Dodaj do ulubionych

jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służbowy?

01.06.23, 22:21
czyli ematka w delegacji.

Prolemem było zapakować się na wyjazd na kilka dni na luzie, ale jak dochodzi na sztywno, to problem jest jeszcze większysad No bo but na obcasie by się przydal i marynarka i jakaś spódnica (to cienkie akurat) i jeszcze sukienka (w sumie też cienka), ale i tak ich nie upchnę, bo się wymiętolą.

Już tu kiedyś pisałam o tych bagażach podręcznych i dziewczyny pisały że się da. Chciałam być taka nowowczsna i lecieć tylko z tą małą, przepisową walizunią, nosz kuźwa nie potrafię. Poproszę o szybkie szkolenie, pt. Jak zachować elegancję w bagażu podręcznym?
Obserwuj wątek
    • nowa.kalzedonia Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 01.06.23, 22:23
      Żelazko w hotelu.
    • lady.madrugada Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 01.06.23, 22:25
      Zwijać w rulon, nie w kostkę. Zazwyczaj w hotelach są żelazka.
      • nowa.kalzedonia Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 01.06.23, 22:41
        Można jeszcze wziąć parownicę.
        • panna_lila Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 01.06.23, 22:42
          ale gdzie ją włożyć? 🤷‍♀️
          • nowa.kalzedonia Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 01.06.23, 22:50
            Do kabinówki. Sorry, ale w kilkudniowe wyjazdy służbowe bez problemu wystarczała mi kabinówka.
            • panna_lila Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 01.06.23, 23:10
              no i dlatego tu przychodzę zapytać jak Wy to robicie, bo że są ematki, które potrafią to oczywista oczywistość. Ale jak? Para butów, czy dwie? spodnie na zmianę, czy tylko jedne? bluza na wieczorny gigant? czy nie brać bluzy i nie włóczyć się wieczorem. No podziel się patentami, proszęsmile A laptop jeszcze laptop muszę zabrać, i kosmetyki i szczotkę do wlosów....Oj czuję, że wszyscy będą z mikrokopertówkami a ja jak szerp w drodze na K2 zimąsad
              • nowa.kalzedonia Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 01.06.23, 23:29
                Zależy jaki jest program. Są wyjazdy szkoleniowe gdzie wystarczą nawet dresy, a są wyjazdy z częścią galowo-rozrywkową.
                • panna_lila Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 01.06.23, 23:55
                  Tu jest formalnie przez trzy pełne dni,
                  • akn82 Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 02.06.23, 00:42
                    To na trzy dni wzięłabym jedne spodnie, trzy różne góry, bez żakietu. Jedne buty i jedne kapciowate obuwie. Jeśli w planie jest czas wolny i np planujesz spacer to wzięłabym getry i t-shirt. Zamiast bluzy jeśli masz to jakiś uniwersalny sweter. Ja mam taki. Generalnie patent na małą ilość rzeczy mam taki: wykładam wszystkie moim zdaniem potrzebne rzeczy na łóżko i robię redukcję. Bez czego mogę się obejść? I później te rzeczy odkładam i tak aż dobiję do chwili gdzie wszystko się mieści a zarazem stanowi minimum.
    • akn82 Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 01.06.23, 22:48
      Mój patent to kosmetyki w ilości absolutnej minimum i większość ciuchów które się nie gniotą. Ostatnio na dwa tyg wyjazdu służbowego spakowałam się w walizkę kabinową. Miałam co prawda dostęp do pralki ale i tak jestem dumna wink
      • hrabina_niczyja Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 02.06.23, 00:22
        Ja kiedyś też, zima 😀
    • tiffany_obolala Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 01.06.23, 22:54
      Cienkie rzeczy ładnie się prostują na wieszaku w zaparowanej łazience smile
    • chococaffe Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 01.06.23, 23:07
      Ale w którą kabinówkę? Bo mogą być dwie (np przy priority)
      • panna_lila Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 01.06.23, 23:11
        55 cm x 40 cm x 23 cm
        • chococaffe Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 01.06.23, 23:14
          Czyli masz dwie? Oprócz tej jeszcze 40 x 30 x 20 cm?smile
          • chococaffe Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 01.06.23, 23:15
            i pytanie - jakie materiały, rzeczy typu laptop, ładowarki musisz wziąc ze sobą
            • panna_lila Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 01.06.23, 23:45
              Laptop plus ładowarka musowo😊
          • panna_lila Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 01.06.23, 23:44
            Nie, jest tylko ta jedna o podanym wymiarze.
            • chococaffe Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 02.06.23, 06:28
              Zwykle do tego jest też mniejszasmile

Ale do rzeczy. Zacznijmy od narzędzi pracy skoro to wyjazd służbowy. Czy będziesz cały czas przemieszczała się z laptopem? Co z torebką codzienną? Wsadzisz ją do walizki czy zawartość przeniesiesz się do torby na laptopa (co nie miałoby sensu gdybyś jednak chodziła w większość miejsc bez laptopa). Zwykle do tej walizki jest dozwolony (sprawdź warunki) jeden dodatkowy mniejszy bagaż. Jeden - czyli albo laptop albo torebka.

Druga rzecz - kosmetyki i higiena. Tylko Ty wiesz na ile możesz i chcesz się ograniczyć. Czasami wybór jest wymuszony kiedy np podróżujesz w czasie kiedy masz okres.

I dopiero kiedy poukładasz sobie te dwie rzeczy możesz się zastanawiać nad ubraniami, butami itd.
        • hrabina_niczyja Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 01.06.23, 23:17
          Łeeee bez problemu upchasz. Na ile dni jedziesz,?
          • panna_lila Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 01.06.23, 23:44
            4 dni
            • hrabina_niczyja Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 02.06.23, 00:20
              To ja bym zabrała 4 sukienki i jedne buty elegantsze plus żakiet, ale taki cieplejszy trochę i nadający się też do wyjścia wieczorem, do dżinsów. 4 tshirty i właśnie dżinsy plus szorty czy spódnice jakby było ciepło. Bielizna oczywiście. Na sobie dresy, bo wygodne w hotelu, sneakersy, kurtka dżinsowa lub ramoneska, które wykorzystam wieczorami. W hotelu masz żelazko to spokojnie uprasujesz co trzeba. Suszarka też powinna być.
              • pepsi.only Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 02.06.23, 06:29
                😅
    • kasiamat00 Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 01.06.23, 23:23
      Ale normalna kabinowka czy wymysłami Ryanaira i podobnych? Normalna kabinowka (ja wiem, że to wszystko brzmi oczywiście, ale już cuda widziałam):
      1. Żelazko w hotelu to podstawa
      2. Żadnych suszarek itp, to też hotele mają
      3. Żakiet/marynarka na sobie (tzn może wisieć na walizce, jakby się czepiali przy wchodzeniu to zakładasz na siebie)
      4. Normalne linie dopuszczają torbę na laptopa oprócz walizki, należy skorzystać, żadnych dodatkowych torebek (ewentualnie coś typu "wallet on chain")
      5. Lecisz w najcięższych butach które zabierasz
      6. Buty i cięższe części ubrania ograniczone do minimum, żonglujesz koszulkami jeśli nie chcesz wyglądać tak samo codziennie
      7. Jeśli nosisz chusty/apaszki (przydają się do zmieniania wyglądu)
      • panna_lila Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 01.06.23, 23:54
        Dziękuję za to wypunktowania i przypomnienie, że apaszką mogę zmienić "emploi", bo lubię je czyli apaszki😊
        Mam dwie kabinoówki, obydwie na kółkach, co daje wygodę przemieszczania, ale zabiera cenne centymetry 😊 już się zastanawiałam, czy jakaś torba materiałowa nie byłaby lepsza/pojemniejsza.
        Poza tymi biznesowymi muszę też upchnąć coś na popołudniowe nieformalne wyjścia, a już więcej do samolotu na siebie nie założę 😁
        • mysiulek08 Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 02.06.23, 01:36
          jak wyzej
          i nie bierzesz torebuni, tylko torbiszcze na laptopa, ladowarke, zmiescisz tez kosmetyki, szczegolnie w wersji podroznej -saszetkowej, do torbiszcza pakujesz tez zmiane bielizny albo dwie, skarpetki/rajstopy, mala kopertowke robiaca za portfel z dokumentami tez do torbiszcza zapakujesz
        • aqua48 Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 02.06.23, 11:38
          panna_lila napisała:

> Poza tymi biznesowymi muszę też upchnąć coś na popołudniowe nieformalne wyjścia
          > , a już więcej do samolotu na siebie nie założę 😁

Ale do "biznesowej" bluzki wystarczy materiałową spódnicę zamienić na dżinsy a szpilki na snikersy i już będzie ok.
    • katie3001 Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 02.06.23, 05:02
      Worek prózniowy
    • pepsi.only Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 02.06.23, 06:32
      Ale to też zależy jak się ubierasz, jak bardzo formalnie musisz wyglądać podczas tego wyjazdu.
      • profes79 Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 02.06.23, 07:00
        Nawet jak bardzo formalnie; faceci latają z pokrowcami na garnitury a w podręcznym mają zestaw koszul, podkoszulek, gaci i skarpet na dzień-dwa-trzy. U kobiety pewnie też by to przeszło. To raz. Dwa - w kabinówkę spakowałem się na tygodniowy wyjazd (z zastrzeżeniem, że rzeczy typu ciężkie buty czy kurtka miałem na sobie).
        • chococaffe Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 02.06.23, 07:09
          Pytanie czy taki garnitur/sukienka itd w pokrowcu mieści się w limicie bagażu. I nie można zapomniec o tym laptopie, który też jest dodatkowym bagażem.
        • pepsi.only Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 02.06.23, 10:02
          Bo można np. 3 dni spotkań oblecieć w klasycznych szpilkach, klasycznych ciemnych dżinsach i żakiecie, a wymieniać tylko koszule/bluzki z lejącej tkaniny a one nie zajmą (objętościowo) za dużo miejsca. .
          Albo będą potrzebne też i garnitur, i sukienka, itd A to zrobi różnicę jeśli chodzi o spakowanie się.

Chociaż i tak dobrze, że jest dość ciepło, i właśnie nie trzeba ciężkich butów, kurtek, czy swetra pakować.
    • aga_sama Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 02.06.23, 09:19
      Czyli masz mały bagaż osobisty (torba na laptopa) i kabinówkę na 3 dni formalne plus lot?
      Na lot: luźne spodnie, bardziej stonowane sneakersy jak masz (nie asicsy/ hoka do biegania raczej ecco itp) - będą ok na mniej formalne wieczory, żakiet. Torbą na laptopa może być plecak, laptop i ładowarka do kabinówki. Do plecaka idzie bielizna na cały wyjazd, piżama, kosmetyki, koszule, tiszerty i bluzki, mała torebka. Wzięłabym w sumie z 6 szt gornej garderoby, zrolowane się zmieści, ważne, aby mieć wybór, mnie to uwalnia od stresu, że będę odstawać ubraniowo...
      Do walizki laptop i ładowarka, buty formalne i jakieś lekkie sandałki. 2 sukienki, mniej formalny/ cieńszy żakiet, cienka sukienka, 2 spódnice i dodatkowa para spodni i te apaszki.
      Z takimi ubraniami się spokojnie zmieścisz w limicie bagażu, to mniej więcej mój zestaw na podróże służbowe. Ja poleciałam z takim limitem do stanów na ponad tydzień smile i jeszcze wiozłam/ przywiozłam prezenty.
      Uważaj na kosmetyki, nie wiem skąd regulacja, że w przeźroczystej torbie możesz mieć 10 szt/ osoba. dość upierdliwie to egzekwowano ostatnio na okęciu, heatrow i w wiedniu.

• panna_lila Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 02.06.23, 10:42
        aga_sama dziękuję za praktyczne porady.
        Pomysł, że laptop do kabinówki a do plecaka inne rzeczy cenny. Przy tych restrykcjach nie pomysłałabym że mogę wziąć plecak, nie czepiają się?
        • chococaffe Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 02.06.23, 10:45
          Przeczytaj warunki swojej rezerwacji. Przecież nikt ci nie powie jeżeli nie wie jaką linią lecisz i jakie masz warunki rezerwacji.
          • panna_lila Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 02.06.23, 11:20
            Jak niżej:
            Bagaż podręczny musi zmieścić się na górnej półce na pokładzie lub pod poprzedzającym fotelem.
            Rozmiar bagażu podręcznego nie powinien przekraczać 55 cm wysokości, 40 cm szerokości i 23 cm głębokości. Dopuszczamy łączną sumę wymiarów nieprzekraczającą 118 cm.

Dodatkowo, w ramach ceny biletu, jako bagaż podręczny możesz zabrać ze sobą jedną z poniższych rzeczy:

torebkę damską/męską lub niewielki plecak lub nerkę/saszetkę (max 2kg, wymiary 40 cm x 35 cm x 12 cm),
            laptopa,
            parasol,
            mały aparat fotograficzny lub lornetkę.
            • chococaffe Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 02.06.23, 11:25
              Czyli masz dwie walizki/torby/torebki etc:

55 cm wysokości, 40 cm szerokości i 23 cm głębokości.

oraz

wymiary 40 cm x 35 cm x 12 cm

(jaka linia pozwala na 3 bagaż w postaci laptopa? to może się przydać)

No to ja bym zapakowała rzeczy torebkowe plus kosmetyki (zgodnie z limitami) do tego mniejszego bagażu. Plus samą torebkę jeżeli się zmieści (jeżeli nie masz takiej to kup - warto. ja mam specjalnie na podróże tekstylną, małą, łatwą do zapakowania do większej torby).

A do większego ubrania.
              • aga_sama Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 02.06.23, 11:37
                jedną z poniższych rzeczy: w ramach ceny biletu, jako bagaż podręczny możesz zabrać ze sobą jedną z poniższych rzeczy:

torebkę damską/męską lub niewielki plecak lub nerkę/saszetkę (max 2kg, wymiary 40 cm x 35 cm x 12 cm),
                laptopa,
                parasol,
                mały aparat fotograficzny lub lornetkę

Tak czy siak, miękkie ubrania i kosmetyki do małego plecaka, reszta do walizki podręcznej. tutj linia wprowadza własne wymiary, ale i tak spokojnie można się w tych 2 szt zmieścić...
                • chococaffe Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 02.06.23, 11:41
                  no tak, masz rację tylko jedną z powyższych. Czyli zostajemy przy tych dwóch bagażach.

Dla mnie problem z lptopem jest taki, że często torby na laptopa sa wielkie - jeżeli autorka ma taką, to ja kupiłabym jakiś mniejszy futeralik i wtedy do większej walizki
                  • panna_lila Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 02.06.23, 11:51
                    to LOT
                    sprawdzę ten plecak, bo torbę na laptopa mam małą i płaską i już za dużo do niej nie wcisnę, do plecaka mogę więcej
                    • chococaffe Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 02.06.23, 11:59
                      aa.. jeszcze polecam podkoszulki termoaktywne - zabiera to minimum miejsca a czasami może zastąpić sweter.
        • aga_sama Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 02.06.23, 11:04
          bagaż podręczny/ osobisty to bagaż o wymiarach 40x30x20, który ma zmieścić się pod fotelem. To nie musi być torba na laptopa, przecież nie każdy podróżuje z laptopem. Ja zazwyczaj biorę jeszcze małą torebkę, do której mieści się tylko portfel, telefon, ładowarka i nikt nigdy się nie czepiał.
          • chococaffe Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 02.06.23, 11:16
            Ale autorka podała inne wymiary i dodała, że to jedyny który może wziąć. Ja nie jestem tego pewna, bo wymiary, które podała pasują do wymiaru DRUGIEGO (w opcji priority, płatnej) a oprócz ego jest tkai jaki podałaś - w Ryanairze i Wizzair.

W "normalnych" liniach oprócz wymiarów podanych przez autorkę w cenie znajduje się też torebka damska czy torba z laptopem

Czyli nie wiadomo jaką opcję panna lila ma.
      • beneficia Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 02.06.23, 11:24
        Na TRZY dni ma zabrać sześć rzeczy na górę, dwie pary spodni, dwie spódnice i dwie sukienki?
        Cześć Jolka big_grin
    • aqua48 Re: jak się zapakować w kabinówkę na wyjazd służb 02.06.23, 11:35
      Roluj i zwijaj, nie składaj. Największe i najcięższe buty na nogi, do innych włóż skarpetki i rajstopy, żeby się nie defasonowały w podróży.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka