Dodaj do ulubionych

Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawodowa

02.06.23, 13:30

Artykuł w Wyborczej

Z jednej strony, czego dobrego mozna się spodziewać po wspaniałe zorganizowanej maturze i właścicielu gryzonia. Z drugiej, trzeba być nauczycielem, żeby nie zdawać sobie sprawy, czym się wiąże B2B i zlecenie.
Ktoś słusznie napisał "witamy w prawdziwym świecie".
Ciekawe, czy w przyszłym roku znajdą kolejnych jeleni do pracy, czy jednak Chmura wykończy się własnymi machlojkami, a Chmurzanie przejrzą na oczy?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 02.06.23, 13:46
      Ech jaka teraz jest afera - nauczyciele się skarżą na fb (><wink
      • skumbrie Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 02.06.23, 14:18
        Widziałam.
        Chmurzanie jednak brną dalej: Jestem jak najbardziej za miesieczna oplata.Za spokoj jaki moze miec moja corka i my nie widze w tym problemu.
        • bajgla Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 12:04
          No ta zrzuta, dej dej bo zbankrutujemy....
          Proszą o więcej niż ta ucięta subwencja, ale oczywiście nieobowiązkowe i wpłaććie ile możecie i cały zestaw NVC manipulacji.
          Ktoś poprosił o szczegółowe rozliczenie, dostał jakieś ogólniki oczywiście.
          • n-ell Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 14:50
            Brakuje mi tu przycisku Lubię to.
          • skumbrie Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 14:57
            Chmury i jej kryształowych zasad ciąg dalszy.
            Ale spokojnie, sekta chmurzan i to przelknie.
    • triss_merigold6 Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 02.06.23, 13:51
      Witamy w prawdziwym życiu.
    • leni6 Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 02.06.23, 14:15
      Spokojnie znajdą, szkoła systemowa daje w kość nie tylko uczniom, ale i nauczycielom.
    • kamin Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 02.06.23, 14:21
      To tak jak wiele szkół prywatnych: zlecenia od września do czerwca lub umowa o pracę, ale w wakacje miesiąc bezpłatnego urlopu.
      • ania_z_zielonymii Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 02.06.23, 14:26
        No wg mnie m.in po tym można poznać dobrą szkołę prywatną, czy dobrze i przez cały rok płaci swoim pracownikom. Jeśli nie to wiadomo, że nie przyciągną dobrego nauczyciela, ale jeśli nawet to i tak na krótko + nieustająca rotacja kadry.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 02.06.23, 15:01
          A według mnie, takiej zależności nie ma, bo jeśli szkoła płaci dużo więcej, niż państwowa, to na wakacje można sobie odłożyć. W końcu nauczyciel, to powinien być człowiek rozumny i skoro wie, że ma umowę do końca czerwca, to skąd zaskoczenie, że go szkoła zwalnia?? W wakacje można sobie inną pracę znaleźć, jak się kasy ma za mało, jest dużo sezonowych
          • skumbrie Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 02.06.23, 15:28
            >bo jeśli szkoła płaci dużo więcej,

No właśnie, jeśli płaci dużo więcej.
            • ania_z_zielonymii Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 02.06.23, 15:31
              Otóż to. Poza tym ten medal ma 2 strony. Jeśli zatrudnia się nauczyciela na zlecenia, b2b itd to on też może sobie odejść w każdej chwili. Dobrego nauczyciela trzeba usidlić dobrą kasą i porządną umową.
              • fogito Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 07:39
                Ano dokładnie. Pracowałam w prywatnej szkole na shitowej umówie. Nigdy więcej. Stałość pracy to plus. Zatrudnianie nauczycieli tylko do czerwca to strzelanie sobie w stopę.
            • little_fish Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 02.06.23, 15:38
              No, najlepiej o tyle więcej żeby ten nauczyciel kredytu nie musiał brać...
          • mgla_jedwabna Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 10:51
            Jeśli szkoła płaci dużo więcej, to powinni też mieć możliwość rozłożyć to na 12 miesięcy.
      • skumbrie Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 02.06.23, 14:57
        Tu miało być jak z PIS-em - INACZEJ niż wszyscy poprzednicy i wokół. Cóż, kolejna fundacja, która kreci lody na naiwnych. Tym razem padło na nauczycieli wink
        Chmurzanie się zrzucą, nauczyciele g... zobaczą.
      • ichi51e Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 02.06.23, 15:37
        Niestety również zaskakująco dużo rodziców uważa ze nie należy płacić za miesiące wakacji a już na pewno nie jeśli jest to rok w którym dziecko szkole kończy…
        • arwena_111 Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 02.06.23, 15:46
          Za gimnazja moich dzieci płaciłam 10 miesięcy w roku. To jak sobie szkoła skalkulowała stawkę - to nie moja sprawa była.
          • ichi51e Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 02.06.23, 16:05
            No właśnie dlatego lepiej jak szkoła kalkuluje na 10 bo ciężko rodziców zmusić do płacenia za 12. A koszty są 12…
            • iwoniaw Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 02.06.23, 16:11
              ichi51e napisała:

> No właśnie dlatego lepiej jak szkoła kalkuluje na 10 bo ciężko rodziców zmusić
              > do płacenia za 12. A koszty są 12…
              >

I podobnie nauczyciel bez etatu - jeśli wie, ze mu płacą za godziny przepracowane przy "tablicy"/dozorowaniu egzaminów, to powinien tak skalkulować stawkę, żeby mieć za co żyć w miesiącach, gdy tej pracy nie ma. Chyba widzieli, co mają zapisane w umowie. Tak, niby dyrektor twierdził, ze w wakacje będzie cośtam, no ale ematce chyba nie trzeba przypominać, z czym się to rymuje 🤷‍♀️
              • skumbrie Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 02.06.23, 16:25

I podobnie nauczyciel bez etatu - jeśli wie, ze mu płacą za godziny przepracowane przy "tablicy"/dozorowaniu egzaminów, to powinien tak skalkulować stawkę, żeby mieć za co żyć w miesiącach, gdy tej pracy nie ma.

Tu podobno 31 maja dowiedzieli się, że od czerwca nie pracują. Słabe.
                Ale to, że dopiero wtedy odkryli, z czym się wiążą ich umowy... Bez komentarza zostawię. No nic, człowiek uczy się całe życie, może nauczyciele też wreszcie zaczną.
                • paniusiapobuleczki Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 02.06.23, 16:59
                  No nie, z artykułu wynika, że pytali o zakres pracy w wakacje i powiedziano im, że będzie. Nauczycie często uczą na kursach i dają korki wiec raczej wiedza na czym polega zlecenie i b2b.
                  • skumbrie Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 14:43
                    Ale zdajesz sobie sprawę, że jest różnica między "obiecywali" a "mam to zapisane w umowie"? Bo nauczyciele jak widać, nie bardzo.
          • ania_z_zielonymii Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 02.06.23, 16:06
            W zasadzie jak płaci rodzic szkole nie ma znaczenia. Można zapłacić i raz w roku. Ważne jak szkoła płaci nauczycielowi i czy jest to rynkowo atrakcyjna stawka.
        • jakis.login Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 12:43
          ichi51e napisała:

> Niestety również zaskakująco dużo rodziców uważa ze nie należy płacić za miesią
          > ce wakacji a już na pewno nie jeśli jest to rok w którym dziecko szkole kończy…

No ale niepłacenie po zakończeniu szkoły jest jakby oczywiste? Jeśli mam dziecko w SP i miałabym płacić za wakacje po 8 klasie i jednocześnie płacić za wakacje przed liceum w kolejnej placówce, to to się jakby nie kalkuluje.
          • little_fish Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 13:56
            A dlaczego masz płacić w wakacje przed? Rok szkolny trwa od 1 września do 31 sierpnia. Czyli do końca sierpnia dziecko jest uczniem podstawówki. Natomiast uczniem liceum staje się dopiero od 1 września. Więc bardziej oczywiste jest płacenie po podstawówce niż przed liceum.
            • jakis.login Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 14:28
              little_fish napisała:

> A dlaczego masz płacić w wakacje przed?

Bo w maju dziecko się dostało, w czerwcu zapłaciłam wpisowe, od lipca czesne. W czerwcu osmoklasisci otrzymują świadectwo ukończenia szkoły podstawowej, żadnym sposobem nie są uczniami tej szkoły do końca sierpnia.
              • skumbrie Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 14:45
                Serio zgodziłaś się płacić w liceum od lipca? Gdzie wy ty szkoły znajdujecie?
              • little_fish Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 15:09
                A jest uczniem liceum LO od lipca??? Został wpisany do księgi uczniów, wydano mu legitymację szkolną, wprowadzono go do sio jako ucznia tej szkoły?
                • jakis.login Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 15:22
                  little_fish napisała:

> A jest uczniem liceum LO od lipca??

No skoro dziecko zdało egzaminy, złożono wszystkie dokumenty, świadectwo, zaświadczenie o E8 etc. to najwyraźniej tak.

? Został wpisany do księgi uczniów, wydano m
                  > u legitymację szkolną, wprowadzono go do sio jako ucznia tej szkoły?

Nie wiem czym jest księga uczniów ani SIO, a legitymacji do dzisiaj nie odebrała smile
                  • little_fish Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 15:33
                    "No skoro dziecko zdało egzaminy, złożono wszystkie dokumenty, świadectwo, zaświadczenie o E8 etc. to najwyraźniej tak" no najwyraźniej jednak nie...
                    Nie wiem czy to powód do chwalenia się, ale jak widać dać się zrobić w balona udaje się nie tylko nauczycielom 😉
              • biala_ladecka Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 15:23
                jakis.login napisała:

> little_fish napisała:
                >
                > > A dlaczego masz płacić w wakacje przed?
                >
                > Bo w maju dziecko się dostało, w czerwcu zapłaciłam wpisowe, od lipca czesne. W
                > czerwcu osmoklasisci otrzymują świadectwo ukończenia szkoły podstawowej, żadny
                > m sposobem nie są uczniami tej szkoły do końca sierpnia.

Rok szkolny trwa do 1 wrzesnia do 31 sierpnia.
                Liceum cie robi w balona.
                • volta2 Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 15:27
                  no otóż!
                  a tak się śmieją z nauczycieli, a same wonskie jak widać z inteligencją nie mają lepiej.

tak, dobre, oblegane szkoły proszą o podpisanie umowy edukacyjnej, wpłatę wpisowego w momencie ogłoszenia listy przyjętych i dają na to tydzień, dwa. wraz z umową wpłaca się często za pierwszy miesiąc ale to tylko po to, by mieć pewność, że ktoś sobie to miejsce rzeczywiście chce i nie odwidzi mu się za tydzień, gdy równie oblegana szkoła ogłosi wyniki.
                  ale uczniem nie zostaje się po ogłoszeniu listysmile
                • jakis.login Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 15:34
                  biala_ladecka napisała:

> Liceum cie robi w balona.

Tak, strasznie, dzieląc roczna opłatę na 12 miesięcy zamiast 10, jak ja się z tego podniosę 😂
                  • little_fish Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 15:39
                    Podstawówka, która "wymaga opłat" w wakacje po 8 klasie zapewne zrobiła dokładnie tak samo, a jednak cię to oburza 😀
                    • jakis.login Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 15:42
                      little_fish napisała:

> Podstawówka, która "wymaga opłat" w wakacje po 8 klasie zapewne zrobiła dokładn
                      > ie tak samo, a jednak cię to oburza 😀

Oburza? Nie za duży poziom ekscytacji jak na poziom o formalnościach? Po prostu płacenie za szkole po jej zakończeniu brzmi dla mnie absurdalnie, to jak chodzic do roboty po otrzymaniu świadectwa pracy.
                  • biala_ladecka Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 16:11
                    jakis.login napisała:

> biala_ladecka napisała:
                    >
                    >
                    > > Liceum cie robi w balona.
                    >
                    > Tak, strasznie, dzieląc roczna opłatę na 12 miesięcy zamiast 10, jak ja się z t
                    > ego podniosę 😂

Szkoła podstawowa podzieliła opłatę na 12 miesięcy roku szkolnego, który - jeszcze raz- trwa od 1 września do 31 sierpnia. Liceum nie wiem na jakiej podstawie pobiera czesne, ale skoro są ludzie lubiący płacić za obietnice, czemu nie?
                    • jakis.login Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 16:23
                      biala_ladecka napisała:

> jakis.login napisała:
                      >
                      > > biala_ladecka napisała:
                      > >

> Szkoła podstawowa podzieliła opłatę na 12 miesięcy roku szkolnego, który - jesz
                      > cze raz- trwa od 1 września do 31 sierpnia. Liceum nie wiem na jakiej podstawie
                      > pobiera czesne, ale skoro są ludzie lubiący płacić za obietnice, czemu nie?

Może twoja troskę o cudzy portfel uspokoi nieco informacja, ze ostatnie czesne zapłacę w czerwcu klasy maturalnej. Jakby na jedno wychodzi, nie?
                      • little_fish Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 16:53
                        Skoro na jedno wychodzi, że w podstawówce płacisz od września do czerwca, a w LO od lipca do czerwca , to dlaczego twoim zdaniem "niepłacenie po zakończeniu szkoły jest jakby oczywiste? ".
                        • jakis.login Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 17:33
                          Trochę juz jestem znużona tą halowa dyskusja, wybacz smile
                          • panna.nasturcja Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 20:01
                            Znaczy argumenty się skończyły po prostu
                      • skumbrie Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 17:04
                        Tyle że w klasie maturalnej bombelek naukę kończy ciut wcześniej niż w czerwcu. Potem już tylko matury - może zdawać gdziekolwiek, to na ch... płacić zgodnie z twoją logika?
              • skumbrie Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 15:35
                Przecież legitymację mają ważna do 30 września. Nie oddają jej jak studenci.
                Ale w sumie, jeśli chcesz płacić za prywatne liceum już od lipca, to w sumie możesz. To umowa między tobą i szkołą.
                • jakis.login Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 15:43
                  skumbrie napisała:

> Przecież legitymację mają ważna do 30 września. Nie oddają jej jak studenci.
                  > Ale w sumie, jeśli chcesz płacić za prywatne liceum już od lipca, to w sumie mo
                  > żesz. To umowa między tobą i szkołą.

Dziękuje ❤️ BTW, nie jest to prywatna szkoła, tylko społeczna.
                  • skumbrie Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 15:55
                    Jeden ch..., jeśli chodzi o kręcenie lodów i traktowanie ochotniczek 🤦‍♀️
    • cranberries1983 Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 02.06.23, 19:12
      CAłe fafarafa o SWCh to jedna wielka ściema.
      To zwykły biznes, który traktuje ludzi jak widać - na śmieciówce
      chętnie zobaczę te uśmiechy jak to tam jest wyjątkowo
    • asia_i_p Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 02.06.23, 19:26
      Ale kto w tym artykule nie zdaje sobie sprawy, z czym wiąże się B2B i zlecenie? Błędem było uwierzenie na słowo, że praca będzie w wakacje, ale to nie dowodzi niezrozumienia mechanizmów B2B i zlecenia, a tylko i wyłącznie wiary w ludzi wierzącego/ fachowości kłamiącego. Powiedziałabym, że sam fakt zadania tego pytania wskazuje na to, że jednak wiedzieli, o co chodzi.

Podejście, że wieszamy psy nie na tym, kto skłamał, tylko na tym, kto w kłamstwo uwierzył, jest dosyć prymitywne, no ale czego spodziewać się po społeczeństwie, w którym określenie, że ktoś jest sfrustrowany, jest używane jako obelga.
      • little_fish Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 12:01
        Dostępu do artykułu nie mam, więc trudno jest mi się wypowiadać. Ale jak widać każda okazja jest dobra do tego, żeby "dołożyć" nauczycielom.😐
        • bajgla Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 12:05
          To Polska, tutaj się obrzuca g... wykiwanego, że się dał, a nie kiwającego.
          • little_fish Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 12:11
            No właśnie. Trend " bo miała za krótką spódniczkę" nadal aktualny, choć w różnych odsłonach.
            • triss_merigold6 Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 12:29
              A nienie. Dorośli ludzie, obecni na rynku pracy powinni odróżniać obietnice od pisemnego zobowiązania i umowę zlecenie od umowy o pracę.
              Wchodzenie w układ ze zleceniodawcą, który oparł model biznesowy na wyłudzaniu subwencji i oszustwach egzaminacyjnych to proszenie się o bycie użytym i odstawionym.
              • conena Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 12:37
                zgoda, że dorośli ludzie, itd. ale jak ktoś prowadzi biznes i zatrudnia ludzi, to nie może im obiecywać a potem na nich lać sikiem prostym. jak byznesmen nie dotrzymuje ustnej obietnicy, to i pisemnego regulaminu nie będzie przestrzegał i zapisy prawa będzie miał w dupie.
                • triss_merigold6 Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 12:40
                  Przecież organizator tego właśnie biznesu ani przez moment nie ukrywał, że przepisy prawa ma w dupie.
                  • bajgla Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 13:44
                    No z mojej strony zero zdziwienia, że akurat ten januszex się tak zachował, tym niemniej to zachowanie tej przekręciarni jest nieetyczne, a nauczyciele mają prawo być niezadowoleni i dawać temu wyraz, NVC oczywiście 😜
                • arwena_111 Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 18:41
                  SwCH to biznes a nie organizacja charytatywna czy fundacja. Ma przynosić zysk. Ustnie to sobie można pogadać. Liczy się to co jest na piśmie.
                  Poza tym nie byłaś przy rozmowie i nie wiesz czy było - "pani X na 100% będziemy mieli dla pani zajęcie w wakacje". Obstawiam, że było to coś w stylu - co do wakacji to mamy plany na jakieś kursy/zajęcia wyrównawcze czy cokolwiek innego, ale szczegółów jeszcze nie ma.
                  I nie ma to nic wspólnego z przestrzeganiem umów podpisanych.
                  • runny.babbit Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 18:44
                    arwena_111 napisała:

> SwCH to biznes a nie organizacja charytatywna czy fundacja.
                    To jest fundacja.
                    • arwena_111 Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 18:54
                      Dobra, poczytałam ich regulamin.

Podoba mi się - jest bezpłatna, utrzymuje się z dotacji Ministerstwa, ale "Szkolawchmurze.org posiada funkcjonalność umożliwiającą przekazywanie bezzwrotnego wsparcia finansowego na rzecz Szkoły"

Ciekawe jak to wygląda w praktyce. I na co idą te dobrowolne finansowe wsparcia big_grin.
                      Bo w regulaminie się nie zająknęli słowem, co robią z tą kasą.
                      • mia_mia Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 19:23
                        Teraz będą zmiany dobrowolna mocno sugerowana składka 450, a za chwilę pewnie obowiązkowa jakaś wyższa obowiązkowa, drobnymi kroczkami idą, żeby przed naborem nie wypłoszyć chętnych.
                      • runny.babbit Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 19:31
                        To budzi skojarzenia z fundacjami, które kiedyś działały przy szpitalach, wpłacało się "dobrowolną" cegiełkę i cyk, lepszy dostęp do leczenia. To zostało zdelegalizowane, czyż nie?
                        • arwena_111 Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 20:16
                          Bo dokładnie tak to działa.
                    • mysiaapysia Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 20:15
                      No dobra, fundacja. A teraz w praktyce: fundacja to niestety bardzo często sposób na zarobek dla osób zarządzających, czyli wysokie wynagrodzenie dla zarzadzających, cała reszta pracowników niekoniecznie zarabia kokosy i niekoniecznie na umowie o pracę.
          • shellyanna Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 13:57
            OMG… serio? Na studiach dorabiałam sobie na umowy zlecenia. Zdarzało się, ze agencja obiecywała mi zlecenie, które w ostatniej chwili przepadalo, bo ktoś tam życzył sobie hostessy czy modelki o innych parametrach. Nigdy nie czułam się oszukana. Oszukana mogłabym się poczuć, gdyby na umówię była inna stawka, a wypłata byłaby inna.
        • iwoniaw Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 12:12
          little_fish napisała:

> Dostępu do artykułu nie mam, więc trudno jest mi się wypowiadać. Ale jak widać
          > każda okazja jest dobra do tego, żeby "dołożyć" nauczycielom.😐

Nie wiem, dlaczego uważasz za "dokladanie" nauczycielom stwierdzenie faktu, że w przypadku zarobkowania w formie zleceń zarabiasz, gdy juz dostaniesz to zlecenie, a nie gdy ktoś twierdzi, że będzie mial zlecenie dla ciebie.
          Oczywiście, jeśli im obiecywano pracę, to mogą się czuć rozczarowani i źli, no ale to nie jest inna sytuacja niż robiących na zleceniach w innych branżach, ani nawet tych, co maja umowę na czas określony, ktorej im nie przedłużono. Może na przyszłość podejdą do biznesu jak do biznesu, a nie misji, to i rozczarowań będzie mniej. W sumie to jako ludzi z rachunkami jest mi och szkoda, ale zarzuty, jakoby zostali potraktowani wybitnie žle, nie są do końca uprawnione, z plusów formy zatrudnienia korzystali a minusy nagle są nie do zaakceptowania?
      • triss_merigold6 Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 12:32
        Realizowali zlecenia dla podmiotu, który opiera się na wyłudzaniu subwencji zwłaszcza na dzieci z dysfunkcjami i oszukiwaniu przy egzaminach więc czego do cholery się spodziewali. Od nauczycieli oczekuję używania mózgu, a nie misji.
        • little_fish Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 13:58
          I nadal uważasz, że jest to wina nauczycieli, a nie tego nieuczciwego podmiotu? Czyli szła przez ciemny park w mini, sama sobie winna...
          • skumbrie Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 14:51
            Ależ mieli do wyboru UOP i śmieciowe. A że zachęcani wybierali to drugie? Wyższa wypłata na śniegowce im nie przeszkadzała dziwnym trafem 😉
            Tu raczej był wybór między ciemnym parkiem w mini a jasno oświetlona ulicą.
            • skumbrie Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 14:51
              *Śmieciowce
            • little_fish Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 15:11
              Wybór mógł być taki (nie mam pojęcia co nimi kierowało i jakie konkretnie warunki im oferowano), ale nawet jeśli dziewczyna poszła ciemnym parkiem, to winę za hipotetyczny gwałt ponosi jednak gwałciciel, nie ona.
              • skumbrie Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 15:37
                Winę ponosi. Tyle że zgwałconej do śmiechu raczej nie jest.

Pytanie, czy pokrzywdzeni przez chmurkę pójdą do sądu (wątpię, nie ta grupa zawodowa) i co w nim ugrają, skoro dobrowolnie smieciowki podpisali.
                • little_fish Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 15:41
                  Pewnie do sądu nie pójdą, bo podejrzewam, że wszystko było zgodnie z prawem. Ale podobnie jak tej zgwałconej, do śmiechu im nie jest.
      • skumbrie Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 14:47
        Sorry, wieszam psy na szkole. Co sądzę o chmurce i chmurzanach pisałam już kilka razy.
        Co sądzę o "najlepiej wykształconej grupie" też. Że kolejny raz okazali się wykształceni nieżyciowe? Żadna nowość. No ale pewnie w październiku wybiorą się na kolejne podyplomowymi 🤦‍♀️
        • skumbrie Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 14:48
          *podyplomowki.
          Będą jeszcze lepiej wykształceni.
          • cranberries1983 Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 14:51
            albo kurs meteo wink
            • skumbrie Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 14:59
              Mam nadzieję, że chociaż niektórzy się ogarną. Jeśli je, to już tylko ochotniczki będą.
      • panna.nasturcja Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 20:05
        Znaczy póki nauczyciele korzystali z zalet bycia na b2b to było fajnie a jak się pokazały wady to „oszukano nas”?
        • little_fish Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 20:13
          Ciekawe, jaka duża część nauczycieli zatrudnionych przez tę szkołę czuje się oszukana? Bo może jednak większość wiedziała na co się pisze...
          • a23a23 Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 11:47
            little_fish napisała:

> Ciekawe, jaka duża część nauczycieli zatrudnionych przez tę szkołę czuje się os
            > zukana? Bo może jednak większość wiedziała na co się pisze...

Przede wszystkim jestem ciekawa co było w tych ich umowach B2B. Bo w moich jest dosyć wyraźnie określone co i w jakim czasie mam dostarczyć i w jakim czasie klient (bo na b2b nie ma pracodawcy, jest klient) ma prawo zakończyć współpracę. I tylko to co jest w umowie jest ważne, bo to co ktoś obiecuje czy mówi o swoich planach to wiadomo, dopóki nie ma na piśmie, to nie istnieje.
    • cranberries1983 Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 02.06.23, 19:33
      ciekawa czy nauczyciel Przedsiębiorczości też się dał złapać na to
      • georgia.guidestones Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 14:54
        cranberries1983 napisał:

> ciekawa czy nauczyciel Przedsiębiorczości też się dał złapać na to
        No akurat od tego przedmiotu mogli sobie bardziej zdawać sprawę że ich pracę w semestrze da się skumulować do powiedzmy jednego miesiąca i nie ma potrzeby dluzej zatrudniać. Polskuego, matematyki czy angielskiego jest w programie jakby więcej.
        Ale b2b = rozwiazanie wspolpracy w dowolnym momencie i nie ma co być przyzwyczajonym że na bank praca jest do końca ustawowego roku szkolnego.
        • little_fish Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 15:20
          Nie ma co być przyzwyczajonym, jednak można być zawiedzionym i czuć się oszukanym. Choć w sensie prawnym pewnie oszustwa nie było.
          • cranberries1983 Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 01:04
            lege artis, ale ten myk z nauczycielami pokazuje, że to jest po prostu surowy biznes
            żadne tam wartości,

kasa misku kasa
            • little_fish Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 10:27
              A ktoś myślał, że oni tak dla idei???
    • iberka Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 15:00
      Na grupie SzwCh dyskusję widziałam - zapamiętałam, że GW kłamie. Cóż.
    • bistian Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 16:07
      skumbrie napisała:

> Ciekawe, czy w przyszłym roku znajdą kolejnych jeleni do pracy, czy jednak Chmu
      > ra wykończy się własnymi machlojkami, a Chmurzanie przejrzą na oczy?

Bardzo źle o tobie myślę, ale odpiszę, co mi tam.
      Tu wcale nie chodzi o Chmurę, tylko o władzę i system totalitarny, który zauważa luki, miejsca, które nie do końca kontroluje i pieniądze, które musi oddać, a nie chce.
      Było jedno cięcie nakładów na takie szkoły, teraz jest następne. Chodzi o to, żeby zmusić absolutnie wszystkie szkoły do ponoszenia kosztów i uniemożliwić działanie samodzielnie, przecież te wszystkie budynki trzeba utrzymać, nauczycieli, nadzór, całą nadbudowę, poza tym, trzeba mieć możliwość wpływania na każdą młodzież, nie może być tak, żeby ktoś mógł myśleć po swojemu albo mógł wyłgać się od apelu ku czci JP2 czy ofiar "zamachu" smoleńskiego.
      Witamy w systemie stalinowskim!

A takie szkoły, żeby przetrwać, będą ciąć koszty, ale pewno i tak ich to nie uratuje.
      • skumbrie Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 22:14

Serio? A może chodzi o coś innego?
        Chmurzanie wybudujooo z dobrowolnych (na razie) składek? To stąd w Chmurce pojawiły się nagle cegiełki, mimo że dotacje obcięli im w grudniu?

Ciekawe, kiedy wyznawcy przejrzą na oczy?
        • iberka Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 22:23
          Widzę ich jako "nowych" Elbanowskich...
          • cranberries1983 Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 09:50
            dobrze powiedziane, to samo pitu pitu
            podlane sosem tym razem kolorowym
          • skumbrie Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 10:36
            Dobre skojarzenie. Tylko dzieci szczęśliwie mniej.
        • bistian Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 07:50
          skumbrie napisała:

> Ciekawe, kiedy wyznawcy przejrzą na oczy?

Wyznawcy to mogą być ojca R. albo Władimira Władimirowicza u was, to jest zwykła oferta. Wybiera się albo i nie, kupuje parówki albo białą, czasami obie i nie robi to z kupującego wyznawcy.
          Szkoła tradycyjna nie jest wcale tak efektywna, jakby się wydawało, niektórym szkoda czasu i wolną się uczyć samodzielnie i swoim tempem. 10 prac kontrolnych w tygodniu nie jest celem samym w sobie, mało kto to lubi.
          • skumbrie Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 08:14
            Wystarczy poczytać chmurzan. To nie klienci, to wyznawcy w owczym pędzie.
            • bistian Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 09:06
              skumbrie napisała:

> Wystarczy poczytać chmurzan. To nie klienci, to wyznawcy w owczym pędzie.

Gdybym za młodu miał taką możliwość i dobre warunki w domu, to pewno też bym tak się uczył, wyłączając zajęcia praktyczne w układzie mistrz-uczeń, które są optymalne. Teraz są naprawdę duże możliwości zorganizowania sobie dobrych materiałów uzupełniających.
              • cranberries1983 Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 09:52
                większość specjalistów, naukowców, "mistrzów" uczyło się w klasycznym systemie

ED była z reguły wyjściem dla młodzieży o potrzebach specjalnych
                • bistian Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 10:31
                  cranberries1983 napisał:

> większość specjalistów, naukowców, "mistrzów" uczyło się w klasycznym systemie
                  >
                  > ED była z reguły wyjściem dla młodzieży o potrzebach specjalnych

Nie masz racji. Przez tysiące lat, edukacja domowa była dla młodzieży, których rodziców było na to stać. To był bardzo drogi i efektywny model, ale trzeba było mieć naprawdę górkę pieniędzy.
                  Teraz też jest taki model u niektórych, choćby u Brodów i ich przyjaciół, oni wszyscy mają dużo dzieci i te dzieci są bardzo dobrze wykształcone, ale są uczone przez bardzo wykształconych rodziców i ich przyjaciół.
                  Teraz, w biedniejszych stronach, tak się uczy większość dzieci, uzupełniają słabe wykształcenie szkolne praktyką przy rodzinie, gdzie uczą się zawodu. To jest tanie, skuteczne, ale w bardzo ograniczonym zakresie. Syn kowala zazwyczaj zostanie kowalem, córka krawcowej, krawcową, niewielu uda się zmienić zawód i osiągnąć w tym sukces.

Edukacja domowa ze względu na specyficzne potrzeby uczniów, jest bardzo różna, każdy ma inne potrzeby, każdy ma inne możliwości, inne warunki domowe i inne warunki wejściowe. Mam własne doświadczenia, trochę się tych korepetycji wykonało, są takie osoby, które pewnych progów nie przeskoczą ze względu na różne deficyty, wkładają mnóstwo pracy, a efekt jest mizerny. Ale, nie oszukujmy się, że takie osoby nagle staną się orłami w szkole publicznej.

Szkoły internetowe, to jeszcze inna bajka. Taki jest wybór rodziców i ich dzieci i trzeba to uszanować, bo przecież nie ma tragedii, nie wypadają źle na tle ucznia szkoły dziennej.

Ja wiem, że partii rządzącej nie podoba nie każda autonomia, a uciekające pieniądze w ogólności. Te wszystkie budynki trzeba utrzymać, a uczeń ucieka poza główny system i to boli. Efektywnie jest upchnąć wszystkich w małych budynkach i jeszcze dopchać kolanem. Ekonomicznie uzasadnione, przy okazji, można wszystko kontrolować i indoktrynować ucznia. Stalin 2.0, ot co.
                  • cranberries1983 Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 11:20
                    argument "przez tysiące lat" - naprawdę masz braki
                    dalej mieszkasz ze swoim plemieniem w jaskinii?
                    • bistian Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 12:01
                      cranberries1983 napisał:

> argument "przez tysiące lat" - naprawdę masz braki
                      > dalej mieszkasz ze swoim plemieniem w jaskinii?

Mozart był efektem edukacji domowej, uczył się od ojca. Zresztą, bardzo dużo podróżowali, więc system stacjonarny odpadał. Einstein był bardzo przytłoczony szkołą stacjonarną, nie pozwalała mu się kształcić samodzielnie, robił sobie przerwy od szkoły i uczył się sam.
                      Maria Skłodowska zaczęła swoją edukację od pensji dla panien. Fakt, potem skończyła dobre uczelnie, na które jej nie chcieli, swoją drogą, ale miała dobre podstawy.
                      Tak samo działali starożytni, Platon był uczniem Sokratesa, to nie była szkoła moloch, tylko raczej coś w rodzaju edukacji domowej w systemie uczeń-mistrz.
                      Stanisława Poniatowskiego uczyła matka, a potem Gotfryd Lengnicha, historyk, prawnik i gdański syndyk miejski, więc człowiek bardzo wykształcony jak na tamte czasy, a była to edukacja domowa.

Mało jest informacji o nauczycielach znanych osób, ale nie wyobrażam sobie sytuacji, żeby na dworach dobrze wykształcone osoby, nie były wykorzystywane do nauki dzieci bogatych osób, ludzie zawsze inwestowali w swoje potomstwo.
                      • cranberries1983 Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 12:20
                        W czasach Mozarta, Einsteina, czy Platona, większość dzieci szkoły na oczy nie widziała, więc proponuję wrócić do XXI wiecznej Polski.
                        I tak wiem, że Mieszko I też by się uczył w Chmurce
                        • bistian Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 13:42
                          cranberries1983 napisał:

> W czasach Mozarta, Einsteina, czy Platona, większość dzieci szkoły na oczy nie
                          > widziała, więc proponuję wrócić do XXI wiecznej Polski.

Były szkoły przykościelne, więc jak najbardziej dobre skojarzenie big_grin
                • flo-bo Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 11:16
                  Brak wiedzy o temacie, w którym się wypowiadasz. Obecnie i w przyszłości- szkoła systemowa zapewnia zmęczoną, niskooplacaną, jadącą na minimum pracy kadrę, kadrę z brakami wiedzowymi, bez entuzjazmu - Ci co mają entuzjazm, chęć zmian, wiedzę - wędrują do szkoły w chmurze, do szkół prywatnych, a jeśli nie zmieniają ostatecznie zawód.
                  Obecnie dzieci dobrze wykształcone, to dzieci kształcone w dobrych szkołach prywatnych, w Ed, mające wyjątkowe szczęście trafić na dobrą szkołę z właściwą kadrą a takich jest mało (nie liczę szkół, które zarzynaja dzieci w wyścigu szczurów wyciągając z nich radość życia i chęć do niego, o czasie nie wspomnę). Obecnie jeśli dziecko ma być dobrze wykształcone chodząc do szkoły systemowej to albo rodzice siadają i przerabiają materiał z fizyki/chemii/matematyki, bo nauczycieli w szkole z tych przedmiotów często brakuje albo płacą za korepetycje.
                  • cranberries1983 Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 11:22
                    "Obecnie dzieci dobrze wykształcone, to dzieci kształcone w dobrych szkołach prywatnych, w Ed" - większych bajek chyba tu nie ma.

zapraszam na dowolny Uniwersytet Medyczny, Politechnikę, Wydział Prawa
                    - praktycznie 100% dzieci jest z publicznej edukacji systemowej.
                    • biala_ladecka Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 11:45
                      Ale nie na poziomie podstawówki. To są dzieci z dobrych liceów, a żeby się dostać do dobrych liceów, rodzice płacili za szkołę prywatną, albo społeczną, albo kładli grubą kasę na stół korepetytora. Oczywiście, że są super zdolne jednostki, które poradziłyby sobie wszędzie. Ale to jest jedno dziecko na klasę, czasem jedno na rocznik w szkole. Wystarczy przejrzeć sm szkół, jeśli się chwalą osiągnięciami, to zwykle są to szerokie osiągnięcia wypracowane przez 1-2 tych samych uczniów.
                      BTW to o czym piszesz, też się wkrótce zmieni, bo w szkołach śrenich, nawet tych z topu też już brakuje sensownej kadry. Pisowi trzeba przyznać, że zaorał edukację publiczną koncertowo.
                      • cranberries1983 Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 11:52
                        Nie no... prywatne podstawówki budują kadry tych nieszczęsnych prywaciarskich liceów. Naprawdę wierzysz, że państwowa szkoła jest zła z założenia? Porównaj wyniki matura z liceów w swoim mieście, prywatne / społ. wypadają tragicznie

Wróć na ziemię!
                        • biala_ladecka Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 11:58
                          cranberries1983 napisał:

> Nie no... prywatne podstawówki budują kadry tych nieszczęsnych prywaciarskich l
                          > iceów.

Zupełnie nie rozumiem tego zdania.

Naprawdę wierzysz, że państwowa szkoła jest zła z założenia? Porównaj wy
                          > niki matura z liceów w swoim mieście, prywatne / społ. wypadają tragicznie
                          >
                          > Wróć na ziemię!

Że tak powiem, mam obraz z dwóch stron, a nawet z trzech.
                          Bardzo na żywo. Odbiór mocno naziemny.
                          Wiem, co piszę.
                          Myślisz, że gdyby było tak kolorowo, chmura miałaby szansę urosnąć w taką siłę? Rodzice, których stać pouciekali do szkół niepublicznych, reszta no cóż... musi szukać innych rozwiązań.
                          • cranberries1983 Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 12:22
                            Chmura to po prostu nowy produkt, i tak jak nowa postaw do zębów czy partia polityczna - zbiera punkty za świeżość
                        • mia_mia Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 11:59
                          Zasada jest prosta całą czołówkę podstawówek stanowią szkoły prywatne, z gimnazjami było podobnie choć tam już pojawiały się te przy dobrych liceach, a z liceami jest na odwrót, chociaż to się pewnie powoli będzie zmieniać.
                          • cranberries1983 Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 12:23
                            w jakim mieście tak jest?
                            • mia_mia Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 12:43
                              Choćby Warszawa, najlepsza państwowa podstawówka jest na 27 miejscu, ale nie sądzę, żeby w innych miastach gdzie jest jakiś większy wybór szkół niepublicznych było inaczej.
                              • sol_13 Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 13:30
                                Choćby Warszawa, najlepsza państwowa podstawówka jest na 27 miejscu

Nie, SP nr 211 (publiczna) jest na 14.
                                • arwena_111 Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 13:48
                                  Tak i jest to pierwsza szkoła państwowa. W pierwszej 50 jest ich chyba 6 bezpłatnych - z czego Pijarzy nie są szkołą państwową, mają swoją specjalną rekrutację. Podobnie jak szkoła muzyczna, przyjmuje wyselekcjonowane dzieci. A 47 w rankingu szkoła 221 robi osobny nabór do jednej lub dwóch klas 7 - rozszerzenie matematyki.
                              • volta2 Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 19:21
                                ale wiesz, że do podstawówek jest kwalifikacja, i one nie wybierają losowo dzieci?

czy nie wiesz tego, i stąd podjarka wynikami szkół prywatnych?
                    • mia_mia Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 11:55
                      Normą jest płacenie za dobrą szkołę prywatną albo korki albo to i to, żeby dzieci uczyły się w dobrych warunkach (co sprowadza się często do normalnych) i później dostały się do dobrych państwowych liceów i na dobre studia.
                      • cranberries1983 Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 12:24
                        Serio ktoś jeszce bawi się w prywatną szkołę plus korki?
                        to raczej znak, że płaci się dwa razy za to samo....
                        • biala_ladecka Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 13:01
                          Sorry, ale teoretyzujesz. Nie masz pojęcia o czym piszesz, a innych wzywasz do zejścia na ziemię.
                        • bistian Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 13:40
                          cranberries1983 napisał:

> Serio ktoś jeszce bawi się w prywatną szkołę plus korki?
                          > to raczej znak, że płaci się dwa razy za to samo....

Bardzo dużo osób płaci za szkołę i dopłaca za korki, szkoły publiczne też nie są bezpłatne, my wszyscy za nie płacimy.
                        • volta2 Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 19:23
                          tak, osobiście znam dziewuszkę z bardzo dobrej, topowego gimnazjum w wawie mającą przez cały czas nauki korki z matmy. oczywiście wystarczyło to raptem na publiczne 15 lo w rankingu, i tam też miała cały czas korki z matmy, nie wnikam z czego jeszcze.
                    • arwena_111 Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 13:32
                      Dzieci, które najczęsciej weszły w edukację państwową - na poziomie liceum. Bo jeszcze często są one lepsze od prywatnych. A dobrych prywatnych jest za mało.

Popatrz na rankingi podstawówek czy dawniej gimnazjów - w pierwszej 30-50 państwowe szkoły to można policzyć na palcach jednej ręki.
                      • skumbrie Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 14:36
                        To jeszcze dodajcie, jaka jest różnica w procentach między tymi szkołami 😉
                      • little_fish Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 15:59
                        Oczywiście, jest tylko jedno ale... te szkoły prywatne już na wstępie robią selekcję. Plus najczęściej dostają zadbane, zaopiekowane dzieci rodziców, którym zależy na edukacji. To nie zawsze jest zasługą rewelacyjnych szkół/ nauczycieli. Tak jak w tych wszystkich topowych liceach.
                        • bistian Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 16:14
                          little_fish napisała:

> Oczywiście, jest tylko jedno ale... te szkoły prywatne już na wstępie robią sel
                          > ekcję. Plus najczęściej dostają zadbane, zaopiekowane dzieci rodziców, którym z
                          > ależy na edukacji.

To jest mało powiedziane. Jest konkurs na wejściu, jest i konkretna obserwacja w pierwszych miesiącach nauki. Jeżeli ktoś zaczyna odstawać choćby zachowaniem lub nauką, zaraz są wzywani rodzice, żeby załatwili inną szkołę, bo "wicie, rozumicie, u nas dziecko sobie nie poradzi", taka dbałość o dziecko wink
                          • biala_ladecka Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 16:25
                            Następny, który się zna na szkołach prywatnych, bo akurat przejeżdżał obok.
                            • bistian Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 16:28
                              biala_ladecka napisała:

> Następny, który się zna na szkołach prywatnych, bo akurat przejeżdżał obok.

Proszę o dowód tej śmiałej tezy big_grin
                        • biala_ladecka Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 16:32
                          Z tym zadbaniem i zaopiekowaniem zapewne różnie bywa, jak wszędzie. Nie ma systemowej biedy i to tyle z plusów w statystyce.
                          Nie przeceniałabym tak tej wstępnej selekcji. To jest biznes jak każdy inny i żeby funkcjonował potrzebuje klientów. Owszem, są szkoły, które wprost mówią, że nie są w stanie zapewnić wsparcia dzieciom ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi, ale to jest zdecydowana mniejszość. A i dla takich uczniów już też powstaje nisza.
                          • arwena_111 Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 16:39
                            Ale sprawa jest prosta - szkoła pozbędzie się 1 delikwenta zamiast 15. Nie wiem czy wszystkie szkoły, ale te co ja znam - podpisywały umowę na każdy rok osobno. W ten sposób też eliminowały te dzieci, które "nie pasowały".
                            Szkoły prywatne jadą na opinii i wynikach. Jedno i drugie musi być co najmniej dobre.
              • skumbrie Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 10:39
                >to pewno też bym tak się uczył, wyłączając zajęcia praktyczne w układzie mistrz-uczeń, które są optymalne.

Ależ nikt nie broni ani tobie, ani twoim dzieciom korzystać z ed. Jest dozwolona. Watek jest o lodach, które kręci ta szkoła, a ta odnoga o zaślepieniu sekty chmurzan.
            • bajgla Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 09:44
              Jakoś tego typu postawa mnie nie dziwi, odkąd spotkałam wyznawczynie marek odzieżowych, gotowe zadziobać za krytykę sukienki czy kurtki.
              Ale na fb widać że zrzuta jednak zabolała sporo osób.
              • skumbrie Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 10:40
                Och, Basia na pewno wytłumaczy zbolałym, że to dla ich dobra 😃
          • cranberries1983 Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 09:51
            o efektywności szkoł będą decydować, niestety, wyniki na maturze- wejście na studia
      • cranberries1983 Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 01:01
        radzę kupić słownik, system totalitarny? serio?
    • me-lissa Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 17:01
      Znam mnóstwo nauczycieli (pracowałam w zawodzie kilkanaście lat). ŻADEN ze znanych mi nauczycieli nawet nie rozważałby pracy w chmurze..
      • panna.nasturcja Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 03.06.23, 20:06
        Ale jacyś nauczyciele tam jednak pracowali, więc ci wnosi uwaga, że Twoi znajomi nie?
        • me-lissa Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 00:20
          No właśnie ciekawa jestem kto tam pracował…
          • flo-bo Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 11:20
            Znam wielu nauczycieli pracujących w chmurze. Są bardzo zadowoleni i spełniają się pracując z dziećmi tak jak chcą. Znam nawet niektórych, którzy podpisali te umowy, ale mieli świadomość treści umów i bez żadnych negatywnych emocji, deklarują powrót do chmury od września. Kwestia świadomości tego co się podpisuje, zaplanowania przyszłości na najbliższe miesiące i nie ma problemu
            • little_fish Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 11:48
              A inni jakie umowy podpisali? SwCh oferuje różne rodzaje umów?
              • skumbrie Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 14:38
                Oferowała różne. Biedni nauczyciele wybierali smieciowki, bo większe wypłaty wpadały, niż na UOP. Nie doczytali tylko, jakie wady mają smieciowki, więc larum grają
                • little_fish Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 16:01
                  Ale z pewnością nie wszyscy. A ci którzy nie sprawdzili/nie wiedzieli, cóż sami sobie winni i pewnie wyciągną wnioski.
                  Choć jestem ciekawa, kiedy i chmurze zacznie brakować kadr.
    • alewcale Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 14:50
      Ależ tu nie ma zaskoczenia....pan od początku jawił się, jako wprawny biznesmen ..a nawet coś tam budować chyba zaczął. Rodzice byli z pewnością zadowoleni, bo umiejętności PRowe to przedsięwzięcie posiada. Tylko tworzenie społeczności to chyba nie na tym polega, bo zmierza to wszystko być może w kierunku permanentnej prowizorki łapankowej. Zawsze mi się wydawało, że dla dziecka ma znaczenie zwłaszcza w kl.I-III, że ma swojego nauczyciela, który dba o jego dobrostan a nie co raz to inną panią i nie wiadomo kogo po wakacjach...
      • skumbrie Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 16:09
        Jaka pani, która dba o dobrostan? Przecież to edukacja domowa. Nauczyciele są potrzebni do przeprowadzenia egzaminów.
        • alewcale Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 16:51
          Dobrostan na egzaminie, żeby dziecko myślało,że umie tak samo.
          • skumbrie Re: Chmura vs. najlepiej wykształcona grupa zawod 04.06.23, 19:36