Dodaj do ulubionych

Czy pracodawca moze zmuszac do urlopu?

02.06.23, 16:52
Firmia niemiecka zmusza do brania dni wolnych wtedy, gdy jest swieto w DE, wpisuje te dni do planu urlopow i wymusza aby pracownicy brali w tych dniach urlopy. Czy to jest zgodne z prawem? Jesli nie to na co sie powolac? Twierdza, ze to s celu zapewnienia odpowiedniego toku pracy..
Obserwuj wątek
    • mysiaapysia Re: Czy pracodawca moze zmuszac do urlopu? 02.06.23, 17:16
      Pracodawca może zmusić do wybrania urlopu zaległego, bieżącego nie.
      Pacujecie w Polsce? To co kogo interesują wolne w Niemczech?
      • czerwonylucjan Re: Czy pracodawca moze zmuszac do urlopu? 02.06.23, 19:54
        W Polsce.
      • alfa36 Re: Czy pracodawca moze zmuszac do urlopu? 04.06.23, 12:28
        Ale jak zmusić do wybrania urlopu zaległego? Zostało 10 dni zaległego, to co pracodawca wpisuje od 21 do 30 września pracownikowi taki urlop?
        • mysiaapysia Re: Czy pracodawca moze zmuszac do urlopu? 04.06.23, 13:50
          No niestety tak to wygląda. Po cichu można się dogadać na odebranie później, wpisuje się kropeczki przy tych dniach. No ale to na gębę. Życzliwa kadrowa pozwala za zgodą szefa.
    • mamamisi2005 Re: Czy pracodawca moze zmuszac do urlopu? 02.06.23, 19:24
      Chodzi o ustawowy urlop bieżący? To chamstwo i chyba niezgodne z prawem.
      Mój mąż ma zagranicznego pracodawcę i ma urlop w "dni wolne pracodawcy", ale to są dodatkowe dni. Swoje 26 ustawowych może wykorzystać dowolnie.
      • eriu Re: Czy pracodawca moze zmuszac do urlopu? 02.06.23, 20:08
        Nie możesz wykorzystać dowolnie 26 dni ustawowych. Musisz wziąć ciągiem 14 dni wolnego w danym roku kalendarzowym i nie może to wypadać na przełomie roju kalendarzowego. I firma może zmusić do takiego urlopu, bo po kontroli płaci kary za brak takich urlopów.
        • niemcyy Re: Czy pracodawca moze zmuszac do urlopu? 02.06.23, 20:12
          Dowolnie w znaczeniu nie w dniach narzucanych przez pracodawce.
        • mysiaapysia Re: Czy pracodawca moze zmuszac do urlopu? 02.06.23, 20:13
          Może zmusić tylko do zaległego, czyli z poprzedniego roku.
          A poza tym tutaj jak rozumiem typowo kolonialne podejście zagranicznej firmy. Ciekawe jak przełykają wolne w polskie święta np. 3 maja.
          • niemcyy Re: Czy pracodawca moze zmuszac do urlopu? 02.06.23, 20:24
            Zagraniczna firma raczej przyjmuje do wiadomosci, ze w innym kraju sa inne dni swiateczne, bo akurat w Niemczech zwiazki zawodowe nie takie rzeczy odwalaja, jak domaganie sie ustawowego wolnego. Raczej podejrzewalabym lokalny management o taka optymalizacje organizacji pracy.
          • sol_13 Re: Czy pracodawca moze zmuszac do urlopu? 04.06.23, 10:13
            mysiaapysia napisała:

> A poza tym tutaj jak rozumiem typowo kolonialne podejście zagranicznej firmy. C
            > iekawe jak przełykają wolne w polskie święta np. 3 maja.

Znajomi pracują w amerykańskiej korpo, muszą zapewniać dyżury w polskie święta.
        • stasi1 Re: Czy pracodawca moze zmuszac do urlopu? 02.06.23, 21:20
          Raz tylko miałem ciurkiem 14 dni, jak brałem urlop tacierzyński. Najczęściej biorę najwięcej tak z 7 dni
          • eriu Re: Czy pracodawca moze zmuszac do urlopu? 03.06.23, 20:56
            Bo nie dostali kary za to i nie przestrzegają prawa pracy.
            • stasi1 Re: Czy pracodawca moze zmuszac do urlopu? 04.06.23, 10:07
              Może i nie, ale mi się to podoba
        • profes79 Re: Czy pracodawca moze zmuszac do urlopu? 03.06.23, 21:05
          "Nie możesz wykorzystać dowolnie 26 dni ustawowych. Musisz wziąć ciągiem 14 dni wolnego w danym roku"
          Nie musi. Pracuję od prawie 15 lat; urlop dwutygodniowy w tym roku biorę po raz drugi a i to tylko dlatego, że mi się go nazbierało. Do tej pory ani ja ani kadry w trzech różnych miejscach pracy nie mieliśmy z tym problemu.

Podkreślenia wymaga fakt, iż zgodnie ze stanowiskiem prezentowanym w literaturze prawniczej i akceptowanym przez Państwową Inspekcję Pracy nadmierne rozdrobnienie urlopu udzielanego na wniosek pracownika nie stanowi wykroczenia przeciwko jego prawom, jest jednak sprzeczne z treścią art. 162 Kodeksu pracy, który wprost wskazuje, iż »co najmniej jedna część wypoczynku powinna trwać nie mniej niż 14 kolejnych dni kalendarzowych.« Podsumowując, nieudzielenie pracownikowi co najmniej jednej części wypoczynku obejmującej co najmniej 14 kolejnych dni kalendarzowych nie stanowi wykroczenia przeciwko prawom pracownika. (...)".
          www.vademecumkadrowego.pl/artykul_narzedziowa,1281,0,21539,rozdrobnienie-urlopu.html
          • eriu Re: Czy pracodawca moze zmuszac do urlopu? 04.06.23, 11:41
            No to mamy szałowe podejście do prawa, że mamy prawo w kodeksie, że jest przyjęte go nie przestrzegać.
            • profes79 Re: Czy pracodawca moze zmuszac do urlopu? 04.06.23, 11:51
              Rozumiesz róznicę między "powinien" a "musi"? Po drugie - ja mam w dudzie nakazy mówiące, że mam wziąć dwa tygodnie urlopu ciurkiem. Potrzebne było mi to raz w toku pracy zawodowej jak miałem zorganizowany wyjazd; dużo lepiej odpoczywam biorąc urlop krótszy ale częściej.
            • profes79 Re: Czy pracodawca moze zmuszac do urlopu? 04.06.23, 11:53
              Problem pojawiłby się, gdyby pracodawca ODMÓWIŁ pracownikowi takiego urlopu. Jeżeli natomiast jest to wolna wola pracownika to czemu nie?
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Czy pracodawca moze zmuszac do urlopu? 02.06.23, 21:08
      Pracuje w niemieckiej firmie - nikt nie zmusza nikogo do brania urlopu, jak Niemcy nie pracują i mowie tu o korpo. O ile pamietam tylko w dziale o krytycznym znaczeniu typu ksiegowosc jest czasami dyzurny obecny w pracy, kiedy u nas jest święto a w Niemczech nie, żeby zachować płynność operacji i np. Wynagrodzenia poszły na czas . I taki dzień ta osoba może odebrać dowolnego innego dnia jako wolne. Natomiast absolutnie nie wyobrażam sobie takiej sytuacji jak opisana - niezgodne z prawem, jezeli macie umowy polskie
    • login.na.raz Re: Czy pracodawca moze zmuszac do urlopu? 02.06.23, 21:11
      Dziwne rozwiązanie. Pracowałam.kiedyscw firmie w Polsce, gdzie pracownicy z innego działu pracowało według niemieckiego kalendarza - wolne mieli wtedy, kiedy Niemcy. Ale to było wolne, nie urlopy. Nie wiem do końca jak to bylo rozwiązane, się na 100% pracowali np.3 maja (bo to nie święto w Niemczech)
    • evening.vibes Re: Czy pracodawca moze zmuszac do urlopu? 02.06.23, 21:14
      Kodes Pracy
      Art. 163. [Plan urlopów]
      § 1.
      Urlopy powinny być udzielane zgodnie z planem urlopów. Plan urlopów ustala pracodawca, biorąc pod uwagę wnioski pracowników i konieczność zapewnienia normalnego toku pracy.
      • mysiaapysia Re: Czy pracodawca moze zmuszac do urlopu? 02.06.23, 21:46
        Hehe. Tu nie było żadnego wniosku pracowników. Narzucanie z góry wszystkim pracownikom urlopu wypoczynkowego jednego konkretnego dnia NIE spełnia cytowanego przepisu.
        • sajgonetka Re: Czy pracodawca moze zmuszac do urlopu? 02.06.23, 21:51
          W polskich firmach też tak jest.
          Np w piątek po Bożym Ciele - firma ogłosiła dniem wolnym, tzn każdy musi wypisać urlop. Podobnie jest w inne dni, które są pojedyncze między "czerwonymi kartkami".
          • mysiaapysia Re: Czy pracodawca moze zmuszac do urlopu? 02.06.23, 22:14
            U nas w takie dni biuro nieczynne, czyli sekretariat, ale jak ktoś musi przyjść żeby np. się wyrobić z czymś do bliskiego terminu, to może przyjść albo ma pracę zdalną.
            • sol_13 Re: Czy pracodawca moze zmuszac do urlopu? 04.06.23, 10:15
              Praca zdalna to nie jest urlop.
              Co to znaczy biuro nieczynne? Wszyscy mają urlop z góry?
              • mysiaapysia Re: Czy pracodawca moze zmuszac do urlopu? 04.06.23, 10:49
                Nie. Sekretariat nieczynny, czyli tego dnia firma nie obsługuje klientów bezpośrednio, nie odbiera telefonów, nie wychodzą listy. Ale pracownik może przyjść i pracowac u siebie w pokoju, zresztą wtedy nawet lepiej, bo jest spokój. Albo pracować zdalnie. Czyli nie jest zmuszany do wzięcia urlopu, ponieważ woli go wykorzystać w innym czasie. To się nazywa szacunek do pracownika
                • sol_13 Re: Czy pracodawca moze zmuszac do urlopu? 04.06.23, 12:35
                  Ok.
                  U nas w takie dni (typu piątek po Bożym Ciele) jest normalnie jak w każdy inny roboczy dzień.
                  • profes79 Re: Czy pracodawca moze zmuszac do urlopu? 04.06.23, 13:34
                    U nas też. Ale np. sytuacje, że w budżetówce dawano w taki długi weekend dzień wolny który trzeba było odpracować w sobotę (kiedyś tam, wyznaczone odgórnie) też bywały. Raz nie wpakowało mnie to w kłopoty tylko dlatego, że miałem jakieś nadmiarowe dni urlopu i jak w grudniu nam wyznaczono sobotę pracującą która wypadłą akurat w trakcie urlopu to miałem z czego ją pokryć.
        • evening.vibes Re: Czy pracodawca moze zmuszac do urlopu? 03.06.23, 21:02
          mysiaapysia napisała:
          > Hehe. Tu nie było żadnego wniosku pracowników. Narzucanie z góry wszystkim prac
          > ownikom urlopu wypoczynkowego jednego konkretnego dnia NIE spełnia cytowanego p
          > rzepisu.

Wnioski mogą być ustne wink
          • mysiaapysia Re: Czy pracodawca moze zmuszac do urlopu? 04.06.23, 10:50
            Udowodnij ustny wniosek...
      • czerwonylucjan Re: Czy pracodawca moze zmuszac do urlopu? 03.06.23, 11:33
        A czy plan urlopow jest rowny zobowiazaniu wziecia urlopu wg planu urlopow?
        • evening.vibes Re: Czy pracodawca moze zmuszac do urlopu? 03.06.23, 21:01
          czerwonylucjan napisał(a):
          > A czy plan urlopow jest rowny zobowiazaniu wziecia urlopu wg planu urlopow?

O ile obie strony się zgodzą to nie ale tu raczej nie ten przypadek. Co do zasady urlop ustala pracodawca i może ale nie musi brać pod uwagę czy pracownik chce czy nie.
        • profes79 Re: Czy pracodawca moze zmuszac do urlopu? 03.06.23, 21:12
          Nie. Pracownik ma roszczenie o udzielenie urlopu zgodnie z planem ale pracodawca nie może go zgodnie z planem "wypchnąć".
          • evening.vibes Re: Czy pracodawca moze zmuszac do urlopu? 03.06.23, 22:33
            profes79 napisał:
            > Nie. Pracownik ma roszczenie o udzielenie urlopu zgodnie z planem ale pracodawc
            > a nie może go zgodnie z planem "wypchnąć".

Oczywiście, że może - pracodawca ustala plan i w danym dniu pracownik ma urlop.
          • profes79 Re: Czy pracodawca moze zmuszac do urlopu? 04.06.23, 10:18
            vibes masz takie pojęcie o prawie pracy jak ja o budowie reaktora jądrowego.
            • mysiaapysia Re: Czy pracodawca moze zmuszac do urlopu? 04.06.23, 10:50
              Na to wygląda.
    • palacinka2020 Re: Czy pracodawca moze zmuszac do urlopu? 04.06.23, 10:59
      Narzucanie urlopy jest czeste np w fabrykach. Fabryka sie zamyka na 3 tyg, wszyscy biora urlop.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka