Dodaj do ulubionych

wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kartę?

02.06.23, 11:24
właśnie na mnie padłosad Mnie zablokowali tylko do płatności onlinowych, ale w związku z wyciekiem powinnam ją zastrzec. Wiem, że niektóe banki z automatu zastrzegały i blokowały karty na wszystkie płatności.

Ja jutro wylatuję, bez karty trochę słabosad
Obserwuj wątek
    • lucky80 Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 11:30
      taak, mi też zablokowali. ING.
      • kolteta Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 11:39
        Dostałaś jakieś info, czy zorientowałaś się w sklepie? Pytam bo też mam ING i nie wiem czy bezpiecznie iść na zakupy...
    • panna.nasturcja Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 15:17
      Dostałaś jakąś informację czy sama się zorientowałaś przy płatności?
      • arthwen Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 17:16
        Z tego co wiem to ing wysyłał smsy z informacjami.
        • koronka2012 Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 23:08
          Nic nie dostałam z ING
      • panna_lila Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 21:57
        U mnie bank zablokował do płatności internetowych, dowiedziałam się przypadkowo. Chociaż jak mi powiedziała pani z banku "bank wysłał powiadomienia w systemie", ale przyznaję że nie loguję się do systemu codziennie żeby być na bieżąco z powiadomieniami. Z tego co wiem ING zrobił lepiej, bo wysłał do swoich klientów SMSy.
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 15:18
      Mnie kiedyś karta pękła na pol w bankomacie, nie trzeba blokowania żeby cis się wydarzyło, dlatego posiadanie tylko 1 karty to trochę średnia zabawa
      • renciarka Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 15:44
        Zawsze miejcie pewną sumę odłożoną w skarpecie, jeśli już musicie używać kart. Jak pisałam, że karty i konta to coraz mniej bezpieczna zabawa, to niektore ematki gotowe były do psychiatryka mnie posłać, i to jeszcze na wieczny pobyt, albo pisały, że jestem jak Kaczyński. Chociaż może i on coś wiedział, czego my nie wiemy. Prócz "prywyczków" z PRL-u i durnej gadki o "smarfonach" czy "dawaniu szyję", z czego na drugi dzień się śmieje całą Polska, to jest całkiem niezły strateg, jak na tak podeszły wiek.

P.S.: całe życie mnie zastanawiało, czemu w pewnych sklepach online można (jeszcze) płacić za pobraniem, a nigdzie nie ma (I nigdy nie było) zwrotów za pobraniem - wytłumaczy to ktoś logicznie? Jakby z góry zakładali, że każdy ma aktywne konto, z którego często korzysta.
        • nika_1985 Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 16:35
          Ludzie teraz tylko karta karta karta, nie mają ochoty mieć normalnej gotówki a kilka dni temu była awaria terminali na autostradzie na bramkach .. połowa ludzi wycofywała auta, nie wiedzieli co mają z sobą poczac bo nie mieli gotówki a karty nie działały no więc szlaban się nie otworzy.. Wycofywanie aut, pożyczanie sobie nawzajem , jednym słowem paraliż . Cuda na kiju, autostrada przejazd zablokowane na całkiem trochę. Tak to jest i do tego wlasnie dążą. Zlikwidować gotówkę i wtedy będą wszyscy robić jak im każą. Dlatego ja zawsze noszę gotówkę trochę przy sobie.
        • kk345 Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 19:36
          >nie ma (I nigdy nie było) zwrotów za pobraniem - wytłumaczy to ktoś logicznie?

W sensie, że ma do ciebie przyjeżdżać kurier z gotówką? Rozumiem, ze dopłacisz za taką usługę?
          • renciarka Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 04.06.23, 09:25
            kk345 napisała:

> >nie ma (I nigdy nie było) zwrotów za pobraniem - wytłumaczy to ktoś logicz
            > nie?
            >
            > W sensie, że ma do ciebie przyjeżdżać kurier z gotówką? Rozumiem, ze dopłacisz
            > za taką usługę?

A dlaczego od razu kurier? Poczta Polska działa wciąż prężnie i są kolejki starszych i bardzo młodych ludzi. I tak, mogę dopłacić w niektórych przypadkach. Kupiłam kiedyś ciasne buty w H&M za pobraniem kilka sztuk, cena (jak dla mnie wtedy) niebagatelna. Jakiejkolwiek rozmiarówki na stronie H&M, coby dopasować but do siebie - brak. Sklep H&M - najbliższy w mieście wojewódzkim. Musiałam prosić znajomego, żeby użyczył mi konta na zwrot, i to jeszcze nie za darmo, bo za darmo to - jak wiadomo - gardło boli. I tak, sto razy wolałabym zapłacić wtedy poczcie, niż owemu znajomemu. Nawet, jeśli tam powiedzą slawetne "proszę więcej nie przychodzić" 😉
            • sol_13 Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 04.06.23, 09:38
              Jestem pełna podziwu, że komuś się chce tak gimnastykować w imię uzywania gotówki. "Użyczanie" konta od znajomego w XXI wieku, gdy każdy może mieć po kilka darmowych kont i kart, jakieś kolejki na poczcie, serio?
            • misterni Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 05.06.23, 09:59
              Ja rozumiem potrzebę posiadania gotówki - sama taką mam. Ale żeby nie mieć konta i w razie draki prosić się znajomych o udostępnienie? To już jest dziwactwo IMO.
            • szara.myszka.555 Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 05.06.23, 11:15
              ". Kupiłam kiedyś ciasne buty w H&M za pobraniem kilka sztuk, cena (jak dla mnie wtedy) niebagatelna."

I przymierzasz tak wszystkie pary przy kurierze? surprised
              • renciarka Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 05.06.23, 11:43
                szara.myszka.555 napisała:

> ". Kupiłam kiedyś ciasne buty w H&M za pobraniem kilka sztuk, cena (jak dla
                > mnie wtedy) niebagatelna."

>
                > I przymierzasz tak wszystkie pary przy kurierze? surprised

Przecież pisałam, że znajomy użyczył mi konta. Ale generalnie nic raczej nie nie zwracam - mam to szczescie, że we wszystkich firmach rozmiary mam obcykane już daaawno. Zresztą i tak wolę kupować stacjonarnie.
                • szmytka1 Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 05.06.23, 11:47
                  Mam dla ciebie epokowe odkrycie, przełomowe w twojej sytuacji. Teraz funkcjonują płatności odroczone. W skrócie wygląda to tak: kupujesz, przywożą ci, mierzysz i zostawiasz co Ci pasuje. Odsyłasz co nie pasuje. Płacisz tylko za to co zostawiłaś.
            • kobieta-leniwa Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 05.06.23, 11:56
              "Musiałam prosić znajomego, żeby użyczył mi konta na zwrot, i to jeszcze nie za darmo, bo za darmo to - jak wiadomo - gardło boli"

Serio!? Przecież założenie BEZPŁATNEGO konta to kilka minut, no max 1 dzień. Chce ci się robić takie cyrki?
      • szara.myszka.555 Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 18:42
        W tam, jest jeszcze blik.
    • kittka25 Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 15:32
      Zablokowali. Wyszlo przy probie placenia za lody z okazji dnia dzieckauncertain
      • awf-33 Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 16:55
        kittka25 napisała:

> Zablokowali. Wyszlo przy probie placenia za lody z okazji dnia dzieckauncertain

Serio nie słyszałaś wcześniej o wycieku danych że stron SM, gov.pl i paru banków?
        • iberka Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 17:48
          Też nie wiem o tym, właśnie czytam wątek tutaj
    • kaki11 Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 15:35
      Mnie nie, ale mojemu mężowi zablokowali, a przynajmniej karta nie zadziałała przy zakupach na kwotę dużo mniejsza niż środki na koncie. Tylko, że nie dostał powiadomienia a spodziewałam się że powinny być
    • bywalec2023 Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 16:09
      Mieliście numery zapamiętane w przeglądarce?
      • by Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 16:47
        bywalec2023 napisał:

> Mieliście numery zapamiętane w przeglądarce?

Numery karty płatniczej?
        • bywalec2023 Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 17:41
          Numery karty platniczej
      • panna_lila Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 22:02
        Z tego co piszą to nie jest to kradzież z komputerów użytkowników indywidualnych, to i któregoś ze sprzedawców.
        "doszło do wycieku danych po stronie jednego z operatorów kart. Na razie nie wiadomo, o którą firmę chodzi"
    • heca7 Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 16:40
      Nie, na szczęście ani mnie ani mężowi żadnej nie zablokowało.
    • karotka_plus Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 17:05
      Nie. Na razie nie. Ale miałam info na edzienniku o wycieku i sugestie zmiany hasła, mam zablokowane na Alabie i x-com.
    • kotejka Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 17:45
      O coś jest na rzeczy
      Mnie w tym tygodniu obrobili na 50 dolarów
      Transakcja w stanach
      Zgłosiłam zablokowałam
      Bank rozłożył ręce
      • droch Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 17:57
        Bank odpowiedział na reklamację w ciągu kilku dni? Jakoś mam wątpliwości...
        • sol_13 Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 05.06.23, 21:44
          Banki odpowiadają w ciągu 2 dni roboczych na reklamacje transakcji nieautoryzowanych (wymagania PSD2).

Kotejka, czemu "Bank rozłożył ręce "? Nie zwrócili środków?
      • petronella Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 23:34
        Charge back, reklamuj, ze zaden towar do Ciebie nie dotarl, przekaza do visy/ mastercarda- co tam masz i powinni zwrocic. Tylko poczekasz pewnie powyzej 90 dni.
    • iberka Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 17:47
      Nie, przed kilkoma minutami płaciłam za zakupy
    • anilorak174 Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 18:27
      Nie. Ani mnie ani mężowi.
    • lucadimontezemolo Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 19:12
      Nie, dziś normalnie płaciłam.
      • joana012 Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 19:30
        Nie ale jak miałam zablokowaną niedawno z innego ppiwodu to płaciłam blikiem ale to tylko w Polsce
        • melikles Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 19:35
          A w innych wątkach na forum było "po co gotówka, płacę tylko kartą, bo wygodniej i nowocześniej" big_grin
          • kk345 Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 19:43
            Jak ci zablokują kartę, to nadal wyciągniesz gotówkę z bankomatu blikiem...
    • kk345 Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 19:44
      Z tego, co czytam, to wykradziono hasła i loginy zapisane w przeglądarkach użytkowników, to nie był atak na banki. Serio ktoś zapisuje takie rzeczy, albo dane kart kredytowych w pamięci komputera?
      • panna.nasturcja Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 19:59
        Jakie loginy? Przecież karta nie ma zadnego loginu.
        • kk345 Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 20:02
          Jasne, ze nie ma- ale wyciek danych nie dotyczy, z tego co czytam, włamania do banków, tylko kradzież danych z komputerów użytkowników, więc jeśli ktoś miał zapamiętane dane do allegro, a na allegro zapisane dane karty, to numer tej karty wyciekł. Tak to przedstawia Zaufana trzecia strona.

zaufanatrzeciastrona.pl/post/kilka-milionow-loginow-i-hasel-z-polski-wycieklo-do-sieci/
          • kk345 Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 20:03
            Bo wbrew tytułowi tego wątku, to nie jest "wyciek danych VISA"...
            • panna.nasturcja Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 23:15
              A czego? Ja czytałam, że jest to wyciek danych visa tylko nie od nich tylko od któregoś partnera. Nie z komputerów użytkowników, bo wtedy niby jakim cudem miałoby go objąć akurat trzy konkretne banki?
            • panna.nasturcja Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 23:26
              Dobra, doczytałam. To powinnam być bezpieczna
            • sol_13 Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 03.06.23, 21:09
              To są dwa różne wycieki.
              Alert z Visa był w poprzedni piątek popołudniu tj 26.05 i dotyczy transakcji u konkretnego operatora (dziwne, że dotyczy tylko trzech bankow), a wyciek danych do logowania o którym piszesz był 29.05.
      • dwa_kubki_herbaty Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 05.06.23, 17:31
        To znaczy że nie masz, np abonamentu w TM, nie masz disney+ i innych serwisów VODu.
        Tam podajesz nr karty, no inaczej się nie da.
        • panna.nasturcja Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 05.06.23, 17:46
          No nie mam.
          Ale już napisano, że ten wyciek danych z visy a wykradzenie loginów to są dwie zupełnie inne rzeczy.
          Przed wykradzeniem danych z komputera chronią przede wszystkim dobre programy antywirusowe, firewall i świadomość tego co wolno a czego nie w necie.
    • szmytka1 Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 22:07
      Nie, nam nic nie zablokowali. Od kilku dni nie mayjuz kasy na życie i płacimy tyko kartami
    • koko8 Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 02.06.23, 23:42
      Nie, nic nie zablokowali. Ale gdyby -to mam więcej niż jedną kartę, i blik, wiec nie zaprzątam sobie głowy.
    • panna_lila Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 03.06.23, 08:55
      jak macie karty mBank to sprawdźcie powiadomienia.

Ja mam w powiadomieniach pod takim tytułem Nie zapłacisz swoją kartą w internecie

Ze względów bezpieczeństwa zablokowaliśmy Ci możliwość płacenia kartą xxxx w internecie. Zrobiliśmy to, ponieważ otrzymaliśmy informację od organizacji płatniczej, że dane tej karty mogły zostać ujawnione. Źródłem wycieku nie jest mBank. Blokada dotyczy tylko tej karty.

Wciąż możesz bezpiecznie płacić nią w sklepach stacjonarnych, na stacjach benzynowych oraz wypłacać i wpłacać gotówkę. Alternatywnie możesz korzystać z BLIKA.

Co możesz zrobić?
      1. Jeśli potrzebujesz funkcji płatności w internecie, możesz zamówić nową kartę. Zaloguj się do aplikacji mobilnej i wybierz: Produkty > Karty > Karty do rachunku > Nowa karta. Możesz też zalogować się na swoje konto w serwisie transakcyjnym. Wybierz: Produkty > Karty > Nowa karta.
      2. Pamiętaj, że możesz też zamówić kartę mobilną. Do płacenia wystarczy tylko telefon, a co najważniejsze, z karty możesz korzystać od razu!
      3. Zastrzeż swoją obecną kartę. Zrobisz to w aplikacji mobilnej. Wybierz: Produkty > Karty > wybierz kartę, którą chcesz zastrzec > blokada karty > Zastrzeżenie karty. Możesz też zastrzec ją w serwisie transakcyjnym. Wybierz: Produkty > Karty > Wszystkie > wybierz kartę, którą chcesz zastrzec > Zastrzeż.
      Jeśli pobierzemy od Ciebie opłatę za wydanie karty, skontaktuj się z nami. Zwrócimy Ci pieniądze.
      • zlota-klamka Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 04.06.23, 10:07
        Mam 2 karty w mbanku i żadnej mi nie zablokowali. Wnioskuję, że wyciek nie dotyczył stron, na których robię zakupy
    • mmoni Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 04.06.23, 01:14
      Zablokowali w Millennium, dostałam info z banku SMSem
    • snowydusty Re: wyciek danych VISA - też Wam zablokowali kart 05.06.23, 11:22
      mi zablokowali kredytową w Credit Agricole.... czekam na nową... ciekawe czy będę musiała jeszcze płacić za wydanie tej nowej karty...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka