Dodaj do ulubionych

„Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku!

01.06.23, 21:14
„Zaskakujące pytanie do Rzecznika Praw Dziecka skierował słuchacz Radia Zet, w którym odbywał się wywiad. Wprowadziło ono w zdumienie prowadzącego rozmowę Bogdana Rymanowskiego. - I na koniec serii pytań od słuchaczy. To chyba pytanie bardziej osobiste. Dlaczego podpalił pan brata? - zapytał dziennikarz. Zaskoczony Mikołaj Pawlak odparł, że był "młody, głupi". - Już dawno z bratem to wyjaśniliśmy - zapewnił. Rymanowski nawiązał do sytuacji, o której sam Pawlak mówił cztery lata temu. - I pan wtedy chyba dostał klapsa, prawda? - zapytał. Rzecznik potwierdził, uzupełniając, że było to w latach 80., może 90.”

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,29826597,rzecznik-praw-dziecka-tlumaczy-sie-z-podpalenia-brata-mlody.html#do_w=77&do_v=824&do_st=RS&do_sid=1071&do_a=1071&e=RelRecImg10&do_upid=824_ti&do_utid=29826597&do_uvid=1685634242812
Obserwuj wątek
    • nowa.kalzedonia Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 01.06.23, 21:38
      Nie wiem jak rzecznik, ale jak miałam kilka lat, w czasie dziecięcych harców, a mało nie spaliłam babci stodoły i przyległego budynku gospodarczego. Do tej pory pamiętam to lanie. Słusznie dostałam.
      • joana012 Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 01.06.23, 21:42
        nowa.kalzedonia napisała:

> Nie wiem jak rzecznik, ale jak miałam kilka lat, w czasie dziecięcych harców, a
        > mało nie spaliłam babci stodoły i przyległego budynku gospodarczego. Do tej po
        > ry pamiętam to lanie. Słusznie dostałam.

Oblałaś stodołę benzyną i podpaliłaś tak jak ten nogi swojego brata denaturatem?
        • nowa.kalzedonia Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 01.06.23, 21:49
          Niewiele brakowałó, aby było bardzo nieciekawie uncertain

joana012 napisała:

> nowa.kalzedonia napisała:
          >
          > > Nie wiem jak rzecznik, ale jak miałam kilka lat, w czasie dziecięcych har
          > ców, a
          > > mało nie spaliłam babci stodoły i przyległego budynku gospodarczego. Do
          > tej po
          > > ry pamiętam to lanie. Słusznie dostałam.
          >
          > Oblałaś stodołę benzyną i podpaliłaś tak jak ten nogi swojego brata denaturatem
          > ?
      • beata985 Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 01.06.23, 21:47
        nowa.kalzedonia napisała:

> Nie wiem jak rzecznik, ale jak miałam kilka lat, w czasie dziecięcych harców, a
        > mało nie spaliłam babci stodoły i przyległego budynku gospodarczego. Do tej po
        > ry pamiętam to lanie. Słusznie dostałam.

🙄🫣
        Jesteś moją kuzynką?🤔
      • livia.kalina Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 01.06.23, 21:48
        Lanie powinni dostać dorośli, którzy tak cię pilnowali, ze doprowadzili do niebezpiecznej dla ciebie sytuacji. A po wszystkim pobili kilkuletnie dziecko. Duze brawa.
        • nowa.kalzedonia Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 01.06.23, 21:52
          Babcia w gospodarstwie, dzieciak organizowały sobie czas. takie były realia ponad 30 lat temu. Nikt wtedy nie słyszał o politpoprawnych tryndach wychowywania dzieci.
          • livia.kalina Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 01.06.23, 21:56
            "politpoprawne tryndy" to takie zwiększające szanse na przeżycie? Nie, nie wszyscy 30 lat temu życie swoich dzieci mieli gdzieś a jak nawalili to napierdalali w dzieci. Tylko patologia.
            • nowa.kalzedonia Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 01.06.23, 21:58
              Przyjmuję z pokorą, babbia patologia, ja patologia. You won.
              • nowa.kalzedonia Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 01.06.23, 21:58
                babcia
            • borsuczyca.klusek Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 01.06.23, 22:10
              Dziewczyny zejdźcie z niej. Tak było na wsiach jeszcze 30, 20 czy nawet 15 lat temu. Wiadomo, że nie wszędzie i nie u każdego, ale tak było i nie ma co się oszukiwać.
              • marusia_ogoniok_102 Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 01.06.23, 22:14
                Co było 30 lat temu to jedno, a co się do dziś uważa za słuszne i zasłużone, to drugie.
              • hanusinamama Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 02.06.23, 10:43
                Ale po co pisac ze dostała lanie bo jej sie należało?
                • misiamama Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 02.06.23, 12:50
                  nie po co, tylko dlaczego. Właśnie w wyniku tego lania i - jak domniemam - całokształtu wychowania. Ona szczerze zinternalizowała przekonanie, że to była jej wina i zasłużyła na bicie. Smutne.
          • marusia_ogoniok_102 Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 01.06.23, 21:58
            A o tym, że nie bije się mniejszych, młodszych i słabszych też nie słyszano? Bo jakoś pamiętam, że w przedszkolu słyszałam...
          • angazetka Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 01.06.23, 22:52
            Polipoprawne tryndy? Czyli zainteresowanie dzieckiem?
          • hanusinamama Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 02.06.23, 10:41
            Serio pamietam ze te 30 lat temu dzieci były pilnowane....
            • leosia-wspaniala Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 02.06.23, 16:13
              No pewnie, że były.
          • leosia-wspaniala Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 02.06.23, 10:59
            >takie były realia ponad 30 lat temu

30 lat temu był rok 1993, nie 1860.

PS. Jakbyś nie dostała lania, to byś została podpalaczem?
      • ichi51e Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 01.06.23, 21:56
        moj chrzestny bawiąc się w kopalnie wyrąbał w podłodze kuchni dziurę po czym w kopalni wybuchl pożar który wujek gasił lejąc wodę...
      • mania_222 Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 01.06.23, 22:15
        No, jednak co innego celowo podpalić człowieka - tu brata, a co innego niechcący zaprószyć ogień w gospodarstwie.
        • nowa.kalzedonia Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 01.06.23, 22:23
          Bez wątpliwości. Ale w tyłek dostałam zasłużenie.
          • kropkacom Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 01.06.23, 22:26
            Szkoda, ze ci reki nie ocieli. Byłoby jeszcze słuszniej.
        • gama2003 Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 01.06.23, 22:28
          No różnica jest jakby spora.
          Podpalić brata / inną istotę żyjąca to kompletnie inny kaliber zabawy niż zabawa ogniem w stodole, czy podpalenie kopalni wydłubane w podłodze.

Taka jakby zabawa nie dla każdego, predyspozycje trzeba mieć.
          • marusia_ogoniok_102 Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 01.06.23, 22:31
            Dokładnie, jeśli to serio się stało, to już nie wymagało kary tylko pilnej konsultacji z psychiatrą...
          • ichi51e Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 01.06.23, 23:02
            no nie do końca - mało kto dopóki nie doświadczy rozumie jak palne mogą być niektóre ciecze. Spójrz z punktu widzenia dziecka - lejesz przecież wodę! a wybuch i jego zasięg (bo zajmują się już opary) jest absolutnie niespodziewany i niekontrolowalny
            • gama2003 Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 02.06.23, 17:19
              Nie wiem czemu wydaje mi sie, że fioletowa woda była chłopcu znana z takiego stawiania baniek, na przykład.
              Mógł wszak polać ziemię i podpalić w ramach eksperymentu. Użyć zresztą wody - wody. A oblał nogę brata i podpalił.

No śmierdzi mi takie zachowanie nie młodym chemikiem a czymś grubo niefajnym. Lanie mnie nie dziwi, ze względu na czs historyczny wydarzenia. Mój mąż zebrał lanie za zrobienie sobie ,, zabawkowego ,, ogniska i podpalenia trawy na działce. Lat miał 6 i w planach było ognisko dla żołnierzyków. Kameralne.

• ichi51e Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 02.06.23, 17:29
                mi się kojarzy z opalaniem kury - nie raz widziałam jak pracownicy u moich dziadkow brali kurę i jakoś ja tak tym denaturatem polewali ze potem się podpalało puf i pierze z kury znikało. Tyle ze to trzeba umiec.
              • szarmszejk123 Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 02.06.23, 17:34
                My z kuzynka mało nie spaliliśmy ciotce kuchni przy wywoływaniu duchów. Coś stukneło, przestraszyliśmy się, świeca z komunii się przewrociła a my jak dwie kretynki ucieklysmy.
                Lania nie dostałyśmy, bo wujostwo z tych nowoczesnych było, co to z dziećmi rozmawia i dłuuugo tłumaczy. To ja już wolałam lanie niż to ględzenie:p
          • alewcale Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 04.06.23, 13:25
            mi się te predyspozycje do podpalenia żywego brata kojarzą z wyrywaniem muchom skrzydełek, topieniem kotka i kręceniem go za ogon i innymi formami znęcania się...ale co ja tam wiem..
    • woman_in_love Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 01.06.23, 22:39
      patologia, naprawdę, nie znam nikogo kto by podpalił brata
      • saszanasza Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 02.06.23, 16:43
        woman_in_love napisała:

> patologia, naprawdę, nie znam nikogo kto by podpalił brata

Oczywiście, że to była patologia. W dzisiejszych czasach słyszy się o dzieciakach rzucających kotami, czy kopiącymi psy. To nie jest norma a komentarze pod tego typu informacjami nie budzą wątpliwości. To nie są normalne zachowania. Nie każdy bity i wychowujący sie w patologicznej rodzinie dzieciak znęca się nad zwierzętami. Moim zdaniem to nie tylko kwestia wychowania czy niedopilnowania, co psychiki dziecka.
        • szarmszejk123 Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 02.06.23, 16:55
          W moim mieście jak byłam dzieckiem byli tacy dwaj bliźniacy zwichrowani. Rodzina niby normalna, ich trzeci brat normalny, a oni psychopaci. Obdarli ze skóry jamnika jako chyba 12 czy 13 latki, podpalali co się da, rzucali w ludzi słoikami z dachu wieżowca itp. Obaj siedzą w więzieniu od wielu lat, jeden zabił bezdomnego, drugi napadł i pociął nozem ekspedientkę w nocnym .
          • alex_vause35 Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 02.06.23, 16:58
            Tatuś Kamila utopił swoją siostrę jako dzieciak.
            • georgia.guidestones Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 03.06.23, 16:38
              alex_vause35 napisała:

> Tatuś Kamila utopił swoją siostrę jako dzieciak.
              >
              No to rzeczywiscie przerazajace ccccombo, bo do tej pory bylo wiadomo tylko o ojczymie ktory z bratem blizniakiem utopili koleżankę.
          • woman_in_love Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 02.06.23, 17:08
            rzecznikowi tez nie patrzy dobrze z oczu
            • szarmszejk123 Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 02.06.23, 17:10
              To fakt
        • ichi51e Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 02.06.23, 17:10
          jak nie patrzec jest to historia innego kalibru
          "Jeżeli polaliśmy bratu denaturatem nogę, a potem ją podpaliliśmy. Ojciec w porę zareagował. Tak, że przez dobrą chwilę nie mogłem siadać" tak opisywał to zdarzenie Pawlak. Nie cierpię go ale chyba każdy widział opalanie kury - brzmi jakby się bawili w cos podobnego a nie topili kociaki.
          • alicia033 Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 02.06.23, 17:42
            ichi51e napisała:

> Nie cierpię go ale chyba każdy widział opalanie kury - brzmi jak
            > by się bawili w cos podobnego a nie topili kociaki.
            >

owszem, widziałam opalanie kury i stwierdzam, że znowu cię tu ostro pogrzało, ichi.
            Jestem starsza od tego niewydarzonego "rzecznika", mnóstwo czasu w dzieciństwie spędziłam na wsi i zawsze ale to zawsze "zabawy" z ogniem traktowało się poważnie, bo wiadomo było, że z ogniem nie ma żartów.
            A opowieść o podpalaniu brata świadczy wyłącznie o tym, że pawlak był, jest i będzie patusem.
          • niemcyy Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 03.06.23, 16:45
            Zwrocilas uwage na to, ze opalana kura- w przeciwienstwie do brata- jest juz martwa w momencie zabiegu?
          • woman_in_love Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 03.06.23, 17:55
            normalne dzieci się tak nie bawiły
          • alewcale Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 04.06.23, 13:27
            wow...jeszcze denaturat zorganizował, żeby sie lepiej paliło. uncertain
    • alex_vause35 Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 02.06.23, 16:52
      I taki psychol jest rzecznikiem praw dziecka? Cudownie.
      • alewcale Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 04.06.23, 13:28
        I co poradzisz, skoro to polityka?
    • alewcale Re: „Dlaczego podpaliłeś brata?” Rzeczniku! 02.06.23, 17:04
      Oj tam...a jak daleko zaszedł teraz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka