Dodaj do ulubionych

Nagła śmierć mamy jak sobie radzić

01.06.23, 10:53
Jw. Nie mam sił wstać, wszystko mnie boli, czuje ogromny żal , wstyd, tęsknote , złość, rozdarte serce , strach, pytanie dlaczego ... Pogrzeb był 2 dni temu ... Śmierć nagła niespodziewana. Najgorsze że nikt z nas nie zauważył że źle się czuła, a sama tego nie mówiła.
Mam rodzinę, dwie córki malutkie ale jest mi tak źle...
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Nagła śmierć mamy jak sobie radzić 01.06.23, 10:59
      Współczuję
    • niemcyy Re: Nagła śmierć mamy jak sobie radzić 01.06.23, 11:04
      Bardzo współczuję.
    • daniela34 Re: Nagła śmierć mamy jak sobie radzić 01.06.23, 11:09
      Bardzo, bardzo współczuję!
    • princy-mincy Re: Nagła śmierć mamy jak sobie radzić 01.06.23, 11:11
      współczuję i przytulam.
      jak sobie poradzić- dac sobie czas, przestrzeń i zgode na wszystkie te emocje o których piszesz powyżej
    • tanebo001 Re: Nagła śmierć mamy jak sobie radzić 01.06.23, 11:12
      Wiem co czujesz. Po pierwsze szukaj bliskich którzy cię pocieszą. Po drugie - bądź tu i teraz. Zajmij się pogrzebem. Będzie lepiej.
      • nojabrina88 Re: Nagła śmierć mamy jak sobie radzić 01.06.23, 11:24
        Pogrzeb był dwa dni temu, przecież napisała.
      • zalamana_50 Re: Nagła śmierć mamy jak sobie radzić 01.06.23, 15:11
        Grunt to czytać ze zrozumieniem
    • feniks_z_popiolu Re: Nagła śmierć mamy jak sobie radzić 01.06.23, 11:26
      Ogromnie współczuję. Niestety długo pewnie będzie bolało. Trudno doradzić jak masz sobie pomóc bo każdy jest inny i inaczej przeżywa żałobę. Jedni chcą być wśród ludzi inni wręcz przeciwnie. ALE masz dwie córeczki ... i dlatego musisz Paskap, musisz. Bolesne ale niestety to samo życie
    • ewa_mama_jasia Re: Nagła śmierć mamy jak sobie radzić 01.06.23, 11:28
      Bardzo Ci współczuję. To jest bardzo trudny moment. Nie rób nic na siłę, tylko tyle, ile możesz. Rób dla siebie tyle, ile możesz i chcesz. Pamiętaj, nie musisz być dzielna. Masz prawo to odchorować. Jeśli potrzebujesz pogadać z kimś, kto Cię wysłucha, nie oceni i nie obwini (bo z pewnością sama to robisz), zadzwoń 800 108 108 od pon. do pt. w godz. 14 - 20. To telefon zaufania fundacji "Nagle Sami", dla osób w żałobie. Daj sobie czas.
    • gama2003 Re: Nagła śmierć mamy jak sobie radzić 01.06.23, 11:29
      Ogromnie współczuję.

Straciłam nagle tatę i dokładnie tak się czułam.
      Przytulam mocno i mimo, że nie ma mądrych słów w takiej chwili, napiszę głupio, ale prawdziwie, płyń w tych emocjach.
      Nie bądź ani dzielna, ani silna. Jakiś czas trzeba być głęboko w tym. Niestety, choć chciałoby się mocno podać rękę i pomóc. Wyrwać z tego bólu.
      Nauczysz się żyć dalej. Pomalutku.
      Jesteś w szoku i nie wymagaj od siebie siły.
      Siła wróci. Jeśli ma kto Ci pomóc teraz w codziennych obowiązkach, skorzystaj z tego.
      Rób co Ci serce dyktuje, nie oglądaj się na - nie wypada i ,, ludzie patrzą,,.

Bardzo bardzo Ci współczuję.
    • mia_mia Re: Nagła śmierć mamy jak sobie radzić 01.06.23, 11:44
      Bardzo współczuję i kolejny raz pytanie bez odpowiedzi czy lepiej tak czy po chorobie ze świadomością końca.
      Ja wczoraj rozmawiałam z mamą, wyszło coś o zdrowiu, ja oczywiście, że u mnie super (w nic jej nie wtajemniczam), ona oczywiście, że ją wszystko boli, a prawda jest taka, że pewnie ona większość z nas przeżyje, czego akurat nie zazdroszczę. Trzymaj się!
      • mia_mia Re: Nagła śmierć mamy jak sobie radzić 01.06.23, 11:47
        Napisałam to, żebyś wiedziała, że narzekanie na zdrowie i złe samopoczucie pewnie i tak nic by nie zmieniło.
    • szafireczek Re: Nagła śmierć mamy jak sobie radzić 01.06.23, 11:46
      Bardzo Ci współczuję i mam nadzieję, że czas przyniesie ulgę Twoim emocjom i Twojemu zbolałemu sercu.
    • malaperspektywa Re: Nagła śmierć mamy jak sobie radzić 01.06.23, 11:49
      Bardzo współczuję. Masz prawo to takich uczuć i stanu. Przeżywasz świeżą żałobę. To trudny czas. Wspieram ciepło.
    • jolie Re: Nagła śmierć mamy jak sobie radzić 01.06.23, 11:49
      Współczuję.
      Daj sobie czas i bądź dla siebie wyrozumiała.
    • marzeka11 Re: Nagła śmierć mamy jak sobie radzić 01.06.23, 11:55
      Współczuję,do dziś pamiętam,jak moja śp. Mama zmarła,gdy byłam 6 tygodni po porodzie,w domu 4-latek. Współczuję i rozumiem.
      • paskap Re: Nagła śmierć mamy jak sobie radzić 01.06.23, 12:14
        Dziękuję Wam... Nie wyobrażalem sobie tego bólu... Psychicznego i fizycznego....
    • aqua48 Re: Nagła śmierć mamy jak sobie radzić 01.06.23, 12:26
      Przytulam. Idź koniecznie do lekarza pierwszego kontaktu i poproś o jakiś lek, który ułatwi Ci przejść przez pierwszy etap żałoby. Poczytaj też sobie o tych etapach i bądź teraz dla siebie łaskawa.
      • paskap Re: Nagła śmierć mamy jak sobie radzić 01.06.23, 12:33
        Mam, pramolan... Do końca tyg jestem na zwolnieniu ale jak można wrócić do pracysad
        Poza tym myśli krążą wokół raty, co z nim teraz jak on sobie poradzi ... Jak my mamy mu pomóc (mama wszystko ogarniała, tata ma poważna chorobę, na razie jeszcze jest samodzielny).
        Dziękuję bardzo za wpisy, pomagają ..
        • majenkirr Re: Nagła śmierć mamy jak sobie radzić 01.06.23, 14:47
          Bardzo Ci współczuję. O tatę się nie martw. Mój tez niby taki nieogar, dwóch dni miał nie przeżyć bez mamy, a teraz ponad półtora roku sam i dzielnie sobie radzi.
        • aqua48 Re: Nagła śmierć mamy jak sobie radzić 01.06.23, 15:06
          Pomału wszystko się ułoży, sama piszesz, że tata jeszcze samodzielny to bardzo dużo. Nie wyręczajcie go tylko delikatnie wskazujcie co ma zrobić sam i pomagajcie w trudniejszych sprawach.
          Paradoksalnie powrót do pracy pomaga w uporaniu się z traumą, odwraca myśli, pokazuje że, przepraszam, ale życie toczy się dalej. Pozostaną po mamie dobre wspomnienia które przekażesz swoim dzieciom i tak będzie nadal żyła w nich..
        • alfa36 Re: Nagła śmierć mamy jak sobie radzić 01.06.23, 21:31
          Bardzo Ci współczuję. Moja mama zmarła po miesiącu w szpitalu, z przerwami w domu, mimo to równie niespodziewanie, bo z błahego w sumie powodu. Ja cały czas pracowałam, to dawało mi siłę. O tatę nie martw się. Da radę. Mój tato umiał może zagotować wodę.... Teraz potrafi ugotować obiad. Spiął się mocno. Ja oczywiście bardzo pomagam, ostatnie pół roku mieszkał z nami (bardziej chodziło o sezon zimowy). Oczywiście martwię się o niego...
          A sobie daj czas....
      • panna.nasturcja Re: Nagła śmierć mamy jak sobie radzić 02.06.23, 02:57
        aqua48 napisała:

> Przytulam. Idź koniecznie do lekarza pierwszego kontaktu i poproś o jakiś lek,
        > który ułatwi Ci przejść przez pierwszy etap żałoby.

Żadne "koniecznie". Mnóstwo ludzi przechodzi żałobę bez leków, to nie est warunek konieczny.
    • primula.alpicola Re: Nagła śmierć mamy jak sobie radzić 01.06.23, 12:28
      Bardzo Ci współczuję. Wszystko co czujesz, to normalne, pozwól sobie na to.
    • volta2 Re: Nagła śmierć mamy jak sobie radzić 01.06.23, 12:45
      współczuję
      szczerze, jakoś to przeszłam chociaż też się nie skarżyła
      na pewno pomogło to, że w niedzielę na obiedzie jeszcze przypomniała, gdzie ją pochować, bo wiedziała, że ojciec ma inną wizję miejsca. i jakoś tak zajęliśmy się pogrzebem, stypami i wróciliśmy do swojego życia.

na pewno pomaga to, że nie mam z kim dzielić tej żałoby, ojciec jest zajęty swoim żalem, a ja jak zwykle muszę sobie radzic sama. trzymaj się, dwa dni po pogrzebie to jeszcze nie czas na spokój.
    • lilia.z.doliny Re: Nagła śmierć mamy jak sobie radzić 01.06.23, 13:37
      Współczuję, tule.
      Pamiętaj, że nic, absolutnie nic nie musisz.
      Teraz po prostu masz potrzebę, to ja realizujesz.
      Płacz, jeśli.chcesz. im więcej, tym lepiej.
    • klaramara33 Re: Nagła śmierć mamy jak sobie radzić 01.06.23, 14:02
      Nie wiem jak sobie radzićale napiszę,że wpółczuję ci tego i uważam, że twoja mam jest teraz szczęśliwa.
    • leosia-wspaniala Re: Nagła śmierć mamy jak sobie radzić 01.06.23, 14:48
      Współczuję. Nie ma żadnej rady, żałobę trzeba przeżyć bez drogi na skróty. Z czasem będzie lepiej.
    • abidja Re: Nagła śmierć mamy jak sobie radzić 01.06.23, 14:50
      Przytulam i wspolczuje. To ogromna strata,nie dziwie sie ze tak cie to boli.
      ❤️❤️❤️
    • backup_lady Re: Nagła śmierć mamy jak sobie radzić 01.06.23, 14:59
      Bardzo współczuję. Daj sobie czas na przeżycie żałoby i wszystkich uczuć, które teraz masz. Nie wypieraj ich, nie chowaj pod dywan.
    • extereso Re: Nagła śmierć mamy jak sobie radzić 01.06.23, 15:11
      Najszczerzej Ci współczuję
    • imponderabilia22 Re: Nagła śmierć mamy jak sobie radzić 01.06.23, 15:25
      Też to przeżywam i bardzo Ci współczuję. Niestety, nikt za nas tego nie przeżyje. I to jest normalne, ludzkie, spotka właściwie każdego z nas. Ale z każdym tygodniem, miesiącem będzie lżej, znośniej.
    • kozica111 Re: Nagła śmierć mamy jak sobie radzić 01.06.23, 16:20
      Nie radzić, przepłakać.Przytulam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka