06.23, 12:49
      Wygląd nie ma znaczenia, materiał z którego jest wykonany jak najbardziej wpływa na odczucia smakowe.
    • ichi51e Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy? 01.06.23, 12:51
      Tak. Zwłaszcza materiał ma znaczenie. Inaczej z metalu inaczej z porcelany
    • krwawy.lolo Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy? 01.06.23, 13:55
      Rzeczywiście, piwo i plastik to profanacja.
    • szarmszejk123 Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy? 01.06.23, 13:59
      Ja mam tak tylko z wodą mineralną - smakuje mi najbardziej prosto z butelki. Ta sama woda w szklance to już nie to :p
      Zawsze mam swoją butelkę na blacie w kuchni :p
    • memphis90 Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy? 01.06.23, 13:59
      Oczywicie, ze tak!

Zimna cola i zimne piwo - szklana butelka >szklanka> plastik>puszka
      Pizza - ręcznie> sztućcami
      Herbata filiżanka> szklanka z grubym rantem
      Chyba, ze z cytryną i cukrem, to wtedy wielki, gruby kubas…
    • z_lasu Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy? 01.06.23, 14:04
      Oczywiście. Ja mam nawet bardziej 😄. Nie smakuje mi gorąca kawa w kubku o zimnych kolorach. Kubek może być śliczny i mogę go bardzo lubić, ale kawa??? w błękitnym kubku??? A z kolei maślanka tylko w błękitnym. No przecież maślanka w czerwonym jest bez sensu 😂
      • klaramara33 Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy 01.06.23, 14:09
        O no ja też sobie dobieram odpowiedni kubek do kawy zwłaszcza, że to mój ulubiony napój. Inne kubki do kawy, inne do herbaty smile bo inne doznania smakowe.
      • abasia0 Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy 01.06.23, 14:14
        Herbata tylko i wyłącznie w moich dużych filiżankach ,
        specjalnie takie wyszukuję 🙂
        Tutaj podają w szklankach i nieco cierpię 😉
        • klaramara33 Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy 01.06.23, 14:16
          No to ja herbatę w przezroczystym kubku bo potrzebuję widzieć kolor tego napoju. Herbaty mieszam więc różne kolory wychodzą i porównuję je ze smakiem.
          • z_lasu Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy 01.06.23, 14:19
            Chyba sporo osób tak ma, że musi widzieć co pije. Naczynie nie musi być przezroczyste, ale żeby miało chociaż białe wnętrze.
            • klaramara33 Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy 01.06.23, 14:23
              Możliwe, w polskim funkconuje zwrot: jeść ,oczami. Jjak ktoś przy suto zasawionym stole nie daje rady więcej to u nas tak często się mówi.
    • woman_in_love Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy? 01.06.23, 14:36
      tak - nie jem z papierowych talerzy bo zaraz sos rozmaka i czuję papier w ustach
      • klaramara33 Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy 01.06.23, 14:38
        W końcu coś o sobie napisałeś smile
        • woman_in_love Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy 01.06.23, 15:24
          A ty co o sobie napisales?
      • memphis90 Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy 01.06.23, 14:39
        Najgorsze są papierowe słomki… czuję autentyczne obrzydzenie biorąc do ust taką rozmoknietą słomkę, choć na logikę to wiem, ze to tylko moja cola czy tam shake. Chyba będę musiała kupić metalową i nosic w torebce na takie okazje, jak shake na miescie…
        • alina460 Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy 01.06.23, 18:28
          Właśnie miałam to samo napisać. Papierowe słomki to (s)hit!
    • nika_1985 Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy? 01.06.23, 15:04
      Oczywiście, kawa musi być u mnie tylko w filiżance, żadne tam papierowe kubki. Sztućce to samo .żadne plastiki papierowe drewniane. Fuj.
      Elegancja Francja musi być! Cappuccino w ładnej filiżance a nie z jakiegoś badziewia bo czuć wtedy posmak tego papieru.
    • bi_scotti Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy? 01.06.23, 15:11
      Wszystko zalezy od poziomu glodu big_grin Gdy czlowiek glodny, tak honestly glodny, zje radosnie & ze smakiem z gazety & popije woda z brudnej garsci sasiada wink A tak na codzien, to of course - kubeczek ma znaczenie, favourite widelec, nawet wzor serwetki czy miejsce w domu - np. gdy pada snieg, hot chocolate najlepiej smakuje gdy siedze w fotelu przy oknie smile Cheers.
    • chococaffe Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy? 01.06.23, 15:54
      Wpływa. Nie lubię jeść/pić z plastiku, papieru, styropianu, metalu i z ..matowej kamionki – ona wydaje taki charakterystyczny dżwięk jak dotkniesz sztućcem. Co nie znaczy jak nie zjem/nie wypiję jak jestem głodna/spragniona. Podobnie jak ktoś pisał wyżej często dobieram kolor naczynia do zawartości. Lubię bardzo swoje kubeczki, filiżanki, miseczki, talerze itd i lubię z nich wybierać te pasujące do dania/nastroju itd.

W kawiarniach przeszkadzają mi naczynia, które mi się nie podobają, nawet kiedyś rozważałam chodzenie ze swoimi, ale uznałam, że to jednak przesada big_grin
    • pepsi.only Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy? 01.06.23, 16:07
      Nienawidzę zupy w talerzu.🙊
      Może dlatego, że zupa szybko stygnie, a taki rosół przykładowo musi być gorący
      Lubię w miseczce. Takiej na zupę. Tak jadamy.
      Lub w bulionówce - w lokalach zdarza się

Nie lubię pstrokato kolorowo wzorzystej kwiatowej zastawy.
      Talerze powinny być białe, albo wzór dyskretny
      (Np dyskretne uwypuklenie, czy tam metalizowany rancik) ale te wszystkie kwiatki i mazaje odwracają wzrok od dania, a danie wygląda jak kupa. 🤦🤣😛
      • pepsi.only Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy 01.06.23, 16:08
        A plastik, styropian to okropnosc
    • iberka Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy? 01.06.23, 16:23
      Mamy. Dlatego jem i piję z tego co mi się podoba np.nie jem z białych talerzy....no niestety wink
    • dvdva Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy? 01.06.23, 17:57
      Tak, woda tylko ze szklanki, w kubku mi gorzej smakuje.
      • alina460 Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy 01.06.23, 18:29
        Potwierdzam. Woda tylko ze szklanki. Ewentualnie tualnie z butelki. Byle nie z kubka.
        • iberka Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy 01.06.23, 20:08
          Mam tak samo smile
    • mysiulek08 Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy? 01.06.23, 18:03
      tak, rozciaga sie to tez na gotowanie/pieczenie
    • jednoraz0w0 Re: Czy naczynie "wpływa na smak" potrawy? 01.06.23, 19:05
      Oczywiście ze wpływa, na takim czysto fizycznym poziomie to różne materiały inaczej przewodzą i trzymają ciepło, to ma znaczenie i przy gotowaniu i przy parzeniu kawy czy herbaty i przy utrzymaniu właściwej temperatury. A na innym poziomie, przecież zmysły wpływają wzajemnie na siebie, np. jak masz nos zatkany to to wplywa na smak a kształt naczynia wplywa na to w jaki sposób zapach się rozchodzi. Ze wzrokiem jest rak samo, przecie jesteśmy ewolucyjnie wyuczeni ze czerwone jest słodsze a zielone kwaśniejsze. A di tego dochodzą wyuczone skojarzenia - Podaj komuś w kubku który jest czarny od środka kawę i powiedz ze to jest herbata albo na odwrót, zobaczysz ze nie powie „przecież to nie jest herbata” tylko „jakaś dziwna ta kawa”.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka