Dodaj do ulubionych

Leczenie ortodontyczne - na co zwrócić uwagę?

01.06.23, 15:18
Córka 12 lat ma zgryz głęboki, tyłozgryz i stłoczenia. Po kilku konsultacjach udało się chyba znaleźć ortodontkę, która zaproponowała sensowny plan leczenia: najpierw rozciąganie szczęki aparatem ruchomym Twin Block, potem korekta zębów aparatem stałym lub nakładkami, która będzie trwała znacznie krócej (około 12 miesięcy).
Na co zwrócić uwagę przy rozpoczęciu leczenia u danego ortodonty? Leczenie ortodontyczne jest długie i kosztowne więc chciałabym wybrać jak najlepiej, a już byłam u różnych niby mega specjalistów i było z tym różnie: jedna chciała od razu zakładać stały bez aparatu czynnościowego, inna z kolei od razu nakładki (koszt 20 tysięcy) - i bądź tu mądry kto ma rację...
Obserwuj wątek
    • alfa36 Re: Leczenie ortodontyczne - na co zwrócić uwagę? 01.06.23, 18:39
      Sama poczytam chętnie, na co zwrócić uwagę, bo myślę od pół roku, czy nakładki czy stały aparat. Tyle, że ja byłam z synem na dwóch tylko konsultacjach i raczej chodziło o potwierdzenie, czy mają być usunięte ósemki, czy nie.
    • alfa36 Re: Leczenie ortodontyczne - na co zwrócić uwagę? 01.06.23, 21:35
      A dokładnie u ilu ortodontów byłaś? I każdy mówił co innego?
      • anvalley Re: Leczenie ortodontyczne - na co zwrócić uwagę? 01.06.23, 21:55
        U trzech i każdy widział inaczej leczenie. Pierwsza lekarka nawet nie zajrzała do buzi córki a już zaczęła mówić o zwykłym metalowym aparacie i stwierdziła że absolutnie żadnych nakładek bo za poważna wada, druga w sumie sprzedaje przede wszystkim nakładki i tylko to zaproponowała, no a trzecia leczenie dwuetapowe: najpierw rozszerzanie twin blockiem a potem ew. korekta stałym lub nakładkami.
        • budyniowatowe Re: Leczenie ortodontyczne - na co zwrócić uwagę? 01.06.23, 22:46
          Ja bym w tej sytuacji stawiała na dwuetapowe. Mój syn miał małą wadę i miał tylko nakładki. Córka natomiast z podobną wadą jak u Twojej. Najpierw było rozszerzenie szczęki i pózniej aparat stały
          • alfa36 Re: Leczenie ortodontyczne - na co zwrócić uwagę? 01.06.23, 23:19
            Jaką wadę miał syn i jak długo nosił nakładki?
            • budyniowatowe Re: Leczenie ortodontyczne - na co zwrócić uwagę? 01.06.23, 23:53
              Miał trójki wysunięte do przodu. Leczenie trwało chyba 9 miesięcy.
        • eliszka25 Re: Leczenie ortodontyczne - na co zwrócić uwagę? 02.06.23, 00:27
          Mój 13-letni syn jest akurat w trakcie leczenia podobnej wady. Tzn. on nie ma stłoczeń, ale zgryz głęboki i tyłozgryz. Leczenie jest dwuetapowe, zaczęliśmy w lutym. Najpierw aparat ruchomy, tylko u nas monoblock, a później aparat stały. Akurat udało nam się praktycznie idealnie wstrzelić w okres intensywnego wzrostu i po dwóch miesiącach noszenia aparatu rezultaty są niemalże spektakularne. Na ostatniej wizycie ortodontka sama była zaskoczona, że tak szybko to poszło. Na zdjęciach różnica była duża, a teraz nawet gołym okiem widzę, jak synowi zmieniła się twarz. Nam ortodonta mówił, że monoblock jest lepszy do przesunięcia i poszerzenia szczęki, a dodatkowo skraca okres noszenia aparatu stałego. Rezultaty są widoczne gołym okiem po nieco ponad dwóch miesiącach noszenia aparatu, więc jesteśmy zadowoleni z takiej metody.

Acha, ortodonta przedstawił nam kilka możliwości, a ostateczna decyzja zapadła po zrobieniu zdjęć i modelu 3D szczęk syna oraz określeniu wieku kostnego, bo leczenie dwuetapowe daje najlepsze rezultaty, póki dziecko rośnie. Skoro twoja córka ma 12 lat, to określenie wieku kostnego pokaże, czy jeszcze wystarczająco urośnie.
        • wapaha Re: Leczenie ortodontyczne - na co zwrócić uwagę? 03.06.23, 08:47
          anvalley napisał(a):

> U trzech i każdy widział inaczej leczenie. Pierwsza lekarka nawet nie zajrzała
          > do buzi córki a już zaczęła mówić o zwykłym metalowym aparacie i stwierdziła że
          > absolutnie żadnych nakładek bo za poważna wada, druga w sumie sprzedaje przede
          > wszystkim nakładki i tylko to zaproponowała, no a trzecia leczenie dwuetapowe:
          > najpierw rozszerzanie twin blockiem a potem ew. korekta stałym lub nakładkami.
          >

a ktokolwiek zlecił zrobienie pantomogramu ?
    • sunflowerin Re: Leczenie ortodontyczne - na co zwrócić uwagę? 02.06.23, 00:10
      Skąd jesteś? My latamy do Poznania z UK do bardzo dobrej ortodontki, która całe leczenie robi nam Twin Blockiem. Na początku zrobiła zdjecia całej szczęki, twarzy. Po niecałych dwóch latach syn ma pięknie rozszerzoną szczękę, kilka zębów usunęliśmy za jej sugestią, nowe pięknie się powstawiały na miejsce. Za kilka miesięcy kończymy leczenie.
      • jammer1974 Re: Leczenie ortodontyczne - na co zwrócić uwagę? 02.06.23, 01:47
        U mojej lekarka proponuje usuniecie 2 stalych zebow. Przez co mam watpliwosci.
        • alpepe Re: Leczenie ortodontyczne - na co zwrócić uwagę? 03.06.23, 08:58
          Mojej córce chciano usunąć cztery stałe zęby. Córka ma dwadzieścia lat, wszystkie stałe zęby, bpo poszłam do innegeo ortodonty.
      • alfa36 Re: Leczenie ortodontyczne - na co zwrócić uwagę? 02.06.23, 06:05
        Możesz podać mi na priv namiar na orto z Poznania?
      • alfa36 Re: Leczenie ortodontyczne - na co zwrócić uwagę? 02.06.23, 23:37
        Daj mi, proszę, namiar na orto z Poznania.
    • wapaha Re: Leczenie ortodontyczne - na co zwrócić uwagę? 03.06.23, 08:45
      w naszym protokole leczenia - a raczej syna- duży nacisk jest położony na regularność i noszenie aparatu 14-16 godzin na dobę

czy twoja córka ma już wszystkie zęby stałe ?
    • triss_merigold6 Re: Leczenie ortodontyczne - na co zwrócić uwagę? 03.06.23, 08:55
      Pantomogram, rozszerzenie szczęki aparatem ruchomym, potem ewentualnie aparat stały.
      Przy takiej wadzie dziecko powinno nosić aparat ruchomy (nosić kilkanaście godzin dziennie) od 8. roku życia, co przepraszam robiliście do tej pory?
      • alfa36 Re: Leczenie ortodontyczne - na co zwrócić uwagę? 03.06.23, 09:24
        Mój syn nosił i albo był źle leczony albo nie wiem co.., bo przyszło nam powtórnie zmierzyć się z problemem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka